Rajčata 2015
+10
miroslav
mirkl
Zdenci
J.R.
Catka
Jiřina
jirkakuta
kateřina štefkovičová
MrBig46
Mirek
14 posters
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 6 z 11
Strana 6 z 11 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11
Re: Rajčata 2015
Konečně jsem se dnes dostal k výsadbě prvních patnácti rajčat do skleníku u zdi. Letos mám velmi mizernou přísadu a velkou úmrtnost bez možnosti záchrany. To je trest za to, že jsem si to uďelal přesně na počet a nic navíc. Letos nějak nic nestíhám a pomalu rezignuji na boj s časem a plánem prací. Snad bych musel navštívit doktora Pomahače, aby mi přišil aspoň ještě dvě ruce :-D
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Podle dlouhodobé předpovědi to nevypadá na žádné ranní mrazíky až do patnáctého května. Chystá už někdo o tomto víkendu venkovní výsadbu?
jirkakuta- Poèet pøíspìvkù : 29
Díval jsem se také na předpovědi, nikde jsem neviděl, že by nějací zmrzlí měli být a tak jsem v neděli začal sázet rajčata ven. Prvně jsem zasadil cherry, potom všechna španělská, bifteková a velká rajčat srdcovitého tvaru. Zaq tři dny jsem vysadil cca 130 rostlin. Zítra mne čekají Trpaslíci, rajčata ke skladování (Pienollo a Ramallet) a také třicet keříčkových rajčat. Tím zakončím výsadbu rajčat (asi tak dvě stě rostlin). Na zítra mám také nachystané sazenice pálivých paprik (Beros, Jalapeňo) cca 40 ks. Myslím si, že u nás je právě teď ideální počasí na výsadbu otužené sadby (docela příjemná teplota v noci, ve dne bez slunečního úpalu a také nějaká ta voda a vzdušná vlhkost). Ujímání by mělo být bez problémů, sazenice by vlastně ani neměly po zasazení mít nějakou přestávku v růstu.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Vypadá to že zmzlí na zmrzlé nepřijdou, jen doufám že se nebudou courat za čtrnáct dní.
Záhony na rajčata mám de-facto nachystané, jen nastlat folii a udělat otvory. Papriky budu prozatím sadit do skleníku, s venkovní výsadbou ještě počkám.
Záhony na rajčata mám de-facto nachystané, jen nastlat folii a udělat otvory. Papriky budu prozatím sadit do skleníku, s venkovní výsadbou ještě počkám.
ja pro vytizeni casem nemam osazeny ani foliovniky, no snad to nejak dopadne, chladno ma byt v patek ráno..uvidime
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
vysazoval jiz nekdo ven? hodte sem fotky vysadeb, pak bude pres leto pekné foto porovnat...
Ven ještě ne, ani ve velkém skleníku je ještě nemám páč den má pouze 24 hodin a já dvě ruce. Na druhou stranu je to dobře, protože dnes ráno bylo v prvním patře na okně -2,1stupně a auta jeden led (pelhřimovsko 620mnm). K výsadbě do skleníku se doufám dostanu o víkendu a kdy půjde zbytek ven to je ve hvězdách
Tak já mám už venku dvě průzkumné party. Jedna byla vysazena 16. dubna do tunelu pod folii a už jsou odkryty a druhá 24. dubna natvrdo bez jakékoli ochrany. Rostou o fous pomaleji, než tytéž rostliny v nádobě, ale vypadají otužile a zdravě.
Společnost jim dělají řapíkatý celer a salát.
http://filipka61.rajce.idnes.cz/Rajcata#P1020698.jpg
http://filipka61.rajce.idnes.cz/Rajcata#P1020696.jpg
Společnost jim dělají řapíkatý celer a salát.
http://filipka61.rajce.idnes.cz/Rajcata#P1020698.jpg
http://filipka61.rajce.idnes.cz/Rajcata#P1020696.jpg
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
tak ten Sungold Mirku skoro nevypada ani jako rajce, takova balerína vypada jak okrasna kytka, docela me prekvapuji male listy, asi lze pestovat na dva vyhony nebo v hustsim sponu
Ten Sungold je parádní, jak z učebnice. Není to ze zálistku,že má tak nízko plody.
Uďa- Poèet pøíspìvkù : 222
Dnes dopoledne se mně podařilo nakopčit všechna moje rajčata a papriky na zahradě. Do brázd jsem dal hobliny a všechno zalil. Byl to docela úspěšný den. V úterý přidám ke každému rajčeti spirálu a ke keříčkovým klec. Potom mně zbude jen zalívání a kochání se tím jak to roste.
Vladimír
PS.: Slunce bylo tak ostré, že fotky jsou nic moc
Máte to pěkné Vladimíre. Chtěl bych se zeptat jak, či vůbec ukotvujete spirály u země. Jinak já jsem se dnes konečně dostal k výsadbě třiceti rajčat a na nátlak syna dvou melounů do velkého skleníku. Protože tu ráno byl zase mrazík, tak na venkovní výsadbu raději ještě počkám aspoň do pondělí.
Z napínacího drátu na plot (2,5 mm nebo 3,15 mm) ohnu takový háček kde delší část je tak asi 30 cm, na spirále dole udělám očko a háček delší stranou prostrčím očkem a zapíchnu do země.
Vladimír
Vladimír
Díky za inspiraci. Já je připevňuji k dřevěnému kolíku, ale Váš systém mi přijde trvanlivější. Jinak Vaše spirály se těší čím dál větší oblibě v mém okolí, když zrovna mám, tak dám.Stáčím je na soustruhu z 25 metrů dlouhých drátů. Ještě jednou Vám děkuji za návod na jejich výrobu zveřejněný na zahrada.cz
Tak jsem dnes dokončil výsadbu rajčat i venku a mám komplet vysazeno. 25 ve skleníku u zdi, 30 ve velkém skleníku a 30 venku. Teď už jen aby to rostlo a něco se urodilo.
Zdenci napsal:Díky za inspiraci. Já je připevňuji k dřevěnému kolíku, ale Váš systém mi přijde trvanlivější. Jinak Vaše spirály se těší čím dál větší oblibě v mém okolí, když zrovna mám, tak dám.Stáčím je na soustruhu z 25 metrů dlouhých drátů. Ještě jednou Vám děkuji za návod na jejich výrobu zveřejněný na zahrada.cz
Jsem rád, že jste se spirálami spokojen. Já si už nedovedu představit, že bych tyčková rajčata vedl na nějakém špagátě natož že bych je uvazoval k nějaké tyčce. Přeji mnoho úspěchů.
Vladimír
i ja jsem dnes udelal vysadbu ven, celkem 137ks
Sázet 173 rajčat jeden den to už je pěkná darda. Já nejsem schopen zasadit v jeden den víc jak padesát rajčat. Ale stejně by mne zajímalo, jaké odrůdy jste sázel a jakou techniku (myslím tím způsob) jste používal. Pěstujete tyčková i keříčková? Jak je vedete?
Vladimír
Vladimír
No je pravda, ze jsem mel rajcata trochu predpripravena, byly jiz dopredu udelany jamky spec.pripravkem, neco jako silna plechovka na tyci a podobne jako ryc se to zasune a vytahne valec zeme...snad jsem to nepopsal prilis vědecky
vsechny mam na spiralach, ale na tech silnych co prodava jeden Moravák, jsou silne a dostatecne dlouhe, vse mam na textílii a u kapkovacu, jeste mi zbyva nasazet pul foliaku cherry rajcat kde to bude spolu s hadovkami, pokusim se neco nafotit, dnes diky pocasi snad bude vice casu. Odrudy pestuji zasadne tyckove - jednoznacne kvuli plisni, nejsem zastancem chemie a tak se snazim vyvarovat jakekoliv moznosti vyskytu - takze tyckova rajcata a zadne brambory
vsechny mam na spiralach, ale na tech silnych co prodava jeden Moravák, jsou silne a dostatecne dlouhe, vse mam na textílii a u kapkovacu, jeste mi zbyva nasazet pul foliaku cherry rajcat kde to bude spolu s hadovkami, pokusim se neco nafotit, dnes diky pocasi snad bude vice casu. Odrudy pestuji zasadne tyckove - jednoznacne kvuli plisni, nejsem zastancem chemie a tak se snazim vyvarovat jakekoliv moznosti vyskytu - takze tyckova rajcata a zadne brambory
Při sázení používám podobný systém. Rozdíl je v tom, že já mám 40-50cm dlouhé zbytky PVC odpadových trubek 50, 75 a 110mm. Trubku volím podle toho v jakých kelímkách mám sadbu. Pro sázení do fólie je to ideální, rozříznu, vtlačím trubku tak hluboko jak chci sazenici utopit, vyjmu trubku a do vzniklého otvoru zapustím sazenici a obsypu zeminou, přimáčknu, zaleju a pripevním spirálu nebo provázek a je hotovo.
V pondělí jsem zasázela poslední rajčata, 25 k sobě na pole a 15 na zahradu u maminky. Díry jsem kopala motykou do lesa, neboť země je letos bez promrznutí dosti tvrdá. Bylo to lepší než posilovna. Vrtat díry zemním vrtákem mi přijde praktické a fyzicky méně náročné. Černou folii jsem letos nedávala, budu se snažit o minimální časové nároky péče o polní rajčata. Loni jsem se jim věnovala, potom vše přišlo vniveč a bylo mi to líto. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Strana 6 z 11 • 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11
Zahrada :: Rajčata :: Pěstování rajčat
Strana 6 z 11
Povolení tohoto fóra: