Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Papriky 2017

+2
J.R.
MrBig46
6 posters

Strana 1 z 2 1, 2  Next

Goto down

Papriky 2017 Empty Papriky 2017

Příspěvek pro MrBig46 Sun Nov 20, 2016 12:09 pm

Původně jsem nechtěl pěstovat příští rok beraní rohy, protože se mně zdálo, že těch cca 15 zavařených sklenic mně vydrží na dva roky. Ale nějak ty beraní rohy jdou na odbyt a k dnešnímu dni už jsou čtyři sklenice prázdné. Dokonce i já, který až tak papriky nemusí, tak si to dám na chleba ev. to jím tak samotné jen na tak chuť. Asi si těch mých oblíbených (Beros) vysadím aspoň celý jeden záhon 1 x 5 m (64 rostlin). Pěstuji je hustě ve sponu 60x15 cm, není třeba je podpírat. Ještě, že jsem už dostal tu tkanou černou textilii, budu moct v klidu tam udělat potřebné kulaté otvory. Textilie mně stála 1014,- Kč za 50 metrů šíře 1,05 m. Tu folii z loňska, která vypadá jako nepoužitá použiji na velké sladké papriky, asi zůstanu u Najerano Rojo, které zavařené je vynikající. Ze sedmi sklenic už mám jen čtyři. Nejvíc mně vždycky těší, když to co vypěstuji má doma v rodině úspěch. Zatím to tak není u mne s tykvemi. Na to abych něco z nich uvařil ke spokojenosti ostatních členů rodiny opravdu nemá.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Papriky 2017 Empty Re: Papriky 2017

Příspěvek pro J.R. Sun Nov 20, 2016 12:37 pm

U nas také není o tykve zajem, pestuji jen cukety, zelenou a zlutou, a patisony (1-2 rostliny od kazde).

Také mne tesi, když o vypestky je zajem, tykve to bohužel nejsou a u nas nikdy nebudou, tak radsi něco jiného.
J.R.
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1964

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Nov 20, 2016 1:20 pm

Již jsem si objednala v SEMU osivo paprik v balení po 1 gramu, v barevných sáčcích po 15 semenech je hodně drahé. Mám některé odrůdy vyzkoušené a osvědčené, počítám s tím, že je budu vysévat více let.
Objednala jsem Rafaelu F1, Slávy F1, Taminu F1. Ještě si někde v obchodě koupím sáček Monanty. Musím si koupit semínka nějakých žlutých paprik, aby bylo do salátu pro oko. Nebudu již pěstovat Jiřku, plody silnostěnné, velmi chutné, ale slabý výnos. Vlastně nehodlám pěstovat žádnou odrůdy firmy Libera. J.
Jiřina
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 659

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Zdenci Sun Jan 15, 2017 8:53 pm

Dnes jsem se začal připravovat na výsev paprik. Pro letošek to budou Monanta, Ornela, Hamík, Cynthia F1, Tamina F1, Artist a Sivri Sweet Pepper.
Zdenci
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 944

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Jan 15, 2017 10:13 pm

Včera jsem vysela první dávku semínek paprik. 20 ks Taminy F1 a 20 ks Slávy F1. Další dávkou bude Rafaela F1 a Monanta, až vzejdou včera vyseté. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Sun Jan 22, 2017 9:35 pm

První várku chilli jsem vyséval 5.1. První pravé lístky již mají Pimento Diomar, Canario yellow, Cheiro roxa a Ring of Fire. Jenom s děložními lístky se mohou pochlubit Naganero triple, 7pot Jonah, MOntufar Pi. Jediná stávkuje Jolokia a asi ji nebudu dosévat. 15.1. jsem vysel Czech brown, Hot odessa a Hot banana. Plus k tomu přezimované Habanero a pro letošek je asi sortiment úplný.
Papriky 2017 Scdu12
padr
padr

Poèet pøíspìvkù : 681

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sat Feb 18, 2017 8:50 pm

Špatně mi vzešly Damián a Kilián ze SEMA (semínka byla prošlá), dnes jsem zopakovala výsev. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Feb 19, 2017 7:54 am

Já mám z pálivek letos jen Jalapeńo Mamooth a Pimiento de Padron.
Vyklíčily rychle jsou z čerstvých semen-ale i loni byly OK.Roste to jako plevel,jsou vývojově hodně napřed od zeleninových papriky kapií,stejně jako loni.Obecně se všemi Jalapeni mám výborné zkušenosti-dobré klíčení ,rychlé vzcházení i růst a rané.Bohužel pro mne jsou dost pálivé,což mne překvapilo,poněvadž sem celkově na pálivé zvyklá a chilli pěstuju roky.Zdá se mi že loni všechny typy pálily až brutálně.Krom J.Mamooth.Tak letos jenom toto plus Pimiento de Padron,to mi chutnalo,pálí mírně.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Poèet pøíspìvkù : 122

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Wed Jun 28, 2017 11:41 am

Okukuji papriky Shishito a Pimientos de Padron. Shishito dělá rozkladitý keřík, chce se válet.
Papriky 2017 Cameri12
Padron naproti tomu žene do výšky, už má přes 80cm
Papriky 2017 Cameri13
Obojí se smaží v celku zelené nedozrálé. Ale nemohu se rozhodnout, jestli už je ta správná chvíle na otestování. Nemáte někdo zkušenost?

Celkově mi letos chilli rostou o trochu lépe než sladké papriky. Ve skleníku byly bokem a nezasáhla je vlna mšic.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Tue Jul 18, 2017 3:43 pm

Chilli konečně začaly pořádně dozrávat, už nemusím lítat po záhonech a hledat
Oblíbená Pimenta Diomar
Papriky 2017 Img_2015

Jalapeňa jsou letos maličká a hlavně nepálí (tedy až na chichimecu). Musím pro příští rok sehnat jiné osivo:
Papriky 2017 Img_2016

Čemu se ale vůbec nechce, to jsou rocoty. Mám asi 4 stromky, sem tam květ, ale nic neudrží. Přitom jsou už hodně velké, některé na slunci, některé ve stínu. Nic nepomáhá.
Papriky 2017 Img_2017
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Wed Aug 09, 2017 7:51 am

Chci se zeptat, jestli někdo nemáte recept na nějakou omáčku z pálivých paprik. Chtěl jsem si jednu takovou omáčku koupit, ale cena mne odradila ( 180,-Kč za 0,3 l skleničku)- pořád ještě žiji v cenách před rokem 1989 a sto korun je pro mne hodně Very Happy . Tak bych si chtěl něco takového podomácky vyrobit.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Wed Aug 09, 2017 1:22 pm

Já si pravidelně dělám hodně omáček, ale bohužel nemám žádný ustálený recept s váhami.

Buď dělám ostřejší variantu - orestuji cibuli (česnek), přidám chili a zaliju trochou vody. Přisladím a nechám dlouho vařit. Poté vše rozmixuji tyčovým mixérem a přidám sůl a ocet (bílý vinný nebo balzamico). Většinou to pálí tak, že stejně moc neochutnám. Spíš se snažím třídit chili, protože každé má svou barvu, chuť a vůni.

Druhá častá varianta je s rajčatovým základem místo vody a dlooooouhým vařením (hodiny). Osmahnu cibuli, přidám nasekané chili a nakrájená rajčata. Osolím, osladím. Rajčata se zredukují, cukr zkaramelizuje. Poté opět přikyselit a osolit, steriluji jen zalitím horké omáčky do dklenice a otočením na víčko.

Dělal jsem vloni i z pečených paprik - směs sladkých a chilli. Upéct, oloupat, rozmixovat a dochutit. Moc dobré, část mi po "sterilizaci" vykvasila, ale i zkvašené to bylo moc dobré. Jen už musely být v lednici. Letos je zkusím po rozmixování ještě povařit.

Asi jsem vám moc nepomohl. Ale já věřím na pomalé bublání, které vytáhne a zkoncentruje chutě. K tomu kvalitní ocet, cukr a olej a ta chuť přijde z plodů. Rozmyslete si, jak se semínky. Já je mám v omáčce rád, ale některé chilli je nemají dobré (jsou jak z umělé hmoty) a tam je potom vyškrabuji před vařením. Někdo je nechce nikde, protože esteticky vadí.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Aug 11, 2017 8:13 am

Díky za rady. V tomto oboru jsem úplně začátečník, ale příští rok chci na lodžii místo cherry rajčat , kterým se v té horúčavě očividně nedaří nějaké ty pálivé papričky. Zatím jsem ve stadiu, kdy pokukuji po semenech a budu se rozhodovat, kterou odrůdu koupit. Pokud začnu dělat ty omáčky, tak chci, aby vždy jedna omáčka byla z jedné odrůdy (ne žádné směsi) už i proto, že každá paprička má jinou ostraost a také chuť. Docela se mně zdá, že Dobrásemena mají pěknou nabídku, tak bych semena pěti až šesti odrůd zakoupil a vyzkoušel. Máte na ty omáčky nějaké oblíbené odrůdy?
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Wed Aug 23, 2017 8:10 am

Tak jsem vyzkoušel dělat tu chilli omáčku podle toho druhého receptu. Jako papriku jsem použil ty papriky, které mně vyrostly ze semen, která jsem odebral z jednoho plodu Najerano Rojo. Jak již zjistila Catka, tak tato paprika byla opylena pylem z nějaké pálivé papriky, kterou jsem loni pěstoval. Vybral jsem plody jednotného vzhledu- červené dlouhé, ale přesto jejich pálivost byla různá. Od sladké až po hodně pálivé. Neylo v mých silách jednotlivé papriky ochutnávat a tak jsem je použil všechny (cca 90 dkg už očištěných). Když jsem to při vaření chutnal, tak se mně to nezdálo až zas tak pálivé, tak jsem tam přidal sušené předem namočené plátky Aji Cristal. Výsledek je dobrý, ale asi by to chtělo něco ještě pálivějšího. Jinak mně ta omáčka chutná a už přemýšlím, kam všude ji budu při vaření přidávat. Asi do budoucna budu muset sledovat SHU u těch papriček, které budu pěstovat. Pan Gajdoštin na Dobrásemena tuto informaci u svých nabízených semen nemá. Asi zkusím jiný internetový obchod.
Jaké odrůdy používáte pro tuto omáčky Vy? Sledujete SHU? Jaké SHU je podle Vás optimální?
Vladimír

Papriky 2017 DSCN1613
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Wed Aug 23, 2017 3:31 pm

Papriček si v zásadě pěstuji 2 druhy - méně pálivé a vícepálivé. Ty méně pálivé mám na přímou spotřebu a na nakládání. Sem patří většinou capsium annuum - aji lemon drop, peperoncino, jalapeno, nově don Padrón. Pálivost v desítkách SHU, do 100 000. To jsem schopen sníst bez toho, že bych se pak musel nalévat mlékem a necítil nic jiného.

Druhou skupinu mám na omáčky, sušení a něco málo i nakládám (nebo přidám jednu do sklenice k nepálivým jalapeno při nakládání). Pálivost v nižších stovkách tisíc. Většinou jsou to rostliny druhu capsium chinense - habanero, 7 pot. Nepěstuji vraždy s milionem SHU - nemám pro ně využití. Capsaicin se teplem rozkládá, takže vstupní surovina je extrémně pálivá, po uvaření omáčky hodně palu odpadne a zmírní se i dalším vařením (když omáčkou dochutím výsledné jídlo).

Vařil jsem o víkendu novou omáčku - rozmixovaná cibule a chili se 10 minut smaží, pak se přidají rozmixovaná rajčata, jablečný ocet, jablečný mošt a cukr, 20 minut se vaří a na závěr opět rozmixuje. Ochutnat tu úvodní směs chili a cibule jsem neměl odvahu, utrhlo by mi to hubu. Ale na konci je omáčka prudce jedlá, do polévky si jí dávám půl lžičky. A je vyrobená z pimenta diomar s pálivostí mezi 200 - 350 tisíci SHU.

Pokud máte zájem, tak vám můžu nějaká semena dát. Něco mám vlastní, něco z výměn a něco originály z obchodů.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Thu Aug 24, 2017 9:17 am

Letos opět má nejlepší chili paprika je pimenta diomar - slušný pal, dá se použít na vaření i opatrně sníst. A plodnost veliká, převeliká. O víkendu jsem z jediného maličkého stromku obral přes 50 zralých plodů. A plody jsou dost velké, nejsou plné semen.
Papriky 2017 Cameri18
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Thu Aug 24, 2017 4:33 pm

Tak to je krása. Pochopitelně budu mít zájem o nějaká ta semena papriček s různou pálivostí. Chci se opravdu příští rok soustředit na pěstování pálivých paprik, bude to pro mne nová zábava. Líbí se mi také vaše recepty a tak budu všechno zkoušet.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Mon Oct 09, 2017 3:40 pm

O víkendu jsem provedl asi poslední větší sklizeň chilli:
Papriky 2017 Cameri10
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Mon Oct 09, 2017 3:45 pm

Byl jsem se také v sobotu podívat na Floře v Olomouci. Chtěl jsem koupit pár kytek a hlavně jsem byl zvědavý na p. Gajdoština z dobrých semen. Měl tam cca 45 minut přednášku o chilli spojenou s ochutnávkou. Na přednášce jsem se toho moc nedozvěděl, snad až na to, že obsah kapsaicinu na stejné rostlině se může lišit i o 30-40% podle toho, jak moc je plod osvětlený. Ale ochutnávka byla dobrá a dostal jsem i sebou pár plodů. Určitě vyseju Peito de moca a Bahmanian goat. Plody byly z jejich vlastní produkce, takže předpokládám, že byly pěstované v technické izolaci a je na ně spoleh. I když jsem si p. Gajdoštinovi stěžoval, že z jejich Cheiro roxa mám jedinou správnou rostlinu, další dvě jsou pokřížené nebo záměna.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Tue Oct 10, 2017 9:07 am

Tak to je krásná úroda pálivých papriček. Líbí se mně hlavně ta jejich tvarová a barevná rozmanitost. Původně jsem počítal s tím, že pálivé paričky budu pěstovat jen na lodžii, kde se mně kvůli enormním teplotám nedaří pěstovat rajčata. Ale když vidím, co dokážou tyto rostliny vyprodukovat přímo na záhonech, tak to je bomba. Na zahradě bude asi problém s tím, aby se mně pylem z těchto papriček neopylili sladké papriky a tak budu muset vyhledat pro ně co nejvzdálenější místo. Mám zahradu plnou čmeláků a tak budu muset pro jistotu nad těmito pálivými papričkami udělat tunel ze starých záclon. Světla ty záclony propouští dostatek a čmeláci se ke květům nedostanou. Semena si vyberu z papriček, které jsi mně dal na ochutnání. Zkusím skoro všechny a k tomu přidám i ty čtyři odrůdy, které jsem dostal z toho Finska. Zatím asi nebudu nic objednávat od Gajdoštína, až jak dopadne sezóna 2018.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Mon Oct 30, 2017 4:24 pm

Posbíral jsem venku zralé plody, tak teď vymýšlím co s nimi. Uvařil jsem pastu s červenou čepou a se zázvorem. Barva fenomenální, chuťově moc zázvoru. Tak snad se to vyleží k lepšímu.
Papriky 2017 Cameri15
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Mon Dec 04, 2017 11:38 am

Ahoj Václave, všechny ty pálivé papričky které jsi mně dal jsem ochutnal a vzal si z nich semena (pochopitelně do té žuté jsem nešel). Dost mne překvapilo, že ta Jalapeňo vůbec nepálila. Je to tím, že některé plody jsou pálivější a některé jsou úplně sladké? Svou konzistencí se mně Jalapeňa líbí, mají silnější stěnu než ty ostatní pálivé. V pátek jsem si koupil v Bille na ochutnání pečené loupané kapie, byly v takovém jemném sladkokyselém nálevu, moc mně to chutnalo. Příští rok se budu snažit takto upravit sladké papriky Najerano Rojo a chtěl bych také něco pálivého. Jalapeňo se mně zdá, že by mohlo být k tomuto účelu vhodné.
Ještě jednou děkuji za semena
Peperoncino
Jalapeňo Chichimeca 0-8 000 SHU
Pimienta Diomar 100 000-350 000
Aji Lemon Drop 30 000SHU
Ring of Fire 50 000-80 000
Don Parón 5 000-8 000
Hamík
7 Pot Jonah Yellow 1 000 000 SHU
Cheiro Rexa 6000-80000 SH
Fatalii White
300 000-400 000 SHU
Když jsem si prohlížel celé toto vlákno, tak jsem zaregistroval obrázek toho Pimienta diomar. Myslíš si, že by to byla paprika vhodná k tomuto použití?
                                  Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Mon Dec 04, 2017 3:28 pm

Ahoj,
s tou pálivostí je problém. Je poměrně kolísavá rok od roku (má velký vliv počasí). Mluvil jsem o tom i s p. Gajdoštinem, který si nechával papričky testovat na pálivost. A zjistil, že plody ze stejné rostliny se liší obsahem capsaicinu i o více než 30% - čím více na slunci, tím pálivější.

V praxi to dělám tak, že zavařuji tlustostěnné odrůdy (jako to Jala), pár plodů ochutnám a podle pálivosti do sklenice případně přidám něco ostřejšího s tenčí stěnou. Tím se snažím "vyladit" pálivost celé sklenice. Na nic lepšího jsem nepřišel. Diomary také zavařuji ve sladkokyselém nálevu, ale na jídlo jsou pro hodně lidí dost ostré.

Jinak pokud by jsi měl zájem, mám i nové tlustostěnné odrůdy a pár chilli od p. Gajdoština z technické izolace, takže by měly mít zaručenou čistotu. Plus budu ještě něco dokupovat, ale k tomu jsem se zatím nedostal.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Tue Dec 05, 2017 5:25 pm

Myslíš si, že ta pálivost se tím opečením nasucho částečně neztratí? Chtěl bych to zkusit. Na nějaká semena je zatím dost času a pokud bych se rozodl opravdu pro ty Diomary, tak se ozvu. Ty tlustostěné odrůdy myslíš nějaké sladké?
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Tue Dec 05, 2017 8:24 pm

Capsaicin je tepelně nestabilní, každou tepelnou úpravou se ztrácí. Ale chilli s milionem SHU pořád zůstane vražednou.

Sladké tlustostěnné pěstuji asi jen Taminy a ty jsou bohužel F1 hybridy. Ale dostal jsem semínka (lehce) pálivých silnostěnných papriček. Mám je moc rád pečené nasucho s trochou balkánu.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 1 z 2 1, 2  Next

- Similar topics

Povolení tohoto fóra: