Papriky na r. 2015
+5
miseku
Zdenci
MrBig46
kateřina štefkovičová
Mirek
9 posters
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Papriky na r. 2015
Dnes jsem vysel 20 odrůd paprik do plastových kelímků. Na dno jsem dal vrstvu perlitu, na něj výsevní substrát a do "ďolíků" dal semínka. Po navlhčení jsem misky umístil do množárny, kde je stálé vlhko a teplota 28°C. Pokud nebude problém s klíčením, tak jen zasypu další vrstvičkou substrátu.
[img][/img]
[img][/img]
Re: Papriky na r. 2015
Taky už mám vyseto 15 odrůd z toho 1 pálivé a 1 chilli.Manžel s nasazením života sehnal substrát v malém osivářství,jinak nikde nic ještě nebylo.Tak te´d musím čekat.Kelímky jsou na dlouhých podmiskách na topení,v místnosti 23 st.Tak snad tomu nic nebrání....už se těším až to vyleze.Samozřejmě sem vysela více než potřebuji,nebo´t semen mám až až,to mi zas bude líto přebytečné vylezlé rostlinky likvidovat....
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Dnes ráno jsem opět popotahoval klíčky z paprik a začínám být poněkud nervózní. Něco už klíčí, ale celkově je to zatím bída. Že by další rok, už třetí po sobě, s problémy s klíčením?
taky to sleduju,dala sem to v sobotu večer,tedy je to čtvrtý den,to už podstatná část odrůd často pouští klíčky.Nechci se v tom vrtat,a´t to nezničím,ale zatím velice nic.Akorát Artist už má venku i krčky a Dlouhánek/ kupodivu-semena sou trochu prošlá/ pouští klíčky,taky Moravská ovocná.Jinak to nechci moc rozhrabávat,budu čekat.Loni i předloni bylo vše bez větších potíží,tak předpokládám,že i letos.Velká část semen je bu´d z mé produkce ,tedy čerstvá,nebo sem je použila už loni.Tak budu trpělivá a nebudu do ničeho rýpat/ jak je mým zvykem/.
Nejlépe klíčí semena pálivé papričky, které ještě před 14ti dny byla v uschlých plodech visících na háčku.
V knize „Plodová zelenina“ z roku 1972 (je to taková moje bible, když nevím jak dál v pěstování) se píše: Semena papriky vyklíčí při teplotě 20-25 °C za 7-10 dní, při teplotách 13-15 °C za 18- 20 dní. Já mám výsevní teplotu cca 28 °C a tak jsem předpokládal poněkud rychlejší klíčení, což se mně docela potvrdilo. Pochopitelně klíčení neovlivňuje jen teplota, ale i kvalita semen atd. Vyklíčením se podle mne asi myslí jen objevení se klíčku, kdy vylezou rostlinky ze země ještě závisí na vrstvě a kvalitě substrátu, ve kterém jsou semena vysety.
Vladimír
PS.: Výše uvedenou knihu doporučuji k přečtení
Vladimír
PS.: Výše uvedenou knihu doporučuji k přečtení
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Po negativních zkušenostech z dřívějška, do zeminy pro semínka udělám jen prohlubeň, do které semínka umístím viditelně. Zahrnuji až po naklíčení. Misky jsou nakryty, takže vlhkost tam je. Dnes se pokusím udělat sortirovku co klíčí a co ne.
tak mě se to zas nepatrně pohlo-přibyl Semaroh,Pálivec,Ester,semínka z koupené bílé zeleninové papriky,náznak klíčení i u Pimiento Najerano Rojo.Zbytek sem nerozrývala a nechám to být.Jen sem tácy na radiátoru zakryla folií.
Mě obyčejně papriky klíčí na topení a od začátku zakryté 4den,pokud jsou jen zakryté na parapetu okna,nebo zas jen odkryté kelímky na topení 6-7den.
Mě obyčejně papriky klíčí na topení a od začátku zakryté 4den,pokud jsou jen zakryté na parapetu okna,nebo zas jen odkryté kelímky na topení 6-7den.
Prohlížel jsem semínka paprik a je to špatné, moc špatné a já nevím proč. O víkendu si snad k tomu v klidu sednu a vyhodnotím to.
zatím též žádná sláva,sem tam od většiny odrůd klíček,jen Semarohů a Makedonie je plný kelímek.Samozřejmě při rozrypování jiných kelímků už sem některé semínka zničila-takže si dám pokoj a do neděle čekám.Kdyžtak přiseju,semen mám dost.
Právě jsem se stavoval na nákup u prodejce-pěstitele a trochu jsme pokecali, vypadá to že má péče o semínka papriky je moc přehnaná a tam asi bude zakopaný pes. Jak budu mít více klidu tak to proberem.,
tak dnes pomalu vylézají další klíčky,myslím že tím rozhrabáváním sem situaci zhoršila,některá semena se dostala hodně hluboko a klíčení se protahuje,taky sem něco zničila-no to je tak,když si někdo nedá pokoj.Dnes sem ještě přisela do dalšího kelímku Pimiento Najerano Rojo,Topepo Giallo,a nakonec sem ještě přidala Palermo,které sem už letos kvůli místu dávat nechtěla,ale nakonec to ještě mám.Tak snad když to vše přeberu,i když klíčení u všeho nebude 100%,bude toho i tak dost.Je možné,že ještě něco přidám,Pálivec se mi zdá,že nebude žádná sláva,tak ještě během týdne dodám....
Tak u mne papriky při těch 28 °C docela dobře klíčily. Já proliju substrát v kelímku vodou, semena položím na povrch, kelímek zakryji nějakým plastem a každý den kontroluji jak probíhá klíčení. Když vidím že u většiny semen jsou už klíčky, tak teprve semena zasypu trochou jemně prosátého substrátu (jen tak asi půl až jeden centimetr. Teprve po zasypání dávám do chladnějšího místa na okno. Většinou všechno co mělo klíčky taky vyleze. Paprika Moravská ovocná od Vás paní Kateřino vyklíčila výborně, Najerano Rojo jsem vyséval jen pět zbylých semínek i tak mně to bude stačit. Jen pořád nevím jak vyřeším pěstování těchto paprik. Foliák ani skleník nemám, tak bych asi zkusil polovysoký tunel ( výška asi 1 metr) dlouhý 5 m z netkané textilie v létě s trvale odkrytými boky. Máte s tím někdo zkušenosti? Nepřehřívá se to moc?
Vladimír
Vladimír
tak část kelímků s kterými sem spokojená sem už přestěhovala na okno-Maroko,Makedonie,Moravská ovocná,Semaroh,Artist ,zeleninová bílá,Ester atd...vlastně pod igelitem už je jen Pálivec,Ramiro,a něco co sem dávala později.Samozřejmě Topepo Giallo sem včera dala znovu,a do rána v původním kelímku vše vzešlo,i Corno di Toro Giallo.Pimiento sem letos nasela svoje semena z přesevu ,neizolovaná pro pokus nakolik budou totožná s těmi původními rostlinami.Originály pár ještě mám a doufám,že na rok budou klíčit.Chci je izolovat a napěstovat si čistá semena na další rok.Na letošek už budu izolovat Moravské ovocné,tak nemám místo.Taky kupodivu po 6 dnech vzešly,dřív jak papriky lilky Violetta Lunga.
Situace s mým výsevem se zlepšila. Dnes vyseju znova odrůdy, které doposud nevyklíčily, a to podle informací, které jsem získal od pěstitele. Nejsou to mé zkušenosti, jen nasbírané informace.
O něco snížím teplotu, a to na 25°C
Podstatně snížím vlhkost substrátu, paprika prý nesnáší přemokřený substrát
Semínka zasypu zeminou, pro klíčení vyžaduje tmu
Pokles teploty v nočních hodinách semínkům nevadí
Opylení papriky prý dělají čmeláci, ne včely. To je informace pro paní Kateřinu, snad pomůže.
Na přiloženém snímku je stav klíčení paprik. Semínka Ica Red Drop byla nedávno vybrána ze suchého loňského plodu, semínka papriky z Lidlu byla vybrána z plodu a následně vyseta, obě odrůdy rostou jako ďábel.
O něco snížím teplotu, a to na 25°C
Podstatně snížím vlhkost substrátu, paprika prý nesnáší přemokřený substrát
Semínka zasypu zeminou, pro klíčení vyžaduje tmu
Pokles teploty v nočních hodinách semínkům nevadí
Opylení papriky prý dělají čmeláci, ne včely. To je informace pro paní Kateřinu, snad pomůže.
Na přiloženém snímku je stav klíčení paprik. Semínka Ica Red Drop byla nedávno vybrána ze suchého loňského plodu, semínka papriky z Lidlu byla vybrána z plodu a následně vyseta, obě odrůdy rostou jako ďábel.
Naposledy upravil Mirek dne Sun Jan 18, 2015 6:01 pm, celkově upraveno 1 krát
MrBig46 napsal:Tak u mne papriky při těch 28 °C docela dobře klíčily. Já proliju substrát v kelímku vodou, semena položím na povrch, kelímek zakryji nějakým plastem a každý den kontroluji jak probíhá klíčení. Když vidím že u většiny semen jsou už klíčky, tak teprve semena zasypu trochou jemně prosátého substrátu (jen tak asi půl až jeden centimetr. Teprve po zasypání dávám do chladnějšího místa na okno. Většinou všechno co mělo klíčky taky vyleze. Paprika Moravská ovocná od Vás paní Kateřino vyklíčila výborně, Najerano Rojo jsem vyséval jen pět zbylých semínek i tak mně to bude stačit. Jen pořád nevím jak vyřeším pěstování těchto paprik. Foliák ani skleník nemám, tak bych asi zkusil polovysoký tunel ( výška asi 1 metr) dlouhý 5 m z netkané textilie v létě s trvale odkrytými boky. Máte s tím někdo zkušenosti? Nepřehřívá se to moc?
Vladimír
S tunelem z bílé netkané textilie nejsou problémy, klidně ho můžete nechat uzavřený po "celý rok", dýchá, nepřehřívá se, jen je potřeba paprika sem-tam zatřást aby se květy opylily. Já tak pěstuji i lilky nebo okurky, a nechávám to zakryté dokud rostliny kryt "nenadzvedávají". Snímeček tunýlku je tady.
O té tmě to je pro mne nová informace. V knize 1000 dobrých rad zahrádkářům je u zkoušení klíčivosti semen napsáno-zvláštní předpis:
cibule, pór, pažitka,okurka, salát, meloun, tykev všechno tma
petržel světlo (proto asi tak špatně na záhoně klíčí
ostatním včetně paprik je to jedno.
Knížka je z roku 1974, možná už se prokázalo něco jiného. Jinak pro mne není žádný problém zakrýt kelímek něčím neprůhledným.
cibule, pór, pažitka,okurka, salát, meloun, tykev všechno tma
petržel světlo (proto asi tak špatně na záhoně klíčí
ostatním včetně paprik je to jedno.
Knížka je z roku 1974, možná už se prokázalo něco jiného. Jinak pro mne není žádný problém zakrýt kelímek něčím neprůhledným.
Tu knihu mám taky, ale od té doby co je Internet ji nepoužívám skoro vůbec. To s tou tmou je sice zkušenost pěstitele, ale profesionálního pěstitele.
Jeden fakt je, že semínka na povrchu substrátu sice vidím jak klíčí, ale taky na ně umí sedat všelijaká plíseň a houbičky. Ošetřuji Previcurem, kterého mám ještě poslední lahvičku.
Jeden fakt je, že semínka na povrchu substrátu sice vidím jak klíčí, ale taky na ně umí sedat všelijaká plíseň a houbičky. Ošetřuji Previcurem, kterého mám ještě poslední lahvičku.
Tak já semena paprik i všeho ostatního vždy zahrabávám/ pravda,někdy jsou opravdu hodně hluboko,pak mě to nutí se v tom rýpat a ledacos zničím-letos Pimiento Najerano Rojo sem polámala klíčky,ještě že semen je dost/.S klíčivostí nebýval nikdy problém,někdy to trvalo déle,když semínka byly hlouběji pod povrchem.
Pro mne je docela důležité, že u paprik a i u rajčat vidím vyklíčená semena, protože vyšší teplotu potřebnou pro klíčení mám v temnějších částech bytu, a když jsem měl semena zahrabané hlínou, tak se mně často stalo, že první rostlinky (než jsem zpozoroval že lezou) se hodně vytáhly než jsem je přenesl do chladnějších a světlejších míst. Více méně jsem rád, že tato diskuze proběhla, protože loni jsem potřeboval narychlo naklíčit dýně, semena jsem měl na světle a nenaklíčilo mně vůbec nic. Docela jsem se divil (byly to dva celé sáčky Hokaida a jeden Blue Kuri), teď už mně je to jasné- dýně potřebují ke klíčení tmu.
tak já mám z prvního setí už doklíčeno.Nakonec na okně ještě něco vylezlo,co sem myslela,že už s toho nic nebude.Takže mám kelímky plné sazeniček,a to druhé setí už bylo pochopitelně zbytečné.Do toho už sem neryla,takže předpokládám vysoké procento vyklíčení.Takže už nyní mám okolo 14O sazeniček.Tak mi určitě scházet nic nebude.
Tak to paní Kateřino blahopřeji. Mne opětovně skolila skřipka, a tak jsem na přesev a další výsevy neměl zrovna náladu. Máte nějakou zkušenost s paprikami Bajka a Meika? Dostal jsem semínka a tak je chci poprvé vyzkoušet.
no já měla chřipku předminulý týden/ sela sem v nejlepším,s nasazením života/,po měsíci též podruhé.
Měla sem Meiku,ale nevydařilo se mi to, tenkrát nebyl dobrý rok na papriky,ono asi je to jen do skleníku,zdá se mi to přešlechtěné.Myslím,že jsou vděčnější odrůdy.Já mám nejradši ty s vybraných semen z koupených plodů-u mne nemají konkureci.
Měla sem Meiku,ale nevydařilo se mi to, tenkrát nebyl dobrý rok na papriky,ono asi je to jen do skleníku,zdá se mi to přešlechtěné.Myslím,že jsou vděčnější odrůdy.Já mám nejradši ty s vybraných semen z koupených plodů-u mne nemají konkureci.
Já sem je měla ve foliáku,koupila sem sazenice,bohužel ani tam neobstály.
Jinak mě klíčí druhá várka semen,které sem ještě dosela,samozřejmě že zbytečně,protože 90% semen z prvního setí je venku a sazeničky už budou po neděli na pikýrování.Tak jako vždy mám nadbytek.
Jinak mě klíčí druhá várka semen,které sem ještě dosela,samozřejmě že zbytečně,protože 90% semen z prvního setí je venku a sazeničky už budou po neděli na pikýrování.Tak jako vždy mám nadbytek.
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Povolení tohoto fóra: