Steaková rajčata
+6
Jiřina
miroslav
Mirek
MrBig46
Catka
jirkakuta
10 posters
Strana 1 z 4
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Steaková rajčata
ani ja nejsem privrzencem techto odrud, ve skleniku doma mam Herodesa, plodnost samozrejme zadna slava, ale chutove je dobry, i doma jim chutnal
vzhledove me zaujala Vláďo odruda Roteňo Andal., odkud ji mate? asi jste jeste plod neochutnal..?
vzhledove me zaujala Vláďo odruda Roteňo Andal., odkud ji mate? asi jste jeste plod neochutnal..?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Roteňo Andalucia jsem pěstoval již loni spolu s dalšími asi třiceti červenými, růžovými a černými španělskými rajčaty. Růžová rajčata byly vesměs dobré chuti, poněkud mírnější než červená. Zvláštní záznamy u této odrůdy z loňska nemám, chystám se letos dělat popis a nějaké fotky, abych to mohl poslat do Kanadské TOMATObase.
Semena většiny španělských odrůd ( většinou biftekového typu) jsem dostal od přítele z Malorky, člena Topmatoville.
Vladimír
Semena většiny španělských odrůd ( většinou biftekového typu) jsem dostal od přítele z Malorky, člena Topmatoville.
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
upload pic
ze Summer cider mám letos opravdu radost. Plody od 300g do 800g skvělé chuti. Na rostlině jich je 6 - 10.
jirkakuta- Poèet pøíspìvkù : 29
Moje sezóna na zahradě skončila 12. října, kdy jsem otrhal jednu a půl přepravky rajčat. která se mně zdála, že by mohla dozrát. Všechna rajčata jsem nechal v boudě na zahradě a domů jsem si bral jen ta, která vypadala na to, že bych je v dohledné době mohl konzumovat. Každý den moje svačina sestávala ze dvou krajíců chleba většinou se sádlem a dvou větších rajčat (pokud nebyla velká, tak jsem si vzal více malých). Asi třetinu rajčat jsem postupně dal synovi a dnes mně zbyly poslední zbytky, viz. obrázek. Momentálně mám nějaké zdravotní problémy a tak nejméně do příštího pátku nemohu rajčata konzumovat, ale nic se neděje, aspoň budou mít čas lépe dozrát.
Jen ještě jednu poznámku. Nevím jaké máte zkušenosti s dozráváním rajčat, ale u mne nejhorší chuť mají dozrávaná cherry rajčata a nejlepší bifteková rajčata, jejichž chuť se blíží chuti rajčat utržených přímo z rostliny.
Vladimír
Jen ještě jednu poznámku. Nevím jaké máte zkušenosti s dozráváním rajčat, ale u mne nejhorší chuť mají dozrávaná cherry rajčata a nejlepší bifteková rajčata, jejichž chuť se blíží chuti rajčat utržených přímo z rostliny.
Vladimír
Já bych řekl, že chuť dozrálého rajčete jde ruku v ruce s dobou potřebnou pro dozrání. Čím víc se utržené rajče blíží plné zralosti tím má lepší chuť po dojití doma bez ohledu na velikost plodu. Aspoň mě to tak připadá a moje chuťové buňky mi to potvrzují.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Asi to tak jak píšete není. Každé rajče, které je utrženo v botanické zralosti (semena jsou už zralá), by mělo mít stejnou chuť ať dozrává ještě dva dny nebo tři týdny. Pochopitelně záleží jak je rajče během této doby skladováno, jaké má podmínky pro dozrávání. Ono to tak v rostlinné říši někdy funguje i když se nám to zdá nelogické (jablka, zimní tykve, atd.). Někteří pěstitelé dokonce doporučují utrhnout rajče ihned, když má jen náznak budoucí barvy a uložit ho někde v chladnějším prostředí na dozrání. Takové rajče neměkne a lépe se pozná u některých barevných odrůd (černých, zelených a vícebarevných) kdy je rajče opravdu zralé. Pochopitelně každá odrůda je jinak vhodná ke skladování.
Tím, že bych testoval a porovnával chuť skladovaných odrůd jsem se nezabýval ani v budoucnu zabývat nebudu. Jen musím konstatovat, že z těch rajčat, která jsem sklidil v ne konzumním stavu byly pro mne nejchutnější opravdu bifteky. Dokonce jsem měl pocit, že v období po 15. říjnu jsem jedl nejchutnější rajčata za celou sezónu. Možná to bylo tím, že už nebyl takový přebytek rajčat, a že rajčata byla i pro mne vzácnější, stejně jako to bývá na začátku sezóny, kdy mně chutná každé i polo zralé rajče. Ale to jsou jen moje subjektivní pocity, každý může mít svůj i diametrálně rozdílný názor. O tom je diskuse.
Vladimír
Tím, že bych testoval a porovnával chuť skladovaných odrůd jsem se nezabýval ani v budoucnu zabývat nebudu. Jen musím konstatovat, že z těch rajčat, která jsem sklidil v ne konzumním stavu byly pro mne nejchutnější opravdu bifteky. Dokonce jsem měl pocit, že v období po 15. říjnu jsem jedl nejchutnější rajčata za celou sezónu. Možná to bylo tím, že už nebyl takový přebytek rajčat, a že rajčata byla i pro mne vzácnější, stejně jako to bývá na začátku sezóny, kdy mně chutná každé i polo zralé rajče. Ale to jsou jen moje subjektivní pocity, každý může mít svůj i diametrálně rozdílný názor. O tom je diskuse.
Vladimír
Netvrdím, že to tak musí být, ale já mám takový pocit, že to tak je. Možná si to už předem vsugeruji a pak to tak cítím. Protože se zaměřuji převážně na cherry, tak nyní už mám na porovnání pouze pár plodů Zlaté kulky a všechno mi přijde stejné. Můj pocit, moje chuť.
"Čím víc se utržené rajče blíží plné zralosti tím má lepší chuť"
Takže podtržené rajče, které mně doma uzrálo za dva dny má lepší chuť než rajče,které dozrálo například za osm dní?
Vladimír
Takže podtržené rajče, které mně doma uzrálo za dva dny má lepší chuť než rajče,které dozrálo například za osm dní?
Vladimír
Jak říkám, je to můj osobní pocit. Rajčata záměrně nikdy nepodtrhávám, protože je všechny mám pod nosem a když je nesu domu, tak akorát na přímou spotřebu (salát, příloha). Z tohlo zbytku co dozrává, právě ty co dozrají nejdřív (tzn. mají nejblíže plné zralosti) mají aspoň pro mě lepší chuť než ty co dozrávají ke konci.
Musím se vrátit k tomu co jsem napsal na začátku:
„Nevím jaké máte zkušenosti s dozráváním rajčat, ale u mne nejhorší chuť mají dozrávaná cherry rajčata a nejlepší bifteková rajčata, jejichž chuť se blíží chuti rajčat utržených přímo z rostliny.“
Takže jsem vlastně napsal, že podtržená cherry rajčata (z důvodu nutnosti ukončit sezónu) nikdy nedozrají do kvality zralých cherry utržených přímo z rostliny. V tom se jistě s panem Zdenci shodujeme. Dokonce bych ještě dodal, že u divokých rajčat jsem měl pocit, že plně nedozrálý plod zůstane i po několika dnech stejný, není tam žádný náznak dozrávání. Asi tak jako když utrhnete nezralý struk rybízu, tak nakonec zaschne v takové barvě v jaké byl utržen.
U biftekových rajčat je to asi vzhledem k jinému genetickému vybavení trochu jiné a proto jsem vlastně o dozrávání rajčat na konci sezóny psal.
Jinak bych ještě napsal, že já na rozdíl od pana Zdenci nepěstuji rajčata za domem, ale na zahradu to mám tři čtvrtě hodiny a tak postupně přecházím ze cherry rajčat na rajčata větší. Letos jsem měl zhruba dvacet odrůd cherry, příští rok to bude šest až sedm odrůd se kterými se nějak nemohu rozloučit. Na zahradu chodím jednou za tři dny, více méně tam jen pracuji, jezení rajčat si nechávám na doma.
Vladimír
„Nevím jaké máte zkušenosti s dozráváním rajčat, ale u mne nejhorší chuť mají dozrávaná cherry rajčata a nejlepší bifteková rajčata, jejichž chuť se blíží chuti rajčat utržených přímo z rostliny.“
Takže jsem vlastně napsal, že podtržená cherry rajčata (z důvodu nutnosti ukončit sezónu) nikdy nedozrají do kvality zralých cherry utržených přímo z rostliny. V tom se jistě s panem Zdenci shodujeme. Dokonce bych ještě dodal, že u divokých rajčat jsem měl pocit, že plně nedozrálý plod zůstane i po několika dnech stejný, není tam žádný náznak dozrávání. Asi tak jako když utrhnete nezralý struk rybízu, tak nakonec zaschne v takové barvě v jaké byl utržen.
U biftekových rajčat je to asi vzhledem k jinému genetickému vybavení trochu jiné a proto jsem vlastně o dozrávání rajčat na konci sezóny psal.
Jinak bych ještě napsal, že já na rozdíl od pana Zdenci nepěstuji rajčata za domem, ale na zahradu to mám tři čtvrtě hodiny a tak postupně přecházím ze cherry rajčat na rajčata větší. Letos jsem měl zhruba dvacet odrůd cherry, příští rok to bude šest až sedm odrůd se kterými se nějak nemohu rozloučit. Na zahradu chodím jednou za tři dny, více méně tam jen pracuji, jezení rajčat si nechávám na doma.
Vladimír
Nejsem vůbec přívržencem podtrhávání rajčat, nechávám je vždy co nejdéle na rostlině. Ovšem můj nemotorný starý labrador mi zlomil rostlinu Black Krim a tak jsem musela sklidit i plody totálně zelené. Byla jsem mile překvapená, když pozvolna dozrály do dokonalé chuti.Uvažuju o tom, že bifteky,které trpí při špatném počasí praskáním kolem stopky, takhle budu sklízet častěji.Nechávám tedy dozrávat spoustu zelených rajčat, která jsem obyčejně házela na kompost.Cherry rajčata jsem na kompost vyhodila, dozrálá neměla chuť žádnou.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Včera večer jsem udělal první výsev velkých rajčat. Ze sedmnácti biftekových rajčat budu mít 4 nové odrůdy (Amana Orange, Goldie, Henderson´s Ponderosa Pink, Russian Black), ze čtrnácti odrůd velkých rajčat ve tvaru srdce budu mít šest nových (Maya´s delight, Joe´s Pink Heart, Lithuanian Crested Pink, Githmires Pride, Kermit a Ludmila´s Pink Heart) a také jsem vysel dvě nové odrůdy rajčat, které svým tvarem, velikostí a doufám i chutí budou podobné našim hybridním odrůdám (velmi populární americké odrůdy Rutgers a 4 of the July). Na všechny nové odrůdy se moc těším. Vysívám jen po dvou nebo třech semínkách, od každé odrůdy budu pěstovat jen jednu rostlinu.
Vladimír
Vladimír
Loni mě nadchlo rajče Black Krim, krásná zajímavá barva, perfektní chuť a solidní výnos. Tři věci, které od rajčete vyžaduji. Tak jsem vybrala z plodu semínka a letos mám 5 rostlin. Všechny vypadají dobře a plodů mají taky slušné množství.Je fakt, že při dozrávání často praskají kolem stopky, ale to, vzhledem k tomu jak rychle jsou snědena vůbec nevadí. Vladimíre, hoďte nám sem taky nějaké fotky vašich bifteků, necpěte to pořád jen na tomatoville.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Je těžké dávat zde nějaké fotky steakových rajčat, když mají všechny pouze zelené baby plody do velikosti 2-3 cm, všechny zatím více či méně kulovité. O zralých vybarvených plodech si budu ještě dlouho muset jen zdát. Tak dávám jen nějaké fotky ze včerejší zahrady, díky bohu je všechno zatím zelené.
Vladimír
Vladimír
a to horní je jaká sorta?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Miroslave, jak jste jistě poznal tak je to Orange Strawberry, které jste také pěstoval.
Vladimír
Vladimír
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 1 z 4
Povolení tohoto fóra: