Papriky na r. 2016
+7
Jiřina
Mirek
MrBig46
J.R.
Uďa
kateřina štefkovičová
Zdenci
11 posters
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Papriky na r. 2016
Vypadá luxusně, podobný je Artist od Moravoseed, akorát je min. o půlku kratší.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
ano Artist pěstuju na pečení už několik roků.Když sem je měla prvně,tak sem přemýšlela k čemu mi můžou být a velké nadšení nebylo.Navíc v záhoně je žrali slimáci a celkově o ničem.Když sem je otrhala,nevěděla sem co s nimi,tak sem je šoupla na plech k cuketě,lilku, a jiným paprikám,abych se jich zbavila.Tak sem zjistila že na pečení je to jednička.Od té doby je mám,ale ne v záhonu,ale ve velkém plechovém sudu bokem zahrádky .Vždy ve dvojicích po 4.
Tyhle vaše ale vypadají skvěle,už proto že jsou delší,odkud máte semena?
Tyhle vaše ale vypadají skvěle,už proto že jsou delší,odkud máte semena?
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Semena jsou od tohoto prodejce z Kanárských ostrovů, již jsem tam nakupoval i rajčata. Semena této odrůdy mi vzešla jako první.
Já mám právě rád tyto odrůdy na pečení, protože mají tenké stěny, pěkně se propečou a nejsou jen "podusené", tak jako ty klasické, a navíc nepřebijí chutě ostatních plodin na plechu. Již standartně vysévám tenké rohy z Turecka, Sivri Sweet a Sivri Hot, ty nové by měly být ještě delší.
Papriky mi začínají pomalu vscházet, ale leze to jak z chlupaté deky. Vzhledem k tomu, že některé již mají rozevřené děložní lístky, tak jsem zprovoznil LED osvětlení, aby se to nevytahovalo.
Já mám právě rád tyto odrůdy na pečení, protože mají tenké stěny, pěkně se propečou a nejsou jen "podusené", tak jako ty klasické, a navíc nepřebijí chutě ostatních plodin na plechu. Již standartně vysévám tenké rohy z Turecka, Sivri Sweet a Sivri Hot, ty nové by měly být ještě delší.
Papriky mi začínají pomalu vscházet, ale leze to jak z chlupaté deky. Vzhledem k tomu, že některé již mají rozevřené děložní lístky, tak jsem zprovoznil LED osvětlení, aby se to nevytahovalo.
já už mám skoro vše venku,jen něco sem doplnila,co byly už starší neklíčivé semena,za jiné odrůdy a ty už pomalu taky lezou.
tak já mám už 3/4 rostlin ve fázi rozvinutých děložních lístků.Původně sem sela sadbovače po 4 semenech,že nechám růst jen dvě rostliny,ale nakonec budu rozsazovat -je mi líto přebytečné sazenice vyhodit.
6 odrůd paprik a 4 lilku budu vysévat znovu, namočil jsem semena, aby jim změkly obaly.
Doporučte mi prosím nějakou papriku na vaření - voňavou, může i trochu pálit, klasickou papriku jako se dříve prodávali.
Dík.
Dík.
Uďa- Poèet pøíspìvkù : 222
tak mě už vyklíčily i ty dosevy-snad 100%,až sem se zděsila-tak toho mám zas až moc,a bude mi líto vyhodit přebytky-mám 90 sadbovačů,ale někde je toho víc jak dva kusy,tak bud přijde redukce,nebo přesadím.
A já zase musel (pro jistotu) podsít podruhé, neboť jsem včera odjel na vejlet, a výsevy mi poněkud obeschly.
no nakonec aby vám to nevyklíčilo všechno,to znám.Taky přisypávám pro jistotu-už ted mám přetaženou normu o 30 kelímků a po rozsazení ještě přibude.
Zatím to tak nevypadá, vysloveně se mi nedaří. Moje výsevy jsou 2-4 semínka od odrůdy, takže toho zase až tak moc není. Teď to nechám po namočení klíčit ve vlhkém filtračním papíru.
Papriky pěstuju jen ve skleníku a mám tam místo pro 90 (+- 2) sazenic. Volím trochu hustší spon, mám to léta tak odzkoušené. Papriky vysévám postupně od 10.1. asi po týdnu, přestanu vysévat, až mám vzešlých dostatek rostlinek. Při ceně semínek nelze vysévat dvojnásobek semen a přebytky semenáčků vyhodit či rozdat. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Jiřina napsal:... Volím trochu hustší spon, mám to léta tak odzkoušené. ... J.
V jakem sponu sazite a jake mate odrudy ? A mate spolecne s paprikami ve skleniku i další plodiny ? Sklenik se spis "suchy" nebo "vlhky" ?
Mne se papriky moc nedari, ale nemam s nimi zkusenosti.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Papriky pěstuji ve skleníku asi dvacet let. Skleník stavěl manžel někdy mezi rokem 1990 - 1995, letopočet tam nemáme, takže přesný rok nevím. jde o skleník ve svahu, částečně zapuštěný do země, přistavěný ke zdi stodoly, velikost pěstební plochy asi 5 x 3 m. Větráme okénky ve vrcholech obou bočních stěn, dvířky + automatické zvedací olejové otvírání. Skleník je teplejší než u přátel v okolí volně stojící skleníky. Odolává venkovní teplotě do -4 c. Je dobře větraný a suchý. Plíseň na rajčatech se nikdy nevyskytla na plodech, výjimečně na listech. Pěstuji tam 13 rostlin rajčat hlavně u zdi, tři roubované okurky každý rok u jiné boční stěny, 90 paprik a několik živořících lilků. Papriky sázím do čtverců o hraně 35 - 40 cm. Na sáčcích se doporučuje větší vzdálenost. Odrůdy se postupně mění. Začínala jsem hlavně paprikami paní Teclové, nyní se přikládám spíše k odrůdám fy SEMO. Několik let se mi osvědčila kapie Rafaela F1, Slávy F1, Dobře mi šel Polňásek, Jarmila, Stalagnit. Pro velké chutné plody sázím Jiřku F1. Nově zkouším vzorky ze Zahrádkáře, dále odrůdu Filip. Neosvědčily se mi náročné kvadratické odrůdy, lépe mi jdou jehlancovité. Velkoplodé někdy dají jen jeden plod, který než dozraje, shnije. J.
Jak hodnotite - pro papriky ve skleniku - lonskou sezonu (2015) ? Mne se zda, ze vyssi teploty, které v lete byly, paprikam ve skleniku moc nevyhovovaly.
Přesně tak, pozoroval jsem hodně velký propad plodů, zřejmě vlivem horka docházelo k neopylení, navích noci byly na papriky chladné, rovněž hniloby plodů také byly ve větší míře.
Také bych loňskou sezonu hodnotil jako slabší. Částečně to připisuji sobě, pak jakésy houbě, která se mi v malém skleníku zabydlela a nakonec těm vedrům. Skleník je částečně stíněn převisem střechy a tak se tolik nepřehřívá. Letos mám vyseto šest odrůd Amy, Artist, Monanta, Hamík, Tamina a Sivri Sweet.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Na loňskou paprikovou sezonu si nestěžuji, hodnotím jako průměrnou. Dobře šla Rafaela F1. Nešly mi lilky - sviluška.
Jiřina napsal:Dneska jsem rozsázela prvních 38 paprik do kelímků ...
V jake době vysazujete papriky do skleniku a jakou mají v te době velikost ?
Sviluška ... asi to chce včas (dokud jsou rostliny male) pouzit Vertimec.
Sviluška je na lilky ve skelníku nebo foliáku doslova mor, už je pěstuji jen venku a daří se.
Pokud se rostliny ve skleniku radne sleduji a včas se aplikuje Vertimec, tak nemůže byt sviluška ve skelníku nebo foliáku problém.
Je to o spravnem nacasovani postriku (stejne jako u ostatních skudcu a chorob).
Včera večer jsem namočil semena Najerano Rojo, Corno di Torro Rosso, Corno di Torro Giallo a Beros. S klíčením paprik mám na rozdíl od rajčat problém, protože v bytě nemám žádné dostatečně teplé a přitom světlé místo, takže stále jen experimentuji.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
J.R. napsal:Pokud se rostliny ve skleniku radne sleduji a včas se aplikuje Vertimec, tak nemůže byt sviluška ve skelníku nebo foliáku problém.
Postřik jako takový na ně funguje to problém není, problém je hlavně v tom, že lilky nejsou ve skleníku samy, a trefit se mezi sklizeň ostatních plodin, tak to už problém je. Venku se jim u mne daří lépe jak paprikám, a tak jsem je umístil na vyvýšené záhony, kde mohou být při skoré výsadbě i v pohodě nakryté.
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Povolení tohoto fóra: