Rajčata 2017
+11
Eva Tomišová
MrBig46
Jiřina
padr
Mashell
Ota
kateřina štefkovičová
miseku
J.R.
Uďa
Zdenci
15 posters
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 1 z 10
Strana 1 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Rajčata 2017
Už delší dobu chystám seznam rajčat, která budu v příštím roce pěstovat. U mne to většinou budou odrůdy, které jsem již pěstoval loni nebo v roce 2015. Množství rostlin bude přibližně stejné, sto tyčkových a asi 20 keříčkových. Z těch nových to budou hlavně české hybridy vesměs novější odrůdy a také klasické jako Tornádo, Toro, Uragán.... Z cizích odrůd mne letos nic nového nezaujalo , takže ani žádná semena v cizině nebudu již objednávat ani se nebudu účastnit výměnné akce. Dnes jsem dostal semena tří zajímavých odrůd:
Matina- odrůda vybraná ze stejného šlechtění jako Stupické polní rané a Tamina. Bude jistě zajímavé porovnání těchto tří odrůd.
Maglia Rosa- asi nejlepší cherry odrůda ze sortiment Aristan, růžové velmi rané polo determinantní rajče
Sophia´s choice- keříčkové velmi rané rajče s velkými plody
Ještě bych měl dostat od Carolyny Male semena pro mne nových čtyř španělských odrůd a také jsem požádal paní Catku, aby mně koupila na Dorásemena Sweet Aperitif. Když to všechno vyjde, tak budu muset zase něco staršího vyřadit. Jak jste na tom vy s Vašimi plány?
Vladimír
Matina- odrůda vybraná ze stejného šlechtění jako Stupické polní rané a Tamina. Bude jistě zajímavé porovnání těchto tří odrůd.
Maglia Rosa- asi nejlepší cherry odrůda ze sortiment Aristan, růžové velmi rané polo determinantní rajče
Sophia´s choice- keříčkové velmi rané rajče s velkými plody
Ještě bych měl dostat od Carolyny Male semena pro mne nových čtyř španělských odrůd a také jsem požádal paní Catku, aby mně koupila na Dorásemena Sweet Aperitif. Když to všechno vyjde, tak budu muset zase něco staršího vyřadit. Jak jste na tom vy s Vašimi plány?
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Re: Rajčata 2017
Pro sezonu 2017 počítám zatím cca 26 tyčkových a 4 keříčkové odrůdy. Proti letošku je to o 20 odrůd méně. Dále komplet upouštím od pěstování třiceti rostlin v barelech u zdi domu, protože zateplená fasáda a její světlá barva vůbec rajčatům nesevědčí. Rostliny předčasně stárnou a plody se vaří a nedosahují kvalit stejných odrůd pěstovaných v jiných lokalitách. Dále omezím počet rostlin v malém skleníku, ale na oplátku povedu na výce výhonů. Takže zatím tedy počítám nějakých těch třicet odrůd a šedesát rostlin. Bohužel jak se znám čísla nejsou konečná a jako kažý rok toho bude povícero.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Místní zahrádkáři mě pozvali na výstavu svých výpěstků. Nějak se doslechli, že pěstuju mimo jiné taky rajčata a chtěli nějaké exponáty. V tuto dobu samozřejmě marně, vše už je na kompostu. Překvapilo mě, že vůbec netuší, jak rozmanitá rajčata jsou a kolik existuje odrůd. Pěstují si svoje Tornádo a nějaké cherry a jsou happy. Tak jsem se rozhodla, že seženu spoustu nádob a vyseju vše, co mám a nějak získám, po jednom exempláři. V létě pak uspořádám velký rajčatový mejdan. Snad mě do té doby nadšení neopustí.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Já zatím nemám žádný seznam, ale chtěl bych dost obměnit sortiment. Už delší dobu sháním po obchodech nějaké kumato na vybrání semen, ale zatím marně. Chtěl bych zkusit i gardenberry (tomatoberry), ale váhám jestli z dobrasemena.cz nebo ze zahraničí. Uvidíme, jak bude v prosinci vypadat nabídka eshopů.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Catka napsal:Místní zahrádkáři mě pozvali na výstavu svých výpěstků. Nějak se doslechli, že pěstuju mimo jiné taky rajčata a chtěli nějaké exponáty. V tuto dobu samozřejmě marně, vše už je na kompostu. Překvapilo mě, že vůbec netuší, jak rozmanitá rajčata jsou a kolik existuje odrůd. Pěstují si svoje Tornádo a nějaké cherry a jsou happy. Tak jsem se rozhodla, že seženu spoustu nádob a vyseju vše, co mám a nějak získám, po jednom exempláři. V létě pak uspořádám velký rajčatový mejdan. Snad mě do té doby nadšení neopustí.
Příští léto je ještě daleko, ale pokud bude sezóna u mně normální (ne jako letošní) a dostanu-li pozvání, tak bych také rád přijel a něco trochu jiného dovezl.
Vladimír
padr napsal:Já zatím nemám žádný seznam, ale chtěl bych dost obměnit sortiment. Už delší dobu sháním po obchodech nějaké kumato na vybrání semen, ale zatím marně. Chtěl bych zkusit i gardenberry (tomatoberry), ale váhám jestli z dobrasemena.cz nebo ze zahraničí. Uvidíme, jak bude v prosinci vypadat nabídka eshopů.
Kumato mají pravidelně v Makru.
Uďa- Poèet pøíspìvkù : 222
Došel mi katalog SEMO a mají Gardenberry též. V popisu stojí: lahůdková rajčata z japonského šlechtění...
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Vloni jsem první semena rajčat vysela v prosinci, jen jsem ověřovala klíčivost starých semen odrůdy Harzfeuer. Rostliny jsem starostlivě dopěstovala a v 5l kontejnerech většinu rozdala. Obrovský úspěch! Rajčata se povedla a všem obdarovaným bohatě a hlavně netradičně brzy zaplodila. Letos jdu do toho znovu, ale vyseju nějaké cherry. Něco vhodného pro nádoby, možná Mandat a Datlo, ať to maj lidi barevný.
Já také počítám s tím, že první výsevy udělám už koncem prosince. Budu vysévat odrůdy pro čtyři 10 l kbelíky na balkon a také keříčková rajčata pro pařeniště. Které cherry odrůdy budu mít na balkon zatím nevím, ale budu vybírat z tohoto sortimentu: Philovita F1, Goldkrone, Sungold F1, Rubinka, Charmant F1, Mandat F1, Tomatoberry F1 a Maglia Rosa. Vybrat ty čtyři bude asi boj. Budu vděčný za každé doporučení. Datlo asi dám jen na zahradě.
Vladimír
Vladimír
Co je vlastně zač ta Maglia Rosa? Co od ní mám očekávat?
Je to jedno z cherry rajčat, které vyšlechtil Fred Hempel (jistě ho znáte z Tomatoville) a má to snad být jedno z nejlepších rajčat, která nabízí jeho frma Aristan:
Maglia Rosa je krásná cherry rajčat, který dostal své jméno od strakatého růžového dresu nosí vedoucí závodník v Tour Itálie. Jedná se o vysoce produktivní semi-určitý druh, který dělá velmi dobře v květináčích a malých prostorech. Maglia Rosa ovoce prolifically, a brzy (cca 55 dnů po transplantaci). Ujistěte se, že vybrat rajčata, zatímco oni jsou světle růžové, což je fáze, kdy nastane vrchol chuť. Maglia Rosa je také velmi dobrá odrůda pro malé integrovaných farmách. Pokud hledáte pro jedinečný cherry rajčaty, který produkuje brzy a těžce, a nepotřebuje měkčení, Maglia Rosa je velmi dobrou volbou.
Budu toto rajče pěstovat příštírok poprvé.
Vladimír
Maglia Rosa je krásná cherry rajčat, který dostal své jméno od strakatého růžového dresu nosí vedoucí závodník v Tour Itálie. Jedná se o vysoce produktivní semi-určitý druh, který dělá velmi dobře v květináčích a malých prostorech. Maglia Rosa ovoce prolifically, a brzy (cca 55 dnů po transplantaci). Ujistěte se, že vybrat rajčata, zatímco oni jsou světle růžové, což je fáze, kdy nastane vrchol chuť. Maglia Rosa je také velmi dobrá odrůda pro malé integrovaných farmách. Pokud hledáte pro jedinečný cherry rajčaty, který produkuje brzy a těžce, a nepotřebuje měkčení, Maglia Rosa je velmi dobrou volbou.
Budu toto rajče pěstovat příštírok poprvé.
Vladimír
Tak ta semena Maglia Rosa jsou přímo od Aristan a jistě jsou to cherry rajčata oválného tvaru.
Vladimír
Vladimír
Rozhodla jsem se, že se nenechám Vladimírem zahanbit a také napíšu "vědeckou" studii a to na téma: "Vliv doby výsevu na vývoj rajčete". Mám dostatek vlastních semen a tak mohu experimentovat, nějaký čas taky najdu. První semínka jsem vysela 13.11. a budu pokračovat vždy po měsíci, takže další výsev bude 13.12.. a poslední 13.3. V konečném součtu budu mít 5 rostlin od jedné odrůdy a budu moci porovnávat. Na fotce rajčata z 13.11.
Catka napsal:V konečném součtu budu mít 5 rostlin od jedné odrůdy a budu moci porovnávat.
A jakápak že je to odrůda?
Dostala jsem pěkný malý skleníček a tak jsem na otestování vysela několik semen, ta teď poslouží k mému vědeckému bádání. Jedná se o Pozzano,Corianne,Hugo, Scatolone, Anna Russian a červený banán. Vyberu čtyři, ať mám výsledky trochu statisticky podložené. Seznámila jsem se s jedním zahradníkem juniorem zblázněným do pěstování rajčat, tak ho zaúkoluji, už se těší. Kdo si hraje, nezlobí!
Krásný projekt. Také mne zajímá jak hodně ovlivní rychlost růstu délka dne. Těším se na výsledky.
Vladimír
Vladimír
K té délce dnu. Při návštěvě vinaře v Polsku jsem byl "uvědoměn" na to, že čím více na sever, tím delší den.
Já si myslím, že to platí v létě, ale v zimě by to mělo být opačně.
Vladimír
Vladimír
Před casem jsem cetl popularni astronomicky clanek, který se jmenoval cca "V lete za sluncem na sever". Taky mne to zarazilo,
v lete se většinou jezdi za sluncem a k mori na jih.
Ale je to tak, v lete cim dále na sever tim jsou delší dny, za polarnim kruhem slunce dokonce nezapada a je tam polarni den.
Na druhou stranu, v Polsku jsou sice v lete delší dny nez ve Francii nebo Italii, ale jiste nikdo nepochybuje, kde jsou lepsi
podmínky pro revu.
v lete se většinou jezdi za sluncem a k mori na jih.
Ale je to tak, v lete cim dále na sever tim jsou delší dny, za polarnim kruhem slunce dokonce nezapada a je tam polarni den.
Na druhou stranu, v Polsku jsou sice v lete delší dny nez ve Francii nebo Italii, ale jiste nikdo nepochybuje, kde jsou lepsi
podmínky pro revu.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Permanentně vymýšlím nějaké konstrukce vhodné k uvázání rajčat. Pokaždé zajásám, že je to konečně to pravé ořechové a během sezóny pak zjišťuji, že opět ne. Jestli máte, Vladimíre, pár kousků vašich slavných spirál volných, ráda bych je vyzkoušela. Jen já pěstuji rajčata na dva a více výhonů, tož nevím, zdali to je vhodné.
Protože jsem omezil množství pěstovaných tyčkových rajčat, tak mám určitý přebytek spirál. Nevím přesně, ale několik desítek by jich mělo být. Mohu je poskytnout, jen nevím jak dopravit- je to docela neskladný artikl. Pokud by někdo od vás jel do Brna, tak Vám je mohu po něm poslat. Ve větší igelitce by se to dalo převézt i ve vlaku- mám je stočené do kruhu o průměru cca 35 cm, bylo by možno stočit i do měnšího kruhu. S poštou nevím??
Vladimír
Vladimír
Paráda! S odvozem není problém, pořád někdo do Brna jezdí autem. Ještě je spousta času, takže příležitost bude. Děkuji! Asi si přijedu osobně, budu potřebovat instruktáž.
Jak půjdu na zahradu tak to nachystám.
Vladimír
Vladimír
Strana 1 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 1 z 10
Povolení tohoto fóra: