Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

papriky 2017

+5
MrBig46
Catka
Mirek
Ota
Jiřina
9 posters

Strana 1 z 4 1, 2, 3, 4  Next

Goto down

papriky 2017 Empty papriky 2017

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Wed Jan 18, 2017 8:42 pm

Tak milí přátelé,dlouho sem se tu neobjevila ,ale další sezona je tady a tím také nové pěstování.
Substrát už je doma a tak jen začít.Letos to budou Corno di Torro Giallo i Rosso,Pimiento Najerano Rojo,Ester,Maxiroh oranžový,nějaké F2 hybridy,Ramiro,kozí rohy Artist plus nějaké bezejmenné z Ruska,běloplodé F2hybridy,pálivé Jalapeńo Mamooth,Pimiento de Padron.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Poèet pøíspìvkù : 122

Návrat nahoru Goto down

papriky 2017 Empty Re: papriky 2017

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Wed Jan 18, 2017 8:45 pm

jinak našla sem doma ještě semena koupená loni odr.Parade a Eva-má někdo zkušenost?
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Wed Jan 18, 2017 9:01 pm

Parade je skvělá odrůda kapie na pole i do foliáku, v technické i botanické zralosti.

Moje letošní výsevy, prozatím jen s určením do skleníků.

papriky 2017 Papriky_v_sev_15_1_17 papriky 2017 104_5732
Mirek
Mirek
Admin

Poèet pøíspìvkù : 2369

http://m3f1.webnode.cz/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Thu Jan 19, 2017 7:09 pm

tak s tou Parade je to dobrá zpráva-potřebuji totiž něco jedlého i v technické zralosti.Takže určitě zkusím.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 7:48 am

tak včera sem vše vysela,70 sadbovačů-protože mám semen dost,tak sem dala do každého kelímku 4-5 ks,hlíny jen do 2/3.Jak vzejdou,přetrhám,a po porostení budu dosypávat.Loni sem přebytečné sazeničky dávala bokem a kelímkovala pro kolegy.No bylo jich navíc jistě přes 40,hned malé si je brali,ale letos sem se zařekla,že to vyhodím-a dodržím to.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sun Jan 22, 2017 8:27 am

Mirku, můžeš napsat něco k těm obrázkům na kterých máš semena paprik? Semena jsou položena na nějaké papírové podložce, je to jen namáčení nebo předklíčení? Pokud je tomu tak, jak dlouho a při jaké teploě předkličuječ?
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Catka Sun Jan 22, 2017 8:59 am

Hm, 70 sadbovačů! Kolik zhruba sklidíte z jedné rostliny? Co s takovým, pro mě nepředstavitelným, množstvím paprik děláte? Rajčata se dají usušit, ale papriky? S radostí se nechám inspirovat a místo svých obvyklých 9 kusů vysadím třeba 20.
Catka
Catka

Poèet pøíspìvkù : 884

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 22, 2017 10:19 am

MrBig46 napsal:Mirku, můžeš napsat něco k těm obrázkům na kterých máš semena paprik? Semena jsou položena na nějaké papírové podložce, je to jen namáčení nebo předklíčení? Pokud je tomu tak, jak dlouho a při jaké teploě předkličuječ?
                       Vladimír

V miskách je perlit prolitý dešťovou vodou, na něm filtrační papír z překapávače, semínka jsou položena na něj a jen navlhčena rozprašovačem. Misky jsou přiklopeny aby se voda neodpařovala a postaveny na skříň, kde se pohybuje teplota od 23 do 30°C. Jakmile se objeví klíčky, tak semínka dávám do jiných misek s jemnou zeminou, do ďůlečků aby byla ve vlhku, opět zakrývám. Některá semena vyklíčila již druhý den, jiné odrůdy zase ani po týdnu.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 10:26 am

no z těch 70 bude 15 pro kolegu a zbytek pro nás.Z jedné rostliny bývá různě dle odrůd,těžko říci.Někde je třeba jen 3 velké,někde 5,třebas na Corno di Torro ale bývá mnohem víc,tam mi po obrání první barevné várky dorostou ještě další,někdy i část ještě dozraje třebas doma v říjnu.Některé z rostlin jsou feferonky,chilli,tenké rohy atd,takže na těch ta extra uroda co do váhy není ale chutnají nám třebas pečené....
Vše spotřebujeme,občas něco donesu do práce,papriky i mrazím a v zimě pak dávám pod maso,do dušených játer atd.
Loni sem měla obrovské množství pálivých paprik a chilli,tak letos sem to umenšila a pálivců je méně.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Catka Sun Jan 22, 2017 1:52 pm

Já už mám první letošní sazenice paprik docela veliké, pohodila jsem několik semen jen tak do kelímků a postavila na topení, to se jim velmi líbilo a vyklíčily velmi rychle. Papriky se v mých skoro eskymáckých podmínkách nikdy necítily dobře. Letos se jim snažím vytvořit lepší podmínky a ony přestaly žárlit na hýčkaná rajčata a krásně rostou.
papriky 2017 P1040027
Catka
Catka

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 22, 2017 2:00 pm

Klíčí to opět hrozně, tak jako v poslední době každým rokem, lilky to je ještě horší.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 2:08 pm

Catka napsal:Já už mám první letošní sazenice paprik docela veliké, pohodila jsem několik semen jen tak do kelímků a postavila na topení, to se jim velmi líbilo a vyklíčily velmi rychle. Papriky se v mých skoro eskymáckých podmínkách nikdy necítily dobře. Letos se jim snažím vytvořit lepší podmínky a ony přestaly žárlit na hýčkaná rajčata a krásně rostou.
papriky 2017 P1040027

tak ty už máte fakt velké a moc krásné.Já letos vysévám oproti jiným rokům později,asi o 14 dní.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 2:19 pm

já sem na to klíčení zvědavá.Celkově nemám s tím moc potíže,hodně odrůd si semena dělám sama,nebo i vybírám čerstvé plody kupovaných paprik,takže letos mám z koupených jen tu Parade.
Jsem zvědavá,jak se mi bude pozdávat.Loni sem měla nově Rubinovu,a zklamání-nevím proč,i když je možné,že to bylo mou vinou,přeprskla sem hnojení ,a tak sem u některých rostlin měla potíže.Papriky samozřejmě byly,jen sem čekala něco bombastického.
U mne jsou vždy nejlepší podlouhlé papriky,Corno di Torro,Ramiro....
a F2 z koupených plodů.
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 22, 2017 3:04 pm

kateřina štefkovičová napsal:já sem na to klíčení zvědavá.Celkově nemám s tím moc potíže,hodně odrůd si semena dělám sama,nebo i vybírám čerstvé plody kupovaných paprik

Největší problémy s klíčením mají kupovaná semínka.

Co naklíčilo se již klube ze substrátu.

papriky 2017 104_5766

Použil jsem přeosívaný substrát PrimaFlora. Koupený pytel jsem měl ve sklepě a po otevření jsem místně na povrchu objevil bílý povlak houby. Misku se substrátem jsem prohnal mikrovlnkou na 90°C abych ho alespoň trochu sterilizoval. Dnes jsem poprvé namočil lisovaný kokosový substrát a výsledná hmota vypadá dobře. Primárně ho chci vyzkoušet na kořenící révu, ale hodil by se i na papriky nebo lilky, na rajčatový "plevel" je ho asi škoda. Vyzkouším a uvidím, ještě nikdy jsem s ním nepracoval.

Velkým nebezpečím pro klíčící rostlinky jsou smutnice, na ty mušky a jejich larvy obzvlášť bacha. Tady by mělo být prohnání zeminy troubou nebo mikrovlnkou na místě. Po přepikýrování používám jemný křemičitý písek na povrch.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Zdenci Sun Jan 22, 2017 4:48 pm

Vidíš lignocel by mne nenapadl, přitom ho dáváme šnekům do akvárka a materiál je to pěkný. Já vyséval do perlitu, páč substrát mám ve stodole a musel bych z té ledové cihly usekávat sekerou Very Happy dal jsem ho tedy ke kotli aby povolil aspoň na příště.
Zdenci
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 944

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sun Jan 22, 2017 5:15 pm

Vidím tady, že výsevy paprik jsou už u vás v plném proudu. Já po loňských zkušenostech nijak nespěchám, protože u paprik typu beraní roh dosáhnu maximálně dvě úrody ať zahájím výsev v lednu nebo v druhé polovině února. Stejně to u mne je s velkými masitými paprikami u kterých sklidím první úrodu (jako paní Kateřina) a druhá už není žádná. Rostliny nemám moc veliké (možná po letošním hnojení kobylinci by mohly být větší) a tak je pěstuji jako maďaři ve dvou řádcích 60 cm od sebe, v řádku 15 cm od sebe. Vzájemně se podpírají.
K paprikám přistupuji úplně jinak než rajčatům. Mám jen dvě odrůdy Beros a Najerano Rojo, které vykryjí veškeré moje potřeby paprik. Od každé této odrůdy počítám se 64 rostlinami a tomu přizpůsobím výsev. Vyseji také pár jiných odrůd tak abych od nich měl dvě tři sazenice na případné doplnění ev. rozšíření barevnosti. V týdnu se budu muset podívat, jaká vlastně semena mám. Doufám, že bude dobrá klíčivost. V bytě mám trvale teplotu cca 24 °C coř není až tak moc a proto, abych dosáhl teploty blížící se 30 °C, musím využívat teplotu stoupačky. Pro mne by bylo výhodné, kdyby pořádně přituhlo.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 22, 2017 5:20 pm

MrBig46 napsal:Já po loňských zkušenostech nijak nespěchám, protože u paprik typu beraní roh dosáhnu maximálně dvě úrody ať zahájím výsev v lednu nebo v druhé polovině února. Stejně to u mne je s velkými masitými paprikami u kterých sklidím první úrodu (jako paní Kateřina) a druhá už není žádná.

Papriky určené na záhony budu vysévat až v půlce února.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 6:16 pm

tak ten kokosový substrát mám také doma-uhynul mi tento týden poslední stařeček Oblovky žravé,tak jedno balení zbylo.
Můžu ho nějak přimíchat pro výsevy rajčat?
Použitý sem ho vždy dávala do záhonů či truhlíků s kytkama.Ale zeleninu sem nezkoušela.Nebo ho smíchat s výsevákem?
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Jan 22, 2017 6:28 pm

Kokosový substrát používám několik let. Neředěný používám k výsevům tykví a rajčat pro roubování. Dále ho přimíchávám do různých mých substrátů pro přesazování, klíčím v něm brambory... Jde o obnovitelnou surovinu, používám místo rašeliny tam, kde není nutná kyselá reakce. Možná je o něco dražší než rašelina, ale stačí mi dvě slisované kostky na sezonu, takže cenu neřeším. J.
Jiřina
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 659

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro kateřina štefkovičová Sun Jan 22, 2017 6:33 pm

takže myslíte ,že mohu udělat mix z výseváku a lignocelu?
kateřina štefkovičová
kateřina štefkovičová

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Jan 22, 2017 7:09 pm

Já si myslím, že ano.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 22, 2017 7:18 pm

kateřina štefkovičová napsal:takže myslíte ,že mohu udělat mix z výseváku a lignocelu?

Já bych se chtěl vyhnou "nesterilnímu" výsevnímu substrátu a tak kokosové vlákno smíchám spíše s perlitem.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Jan 22, 2017 9:28 pm

Sama pro papriky substrát sterilizuji v troubě pečením. Ostatní zeleniny vysévám do nesterilizovaného. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Ota Sun Jan 22, 2017 9:43 pm

Catka napsal:Já už mám první letošní sazenice paprik docela veliké, pohodila jsem několik semen jen tak do kelímků a postavila na topení, to se jim velmi líbilo a vyklíčily velmi rychle. Papriky se v mých skoro eskymáckých podmínkách nikdy necítily dobře. Letos se jim snažím vytvořit lepší podmínky a ony přestaly žárlit na hýčkaná rajčata a krásně rostou.
papriky 2017 P1040027

tak to opravdu koukam! Kdy jste je sadila? Jak resite nedostatek svetla v tomto obdobi? Ja bych cekal nejake vytahliny, ale tohle jsou krasne rostlinky.
Ota
Ota

Poèet pøíspìvkù : 19

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Catka Mon Jan 23, 2017 10:41 am

Papriky jsem vysévala koncem listopadu a žádné zázraky jsem nečekala. Do kelímků jsem nasypala kompost s trochou perlitu, zalila a postavila na topení. Největší zásluhu na tom, že vypadají celkem k světu, má letošní počasí. Neustále modré nebe a hodně sluníčka, u nás žádný smog a inverze. Slunce vyhřeje okenní skleníček až na 35°C a to se paprikám velmi líbí. Ničím nepřisvěcuji, papriky nemají snahu se vytahovat, mají nízké noční teploty. Kdybych měla 120ks, tak by to samozřejmě nešlo, ale těch mých pár kousků si můžu vymazlit.
Catka
Catka

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 1 z 4 1, 2, 3, 4  Next

- Similar topics

Povolení tohoto fóra: