Sušená rajčata
+7
PetulaKlapalkova
miroslav
jirkakuta
kateřina štefkovičová
MrBig46
Mirek
Catka
11 posters
Strana 4 z 4
Strana 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Sušená rajčata
No vypadají opravdu jak z reklamy. Asi je budu muset taky zařadit do seznamu na příští rok
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Ahoj, jsem náhodou jsem našla tuto diskuzi a je to skvělé:_)..prosím, sháním nějakou odrůdu na sušení, která by vyrostla i v 500m.n.m.našla jsem zatím jako možnost rajče Opalka, Jersey Devil..máte nápady?prosím, a kde případně získat semena Jersey Devil?..zatím pěstuji úspěšně Latah, Matina, Stupické..ráda bych Pražské dlouhé, ale nevím, je asi pozdnější, tak jedině do skleníku..díky, Verča
veruru- Poèet pøíspìvkù : 4
Já suším hodně rajčat a dokonalou odrůdou je Scatolone, jehož semena lze koupit v každém hobbymarketu za pár korun. Je to odrůda pozdní, ale pokud se vyseje dostatečně brzy - leden - tak v pohodě dozraje. Opalka a Jersey Devil jsou rajčata obrovská, někdy až 250 i 300g a jejich sušení je docela složité, nevejdou se totiž do sušičky. Letos jsem objevila novou ideální a ranou odrůdu a to ruské Carskoje Iskušenie, semen mám dostatek, takže jich několik mohu poskytnout. Rusové šlechtí rajčata velmi odolná chladu, takže nějakých 500m.n.m. je v žádném případě nerozhodí.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Ahoj Catko,
díky za odpověd..to rajče Carskoje Iskušenie bych ráda zkusila, můžu poprosit o semínka?snad to není hybrid, aby se dala uchovat semínka...a nemáš semínka Jersey Devil?nevím, kromě asi USA webu, kde je jinde sehnat...ještě mě dost překvapilo, že to Scatolone seješ už v lednu..??nedokáži si to představit..já když seji v březnu, tak v půli května mám sazenice už veliké, kvetoucí..jak ty lednové sazenice vypadají?to jim musíš asi svítit???..to je pro mě dost novinka, že někdo seje rajčata tak brzy..:-)
díky za odpověd..to rajče Carskoje Iskušenie bych ráda zkusila, můžu poprosit o semínka?snad to není hybrid, aby se dala uchovat semínka...a nemáš semínka Jersey Devil?nevím, kromě asi USA webu, kde je jinde sehnat...ještě mě dost překvapilo, že to Scatolone seješ už v lednu..??nedokáži si to představit..já když seji v březnu, tak v půli května mám sazenice už veliké, kvetoucí..jak ty lednové sazenice vypadají?to jim musíš asi svítit???..to je pro mě dost novinka, že někdo seje rajčata tak brzy..:-)
veruru- Poèet pøíspìvkù : 4
Postup jsem popsala na svém webu v článku z roku 2017 Sušená rajčata, jen už nesuším San Marzano. Za naprosto nejdůležitější považuji výběr odrůdy, běžná dvoukomorová rajčata nejsou vhodná. Ideální je hodně masité rajče s velmi malým množstvím semen a o hmotnosti cca 150g, v tomto případě zůstane po usušení hodně "masa" a produkt je dokonalý. Pokud rajče dvoukomorové je, pak musí mít alespoň hodně tlustou stěnu.
Ještě nevím, jestli budu příští rok něco sušit. Dal bych se do toho jen v případě, kdyby se mně povedlo zbavit těch několik litrů nasušených rajčat. Určitá naděje je. Až nebudu chodit na zahradu, tak zkusím upravit ta má sušená rajčata podle receptu, který mně dala Eva. Její mně hrozně chutnaly. Pokud moje budu podobné a hlavně jestli mně budou chutnat, tak něco příští rok napěstuji a usuším.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Já mimo sezónu rajčata nekupuji. Sušená rajčata pro mně představují nejen velkou lahůdku, ale v zimním období taky koncentrovanou vzpomínku na léto. Známí a příbuzní, kteří ode mně tuhle dobrotu dostali, tak chtějí znovu a já ráda vyhovím, ovšem současný zájem převyšuje moje možnosti, navíc letos jsem to sušení nějak zanedbávala. Ty nasušené litry Ti závidím.
Strana 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Povolení tohoto fóra: