papriky 2017
+5
MrBig46
Catka
Mirek
Ota
Jiřina
9 posters
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: papriky 2017
Opravdu parada. Pro letosni rok uz to tedy nestihnu, ale v listopadu uz to tam vidim
Ota- Poèet pøíspìvkù : 19
Při Polním dnu v Lednici jsem dostal sáček papriky Ornela (60 semen). Podle dobrozdání Moravoseedu je to poloraná až polopozdní kapie určená k pěstování ve skleníku, v teplejších oblastech i na poli. Plody jsou středně zelené, v botanické zralosti sytě žluté, je vhodná zejména ke konzervaci. Průměrná hmotnost plodu je 140 g. Mám dotaz. Pěstoval ste někdo tuto odrůdu? Zajímá mne to proto, jestli mám vysadi jen dvě rostliny na zkoušku nebo trochu přiriskovat a dát tak nějak okolo deseti rostlin. Pochopitelně pokud dám víc Ornel, tak nebudu mít místo například pro Corno di Toro.
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Vladimíre, taky jsem ji obdržel, ale v tomto případě jsem konzervativní - když kapie, tak červená, přestože může být Ornela dobrá odrůda.
Já jsem si myslel, že by v těch červených Najerano Rojo nějaká ta žlutá neuškodila. Možná by ta sklenice vypadala pěkně.
Vladimír
Vladimír
Díky za informaci. Vypadá opravdu pěkně. Tak asi jich těch deset dám. Pokrátím beraní rohy Beros.
Vladimír
Vladimír
Také mám Ornelu vysetou, akorát podle mého vnímání barev je na přebalu oranžová.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
také sem už pěstovala a vše bylo v pořádku a vydařené.
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
tak u mne už to klíčí po 6-7 dnech je to zatím Corno di Torro obě barevné varianty,Jalapeńo Mamooth,Pimiento de Padron,a kozí roh z Ruska.Tak v uterý počítám se zbytkem.
tak u mne klíčení proběhlo OK,a většina rostlin vzešla.
to už sou pořádné rostlinky,já mám teprv mrńata,ale dřív to dávat nechci,dokonce sem posunula letos výsev o 14 dní později.I tak pak stěhuji nakvetená monstra do skleníku.Mám to na dvou oknech,na tom lepším už má vše děložní lístky,na tom tmavším tak porůznu,něco teprv klíčí.
Chci se taky pustit do výsevu paprik. Zatím jen měřím teplotu na radiátoru ústředního topení, kde bych chtěl nechat semena paprik naklíčit. Mám strach, abych je neuvařil. Budu pořebovat asi tak těch vzpomínaných 120 sazenic, zatím nevím, kde je budu v březnu až dubnu dopěstovávat, ale vždycky se nějaké řešení najde.
Vladimír
Vladimír
to jste to tedy rozjel s těmi paprikami
Zatím jsem nic nerozjel. To jsou jen plány. Chci pěstovat cca 60 kusů Najerano (moc všem zavařené ve sladkokyselém nálevu chutnají a 60 kusů Beros (to je zase pro mne). Obě tyto odrůdy se mně osvědčily. Jestli dám ještě něco jiného po pár kusech, ještě nevím. Možná pokud by klíčivost semen Najerano byla špatná, tak bych šel na papriky Corno di Toro, ten hybrid jehož semena mám z návštěvy Moravoseedu ev. Marinkin jazyčok. Ale ten počet cca 128 paprik bych chtěl zachovat, mám na to nachystanou potřebnou techniku.
Vladimír
Vladimír
Toho topení se nebojte,klíčím tak zcela běžně,dám plastový tác na kytky,na to kelímky.Topení bývá kolikrát žhavé-ale je fakt,že nám kotel spíná jen příležitostně párkrát za den,teplota se tu drží.Nevím jak to topí u vás v paneláku.Ted dokonce mám kelímky s lilky jen tak na topení v dílně bez tácku,poněvadž sem byla líná jít pro něj do kůlny.
Z toho topení bych přece jen měl trochu obavy, hlavně z kolísání teplot. Ideálka by byla, kdyby topení jelo nonstop a dalo se to vychytat. Obyčejným paprikám by to asi bylo jedno, ovšem u přešlechtěných hybridů, které mají s klíčením dosti problémy, raději nee.
Na jednom anglickém videu jsem o klíčení semen jsem zaregistroval použití peroxidu vodíku pro ošetření semen. Začal jsem pídit a našel nějaká říkání i u nás.
"Peroxid vodíku (H2O2) je jedinný dezinfekční prostředek, jenž se skládá pouze z vodíku a kyslíku. Stejně jako ozón, ničí choroboplodné zárodky pouze oxidací! Peroxid vodíku je pokládán za nejbezpečnější dezinfekci na světě. Mikroorganismy zabíjí oxidací, kterou lze nejlépe popsat jako proces kontrolovaného hoření. Když reaguje s organickým materiálem, rozkládá se na kyslík a vodu."
A tady je návod.
"Klíčení semínek - Ponořte semínka na noc do roztoku 30 ml 3% peroxidu v 1/2 l vody. Po každém propláchnutí semínek přidávejte totéž množství peroxidu vodíku."
Na jednom anglickém videu jsem o klíčení semen jsem zaregistroval použití peroxidu vodíku pro ošetření semen. Začal jsem pídit a našel nějaká říkání i u nás.
"Peroxid vodíku (H2O2) je jedinný dezinfekční prostředek, jenž se skládá pouze z vodíku a kyslíku. Stejně jako ozón, ničí choroboplodné zárodky pouze oxidací! Peroxid vodíku je pokládán za nejbezpečnější dezinfekci na světě. Mikroorganismy zabíjí oxidací, kterou lze nejlépe popsat jako proces kontrolovaného hoření. Když reaguje s organickým materiálem, rozkládá se na kyslík a vodu."
A tady je návod.
"Klíčení semínek - Ponořte semínka na noc do roztoku 30 ml 3% peroxidu v 1/2 l vody. Po každém propláchnutí semínek přidávejte totéž množství peroxidu vodíku."
tak já to s tím topením mám doma ozkoušené,dokonce to ještě zakrývám igelitem.Možná by bylo dobrý to vyzkoušet na jednom kelímku se semeny.Mě radiátory žhaví,ale jen párkrát za den,pak sou vlažné.Klíčení je bleskovka.Nemám žádné háklivé hybridy až na výjimky.Letos sem klíčila normálně,na okně zakryté igelitem,co do 10 dní nevzešlo/pár kelímků sem dala na topení-semena byla hluboko,tak šla dýl/.
Letos klíčím na skříni, bo topím hlavně krbovkama, radiátory jedou jen brzy ráno. Pokud chci stabilní teplotu okolo 28°, tak zprovozním vyhřívanou a termostatem hlídanou polystyrenovou "klíčírnu", kde je teplota zn. ideál.
Na klíčení paprik mi již několik let vyhovuje malé místo v kuchyňské lince nad ohřívačem vody, tam je stálá teplota 28 C po zakrytí bublinkovou fólií. Semana mi tam začnou vzcházet za sedm dní, potom je přemístím na parapet, kde během týdne vzejdou. Letos jsem zatím spokojená z vzcházivostí paprik. Mám 19 rostlin z 20 Slávy F1, 18 rostlin za 20 semen Taminy F1, 30 z 30 Rafaely F1, nyní klíčí Monanta.
Již dříve jsem psala, že ke svým osvědčeným červenoplodým odrůdám musím vybrat nějakou žlutoplodou. Z Vašich doporučení výše jsem si vybrala Ornelu. Mám problém sehnat v okolí semena Ornely, a cestu do většího města nyní nemám. Ornely mi objednala paní v místní Květince, měly by jí přijít v pátek. Předpokládám, že zatím není na výsev pozdě, vždy vysévám v průběhu celého měsíce a ve finále není znát z kterého výsevu je ta která rostlina. J.
Již dříve jsem psala, že ke svým osvědčeným červenoplodým odrůdám musím vybrat nějakou žlutoplodou. Z Vašich doporučení výše jsem si vybrala Ornelu. Mám problém sehnat v okolí semena Ornely, a cestu do většího města nyní nemám. Ornely mi objednala paní v místní Květince, měly by jí přijít v pátek. Předpokládám, že zatím není na výsev pozdě, vždy vysévám v průběhu celého měsíce a ve finále není znát z kterého výsevu je ta která rostlina. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
určitě pozdě není,já včera ještě dosévala Parade,semena sou už starší,tak chci vše spotřebovat.Ty z 1.výsevu už vyrostly,tak sem dosypala zbytek.Kdo ví,jestli by na rok ještě byly OK.V nejhorším je umístím do obýváku,tam sice není moc světlo,ale taky to doroste.Nějak mi dochází místo....ještě mám jedno světlé okno volné na rajčata a bazalku,tam už papriky nesmí
Jiřina napsal:Předpokládám, že zatím není na výsev pozdě, vždy vysévám v průběhu celého měsíce a ve finále není znát z kterého výsevu je ta která rostlina. J.
Pozdě určitě není, zvláště u odrůd které jsou určeny pro pěstování na záhonech. Já budu ty venkovní vysévat v půlce února.
Jiřina napsal:Na klíčení paprik mi již několik let vyhovuje malé místo v kuchyňské lince nad ohřívačem vody, tam je stálá teplota 28 C po zakrytí bublinkovou fólií. Semana mi tam začnou vzcházet za sedm dní, potom je přemístím na parapet, kde během týdne vzejdou. Letos jsem zatím spokojená z vzcházivostí paprik. Mám 19 rostlin z 20 Slávy F1, 18 rostlin za 20 semen Taminy F1, 30 z 30 Rafaely F1, nyní klíčí Monanta.
To je škoda, já jsem dostal tu Ornelu zadarmo v Lednici. Kdybyste se zmínila, že ji chcete, tak jsem Vám ten sáček mohl poslat. Pokud je ta paní v Květince nedostane, ozvěte se.
Vladimír
Letos jsem také s klíčením paprik spokojený, krom Sivri sweet vylezlo všechno. Zase jediná Ornela vylezla s helmama, ale ty jsem navlhčil a opatrně sundal pinzetou, takže je vše v pořádku. Mám 24 rostlin což pro naši potřebu akorát stačí.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Strana 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Povolení tohoto fóra: