Jahody 2017
+6
J.R.
Jiřina
MrBig46
Catka
padr
Zdenci
10 posters
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 9 z 12
Strana 9 z 12 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Re: Jahody 2017
Poznal jsem to na první pohled, ale nepamatuji se, který řádek z těch dvou to byl. Jinak nemám žádné místo pro další výsadbu. O nějaké nové výsadbě uvažuji až v srpnu. až se mně jeden záhon uvolní.. Co to bude ještě ani nevím.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Možná bys mohl ty uhynuté vyrypnout, dat tam trochu kompostu a místo uhynutych vysadit frigo sazenice.
Ja jsem to tak v minulosti občas delal.
Ale byl to jen navrh.
Ja jsem to tak v minulosti občas delal.
Ale byl to jen navrh.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
GTak byl to řádek ve kterém mám Salsu (vlevo). Ale žádná z těch sazenic není úplně pryč, jen jsou takové malé s jedním nebo dvěma listy. Dnes jsem je všechny zali, v pondělí je pohnojím ledkem a až se trochu olistí zkusím to Score proti listové skvrnitosti. V pondělí začnu čistit předloňské výsadby.
Vladimír
Vladimír
Tak to není tak zle, i když je trochu divne, ze mají jen 1-2 listy.
Kdy jsi je sazel a kolik mely listu ?
Uz jsem se rozhodl, ze na zimu zacnu zakrývat.
Kdy jsi je sazel a kolik mely listu ?
Uz jsem se rozhodl, ze na zimu zacnu zakrývat.
Patrně vysadím na větší ploše Rumbu a Florence, mají nějaká jistá negativa, zkoušel je někdo a pěstuje více let?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Pestoval jsem je, už nepestuji.
Chut prumerna zejména u Florence (v jiné poloze muze byt chut lepsi).
Rumba se musí na zimu zakryvat.
Chut prumerna zejména u Florence (v jiné poloze muze byt chut lepsi).
Rumba se musí na zimu zakryvat.
obě odrůdy, když jsem je nechal opravdu vyzrát tak byly chutove velmi dobre - byly v K9, ta Rumba tedy ráda vymrzá?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Zkuste o Rumbe dohledat informace (pise se to o ni, ze druhym rokem musí byt zakryta).
Ja jsem ji mel zakrytou uz od prvního roku, uz ji nemam.
Florence - pan. Ing. Kriz ji pestuje v Plzni, říká ze u nej je dobra (jinde spis ne).
Puvodem je z Anglie, ci Velké Britanie, tak je primorske klima a tam je chut povazovana snad za velmi dobrou.
Chce to vyzkoustet, zavery se obvykle daji delat az druhym rokem na stanovisti.
Ja jsem ji mel zakrytou uz od prvního roku, uz ji nemam.
Florence - pan. Ing. Kriz ji pestuje v Plzni, říká ze u nej je dobra (jinde spis ne).
Puvodem je z Anglie, ci Velké Britanie, tak je primorske klima a tam je chut povazovana snad za velmi dobrou.
Chce to vyzkoustet, zavery se obvykle daji delat az druhym rokem na stanovisti.
U mně vypadají jahody ještě hůř než u Vladimíra. Většinu jsem obral až k zemi, mají 1 lístek, některé jenom ani to ne, jenom pučí. Pravda je, že snad nic nezhynulo, ale přišly opravdu o všechno a jedou od nuly. Přihnojit zkusím, až začnou trošku růst. Snad je sluníčko popožene, hlásí pěkné počasí.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Tak včera jsem očistil ty dva záhony starých jahod, bylo tam plno starého uschlého listí. Jsou ještě jakž takž, úroda by mohla být dobrá, jen si musím pohlídat kvetení aby mně květy nenarušil nějaký mráz. Už s nimi nebudu nic dělat, jen je pohnojím a budu zalívat. Stejně oba ty záhony budu muset zrušit, abych pro příští rok uvolnil místo pro rajčata. Chtěl bych jako náhradu vysadit znovu dva záhony, jeden by byla kombinace Rumba a Salsa se kterými jsem spokojený. Budu ale mít jen jeden volný záhon a na ten druhý budu muset počkat až na příští jaro. Chtěl bych potom koupit v dubnu frigo sadbu dvou nových odrůd (asi z Vraňan- byl jsem s nimi spokojený). Zatím vůbec nevím co, času je dost a tak čekám, co nám tady Jiří doporučí.
Vladimír
Vladimír
Vraňany prodavaji po 10 ks, obvykle je tam aspoň 1 navíc.
Berry servis prodava po 20 ks, ještě jsem u nich nekupoval, predpokladam, ze navíc zadna nebude.
Mozna bys mohl zkusit z Vraňan odrudu Karmen a porovnat chut s odrůdami, co mas.
Berry servis prodava po 20 ks, ještě jsem u nich nekupoval, predpokladam, ze navíc zadna nebude.
Mozna bys mohl zkusit z Vraňan odrudu Karmen a porovnat chut s odrůdami, co mas.
Byl jsem ve městě a snažil se koupit Score. Neměli. Asi ty jahody střiknu zase Kuprikolem. Stejně se mně líp pracuje s práškovými postřiky. Ty tekuté mně většinou vyschnou, protože je pořádně neuzavřu a nejhorší jsou ty jakoby olejové emulze, naměřit je pro mne opravdový horror. Je aspoň to Score přibližně takové jako voda, abych ho mohl natáhnout pipetou? Potřeboval bych 0,2 ml.
Vladimír
Vladimír
Taky nemam rad ty emulze, ale tech je cim dal vic, je to formulace "SC".
Udajne jsou setrnejsi k zivotnimu prostředí, nevim proc.
Spatne se mi to natahuje do plastove injekcni strikacky, která se hned "upatla" a není poradne videt, kolik tam je.
Mam takovou sikovnou odmerku (uzkou, stihlou a vysokou) od herbicidu Sencor na brambory, tam se to odmeruje vcelku sikovne.
Pripravek SCORE ma formlulaci "EC", to je jak voda.
Udajne jsou setrnejsi k zivotnimu prostředí, nevim proc.
Spatne se mi to natahuje do plastove injekcni strikacky, která se hned "upatla" a není poradne videt, kolik tam je.
Mam takovou sikovnou odmerku (uzkou, stihlou a vysokou) od herbicidu Sencor na brambory, tam se to odmeruje vcelku sikovne.
Pripravek SCORE ma formlulaci "EC", to je jak voda.
Tak dnes oběhnu ještě OBI a Čtyřlístek a zkusím to Score sehnat. Když je to je to jako voda, tak to do pipety natáhnu. Mám takové akorát, do celé se vejde 1 ml. Kdybys měl zájem tak ti také jednu pošlu.
Vladimír
Vladimír
Laďo,
dej vědět, zda jsi sehnal Score. Kupuji ho na internetu, ale snad je i v nekterych obchodech.
Pripadne Ti mohu jednu lahvičku 6 ml (jiné baleni se nedela) v bublinkove obalce poslat.
Pouzivam plastove injekcni strikacky 2-3 ml, na "vodu" jsou bez problemu, sklenenou pipetu bych asi brzo rozbil.
S emulzi jako Ortiva je blba práce.
Uz jsem Ti psal, ze by bylo dobře pridat ke Score i Ortivu, ale delej jak myslis.
dej vědět, zda jsi sehnal Score. Kupuji ho na internetu, ale snad je i v nekterych obchodech.
Pripadne Ti mohu jednu lahvičku 6 ml (jiné baleni se nedela) v bublinkove obalce poslat.
Pouzivam plastove injekcni strikacky 2-3 ml, na "vodu" jsou bez problemu, sklenenou pipetu bych asi brzo rozbil.
S emulzi jako Ortiva je blba práce.
Uz jsem Ti psal, ze by bylo dobře pridat ke Score i Ortivu, ale delej jak myslis.
Jak jsem napsal, stavil jsem se ve Čtyřlístku, neměli. Ale v Uni Hobby jsem to Score dostal. Spokojenost.
Kdyby sis to s tou pipetou rozmyslel, dej vědět. Mám jich asi deset. Nejsou tak křehké jak si myslíš. Vypadá to spíš jak skleněná tyčinka a v ní kapilára.
Laďa
Kdyby sis to s tou pipetou rozmyslel, dej vědět. Mám jich asi deset. Nejsou tak křehké jak si myslíš. Vypadá to spíš jak skleněná tyčinka a v ní kapilára.
Laďa
Dík, za nabídku, ale pokud to není vhodné na "emulze", tak to nepotřebuji.
Jinak Score se ma pro jahody dávat 0.4 ml na 10 m2, je to v agromanuálu.
Jinak Score se ma pro jahody dávat 0.4 ml na 10 m2, je to v agromanuálu.
Asi poslechnu tvou radu a tu Ortivu koupím a přimíchám k tomu Score. Asi budu muset s tím stříkáním ještě počkat, aspoň tak jsem to pochopil z toho článku o chorobách jahod. Zároveň zkusím na dávkování tu pipetu a pokud to s ní půjde, tak ti ji pošlu.
Vladimír
Vladimír
Ortiva se hodi pro vice plodin, napr. na rajčata.
Postrik na jahody před kvetem, mají snad byt viditelne kvetni stvoly.
U mne je ještě brzo, ale budu davat tento vikend na jahody Phosfik:
"im Frühjahr zum Vegetationsbeginn: bei Bedarf 4 l/ha mit 400–1000 l",
cili ted 4ml/10m2. Pak kazde 4 tydny, to se dava trochu méně: 3ml/10m2.
Postrik na jahody před kvetem, mají snad byt viditelne kvetni stvoly.
U mne je ještě brzo, ale budu davat tento vikend na jahody Phosfik:
"im Frühjahr zum Vegetationsbeginn: bei Bedarf 4 l/ha mit 400–1000 l",
cili ted 4ml/10m2. Pak kazde 4 tydny, to se dava trochu méně: 3ml/10m2.
Dík za nenápadné upozornění. Ráno jem skočil na zahradu a střikl jahody a rajčata tím Phos
fikem. Něco jsem také dal těm sazenicím paprik, které mám v pařeništi.
Vladimír
fikem. Něco jsem také dal těm sazenicím paprik, které mám v pařeništi.
Vladimír
V jarním období dělám u jahod postřik listovým hnojivem každý týden.
Na přístí týden plánuji Wuxal Calcium, 2ml/10 m2.
Tak od oka se mi zdá (i podle zkušenosti z minulých let), že po zimním období se na listech projevuje nedostatek vápníku.
Také je dobré provést přihnojení hořkou solí (MgO).
Polovinu roční dávky před kvetením, druhou polovinu na začátku kvetení.
Na přístí týden plánuji Wuxal Calcium, 2ml/10 m2.
Tak od oka se mi zdá (i podle zkušenosti z minulých let), že po zimním období se na listech projevuje nedostatek vápníku.
Také je dobré provést přihnojení hořkou solí (MgO).
Polovinu roční dávky před kvetením, druhou polovinu na začátku kvetení.
Jahody, které jsem sázela po peripetiích z hrnků v polovině října, dobře přezimovaly. Dneska jsem kontrolovala záhon a ze 150 sazenic chybí slovy jedna. To považuji za výborný stav. Rostliny první letošní mrazy s minimy kolem -17 C přežily pod sněhovou pokrývkou, další vlna mrazu byla naholo, tam došlo k omrznutí listů v rozsahu dle odrůd. Během několika týdnů se z omrznutí vzpamatovaly a pěkně rostou. Možná má dobrý vliv kompost, který každá rostlina měla v hrnku při sázení. Jahodovna mi zarůstá plevelem, protože nemohu rozrušit škraloup kvůli slepicím, zatím je máme puštěné po celém pozemku. Letos nemám ani záhon zakrytý větvemi, je tak tvrdo, že pole nehrabou, hrabou jen v kompostech, okolo plotu a někde v trávníku pod stromy. Slepice v zahradě považuji za fytosanitární opatření, které má omezit živočišné škůdce, hlavně slimáky. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Podzimni výsadbu je dobre mit poradne naplánovanou od jara, dat vhodnou předplodinu.
Bud vhodne zelene hnojeni, které se včas zaryje nebo cibuli, která se včas sklidi.
Pripadne by pro Vas asi byla vhodna jarni výsadba frigo sadby.
Nejlepe předem, nez zlikvidujete stary jahodnik.
Nejde jen o to, zda se jahodnik ujme a roste, ale jakou da po vysadbe urodu.
Bud vhodne zelene hnojeni, které se včas zaryje nebo cibuli, která se včas sklidi.
Pripadne by pro Vas asi byla vhodna jarni výsadba frigo sadby.
Nejlepe předem, nez zlikvidujete stary jahodnik.
Nejde jen o to, zda se jahodnik ujme a roste, ale jakou da po vysadbe urodu.
Karmen jsem dřív pěstoval a líbily se mně její velké plody. Asi se k ní vrátím a druhou odrůdu vyberu z těch pozdních (Florence, Elista, Malwina). Bude také záležet co vlastně seženu- potřebuji jen po deseti sazenicích.
Vladimír
Vladimír
Jahodarna Vranany prodava frigo sadbu po 10 ks, jinde asi ne.
Karmen mají kazdy rok, Florence snad taky.
Elistu neznam, to je nejaka starsi odruda.
Malwina je nejpozdnější, drive ji Vranany mely, ale uz ji nevedou.
Karmen mají kazdy rok, Florence snad taky.
Elistu neznam, to je nejaka starsi odruda.
Malwina je nejpozdnější, drive ji Vranany mely, ale uz ji nevedou.
Strana 9 z 12 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 9 z 12
Povolení tohoto fóra: