Jahody 2017
+6
J.R.
Jiřina
MrBig46
Catka
padr
Zdenci
10 posters
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 8 z 12
Strana 8 z 12 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Re: Jahody 2017
Dnes jsem vysel měsíční jahůdky Rujana a Yellow Wonder. Plánuji výsadbu do svahových tvárnic k pergole. Děti je zbožňují.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Deti u nas mají v oblibe velkoplode jahody, nejvice odrudu Asia.
Když byly mensi, pestoval jsem jim Rujanu, ale v podstate o to nemely zajem, tak jsem pestovani ukoncil.
Když byly mensi, pestoval jsem jim Rujanu, ale v podstate o to nemely zajem, tak jsem pestovani ukoncil.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Loni jsem je zkoušel a nevzešlo mi ani jedno z asi 12ti semínek co byla v sáčku, druhý pokus už jsem nerealizoval.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Asi to vyzkouším, růžové květy této odrůdy by ji mohly odlišit od ostatních. Měl jsem už Grandian a Delician, ale zdály se mi nějaké moc "přešlechtěné", plody degenerovaly pokud neměly "laboratorní" podmínky.
Nechci moc radit, protože stáleplodící jahody nepestuji, ale se semínky bych se nepatlal (koupil bych sazenice)
a především bych si sehnal nějakou pořádnou odrůdu.
Slyšel jsem, že mezi nejlepší odrůdy mezi stáleplodícími patří "Albion".
Také jsem někde na nějakém webu četl, že tato odrůda je "gold standard" mezi stáleplodícími.
Našel jsem, že se prodáva frigo sadba ... zde.
a především bych si sehnal nějakou pořádnou odrůdu.
Slyšel jsem, že mezi nejlepší odrůdy mezi stáleplodícími patří "Albion".
Také jsem někde na nějakém webu četl, že tato odrůda je "gold standard" mezi stáleplodícími.
Našel jsem, že se prodáva frigo sadba ... zde.
Koupenou sadbu stáleplodících jsem již měl, ale byl to ten typ tvrdých plodů s bílým límcem, takových jaké se prodávají nyní v supermarketech. Albion na snímku se jim hodně podobá, možná to byla i tato odrůda, zlikvidoval jsem je. Uvidím co udělá loňská výsadba ze semen, které jsem vzal od souseda. Krásné, velké červené plody, opakovaně plodící. Odnože byly pěkné, ale bohužel rostliny nevypadají moc dobře. Od loňské výsadby na vyvýšený záhon, byly de-facto nonstop na podmáčené půdě, pak do toho mokra mrazy, teď teplo a včera zase pršelo, a na příští týden avizované mrazy ...
Podle reklamního snímku těžko můžete usuzovat na odrůdu, popř. její vlastnosti.
Od souseda bych si - už dlouho - neznámou odrůdu nebral, základ je vědět, co to je zač.
Vidím, že jste "nepoučitelný" a též "nevěřící Tomáš".
Dostal jsem na Albion ty nejlepší reference od spolehlivého člověka, který je pěstuje.
Takže už Vám se stáleplodícími nebudu radit.
Od souseda bych si - už dlouho - neznámou odrůdu nebral, základ je vědět, co to je zač.
Vidím, že jste "nepoučitelný" a též "nevěřící Tomáš".
Dostal jsem na Albion ty nejlepší reference od spolehlivého člověka, který je pěstuje.
Takže už Vám se stáleplodícími nebudu radit.
J.R. napsal:Od souseda bych si - už dlouho - neznámou odrůdu nebral, základ je vědět, co to je zač.
Proč ne, zvláště pokud ty jahody vidím jak plodí, jak chutnají a jaké mají plody. Odnože už neměl, a tak jsem vzal semena.
Protože nevíte, co je to za odrůdu a jak dlouho je amatérsky množena a pěstována.Mirek napsal:Proč ne, ...
Už se to (nejen) zde, probíralo mnohokrát.
Takže ono nestačí, že je jahoda na řezu pěkně červená, velká, sladká, dobře plodící, na to aby mi chutnala, ještě musím vědět co je to za odrůdu. Kdybych se takto choval k ženám, tak jsem asi do dnes panic.
Opravdu mne překvapujete, jaké máte amatérské názory.
Nekvalitní či nezdravou sadbu sám neozdravíte.
Ale pěstujte si co chcete, Vaše věc.
Nekvalitní či nezdravou sadbu sám neozdravíte.
Ale pěstujte si co chcete, Vaše věc.
Zvažuji, že bych letos vyzkoušel (velmi) pozdní odrůdu Sussete.
Frigosadba se da zakoupit zde.
Měla by dozrávat 14 dní po Elsantě (Malwina 21 dní po Elsantě) ... zde.
Měla by mít velmi dobrou chuť, středně velké až velké plody.
Plody jsou údajně velmi světlé, ale zatím jsem je reálně neviděl, podle fotky se usuzovat moc nedá.
Doporučují se (komerčně pěstovat) pro supermarkety, protože lidé na tržišti si myslí, že nejsou zralé a nechtějí je.
Letos je nabídka sazenic odrůd viditelně slabší než v minulých letech.
Frigosadba se da zakoupit zde.
Měla by dozrávat 14 dní po Elsantě (Malwina 21 dní po Elsantě) ... zde.
Měla by mít velmi dobrou chuť, středně velké až velké plody.
Plody jsou údajně velmi světlé, ale zatím jsem je reálně neviděl, podle fotky se usuzovat moc nedá.
Doporučují se (komerčně pěstovat) pro supermarkety, protože lidé na tržišti si myslí, že nejsou zralé a nechtějí je.
Letos je nabídka sazenic odrůd viditelně slabší než v minulých letech.
Když jsem byl na zahradě tak jsem jedním okem mrkl na jahody. Neměl jsem je letos zakryté, ale nevypadá to, že by něco vymrzlo. Jak to trochu obeschne, tak vyčistím ty uschlé listy a možná to ještě střiknu proti listové skvrnitosti (na podzim jsem to už nestihl).
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Také jsem je neměl je letos zakryté, ale asi začnu počínaje touto sezonu zakrývat.
Na menší ploše se doporučuje vše zakrýt, při komerčním pěstování se obvykle zakrývají pouze porosty vysázené v srpnu.
Proti listové skvrnitosti je na jare dobry pripravek Score (0.4ml / 1L vody / 10m2).
Nejlepe udelat TM (tankmix) s Ortivou (1ml / 1L vody / 10m2), která je proti antraknoze (i skvrnitostem).
Na menší ploše se doporučuje vše zakrýt, při komerčním pěstování se obvykle zakrývají pouze porosty vysázené v srpnu.
Proti listové skvrnitosti je na jare dobry pripravek Score (0.4ml / 1L vody / 10m2).
Nejlepe udelat TM (tankmix) s Ortivou (1ml / 1L vody / 10m2), která je proti antraknoze (i skvrnitostem).
Dnes mi volali z firmy Berry servis - v patek prijede kamion s frigo sadbou.
Od příštího tydne je mozne si vyzvednout sazenice - objednal jsem si pozdní odrůdu Sussete.
Od příštího tydne je mozne si vyzvednout sazenice - objednal jsem si pozdní odrůdu Sussete.
Probíral jsem se jahodníky a letošní zima jim dala opravdu zabrat. Zatím jsem je ještě nečistil, ale určitě jich bude spousta mrtvých. Letos budu muset určitě najít náhradu za Elsantu, ostatní uvidím.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Čim to, vymrzly ?
Nebo Elsanta "vychcípala" ?
U mne nevypadaji spatne, zadna rostlina snad neuhynula, jen listy "hrají všemi barvami".
Pozdní odrůda Sussete by snad mela mit obdobnou kvalitu jako Elsanta (svetle plody, vybornou chut).
Berry servis zasila i na dobírku, pokud mate místo, tak bych na Vasem miste vysadil ještě ted na jare.
Nebo Elsanta "vychcípala" ?
U mne nevypadaji spatne, zadna rostlina snad neuhynula, jen listy "hrají všemi barvami".
Pozdní odrůda Sussete by snad mela mit obdobnou kvalitu jako Elsanta (svetle plody, vybornou chut).
Berry servis zasila i na dobírku, pokud mate místo, tak bych na Vasem miste vysadil ještě ted na jare.
Něco tam přežilo, ale už jsou staré a musím je vyměnit. Sussete nepotřebuji, protože mám pozdní Malwina, potřebuji naopak něco ranného. Neměl byste nějaký tip?
Rane odrudy u Berry servisu:
Darselect - velmi pekna a chutna odruda, byla vyslechtena z Elsanty, odolna na korenove choroby.
Uvadi se citlivost na padli, v lete po sklizni se musí delat postrik.
Flair - nepestoval jsem.
Honeoye - tmave chutne plody, ale méně sladke. Nachylna na korenove choroby, o dost méně nez Elsanta, ale výpadky rostlin jsou.
Rumba - není spatna, ale trochu prumerna chut (uvádí se "neutrální chuť")
Z těchto se mi nejvíce libila Darselect, ale u mne byla spis "stredni", resp. mela by dozrávat cca jako Elsanta.
Zalezi, zda chcete velmi ranou nebo ranou, ale Malwina je velmi pozdni, 21 dni po Elsante.
Darselect - velmi pekna a chutna odruda, byla vyslechtena z Elsanty, odolna na korenove choroby.
Uvadi se citlivost na padli, v lete po sklizni se musí delat postrik.
Flair - nepestoval jsem.
Honeoye - tmave chutne plody, ale méně sladke. Nachylna na korenove choroby, o dost méně nez Elsanta, ale výpadky rostlin jsou.
Rumba - není spatna, ale trochu prumerna chut (uvádí se "neutrální chuť")
Z těchto se mi nejvíce libila Darselect, ale u mne byla spis "stredni", resp. mela by dozrávat cca jako Elsanta.
Zalezi, zda chcete velmi ranou nebo ranou, ale Malwina je velmi pozdni, 21 dni po Elsante.
Honeoye ještě kousek mám, dostala se pod rybízy a nechávám ji tam žít. Takhle to vypadá opravdu na ten Darselect, děkuji.
padr napsal:Probíral jsem se jahodníky a letošní zima jim dala opravdu zabrat. Zatím jsem je ještě nečistil, ale určitě jich bude spousta mrtvých. Letos budu muset určitě najít náhradu za Elsantu, ostatní uvidím.
Souhlasím s tou zimou alespoň pokud jde o loňskou výsadbu. Jahody jsem očistil a nevím co z toho bude opravdu žít a co ne. Mám jen dvě odrůdy (Rumba a Salza) a je mezi nimi v poškození docela velký rozdíl.
Vladimír
A která odruda je vice poskozena, Rumba ?
Zítra se podívám a napíši.
Vladimír
Vladimír
Myslel jsem, ze jsi to poznal na první pohled.
Nechces, abych Ti zakoupil a poslal mensi pocet frigo sazenic u Berry servisu ?
Velmi pekna odruda je Darselect.
Pripadne napis SZ.
Nechces, abych Ti zakoupil a poslal mensi pocet frigo sazenic u Berry servisu ?
Velmi pekna odruda je Darselect.
Pripadne napis SZ.
Strana 8 z 12 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 8 z 12
Povolení tohoto fóra: