Papriky 2018
+3
MrBig46
Mirek
Catka
7 posters
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Papriky 2018
Tak přesně taková slova jsem slyšela před dvěma lety taky a to ještě s dovětkem - neumírá se na to, ale bývá to hodně nepříjemné. Je to přesná diagnoza.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Ve skleníku mám vysazeny papriky, z nichž většina prosperuje bez problémů, ale najde se i rostlina, která má nepříjemně žlutou barvu. Přihnojil jsem dusíkem a provedl postřik 5% močovinou, ale zatím se to nezlepšuje, možná to taky byla chyba.
Asi se budu muset zaměřit spíše na železo a hořčík, ovšem rozdíl mezi deficitem těchto prvků nepoznám. Ostatní papriky ve stejném skleníku vypadají lépe.
Asi se budu muset zaměřit spíše na železo a hořčík, ovšem rozdíl mezi deficitem těchto prvků nepoznám. Ostatní papriky ve stejném skleníku vypadají lépe.
Dnes jsem se pustil do paprik. Loni se mně osvědčila ohrádka okolo paprik z takové té balící smršťovací folie. Problém byl v tom, že jsem neměl vhodné trubky a tak jsem dnes musel nějaké delší vodovodní coulové trubky nařezat. Flexku mně nosí zeť už nějakou dobu a zatím je to v nedohlednu. Tak jsem musel zapojit ručičky. Na schodek jsem položil velký svěrák York, do něho jsem upnul trubku a řezal. Ještě, že jsem nemusel řezat ruční pilkou, mám totiž na zahradě takový ten řezák na trubky, s tvrdým kolečkem- ani nevím jak se to jmenuje (to za mých mladých let nebylo). Bylo to jednodušší než pilou, ale stejně jsem si mákl. Ohrádka je hotová, papriky jsem vyčistil, na některé jsem hodil velké sáčky ze záclon (kvůli semenům) a v všechny papriky včetně těch ostrých, které všechny budou v záclonovém tunelu jsem zalil ledkem vápenatým. Teď budu mít od paprik delší dobu klid (pokud nepočítám to zalívání).
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Letos mám velkou násadu paprik, to tedy nepamatuji. Hamík, který dříve dlouho rostl než zaplodil, je už teď obsypaný plody:
No a kupoval jsem nová semena Corno di toro rosso i giallo a oboje jsou také obsypané. Dumal jsem, jestli je otrhat, ale nakonec je nechám. Úroda asi bude nižší, ale stejně jsme spoustu paprik rozdávali a takhle je budeme mít alespoň dřív.
No a kupoval jsem nová semena Corno di toro rosso i giallo a oboje jsou také obsypané. Dumal jsem, jestli je otrhat, ale nakonec je nechám. Úroda asi bude nižší, ale stejně jsme spoustu paprik rozdávali a takhle je budeme mít alespoň dřív.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Začal jsem sklízet první papričky - Hamíky a Corno di torro rosso (byl hodně malý, rostl ještě v květináči).
Nakupoval jsem letos semínka i na Ukrajině, vybíral jsem hlavně menší trojhranné silnostěnné. Zatím vypadají celkem k světu
Dostal jsem taky pár semínek Sukari, údajně nejsladší paprika světa. No uvidíme, jestli to bude nová konkurence pro Hamíky. Rostliny jsou zatím obsypané plody, ale jsem z nich trochu rozpačitý. Vypadají dost jako kozí rohy a vzhledově to prostě není nic moc.
Nakupoval jsem letos semínka i na Ukrajině, vybíral jsem hlavně menší trojhranné silnostěnné. Zatím vypadají celkem k světu
Dostal jsem taky pár semínek Sukari, údajně nejsladší paprika světa. No uvidíme, jestli to bude nová konkurence pro Hamíky. Rostliny jsou zatím obsypané plody, ale jsem z nich trochu rozpačitý. Vypadají dost jako kozí rohy a vzhledově to prostě není nic moc.
Pro mne je hodně důležité, a jak silná stěna papriky je. Třeba ty Sukary budou mít přijatelnou tloušťku. Kozí rohy bývají vštšinou tenké a podle mne se hodí pouze na zavařování. Jak budou ty papriky chutnat dáš jistě vědět (myslím tím i ty Ukrajinské).
Vladimír
PS.: Já zítra jdu naposledy před dovolenou na zahradu něco dělat a tak se chci mrknout na mé sladké papriky určené ke sbru semen (mám celé rostliny v saku ze záclony). Označím nasazené plody a rostlny už uvolním. Moc těch odrůd nemám, mám jen Najerano Rojo, Marinkyn Yazačok, Corno di Toro Gialo (ale vypadá spíše jako orange), Českou ranou a Doux Tres landes, kterou ale mám v záclonovém tunelu se všemi těmi pálivými.
Vladimír
Vladimír
PS.: Já zítra jdu naposledy před dovolenou na zahradu něco dělat a tak se chci mrknout na mé sladké papriky určené ke sbru semen (mám celé rostliny v saku ze záclony). Označím nasazené plody a rostlny už uvolním. Moc těch odrůd nemám, mám jen Najerano Rojo, Marinkyn Yazačok, Corno di Toro Gialo (ale vypadá spíše jako orange), Českou ranou a Doux Tres landes, kterou ale mám v záclonovém tunelu se všemi těmi pálivými.
Vladimír
Nějak se mi letos couraj papriky s dozráváním. Po počátečním nadšení z parádního vyklíčení jsem je pak z nedostatku času dlouho trápila v malých květináčcích a už vypadaly velmi bídně, když jsem je přesadila do větších finálních nádob. Ve skleníku se ovšem daly do pořádku, některé rostliny mají až 1,5m a plodů mají spoustu, vybarvuje se ovšem jen moje oblíbená stálice Ornela.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Papriky čučely poměrně dlouho, protože když to bylo nejpotřebnější, tak klesaly noční teploty k desítce a to je o ničem. To pak nepomůže ani třicet v poledne. Ve skleníku už se to hnulo, venku je to bída. Hodně paprik po přesazení nezakořenilo, hodně jich zlikvidoval i krtek.
Já si tedy na dozrávání stěžovat nemůžu, sklízím venku i ve skleníku v botanické zralosti. Jen mám ty rostliny takové menší, i když obsypané plody. A přemýšlím, jestli za to nemůže ten Phosfik - vynutil kvetení příliš brzy na úkor růstu rostliny.
Existuje nepálivá nebo jemně pálivá alternativa k paprice Korál? Manželka si velmi oblíbila nakládané třešňové papričky plněné sýrem a tak bych jí je rád vypěstoval, ale právě u Korálu je uvedeno silně pálivá, tak nevím.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Mne by zajímalo jestli ty papričky co má ráda Vaše manželka jsou jen naplněné sýrem nebo jsou ještě nějak zpracované (pečené, v nálevu s olejem, apod.)
Vladimír
Vladimír
Jsou naložené v bylinkovém oleji, jinak budou asi syrové protože jsou křupavé. Já jí je kupuji v Kauflandu za pultem, jinde v PE jsem na ně zatím nenarazil.
Myslím si, že vhodná paprika pro tento způsob použití by byla Chocolate cherry, mírně pálivá.
Vladimír
Vladimír
Děkuji Vám Vladimíre za tip, zadal jsem si jí do vyhledávače a našel ještě další odrůdy mírně pálivých papriček. Například Satans Kiss / Bacio di Satana nebo Large Red Cherry.
Pokud potřebujete semínka Large Red cherry nebo Chocolate cherry, tak Vám je mohu poslat. Ovšem bez palu určitě nejsou, zvlášť na slunném místě. Měl jsem letos i dobré Kampanaki - velikostně jako Hamík, červené a jen lehce pálivé.
Tak jsem se také díval: Large Red Cherry má 5000 SHU. To by možná ještě šlo. Ale Satans Kiss mají uvedeno 40-50 kSHU. To si myslím,že bude ještě víc než má vzpomínaný Korál. Chocolate cherry jsem pěstoval letos a zdálo se mně optimální, možná kdybych je nechal dozrát až dio červené tak by byly ostřejší.
Já jsem také jedl ty papričky z Kauflandu a měl jsem pocit, že nejsou jen v oleji s bylinkami, ale že je tam ještě nějaký ocet. Chtělo by to znát recept.
Vladimír
Já jsem také jedl ty papričky z Kauflandu a měl jsem pocit, že nejsou jen v oleji s bylinkami, ale že je tam ještě nějaký ocet. Chtělo by to znát recept.
Vladimír
Děkuji za nabídku, rád bych ji využil. Ony ty koupené jsou trochu pikantní. Já ovšem nedokážu posoudit obsah SHU, podle mé chuti rozlišuji pouze nepálí, pálí trochu a pálí moc.padr napsal:Pokud potřebujete semínka Large Red cherry nebo Chocolate cherry, tak Vám je mohu poslat.
Naposledy upravil Zdenci dne Thu Dec 20, 2018 12:35 pm, celkově upraveno 1 krát
Také jsem to tam četl. Ale všude jinde je těch 40000- 50000. Možná je to na tom českém webu jiná odrůda ?
Vladimír
Vladimír
Obsah kapsaicinu se mezi osluněným a neosluněným plodem liší o více než 30%, pokud se sbírají ve stejné době. Pokud se porovnají plody v létě a na podzim, může být rozdíl ještě větší. Takže pořád může jít o stejnou odrůdu a můžete u ní naměřit 1000SHU i 4000SHU.
Václave, ale to jsi se asi přehlédl. Je to 1000 SHU a 40000 SHU.
Vladimír
PS.: Jak jsi dopadl s Kampanaki?
Vladimír
PS.: Jak jsi dopadl s Kampanaki?
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
Povolení tohoto fóra: