Rajčata 2017
+11
Eva Tomišová
MrBig46
Jiřina
padr
Mashell
Ota
kateřina štefkovičová
miseku
J.R.
Uďa
Zdenci
15 posters
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 7 z 10
Strana 7 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Rajčata 2017
Letos mě rozčiluje jedna věc, velké množství složených květů na rostlinách. Většinou je včas vylomím, ale pokud si je rostlina dobře schová a já je přehlídnu, vznikne veliký netypický plod. Rostlina je na něj hrozně pyšná a cpe tam spoustu živin a na ostatní plody kašle. Je to daň za to, že pěstuji spoustu masitých odrůd a ty jsou na to náchylné.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Nkde v diskuzi jsem také četl, že k tomu slepení více květů do jednoho mimo genetické vlastnosti přispívá také počasí, asi to brzké jarní s nižšími teplotami zejména v noci. Stejné je to s tvorbou kočičích tváří (catface). Na dalších květenstvích mimo první už zas tak často se megabloom nevidí.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Z novoročního výsevu se na rajčeti v nádobě začal vybarvovat první plod. Ta omrzlá pěkně obrážejí, jedna rostlina na záhoně (Gardenberry) povadla a podezření na původce se potvrdilo - zerzaví mravenci v kořenovém systému.
Sachar Bělyj nebo taky White Sugar. Toto rajče mi objednal Ježíšek a já jsem byla docela spokojená, alespoň bude úroda pestrá. Ruský dodavatel na sáčku píše, že jde o indeterminantní odrůdu, která dorůstá výšky 1.7m a nutně potřebuje oporu. Tak jo, pečlivě jsem vylámala spodní zálistky a rostlina měří přesně 50cm a rezolutně ukončila růst a to všechny tři exempláře. Okamžitě jsem u všech ruských rajčat přestala zálistky vylamovat, až rajče skutečně prokáže, že je tyčkové, tak to provedu. Jinak je Sachar sympatický a rajčátka vypadají pěkně, jen jich bude pomálu.
Mohu se zeptat na Pudovika - je determinantní? Ten můj jaksi ukončil růst květem snad v 50cm nad zemí a tváří se jako zcela determinantní odrůda. Ale všude jsem ho našel jako semideterminantní nebo indeterminantní.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Tak Pudovik je determinantní 1,0 -1.5m vysoký. U mě se ovšem zatím determinantně nechová, uvidíme. Z těch ruských rajčat jsem na prášky, velmi často se stane, že rostlina vytvoří uprostřed masivní květenství a vypadá to, že je to všechno, ale časem z paždí toho květenství vyrostou dva až tři nové výhony. Snad to bude na fotce trochu vidět.
V utorok 23. mája mi na záhrade všetko čo nebolo pod strechou dobili krúpy,
Rajčiny som mala veľké, na väčšine už zasadnuté plody,
mnohým zošvacli aj rastové vrcholy. malé sadenice, čo som sadila neskôr,
zošvacli celkom, lebo boli krehkejšie, našťastie, som mala namnoženú ešte nejakú rezervu,
tak som dnes dosádzala.Horšie dopadli uhorky a dyne,
idem zajtra na trh dokúpiť. Očesalo aj broskyne, slivky čerešne a višne-
takže čo nezničili mrazy, dorobili krúpy. Už mi nezostáva iné,
ako sadiť do sklenníka, alebo pod striešku. E. T.
Rajčiny som mala veľké, na väčšine už zasadnuté plody,
mnohým zošvacli aj rastové vrcholy. malé sadenice, čo som sadila neskôr,
zošvacli celkom, lebo boli krehkejšie, našťastie, som mala namnoženú ešte nejakú rezervu,
tak som dnes dosádzala.Horšie dopadli uhorky a dyne,
idem zajtra na trh dokúpiť. Očesalo aj broskyne, slivky čerešne a višne-
takže čo nezničili mrazy, dorobili krúpy. Už mi nezostáva iné,
ako sadiť do sklenníka, alebo pod striešku. E. T.
Eva Tomišová- Poèet pøíspìvkù : 133
Ale dávam aj veselšie obrázky, zajtra oberiem prvé červené rajčinky . Vo dvore pod strieškou Gardenberry a v sklenníku Stupické. Konečne sa mi začína zapaľovaťv sklenníku a Cristal a 1 Startka. Veľmi pekne a nádejne vyzerá vo dvore v kvetináči a Dwarf rajčinka Sleeping Lady(posledný obrázok) od Vladimíra.
Naposledy upravil Eva Tomišová dne Sat May 27, 2017 5:47 am, celkově upraveno 1 krát
Ešte by som prosila o radu, ako čo najlepšie ošetriť a zregenerovť moje dobité rajčinky. Doma mám Acrobat s Harmonie stimulátorom proti plesni a na vitalitu, ešte Wuxal kalcium a objednala som si Phosfik. Ešte som ničím zatiaľ nestriekala. Prajem všetkým pestovateľom krásny slnečný víkend bez búrok. E. T.
Zatím není plísňové počasí, několik dní má být spíše sucho, proti plísni bych zatím určitě nestříkala. Spíše pohnojit nějakým hnojivem s dusíkem na list, aby regenerace rychle začala a nedošlo ke zbytečnému přehnojení dusíkem. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Eva Tomišová napsal:Ešte by som prosila o radu, ako čo najlepšie ošetriť a zregenerovť moje dobité rajčinky. Doma mám Acrobat s Harmonie stimulátorom proti plesni a na vitalitu, ešte Wuxal kalcium a objednala som si Phosfik. Ešte som ničím zatiaľ nestriekala. Prajem všetkým pestovateľom krásny slnečný víkend bez búrok. E. T.
Regenerační schopnosti rajčat jsou velké, takže bych zatím zůstal jen u zálivky, případně s nějakým přídavkem hnojiva s dusíkem (Start). Po omrznutí mi z některých zůstaly jen pahýly, teďkom už pěkně obráží ze zálistků, doposud jsem nehnojil.
Zrající rajčata vypadají moc pěkně, takže hlavně už žádné kroupy a jiné nepříjemnosti.
Mám ještě dotaz na Phosfik, kde ho kupujete? Děkuji Mirek
Ešte som ho doteraz nekupovala, ani nepoužívala, nemám s ním skúsenosti,objednala som si ho od gammaslovagro.webnode.sk/products/phosfik/ telefonicky, mal by prísť začiatkom týždňa.
Nedovedu si představit, že by mě něco takového jako jsou kroupy letos potkalo. Všechno na zahradě mám volně bez nějaké střechy a ani nevím, jak bych to mohl ochránit. Uvažoval jsem o takové té stínící síti, ale jak ji natáhnout? Evo, doufám, že se Ti podaří co nejvíc těch rajčat zachránit. Ten Phosfik vypadá slibně, alespoň co jsem o tom slyšel. Začínám ho ké tazkoušet na cherry rajčatech. Dostal jsem ho od Jiřího a stále mu za něj dlužím.
Vladimír
Vladimír
Ty jsou opravdu krásné.
Vladimír
PS.: Také mám jednu tu Aničku, ale nevím jestli už alespoň kvete
Vladimír
PS.: Také mám jednu tu Aničku, ale nevím jestli už alespoň kvete
S Annou mám trochu problém - hodně plodů velmi brzy, ale pak následuje jakýsi propad, květy opadávají a další plody pak jsou až později na podzim. Jako by jí ta letní horka nesvědčila. A svěšování už tak řídkých listů můžu jen potvrdit.
To, že při teplotách nad 30 °C je často pyl rajčat neklíčivý, je známé. U všech velkých rajčat sleduji každým rokem, že v létě při těch vedrech zůstane jedno celé květenství neopyleno a uschne. Jak je to u běžných rajčat jako jsou Tornádo, Start, atd. nevím, protože tam to tak není vidět a takový problém to není, protože doba do vytvořením nového květenství není až tak dlouhá.
Letos prvním rokem chci opylovat v době vysokých teplot ručně, pylem uskladněným v ledničce. Pokud se mně to povede, tak u těch velkých rajčat ta práce navíc bude stát za to.
Vladimír
Letos prvním rokem chci opylovat v době vysokých teplot ručně, pylem uskladněným v ledničce. Pokud se mně to povede, tak u těch velkých rajčat ta práce navíc bude stát za to.
Vladimír
Zajtra bude degustácia rajčiniek obratých v sklenníku a vo dvore. V nedeľu sme chutnali Stupické a Gardenberry,
boli vynikajúce. Začínajú sa vyfarbovať aj prvé Datlo a Goldkrone.Ešte prikladám foto Anny russian , Maglie rosy a Kumata v kýbloch.
Až takto vyzerá veľa mojich rajčiniek dobitých krúpami pred týždňom, len veľmi pomaly sa v tých horúčavách spamätávajú.E.T.
boli vynikajúce. Začínajú sa vyfarbovať aj prvé Datlo a Goldkrone.Ešte prikladám foto Anny russian , Maglie rosy a Kumata v kýbloch.
Až takto vyzerá veľa mojich rajčiniek dobitých krúpami pred týždňom, len veľmi pomaly sa v tých horúčavách spamätávajú.E.T.
To opylování mě dost zajímá, přeci jen s ním bojuji každoročně. Můžu Vás pak poprosit o výsledky?
To sbírání pylu a opylování v době vysokých teplot je zatím jen taková idea, kterou chci letos jistě realizovat. V žádném případě to nebudu dělat jako srovnávací pokus ručně opylených s těmi ostatními. To by vyžadovalo daleko víc času, než jsem tomu ochoten věnovat. Předpokládám jen, že budu pravidelně sbírat pyl a doma ho budu ukládat do skumavky (ve které budu mít sáček silkagelu) v chladničce. Jak se mně to sbírání pylu bude dařit, zatím nevím. Asi použiji nějaké zařízení ke střásání jako je například el. zubní kartáček, nebo mám doma takový malý vyřazený zastřihovač chlupů, lze také vyrobit s motorkem z mobilu (to už chce trochu práce navíc). Kdy a za jakých teplot pyl nejlépe práší zatím nevím.
Opylení chci pak dělat nějakým jemným štětečkem, mám doma nějaké kvalitní štětce na malování akvarelem.
Jediné co budu asi evidovat, bude údaj o tom, kdy jsem se konkrétní odrůdu snažil opylit, které konkrétní květenství, který květ. A to je až dost práce. Údaje o teplotě v konkrétní hodině budu čerpat z internetu.
Vladimír
PS.:O úspěšnosti nebo neúspěšnosti se budu pochopitelně snažit něco napsat
Opylení chci pak dělat nějakým jemným štětečkem, mám doma nějaké kvalitní štětce na malování akvarelem.
Jediné co budu asi evidovat, bude údaj o tom, kdy jsem se konkrétní odrůdu snažil opylit, které konkrétní květenství, který květ. A to je až dost práce. Údaje o teplotě v konkrétní hodině budu čerpat z internetu.
Vladimír
PS.:O úspěšnosti nebo neúspěšnosti se budu pochopitelně snažit něco napsat
A plánujete separovat pyl jednotlivých odrůd nebo půjde čistě jen o opylení čímkoliv?
S opylením rajčat ve skleníku (ne k semenaření) mám každoročně problémy též. Letos mám na prvních vijanech cherry rajčat opylenou asi polovinu květů. Důvodem bylo chladno, neustále uzavřený skleník, asi vysoká vzdušná vlhkost... Od té doby, co jsem si toho všimla, při každé cestě do skleníku rostlinami potřásám, aby došlo k pohybu pylu, o opylování štětečkem jsem zatím neuvažovala, snad kdybych byla někdy v důchodu, ale k tomu se vůbec nechystám, chystám se z práce rovnou do rakve, hlavně, aby to nebylo brzy. Zdraví J.
Sbírat budu různý pyl, všechen do jedné nádoby. Doba největších veder je stejně nejméně vhodná k tomu aby se květy dávaly do nějakých sáčků, třeba i do poměrně vzdušných (tyl, síťovina, atd.). Přitom aktivita čmeláů je velmi vysoká. Mně stačí, když z těch květů uzrají normální rajčata. O jejich semena nemám zájem.
Tento způsob opylování není o tom, jestli jsem v důchodě nebo ne. V pěstování rajčat jsem měl a mám uloženo plno práce a nějaké opylení rajčat štětečkem už mne nezabije. Pochopitelně nebudu takto opylovat žádná cherry rajčata ani odrůdy rajčat průměrné velikosti jako jsou vesměs české hybridy. Ale jestli budu mít dvě nebo tři velká rajčata (každé 300 g a víc) navíc, tak to by mně už nebylo nějaké práce navíc líto. Pochopitelně zatím nevím, jestli budu úspěšný.
Vladimír
PS.: Dnes jsem zkoušel setřásat pyl z květů rajčat co mám doma. Pyl jsem setřásal tím seřezávačem, nástavec jsem oddělal a na stopu květu jsem přiložil tu plastovou tyčinku, která excentricky rotuje. Pyl jsem setřásal na tmavé sluneční brýle, abych viděl co jsem setřásl.
Tento způsob opylování není o tom, jestli jsem v důchodě nebo ne. V pěstování rajčat jsem měl a mám uloženo plno práce a nějaké opylení rajčat štětečkem už mne nezabije. Pochopitelně nebudu takto opylovat žádná cherry rajčata ani odrůdy rajčat průměrné velikosti jako jsou vesměs české hybridy. Ale jestli budu mít dvě nebo tři velká rajčata (každé 300 g a víc) navíc, tak to by mně už nebylo nějaké práce navíc líto. Pochopitelně zatím nevím, jestli budu úspěšný.
Vladimír
PS.: Dnes jsem zkoušel setřásat pyl z květů rajčat co mám doma. Pyl jsem setřásal tím seřezávačem, nástavec jsem oddělal a na stopu květu jsem přiložil tu plastovou tyčinku, která excentricky rotuje. Pyl jsem setřásal na tmavé sluneční brýle, abych viděl co jsem setřásl.
Nechtěla jsem se nikoho dotknout. Ve skleníku mám téměř všechny rostliny jen drobotinu a tam při opylování štětečkem bych na tom strávila zbytek života. Dříve jsem říkávala mládí. Potřásání rostlinami považuji za poměrně účinnou metodu k opylování. J.
Strana 7 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 7 z 10
Povolení tohoto fóra: