Pálivé papriky z Finska
+3
kateřina štefkovičová
Mirek
MrBig46
7 posters
Zahrada :: Papriky :: Pálivé a Chilli
Strana 1 z 2
Strana 1 z 2 • 1, 2
Pálivé papriky z Finska
Nemyslel jsem si, že můj první příspěvek do diskuse bude jiný, než o rajčatech. Ale dnes v poledne jsem přišel z přednášky o šlechtickém rodu Salmů a ve schránce jsem měl semena z Finska od Bluesmana. Chtěl jsem od něho dvě odrůdy paprik, ale poslal mně čtyři odrůdy, asi všechno pálivé, jejich jména mně nic neříkají: All Cristal, Bonda ma Jacques, Trepadeira de Werner,Inca red dop. Jména mně nic neříkají, pokusím se najít nějaké obrázky a zkusím se o ně podělit. V místě kde vysévám papriky mám ještě místo pro jeden kelímek se čtyřmi komorami a tak ještě dnes vyseji od každé té papriky jedno nebo dvě semínka. V obálce byl ještě jeden tlustý sáček, bez brýlí se mně zdálo, že by to mohly být nějaká velmi drobná semena se zbytky rozdrcených květů. Na sáčku bylo napsáno Smoky Rocoto a byly to pomleté uzené pálivé papričky. Hned jsem ochutnal, „huba“ mně trochu pálila, ale chuť výborná. Asi se budu muset zeptat jak to dělá- už něco psal na webu, ale já jsem tomu nevěnoval pozornost.¨
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Re: Pálivé papriky z Finska
Zatím jsem moc nepokročil. Jen jsem si na Googlu našel jak ty papričky ve skutečnosti vypadají, zatím jsem nic nevysel protože nemám do čeho (musím dovézt nějaký kompost ze zahrady a koupit ten velký pytel Universálního substrátu – stále čekám až se jeden ze synů uráčí mně to autem dovézt). To balení 75 litrů ( míchám 1 díl na cca 3 díly něčeho ze zahrady) mně vystačí na vypěstování všech sazenic. Pozitivní je, že se mně nabídl jeden bývalý kolega, že by mně ty papričky vyudil, pochopitelně bychom to dělali spolu a s nějakým tím pivkem.
Vladimír
Vladimír
Na následky uzení pozor! My udili včera, a ráno ve čtyři jsem lezl do sprchy a napravil mě až prášek na bolení hlavy. Pane Vladimíre, a ta jedenáctka Starobrna byla fakt dobrá, ale pozor, nemíchat s meruňkou.
Já jsem zodpovědný pitel. Když začnu pivem, glgám (používám tento výraz protože toho pití je víc) stále jen pivo. Když začnu víno, tak také pokračuji vínem. Tvrdé piji (vlastně jen srkám) jen když vím, že toho alkoholu je omezeně, a že na mne zbudou jen dva tři prcky. Při uzení bude jistě to Starobrno Medium, které jste užívali včera.
já sem včera koupila semena de Cayenne,žluté chilli papričky.Přemýšlím ale že je dám až další rok-letos už tam mám vyseté nějaké semínka bezejmených chilli a stačí mi ze 3 rostliny.Také sem dokoupila semínka sladkých paprik Corno di Toro Rosso,nějaká rajčátka,dýně ,fazolky-i když sem odpřisáhla že letos už nic nekoupím.
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Tak jsem dnes udělal inventuru všech pálivých a sladkých paprik. Vesměs všechny vyklíčily dobře jen stará semena Ohnivce nula. Stejně jsem je dal jen abych zjistil, jestli z nich něco bude. Takže s lehkým srdcem jsem je všechny vyhodil. Ty finské pálivky jsem vysel po čtyřech semenech, některých mám tři, jiných dvě rostlinky. Je to až dost, ale také možná si některou dám doma do většího květináče. Uvidím. Nejvíc mám sazeniček Jalapeňa (nehybridní odrůda podobná Jalahot F1- 34 ks, to je hlavní odrůda, kterou chci i do budoucna pěstovat. Neodolal jsem a vysel i Beros, mám deset rostlinek. Asi ho budu muset dát někde zvlášť, protože jsem ho měl loni docela pálivý (byl hned vedle pálivých paprik. Zavařuji ho celý i se semínky a mám všechny hodně ostré. Mám také sladké zeleninové papriky Moravská ovocná- 6 ks a Najerano Rojo- 2 ks. Bude to takový pidi záhonek, který bude krytý nějakou asi 1 m vysokou stavbou s netkanou folií. Musím se ještě poradit s nějakým architektem.
tak mě už definitivně vše vyklíčilo,ukázalo se,že klíčivost všech odrůd /krom Dlouhánek/byla nakonec téměř 100%,takže některé odrůdy mám v mega množství z dvojího klíčení-takže bude těžké se s některými sazenicemi rozloučit.Z pálivých sem ještě nakonec dala de Cayenne,už také klíčí.Celkem mám víc jak 200 sazenic.Samozřejmě vše si nenechám.To mne jen přepadla chtivost.Mě se doma sazenicím papriky docela daří,a to i na oknech,kde třebas rajčatové sazenice nestojí za nic.Pro p.Vladimíra.To Jalapeńo máte ze svých semen nebo kupované? Co se týče pálivosti-k čemu byste je přirovnal?Pálivé papriky mi moc chutnají,ale přece jen-otázka je jak moc pálí...
To Jalapeňo jsem dostal také od Baikala z Mallorky, jen asi tak pět semínek. Nakonec jsem měl jednu rostlinu a tu jsem pěstoval ve třicetilitrovém kbelíku od barvy. Protože to bylo oddělené od ostatních paprik, tak jsem si odebral semena a tyto jsem letos vysel. Pokud jde o pálivost, tak bych řekl, že je tak asi stejná jako Jalahot, já jsem je pekl plněné tvarohem a Lučinou a rozdíl jsem nepoznal. Semen mám dost, ale vy asi už nebudete chtít, že?
Letos už nebudu žádné papriky dosévat,však na další sezonu -třeba bude příležitost....
MrBig46 napsal:Tak jsem dnes udělal inventuru všech pálivých a sladkých paprik. Vesměs všechny vyklíčily dobře jen stará semena Ohnivce nula. Stejně jsem je dal jen abych zjistil, jestli z nich něco bude. Takže s lehkým srdcem jsem je všechny vyhodil. Ty finské pálivky jsem vysel po čtyřech semenech, některých mám tři, jiných dvě rostlinky. Je to až dost, ale také možná si některou dám doma do většího květináče. Uvidím. Nejvíc mám sazeniček Jalapeňa (nehybridní odrůda podobná Jalahot F1- 34 ks, to je hlavní odrůda, kterou chci i do budoucna pěstovat. Neodolal jsem a vysel i Beros, mám deset rostlinek. Asi ho budu muset dát někde zvlášť, protože jsem ho měl loni docela pálivý (byl hned vedle pálivých paprik. Zavařuji ho celý i se semínky a mám všechny hodně ostré. Mám také sladké zeleninové papriky Moravská ovocná- 6 ks a Najerano Rojo- 2 ks. Bude to takový pidi záhonek, který bude krytý nějakou asi 1 m vysokou stavbou s netkanou folií. Musím se ještě poradit s nějakým architektem.
Dnes jsem zjistil, že tři semena toho Ohnivce nakonec vyklíčila (po dvaceti dnech), tak jsem je zasypal a kelímek dal k oknu.
tak to je dobře,já mám vyklíčené dvě várky Pálivce,ten Ohnivec bude asi ještě ostřejší.U toho Pálivce jsou ostrá jen semínka a přepážky.
opravdu pěkné,já mám některé už taky s prvními pravými lístky,něco ještě mrňata jen s děložními lístky.Vše co potřebuji je přesazeno,zbytek asi vyhodím,protože to není kde dát,nezbylo by místo pro rajčata.Ještě je možnost na stolek u okna,nebude to nic moc,ale třebas si je pak někdo ještě vezme a dochová do května.
Dnes jsem přepikýroval papriky, mezi nimi pálivé papričky Inca Red Drop, vyseté někdy před měsícem. Tuto odrůdu jsem vloni přechovával ve verandě jako pokus o přezimování. Přestože se paprice dařilo, kvetla a rodila, molice vyhrály na celé čáře. Nestojí to za zaplevelení všeho zeleného od těch bílých bestií. Dostal jsem tip na vyhubení molic ve skleníku - zapálit tam válenku, ovšem kde tu originální vzít?
A ještě Inca Red Drop v plné kráse v květináči.
A ještě Inca Red Drop v plné kráse v květináči.
Ten obrázek paprik byl vlastně můj poslední pokus jak vylepit obrázek na tomto webu. Povedlo se a tak jsem k tomu připsal text. Já mám paprik tak asi tolik co každý rok, jen ta skladba odrůd je trochu jiná. Tento týden jsem dostal ještě semena odrůdy Monanta (měla by být polní) a tak jsem ji ještě vysel. Mirku líbí se mně ta vaše Inca Red Drop, mám se na co těšit, protože zrovna tato odrůda byla jedna ze čtyř, které jsem z Finska dostal. Asi ji dám do nějakého kbelíku. V čem to máte Vy Mirku ?Jinak rostlinky těch pálivých jsou podstatně menší i když byly vysety zároveň. ještě jsem je nepřesazoval.Líbí se mně
Mívám ji v osmilitrovém květináči (i menším), stejně tak jako ostatní pálivé papričky (např. Peter Pepper). Pěstování v květináčích mi umožňuje držet je od sladkých v "uctivé" vzdálenosti. Mívám tak čtyři rostliny a bohatě to pro naši potřebu stačí. Pěstuji tak i tenké turecké rohy, ale těm už je lépe na záhoně.
Včera jsem přesazoval ty pálivé papričky z Finska. Od každé jsem si nechal jen jednu rostlinku a ostatní vyhodil. Teď budu ještě muset namyslit, kde a v čím je budu pěstovat. Buď půjdou v pětilitrových kbelících na lodžii nebo na balkon, nebo je dám do truhlík na venkovní parapet okna (jen mám strach, že když budou velké, tak někomu padnou na hlavu). Ze třetího poschodí už by to nebyla žádná sranda. Na zahradu je v žádném případě nedám. Budu tam mít toho pálivějšího až dost: 28 ks Jalapeňo (něco podobného jako Jalahot F1), 9 ks mírně pálivého Beros a nechal jsem si také jednu rostlinku pálivého Ohnivce. Na jeden záhon mně to bude stačit.
Vladimír
Vladimír
predloni jsem mel Pálivec a vloni Ohnivec, rozhodne dal budu pestovat Ohnivec- palivejsi a plodnejsi
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
já měla Pálivec loni,opravdu ta plodnost je spíš menší,ale chutnaly mi-a letos budou zas.
Jak se na tu vaši plantáž dívám, tak vy nejste zahrádkář, ale zahradník. Moc pěkné.
Vladimír
Vladimír
Tak tenhle člověk mně poslal pálivé papričky.
Vladimír
https://www.youtube.com/watch?v=ltCbR5C6XTw&index=1&list=RDltCbR5C6XTw
Vladimír
https://www.youtube.com/watch?v=ltCbR5C6XTw&index=1&list=RDltCbR5C6XTw
Hah já jdu letos do pěstování škorpionu. Můžete mi poradit jak nejlépe na to? Mám plno semen a spousta jich zbyde kdyžtak daruji, koupil sem jich ranec v balení u zahradkáře http://webus.cz/dum-a-zahrada?hk=974&k=1150
Pařmen Štefan
Pařmen Štefan
radostFX- Poèet pøíspìvkù : 2
už je na vysev docela pozde, obzvlaste techto, ktere jsou pozdní, takze nasejte hned a at maji teplotu kolem 27st, nejlepe s prisvicenim a i pak nasledne vysadit do skleniku či foliáku..
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Strana 1 z 2 • 1, 2
Zahrada :: Papriky :: Pálivé a Chilli
Strana 1 z 2
Povolení tohoto fóra: