Sušená rajčata
+7
PetulaKlapalkova
miroslav
jirkakuta
kateřina štefkovičová
MrBig46
Mirek
Catka
11 posters
Strana 1 z 4
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Sušená rajčata
Vloni u nás měla ze všech možných zpracování největší úspěch sušená rajčata naložená v oleji. Suším odrůdy typu San Marzano, jenže ty mi dozrávají pozdě a loni díky počasí se to spoustě ani nepovedlo. Hledám ideální rajče na sušení, masité, rané,větší a chutné. Dumala jsem i nad barevnou odrůdou, třeba Black Krim, ve sklenici by to vypadalo dobře.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Join date : 18. 01. 15
Re: Sušená rajčata
Sušil jsem rajčata všech barev, ale nejlepší se mi jevila ta červená. Pokud byste usušené plody dávala do sklenic jen na sucho bez oleje, tak bude rozdíl v barvě plodů patrný, ale u tmavých až tak ne jako spíše červená-žlutá-oranžová. Pokud budete zalívat olejem (měkká spařená rajčata), tak rozdíl nepoznáte, navíc pokud dáte paprikový olej.
Mým snem je vyrobit doma sušená rajčata ala Italia, ale bohužel to prostě není možné. V Itálii to suší na slunci a rajčata jsou stále vláčná, což sušička nedokáže napodobit. Vláčnost dělám spařením ve vodě s trochou octa. Nyní mám ještě v merku <Вяленые помидоры> (Vjalenye pomidory), což bývají i pečená rajčata v troubě následně naložená do oleje.
Co se odrůdy týče tak u mne jedničkou je Novinka Pridnestrovja, vyhovovat by mohla i Roma, ta je o něco menší. Drtivá většina oválných raných odrůd jsou však keříčkové, což mě osobně nevadí.
Mým snem je vyrobit doma sušená rajčata ala Italia, ale bohužel to prostě není možné. V Itálii to suší na slunci a rajčata jsou stále vláčná, což sušička nedokáže napodobit. Vláčnost dělám spařením ve vodě s trochou octa. Nyní mám ještě v merku <Вяленые помидоры> (Vjalenye pomidory), což bývají i pečená rajčata v troubě následně naložená do oleje.
Co se odrůdy týče tak u mne jedničkou je Novinka Pridnestrovja, vyhovovat by mohla i Roma, ta je o něco menší. Drtivá většina oválných raných odrůd jsou však keříčkové, což mě osobně nevadí.
Re: Sušená rajčata
Jen na doplnění Mirka, v roce 2013 se mně osvědčilo také Napoli, loni jsem už nesušil a letos se k tomu taky nechystám. Díval jsem se do mých semen, tak tam Napoli mám a mám také nějaká semena Novinky Pridnestrovja, sebraná z rostliny, kterou jsem vypěstoval ze semen, která mně dal Mirek (jen musím upozornit, že jsem neměl květy sáčkované- zabezpečené proti kříži)
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Sušená rajčata
já suším všechno / kromě cherry/.Skladuju nasucho ve sklenicích,a pár dní před plánovanou konzumací svařím pár vteřin v octové vodě/ podobně jako p.Mirek/,nechám chvíli odstát,okapat a zalévám olejem/ ne olivovým/.Rajčata na sušení u nás dozrají pozdě,většinou v této době už jiná nemám,takže ta na sušení sníme-a v té době už mám nasušeno.Obyčejná š´tavnatá rajčata přepůlím,vytlačím semena,dám do sušičky a je to.Jsme v rámci možností takto spokojeni.Taky suším Býčí srdce,a různé bifteky.
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Join date : 11. 01. 15
Re: Sušená rajčata
Včera jsem prohlídl několik videí s postupy na <Вяленые помидоры> (Vjalenye pomidory), podobné postupy nalezneme např. i na italských stránkách. Princip je takový, že půlky nebo čtvrtky rajčat se naskládají na plech na pečící papír (někdo vybírá dužinu se semeny, mě osobně by tam chyběla), pocukrují, posolí, posypou různým kořením a nechají v troubě několik hodin péct. Následně se na dno sklenice dá trochu oleje, koření nebo bylinky, a postupně se rajčata vkládají a zalévají olivovým olejem 1 cm nad poslední vrstvu.
Předloni jsem zkoušel vytáhnou ze sušičky ještě trochu měkká rajčata, dal je s kaparami do sklínek a zalil olejem. Bohužel to za pár dní začalo bublat a kvasit i v oleji. Rajčata byla asi málo usušená. Možná kdybych je prohnal spařením, nevím.
Naopak pečená rajčata v troubě jsme dělali už několikrát dle tohoto receptu. Nikdy jsme je však nedávali do oleje.
Předloni jsem zkoušel vytáhnou ze sušičky ještě trochu měkká rajčata, dal je s kaparami do sklínek a zalil olejem. Bohužel to za pár dní začalo bublat a kvasit i v oleji. Rajčata byla asi málo usušená. Možná kdybych je prohnal spařením, nevím.
Naopak pečená rajčata v troubě jsme dělali už několikrát dle tohoto receptu. Nikdy jsme je však nedávali do oleje.
Re: Sušená rajčata
Sušívávala jsem taky rajčata na slunci, jenže kdepak ta léta, kdy bylo spoustu dní třicet a více stupňů po sobě, jsou.Nedostatečně usušené rajče v oleji vždy kvasí. Výrobci přidávají do sklenic konzervační přípravky a taky něco pro zachování barvy. Zkoušela jsem namočit rajčata do červeného vina a teprve potom usušit a bylo to fajn.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Join date : 18. 01. 15
Re: Sušená rajčata
Tak, tak, předloni jsem to prubl venku na terase a slunko mi rajčata i spálilo (zčernala), jenže pak přijde večer a celý ten cirkus jsem musel stěhovat domů, protože vzdušná vlhkost je nepřítel jakéhokoliv sušení. Dělat to takhle bylo nemyslitelné, navíc na to sedaly muchy.
Re: Sušená rajčata
Mirek napsal:Sušil jsem rajčata všech barev, ale nejlepší se mi jevila ta červená. Pokud byste usušené plody dávala do sklenic jen na sucho bez oleje, tak bude rozdíl v barvě plodů patrný, ale u tmavých až tak ne jako spíše červená-žlutá-oranžová. Pokud budete zalívat olejem (měkká spařená rajčata), tak rozdíl nepoznáte, navíc pokud dáte paprikový olej.
Mým snem je vyrobit doma sušená rajčata ala Italia, ale bohužel to prostě není možné. V Itálii to suší na slunci a rajčata jsou stále vláčná, což sušička nedokáže napodobit. Vláčnost dělám spařením ve vodě s trochou octa. Nyní mám ještě v merku <Вяленые помидоры> (Vjalenye pomidory), což bývají i pečená rajčata v troubě následně naložená do oleje.
Co se odrůdy týče tak u mne jedničkou je Novinka Pridnestrovja, vyhovovat by mohla i Roma, ta je o něco menší. Drtivá většina oválných raných odrůd jsou však keříčkové, což mě osobně nevadí.
Novinka je tedy tez kerikova? Nevybaven azbukou to nemohu dohledat. Diky.
jirkakuta- Poèet pøíspìvkù : 29
Join date : 15. 01. 15
Re: Sušená rajčata
mne se zacaly vybarvovat taky, mam odrudu Supermodel a je ranejsi nez SM, jsem s nim moc spokojen
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Re: Sušená rajčata
Supermodel mám letos pokusně ve skleníku, vloni jsem ho měl venku a mokro ho zlikvidovalo velmi brzy.
Re: Sušená rajčata
rostlina mi ale prijde polodeterminantní, letos ho mam take poprve ve skleniku, nebot venku byl prilis na ráně a lákal lidi, jeho pomalejsi rust je ve skleniku idealni, jine odrudy uz to bourají
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Re: Sušená rajčata
miroslav napsal:rostlina mi ale prijde polodeterminantní, letos ho mam take poprve ve skleniku, nebot venku byl prilis na ráně a lákal lidi, jeho pomalejsi rust je ve skleniku idealni, jine odrudy uz to bourají
Ve skleníku je o hodně menší než byla vloni venku, i plody jsou poloviční, současnou výšku odhaduji na metr dvacet.
Re: Sušená rajčata
já jej mam tak 1.3-1.4 a je skutecne o dost nizsi, libi se mi vsak jeho vzdusnejsi habitus, listy nejsou vsude
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Re: Sušená rajčata
Mě začínají houfně dozrávat pozdní odrůdy na sušení, San Marzana, Scatolone a pod. Loni to bylo až 8. srpna. Je to všechno nějak dřív. V tom vedru to budu sušit na slunci.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Join date : 18. 01. 15
Re: Sušená rajčata
Zkoušel jsem předloni sušit na slunci a rajčata zčernala, bohužel. Navíc je nutno na noc rajčata uklízet protože vlhnou, holt sicilské podnebí je jiné.
Re: Sušená rajčata
odruda Supermodel vyrazne prekracuje plodnost odrud typu SM, akorád jsou plody ruzove, nicmene po ususeni jsou plody červené, omlouvám se za zaplvelení
upload an image
upload an image
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Re: Sušená rajčata
Před chvílí jsem založil čtyři plechy rajčat do trouby. Supermodel se mi zdá na sušení moc měkký a masitý (využití spíše na kečupy), navíc vypadá jinak než na přebalu, což mne zklamalo. Letos ho zkouším ve skleníku, vloni venku ho poničila mokra. Takto dopadl -
Na sušení jsou opravdu nejideálnější odrůdy bez masité dužiny, mile mě letos překvapily Torch a Torquay.
Na sušení jsou opravdu nejideálnější odrůdy bez masité dužiny, mile mě letos překvapily Torch a Torquay.
Re: Sušená rajčata
ja jej mam letos tez ve skleniku, vloni jsem mel Torquay a zadna slava - nenadchne, neurazí
ten Supermodel je nejspis takova univerzalni odruda na zpracovani - kecupy, suseni, omacky, je fakt, ze neni tak suchy jako SM, ale susit jde krasne a chut je perfektní, navíc jeho vzrust je tak akorad ve skleniku, tez plodnost je vyssi nez u SM, neni to hybrid, takze osivo si mohu delat sam, pro me idealni odruda
ten Supermodel je nejspis takova univerzalni odruda na zpracovani - kecupy, suseni, omacky, je fakt, ze neni tak suchy jako SM, ale susit jde krasne a chut je perfektní, navíc jeho vzrust je tak akorad ve skleniku, tez plodnost je vyssi nez u SM, neni to hybrid, takze osivo si mohu delat sam, pro me idealni odruda
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Re: Sušená rajčata
Poprvé se mi podařilo dosáhnout struktury sušených rajčat, které má velmi blízko k italským. Nejsou sušená ze sušičky a tudíž jako skvělé "chipsy", jsou dle již dříve zmíněného postupu pečená v troubě. Zbývá ještě doladit ochucení bylinami, dosolení a vyzkoušet kolik vydrží při umístění do oleje s česnekem. Použito bylo hodně protáhlých odrůd typu San Marzano, vhodnější by se v tomto případě jevily oválné odrůdy (Novinka Pr.).
PS: Boha, také krásne rajčiny, škoda ich zožrať! Tohle zbylo ze čtyř plechů.
PS: Boha, také krásne rajčiny, škoda ich zožrať! Tohle zbylo ze čtyř plechů.
Re: Sušená rajčata
u nas doma je jen sušíme a až behem jidla je doladíme bylinkami a solí, přece jen ne každá návštěva je dychtivá po Na Cl
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Join date : 13. 03. 15
Age : 39
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 1 z 4
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru