Jahody 2017
+6
J.R.
Jiřina
MrBig46
Catka
padr
Zdenci
10 posters
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 11 z 12
Strana 11 z 12 • 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12
Re: Jahody 2017
My jsme právě v nejlepším. Na jahody ptáci nejdou, třešní je část naklovaná. Vždycky, když koukám na ptáky u pítka, tak přemítám, kolik si tam tak pěstuji škodné;)
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Tak u nás jsou škodnou spíše kočky, o víkendu jsem našel další zbytky potrhaného ptáka a včera kočku vyháněl. Nemyslím ale, že by tam ptáci nebyli, nějak se však vytratili kosáci.
Taky se mi zdá, že je letos u nás kosů méně...první třešně téměř netknuté a jahody taky...zato cizí kočka mi zlomila 2 keříčkové rajčata, u kterých nemám tyčky, ještě mi tam nechala pár chlupů, jak pádila přes pole...
miseku- Poèet pøíspìvkù : 185
Je už asi zbytečné dělat nové vlákno Jahody 2018. U mně jsem se sklizní jahod tak asi v polovině. Letos jahody nevážím, ale odhadem bude sklizeň zhruba stejná, nějakých 15 kg. Mám tři záhony, jeden z podzimu, druhý vysazený na podzim 2016 a třetí nejstarší z roku 2015. Rumba na tom tři roky starém byla OK, ale u Salsy mně připadají ty plody nějaké malé a zdegererované. Zatím ji ještě na podzim budu sázet (jen odnože z loňské výsadby), ale pokud se mně povede koupit frigo sadbu čtyř nových odrůd, tak se do budoucna se Salsou rozloučím. Ne, že bych chtěl pěstovat jahody i třetím rokem, ale může se stát, že se mně nepodaří přes léto napěstovat novou sadbu a budu muset nechat jahody i třetím rokem. Ty dva staré záhony, které budu likvidovat už nehnojím, jen je zalévám.
Vladimír
Na obrázku pár plodů Salsy
Vladimír
Na obrázku pár plodů Salsy
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Jako Salsa to moc nevypada, u ni je "tvar plodů pravidelně kuželovitý" a taky miva "bily limec" u stopky.
Nejdrive jsem byl se Salsou spokojen, ale během několika let výsledky nebyly presvedcive a uz ji nepestuji.
Nejdrive jsem byl se Salsou spokojen, ale během několika let výsledky nebyly presvedcive a uz ji nepestuji.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Na obrázku jsou právě ty plody Salsy z rostlin starých tři roky. Jsou zdegenerované a proto ani Salsu nepřipomínají.
Vladimír
Vladimír
Jasne, to jsem pochopil.
Ale neznam zadne mechanismy, které zpusobuji zdegenreovani (vyjma genetického defektu "June Yellows").
Spise se pise o virózách, které prenasi hmyz.
Listy jsou pak nacervenale a vynos spatny, zda to ma vliv na tvar plodu nevim.
Pozoroval jsi nejake zmeny v zabarveni listu ?
Ale neznam zadne mechanismy, které zpusobuji zdegenreovani (vyjma genetického defektu "June Yellows").
Spise se pise o virózách, které prenasi hmyz.
Listy jsou pak nacervenale a vynos spatny, zda to ma vliv na tvar plodu nevim.
Pozoroval jsi nejake zmeny v zabarveni listu ?
Mně začínají kvést pozdní Malwiny a k mému překvapení tam je spousta poupat sežraných květopasy. Myslel jsem, že takhle pozdě už s nimi nebývá problém, ale zjevně jsem se mýlil.
Mne květopas vcelku dost poskodil ranou odrudu Clery.
Brzo a rychle rozkvetla a tak jsem nestihal postrik před kvetem.
Plody jsou pekne, velke (rostlina castecne kompenzuje do velikosti plodu), ale prakticky na kazde rostline nakousana poupata.
U pozdnich odrud to lepsi nebyva, spis horsi, alespoň se o tom u Malwiny pise.
Pristi rok budu muset taky dusledneji udelat postriky.
Brzo a rychle rozkvetla a tak jsem nestihal postrik před kvetem.
Plody jsou pekne, velke (rostlina castecne kompenzuje do velikosti plodu), ale prakticky na kazde rostline nakousana poupata.
U pozdnich odrud to lepsi nebyva, spis horsi, alespoň se o tom u Malwiny pise.
Pristi rok budu muset taky dusledneji udelat postriky.
Pokud kvetou, udelejte postrik do kvetu.padr napsal:Mně začínají kvést pozdní Malwiny ...
Calypso na květopas moc nefunguje, lepe vecer mezi 8 - 9 hodinou, kdy uz neleta opylujici hmyz, pouzit Karate nebo Spintor.
Postrik do rana zaschne a nemel by uz byt nebezpecny.
Jinak před kvetem je nejucinnejsi Decis, ten je ale pro vcely velmi nebezpecny, takze jen před kvetem.
Letos mám jahod hodně, sběr začal extrémně brzy před 3 týdny mi neznámou odrůdou, kterou mám již mnoho let. Před 2 lety jsem si pořídila pozdní odrůdy Salsa a Florence, které bohužel začínají dozrávat již nyní. Loni červnové vedra porost dost počinily, ale letos jsou krásné...hodně jsme zalévali., Ovšem plody Salsy jsou také, jak u pana Vladimíra, různých nepravidelných tvarů, ale obří, až 40 g. Příští rok plánuji zakoupit zase nějaké nové odrůdy, spíše pozdní, na vyzkoušení.
Salsa by mela dozrávat 7 dni po Elsante, Florence 10 dni.
Velmi pozdnich odrud moc není, na webu hegeplanta.de jen 2 - Sussette (14 dni) a Malwina (21 dni).
Jak je vedro, tj. 30 stupnu a vice, tak se to nejak zkracuje nebo mam ten pocit.
A pokud je chladny rok, tak zas prodluzuje, alespoň u mne (presne to nesleduji, dni nepocitam).
Velmi pozdnich odrud moc není, na webu hegeplanta.de jen 2 - Sussette (14 dni) a Malwina (21 dni).
Jak je vedro, tj. 30 stupnu a vice, tak se to nejak zkracuje nebo mam ten pocit.
A pokud je chladny rok, tak zas prodluzuje, alespoň u mne (presne to nesleduji, dni nepocitam).
Koupila jsem si ve výprodeji a tudíž za babku frigo sadbu jahodníku Renesance. Všech 13 rostlinek se krásně ujalo - zatím v květináčích - a vypadají perfektně. O odrůdě nic nevím, ale snad budu spokojená. Hledám vhodné místo pro jahodový záhon.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Díval jsem se na web Sempra Turnov. Nabízí opravdu široký sortiment sazenic. Pro jaro v termínech 20.4.-10.5.
Nepíší jestli to je Frigo sadba- asi ne. Nevyhovuje mně také počet rostlin jedné odrůdy- 25 sazenic za 190,- Kč. Asi objednám zase ve Vraňanech i když mají sortiment užší. Jistě si z toho co nabízí vyberu čtyři odrůdy o kterých si budu myslet, že jsou dobré (po deseti sazenicích). Tak to mám namyšlené. Které odrůdy to budou, ještě nevím, koncem podzimu a zčátkem zimy budu vybírat.
Vladimír
Nepíší jestli to je Frigo sadba- asi ne. Nevyhovuje mně také počet rostlin jedné odrůdy- 25 sazenic za 190,- Kč. Asi objednám zase ve Vraňanech i když mají sortiment užší. Jistě si z toho co nabízí vyberu čtyři odrůdy o kterých si budu myslet, že jsou dobré (po deseti sazenicích). Tak to mám namyšlené. Které odrůdy to budou, ještě nevím, koncem podzimu a zčátkem zimy budu vybírat.
Vladimír
Sempra Turnov nemá frigo sadbu.
Zelena sadba take není spatna, ale pro výsadbu je naprosto nevhodne slunecne počasí.
Letos by jarni výsadba zelene sadby dopadla katastrofalne.
Zelena sadba take není spatna, ale pro výsadbu je naprosto nevhodne slunecne počasí.
Letos by jarni výsadba zelene sadby dopadla katastrofalne.
Plány pro příští rok mámvelké, ale jestli do konce srpna napěstuji těch potřebných 24 sahzenic Salzy a 24 Rumby neví m. Asi to všechno nedokáž z podzimní výsadby (zatím minimálně odnoží). Asi tam nechám ještě do srpna ty jahody z výsadby podzim 2016 a zkusím z nich odebrat také nějaké sazenice. Výsadbu podzim 2015 zruším ihned jakmile budu mít čas a záhon nachystám pro výsadbu sazenic pekingského zelí a raných brukví teď na podzim. Záhony určené pro přípravu sadby pravidelně zalévám a hnojím, většinou ledkem.
Vladimír
Vladimír
Na odnože je zatim vcelku cas.
Lonska výsadba by je mela pustit, asi to chce zalevat a prihnojit.
U sebe pocitam na pestovani sazenic cca 4 tydny resp. mesic.
Pokud prichytis odnoze do kelimku k 1.7., mel bys mit sazenice k 1.8.
Chce to kelímky zalevat, nejlepe zapustit do země, aby nevysychaly.
Po 2-3 týdnech dam do zálivky mensi mnozstvi hnojiva.
Lonska výsadba by je mela pustit, asi to chce zalevat a prihnojit.
U sebe pocitam na pestovani sazenic cca 4 tydny resp. mesic.
Pokud prichytis odnoze do kelimku k 1.7., mel bys mit sazenice k 1.8.
Chce to kelímky zalevat, nejlepe zapustit do země, aby nevysychaly.
Po 2-3 týdnech dam do zálivky mensi mnozstvi hnojiva.
Pochopitelně používám metodu s kelímky zapuštěnými do země také. Uvidím, kolik těch odnoží se nakonec vytvoří.
Vladimír
Vladimír
Pokud ano, tak bys mel mit sazenice za mesic a ne za dva.
Do kelimku se da přichytit i odnoz bez korinku, na vlhke zemine pusti koreny do kelimku.
Do kelimku se da přichytit i odnoz bez korinku, na vlhke zemine pusti koreny do kelimku.
Včera jsme sklidili poslední plody odrudy Sussete, frigosadba dozrává poněkud později.
Plody vcelku velmi chutné, zmlsané familii chutnají.
Vybarvení plodů nic moc - osluněná strana plodů je pěkně červená, ale zadní a spodní strana je oranžová.
U prvních velkých plodů je neosluněná barva spíš okrová.
Uvidím příští rok, jaký bude reálný výnos a odolnost proti kořenovým chorobám.
Plody vcelku velmi chutné, zmlsané familii chutnají.
Vybarvení plodů nic moc - osluněná strana plodů je pěkně červená, ale zadní a spodní strana je oranžová.
U prvních velkých plodů je neosluněná barva spíš okrová.
Uvidím příští rok, jaký bude reálný výnos a odolnost proti kořenovým chorobám.
Já jsem o víkendu sklidil poslední Malwiny. Jsem z nich trochu rozpačitý - chuť dobrá, ale květopas skoro všechno spás. Nikdy jsem jahody nemusel stříkat a kvůli jedné odrůdě se mi do toho nechce. Tak uvidím, jak to bude dál.
To jste měl Malwinu dost dlouho, vzhledem k letošnímu počasí.
Myslím, že jsem Vás upozorňoval, že Malwina se musí stříkat proti květopasu a třásněnkám.
Trásněnky Vám nějaké plody nepoškodily ?
Také jsem před cca 10-ti či více lety postřiky u jahod nedělal, ale některé odrůdy - Asia, Malwina - se bez postřiků pěstovat nedají.
A vzhledem k tomu, že mi květopas dost poškodil ranou odrůdu Clery, tak už ani nemůžu s postřiky přestat.
Myslím, že jsem Vás upozorňoval, že Malwina se musí stříkat proti květopasu a třásněnkám.
Trásněnky Vám nějaké plody nepoškodily ?
Také jsem před cca 10-ti či více lety postřiky u jahod nedělal, ale některé odrůdy - Asia, Malwina - se bez postřiků pěstovat nedají.
A vzhledem k tomu, že mi květopas dost poškodil ranou odrůdu Clery, tak už ani nemůžu s postřiky přestat.
Zacal jsem sazet jahody.
Sazenice jsem mel pripraveny uz před týdnem, ale kvůli vedru a suchu jsem to musel odlozit.
Zahony jsem mel od zacatku cervence zakrytovane cernou netkanou textilii, takze nejsou vyschle.
Sazenice jsem mel pripraveny uz před týdnem, ale kvůli vedru a suchu jsem to musel odlozit.
Zahony jsem mel od zacatku cervence zakrytovane cernou netkanou textilii, takze nejsou vyschle.
Také mám připravených cca 40 ks v malých květináčích, ale kdy budu sadit nevím...je pořád hrozné sucho a vedro, vůbec neprší...
U nas je to podobne - ve stredu dest cca 10 mm - jediny trochu poradny dest od zacatku cervence.
Ale dnes se ochladilo, tak jsem zacal s vysadbou.
Mozna bude problem to do konce srpna zalevat.
Ale dnes se ochladilo, tak jsem zacal s vysadbou.
Mozna bude problem to do konce srpna zalevat.
Strana 11 z 12 • 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 11 z 12
Povolení tohoto fóra: