Rajčata 2017
+11
Eva Tomišová
MrBig46
Jiřina
padr
Mashell
Ota
kateřina štefkovičová
miseku
J.R.
Uďa
Zdenci
15 posters
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 2 z 10
Strana 2 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Re: Rajčata 2017
Dnes je 13.12. a já se chystám, v souladu se svým projektem, vysít semínka vybraných rajčat.Cti, být součásti zkoumání, se dostalo těmto čtyřem odrůdám: Hugo, Scatolone, Anna Russian a banán červený. Rostliny vyseté 13.11. jsou přepikýrované do kelímků a vypadají slušně. Bydlí v zaokenním skleníčku ve kterém je docela kosa. Pokud je zataženo tak mají k růstu jen mezi 12 až 16`C, teplo mají jen, když svítí sluníčko a to je naštěstí docela často.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
U nás nesvítí sluníčko ani když je jasno (inverse). Na tož když je zataženo. My jsme tady pod Kruš.h. rádi když vidíme na cestu.
Uďa- Poèet pøíspìvkù : 222
Den "D" kdy chci provést první výsev rajčat pro rok 2017 se blíží. Nejraději bych vyséval už dnes. Snad ten týden do 21.12. rychle uteče. Aby to líp utíkalo, tak si dnes udělám těsto na perníčky a v pátek to všechno upeču. Po neděli bych mohl nějaké nazdobit, abych měl na rozdávání. Moc toho péct nebudu, protože letos poprvé asi nebudeme mít ani stromek. Už mně přestalo bavit nějaký vánoční stromek za přijatelnou cenu shánět a umělý jsem nikdy nechtěl. Vlastně jsem byl jediný z celé rodiny, kdo na stromku trval. A tak jsem to vzdal.
K těm rajčatům. Brzký výsev paní Jany je pro mne inspirací a dokonce jsem začal uvažovat o tom, že bych do seznamu pro příští rok zařadil také nějakou odrůdu na zpracování. Už dříve jsem pěstoval Anna Russian (nějaká semena ještě mám), Hugo a Scatolone již jistě nemám a červený banán jsem nikdy nepěstoval. V žádném případě už shánět žádná semena nebudu, už jsem agendu se semeny pro letošní rok ukončil. Včera jsem poslal dva dopisy se semeny do USA a konečně jsem vyřídil požadavky na ta nová semena z Moavoseedu. Někde bych měl mít semena Costoluto Genovese (mé oblíbené odrůdy) od Nohel Garden, ale to je úplně jiné rajče než to co jsem pěstoval (semena jsem měl z Neoseed). Když jsem ho loni pěstoval, tak to pro mne bylo velké zklamání. A tak ta zbylá semena zůstanou nadále v krabici a ani je nebudu hledat. Asi se pokusím v té krabici najít semena na Tomatoville velmi oblíbené odrůdy pro zpracování na omáčky a protlaky Kosovo. Nevím proč, ale to jméno se mně nějak nelíbí a proto jsem ho pěstoval jen jednou a ani jsem se o ně nijak zvlášť nezajímal. Četl jsem i recenze, že je to velmi chutné rajče a tak se asi do toho dám, jen zatím nevím, které z plánovaných rajčat vyřadím. Ono těch změn bude asi ještě plno do začátku března, kdy budu dělat hlavní výsev.
Vladimír
K těm rajčatům. Brzký výsev paní Jany je pro mne inspirací a dokonce jsem začal uvažovat o tom, že bych do seznamu pro příští rok zařadil také nějakou odrůdu na zpracování. Už dříve jsem pěstoval Anna Russian (nějaká semena ještě mám), Hugo a Scatolone již jistě nemám a červený banán jsem nikdy nepěstoval. V žádném případě už shánět žádná semena nebudu, už jsem agendu se semeny pro letošní rok ukončil. Včera jsem poslal dva dopisy se semeny do USA a konečně jsem vyřídil požadavky na ta nová semena z Moavoseedu. Někde bych měl mít semena Costoluto Genovese (mé oblíbené odrůdy) od Nohel Garden, ale to je úplně jiné rajče než to co jsem pěstoval (semena jsem měl z Neoseed). Když jsem ho loni pěstoval, tak to pro mne bylo velké zklamání. A tak ta zbylá semena zůstanou nadále v krabici a ani je nebudu hledat. Asi se pokusím v té krabici najít semena na Tomatoville velmi oblíbené odrůdy pro zpracování na omáčky a protlaky Kosovo. Nevím proč, ale to jméno se mně nějak nelíbí a proto jsem ho pěstoval jen jednou a ani jsem se o ně nijak zvlášť nezajímal. Četl jsem i recenze, že je to velmi chutné rajče a tak se asi do toho dám, jen zatím nevím, které z plánovaných rajčat vyřadím. Ono těch změn bude asi ještě plno do začátku března, kdy budu dělat hlavní výsev.
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Tak to já jsem semínkovou agendu ještě neuzavřela. Včera dorazila krásná (známky) obálka z Moskvy, ovšem zabavil ji manžel, který byl plátcem, že ji donese Ježíšek. Sakra! Můj sortiment téměř výhradně podřídím skutečnosti, že musím usušit obrovské množství, tak velká je poptávka. Taky miluji pro jejich chuť a atraktivní vzhled rajčata tmavá. Takže nejvíce zástupců budu mít typu San Marzano a tvaru papriky. Také nebude chybět několik srdcí. Kosovo mě zajímá, je všude velmi chváleno.
Vanoce bez vanocniho stromku povazuji za smutne, ci mirne depresivni.
Umely stromek není spatny, svého casu jsme jej z praktických duvodu poridili pro naší mamu (zila uz sama) a naprosto se osvedcil.
Prodej napr. zde.
Umely stromek není spatny, svého casu jsme jej z praktických duvodu poridili pro naší mamu (zila uz sama) a naprosto se osvedcil.
Prodej napr. zde.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Smutné ani deresivní vánoce asi mít nebudu i když nebudeme mít žádný váiční stromek. U vánoční večeře se sejdeme v tom počtu jako každý rok, bramborového salátu a řízků z kapra bude dostatek. Asi se přejím.
Dárky nebudou žádné (stejně jsme si předávali jen obálky s penězi a když to byl nějaký dárek, tak si dárce většinou netrefil), taková je dohoda mezi námi dospělými. Pokud by se letošní vánoce nějak nepovedly, tak se můžeme příští rok vrátit ke tradičnímu způsobu.
Vladimír
Dárky nebudou žádné (stejně jsme si předávali jen obálky s penězi a když to byl nějaký dárek, tak si dárce většinou netrefil), taková je dohoda mezi námi dospělými. Pokud by se letošní vánoce nějak nepovedly, tak se můžeme příští rok vrátit ke tradičnímu způsobu.
Vladimír
Je to jen muj názor, resp. zivotni zkušenost, pro mne to bez vanocniho stromku není ono. Na jidlo si zas tak nepotrpim, kapra
uz par let nedelame, spis kupujeme par porci lososa, pro mne se obvykle delaji rizky z kruty.
Nevim co je to prijatelna cena za vanocni stromek, obvykle kupuji kolem 300, daji se koupit levnejsi i drazsi.
uz par let nedelame, spis kupujeme par porci lososa, pro mne se obvykle delaji rizky z kruty.
Nevim co je to prijatelna cena za vanocni stromek, obvykle kupuji kolem 300, daji se koupit levnejsi i drazsi.
Ale ta cena není to rozhodující. Vlastně se mně nechce běhat po městě a shánět ten nejlevnější a nejhezčí. I když dnes žádnou nouzí netrpím, stále ve mně zůstalo to šetření z doby, kdy pro pětičlenou rodinu až těch peněz moc nebylo. A to shánění stromku, dárků bylo pro mne víc stresující než bude to, že nemáme stromek. Stejně si ani nemohu vzpomenout, kdy naposledy byla s mým dárkem spokojena manželka. Možná to bylo před třiceti lety, když jsem jí koupil laminátové hůlky na běžky, ale to netrvalo dlouho, protože za dva měsíce jí jednu zlomila tchýně, které je půjčila.
Vladimír
Vladimír
Prohrábl jsem krabici se semeny a našel jsem nějaká moje semena Kosova, ani nevím od koho jsem měl ta původní. Tak asi do toho půjdu.
Vladimír
Vladimír
Objednal jsem novinku z Ruska - Rubinovyj Kulon F1, tyčková poloraná odrůda s protáhlými plody o váze 90-120 g. Je určena na chráněná stanoviště, tzn. že by se jí mělo dařit ve skleníku.
Taky jsem toto rajče dostala, skleník nemám, ale přemýšlím o nějaké stříšce, mám spoustu lexanu, tak snad něco vymyslím.
Při pěstování rajčat trpím zvláštním druhem rozpolcení: "Jsem sběratel." V dětství jsem sbírala známky,jako teenager jsem lisovala kytky a mám obrovský herbář,pak přišly kaktusy a nyní citrusy. V duchu této tendence mám snahu objednat všechna rajčata, která mě osloví barvou, tvarem a následně chutí. Pak propadám zoufalství, co si s tou obrovskou barevnou úrodou počnu. Za druhé:" Jsem konzument." Vždyť jde jen o jídlo! Vysadím na záhony cca pět velmi produktivních odrůd, něco se sní, něco se usuší, zmrazí nebo nacpe do kečupů.Výsledkem je deprese z toho, že není co očekávat, okukovat, osahávat a ochutnávat. Letos jsem se nacházela spíše ve fázi dvě, ale už ve mě klíčí sběratel! Ježíšek to odhalil a obdaroval mě několika hezky barevnými sáčky.
Na klíčivost jsem zkoušel odebraná semínka několika odrůd rajčat.
S výsledky jsem nadmíru spokojen, ale těch pidižvíků je mi líto. Že by .....? Od minulého teplého víkendu se zákeřným vichrem chrmlu a již skoro nevylézám ven. Popíjím čajíček, chodidla ošetřil mastí z pálivých paprik a asi budu muset ještě navštívit lékárnu. Venku je -8° a musím se dát do richtiku.
S výsledky jsem nadmíru spokojen, ale těch pidižvíků je mi líto. Že by .....? Od minulého teplého víkendu se zákeřným vichrem chrmlu a již skoro nevylézám ven. Popíjím čajíček, chodidla ošetřil mastí z pálivých paprik a asi budu muset ještě navštívit lékárnu. Venku je -8° a musím se dát do richtiku.
Dnes jsem byl na nákupech v Moravoseedu, a pořídil jsem hoby balení novinky Charmant, dále jsem se rozhodl pro Orkado a chtěl ještě u SEMA koupit Gardenberry. Semácká srdíčka bohužel nebyla, měla by se objevit během 14ti dnů.
Pozn.: u Charmantu jsem si všiml že se jedná o typ LSL.
Pozn.: u Charmantu jsem si všiml že se jedná o typ LSL.
Jestli je Charmant F1 LSL to nevím, ale když sem jej chutnal na akci Moravoseedu tak mně opravdu chutnal. Doufám, že mně bude chutnat i na mé zahradě, a to je to důležité.
Vladimír
PS.: Nechutnající cherry rajče v létě, to už by byl vrchol českého šlechtitelství
Vladimír
PS.: Nechutnající cherry rajče v létě, to už by byl vrchol českého šlechtitelství
Zajímalo by mě, Vladimíre, jakpak si vedou rostlinky, které jste vyséval 21.12. Já jsem totiž také několik semínek vysela, tak mě zajímá srovnání.
Lehce nachlazený ne? Pozor na chřipku-epidemie.
Uďa- Poèet pøíspìvkù : 222
Žádné obavy, zalévám čajem s citronem!
Má testovací rajčata z výsevu 13.11. už prokořenila substrát ve 200ml kelímcích a tak jsem je přesadila do 400ml. Před nimi jsou rostliny z výsevu 13.12. Rajčata mají spoustu světla, protože u nás je kupodivu pořád slunečno, dokonce se jim několik lístků od slunce připálilo. Den se také prodlužuje, takže zatím paráda.
Catko, moc pěkné, to už za chvíli pokvete. Já své pokusy s klíčením nevyhodil a chystám se dnes na první pikýrování. Chci nechat jednu rostlinku od odrůdy (+ 1 rezervu), tzn. celkem čtyři (+ 4?).
M.
M.
Já prvně v životě uvažuji o pořízení skleníku. Ne na běžné pěstování, to mi přijde u nás zbytečné,ale právě na pěstování přísady, aby rostliny chytaly maximum světla. Dokonce mám plonkovní krbová kamna a spoustu dřeva. Taky fíkovníkům v nádobách a citrusům bych lehce prodloužila sezonu. Jdu omrknout nabídky. Ovšem jsem "žid" a vše mi připadá šíleně drahé.
Mensi sklenik jako "udelatko" pro ruzna dilci pestovani je dobra věc, ale levne to bohužel není.
Uvazuji o druhem mensim skleniku a taky se mi to zda drahe (a prozatím jsem nenachystal misto).
Uvazuji o druhem mensim skleniku a taky se mi to zda drahe (a prozatím jsem nenachystal misto).
Strana 2 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 2 z 10
Povolení tohoto fóra: