Papriky na r. 2015
+5
miseku
Zdenci
MrBig46
kateřina štefkovičová
Mirek
9 posters
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Papriky na r. 2015
Hezky, u mne vzešel hlavně zánět průdušek, takže zatím žádný výsev, přesev ani pikýrovka. Uvidím co dá víkend.
Tak jsem se dnes konečně dokopal k prvnímu výsevu. U mě se jedná o odrůdy Amy, Vlasta, Hamík, Semaroh a Kapie z Lidlu. Vysévám do perlitu. Jinak proti chřipce a nachlazení doporučuji preventivně i při příznacích jednou i dvakrát za den žužlat kousek zázvoru. Klidně hodinu válet v ústech a občas zlehka nakousat a žužlat, nakonec rozkousat a spolknout. U nás doma to funguje celkem spolehlivě.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
ten Semaroh máte poprvé,nebo s ním máte nějaké zkušenosti?Budu ho mít prvně.Je to mohutná rostlina?Jak dlouhé a široké má plody.Dost si od toho slibuji.Poslední roky sem měla Artist,ale je to roh spíš do květníku.Rostlinka je jemná,drobná,poléhá,napadají ji slimáci,kteří jsou schopni plody okousat až do půli.Plody jsou také malé.Už ho pěstuji jen plechovém sudu,kde se mu daří výborně.Z pálivých rohů mám Pálivec,a to je velmi pěkná rostlina,vysoká,plody tučné a dlouhé.
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Semaroh už pěstuji třetí sezonu. Rostliny narostou kolem metru a jsou obsypány plody 4-5cm v průměru a 20-30cm dlouhými. Pro mě je to zcela ideální odrůda, dozrává brzy a je opravdu velmi plodná a chutná nám v technické i botanické zralosti.
tak to je dobrá zpráva -něco takového si představuju.Mám 10 malých rostlinek,tak uvidím,kolik nechám doma.
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Vysel jsem znovu nevzešlé odrůdy a zbytek ostatních. Tentokrát jsem vyséval do výsevního substrátu a po navlhčení semínek rozprašovačem jsem je zasypal vrstičkou zeminy. Snížil jsem vlhkost substrátu a spodní teplotu nastavil na 26°.
Odrůdy: Gelby, Oreny, Rubika, Meika, Bajka, Jablina, Sweet Green z Číny a z mých semen, Soroksari, Garnet, Kubista, Paradise, Želtyj Kolokol a pálivý Peter Pepper.
Odrůdy: Gelby, Oreny, Rubika, Meika, Bajka, Jablina, Sweet Green z Číny a z mých semen, Soroksari, Garnet, Kubista, Paradise, Želtyj Kolokol a pálivý Peter Pepper.
Přesev dnes začíná v některých místech nadzvedávat zeminu, snad to vyleze lépe než poprvé. Musel jsem dnes koupit a nainstalovat žluté lepové desky proti smutnicím. Bohužel jsem taky objevil jejich červíky a jimi užrané klíčící semínka.
Tak mi to klíčení paprik už taky hýbe žlučí. Z mých pěti odrůd lezou jenom Vlasta a Hamík a to ještě jako noty na buben. V týdnu zkusím ještě koupit nová semena a uvidím.
Tak po přesevu tentokrát do výsevního substrátu to opět leze jak z chlupatý deky, vidím to tak na 20%. Potřetí už neseju, snad mi to bude stačit.
Tak jsem večer zapoměl otevřené okno déle než bylo zdrávo a dnes ráno jsem vyprovodil všechny papriky na poslední cestě na kompost. Takže se třetímu výsevu neubráním. Njn chybama se člověk učí. Přikoupil jsem ješte Artist od MoravoSeed a s chutí dotoho a půl je hotovo.
Spíš bych řekl, že to zamrzí a přijde líto. Za blbost se holt platí. Nicméně mám znovu vyseto šest odrůd, tak doufám že elementálové mi budou nakloněni
U mě se letos paprikám zatím daří, pokud tedy vyklíčily. Některé odrůdy аlе seju již počtvrté, přeborníkem je Sweet Green Pepper z Číny, u něj nevyklíčilo zatím ani jedno semeno.
Při brouzdání po internetu jsem narazil na tuto maďarskou papriku. Zaujala mne ale jsem z toho poněkud jelen. V ČR je to pálivá odrůda, v Německu "suser" a na Slovensku je to "Sladký odroda s visiacimi bobulmi" Tak z toho som neni Madar?
Při brouzdání po internetu jsem narazil na tuto maďarskou papriku. Zaujala mne ale jsem z toho poněkud jelen. V ČR je to pálivá odrůda, v Německu "suser" a na Slovensku je to "Sladký odroda s visiacimi bobulmi" Tak z toho som neni Madar?
Tak jsem dneska přesadila papriky vyseté 17. ledna, odrůdy Stalagnit, Granova, Vlasta a Hamík. Dávala jsem je do kelímků od jogurtů po dvou kusech. Měli to být všechny odrůdy, které jsem chtěla letos sadit, ale nakonec jsem ještě vysela žlutou papriku Calipso, semínka měli v Uni Hobby. Pěstoval ji někdo? Pěstuju pouze sladké papriky, pálivé nejíme. Přebytky na podzim zavařuju, a to je pak pochoutka v zimě na chlebu s čímkoliv masným (třeba pečeným bůčkem ).
miseku- Poèet pøíspìvkù : 185
Při brouzdání jsem narazil na jeden celkem zajímavý názor. Na přepíchání paprik použít zeminu ze záhonu na kterém bude vysazena. Je to kvůli aklimatizaci na nové prostředí, každopádně zajímavý poznatek.
Tak jsem to včera použil, nabral jsem zeminu ze skleníku a přesadil papriky, které už opět vyrostly. Jen ten Artist neklíčí ani na vatě
Má někdo zkušenost s pěstováním pálivých i nepálivých paprik v jednom skleníku? Vloni jsem tam měl oboje a některé pálivé papriky ztratily pálivost...
mirkl- Poèet pøíspìvkù : 3
no jak kdy, zatim se mi tedy nikdy nestalo, ze by palive nepalily, spis je to tak, ze ty sladke mohou lehce palit, ale jen nektere plody, palivost je vsak minimalni-na hranici odrůdy PCR-vic ne a jak rikam je to velmi velmi vyjimecne takze se tim nijak neznepokojuji
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Paprika je sviňa, stalo se mi že jsem ji koštoval a byla sladká, pak mne nic jiného nenapadlo než ji rozloupnout a olíznout zevnitř . Taky už si dávám velikého majzla na protření oka při práci s nimi.
Pálivost sladkých paprik se již někdy dříve probírala na webu Zahrada.cz.
Nevím přesně kdo k tomuto tématu napsal (byla to možná paní Jiřina ?), že při společném pěstování pálivých a sladkých paprik může dojít k opylení sladkých paprik pylem z paprik pálivých, ale plod zůstává sladký jen semena a luby jsou pálivé. Proto budu pěstovat svých pár sladkých paprik trvale ve foliáku z netkaní textilie. Nemám jich moc, tak by to neměl být problém:
2 sazenice Najerano Rojo
6 sazenic Moravská ovocná (od paní Kateřiny) a
6 ks Monanta (od Ivana z Okénka).
Vladimír
Nevím přesně kdo k tomuto tématu napsal (byla to možná paní Jiřina ?), že při společném pěstování pálivých a sladkých paprik může dojít k opylení sladkých paprik pylem z paprik pálivých, ale plod zůstává sladký jen semena a luby jsou pálivé. Proto budu pěstovat svých pár sladkých paprik trvale ve foliáku z netkaní textilie. Nemám jich moc, tak by to neměl být problém:
2 sazenice Najerano Rojo
6 sazenic Moravská ovocná (od paní Kateřiny) a
6 ks Monanta (od Ivana z Okénka).
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Monantu tez doporucuji, jasny a nejvetsi konkurent známé Amy
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Tak jsem dnes přesazoval papriky a mám stejný problém jako loni. Od pikýrování sice poporostly, ale kořenový systém se vůbec nerozrůstá, na většině rostlin nejsou žádné nové koříny. Nevím čím to může být, loni jsem to dával za vinu substrátu, tak jsem letos použil zeminu ze skleníku a výsledek stejný. Na přesazení jsem použil zahradnický substrát B a zalil jsem to stimulátorem růstu a včíl se uvidí.
Paprikám to trvá 2 týdny než po přesazení obnoví růst, lilkům ještě déle. Používám obyč. zahradní substrát Primaflora, sem-tam zaliju roztokem kristalického lignohumátu, doposud jsem nehnojil a papriky jsou nádherné.
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Povolení tohoto fóra: