Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jahody 2017

+6
J.R.
Jiřina
MrBig46
Catka
padr
Zdenci
10 posters

Strana 2 z 12 Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next

Goto down

Jahody 2017 - Stránka 2 Empty Re: Jahody 2017

Příspěvek pro Mirek Sun Apr 16, 2017 8:11 am

J.R. napsal:Jake množství (hmotnost) hnojiva YaraMila  Complex jste dal na m2 ci 10 m2 ?

V této fazi Kristalon Jahoda 25g / 10 m2 1x tydne, mozna nejdříve 1x ledek vapenaty 20g / 10 m2.

A postik listovym hnojivem 1x tydne, listy pak budou pekne vypadat, plody i vynos bude vetsi.

Neměl jsem ledek vápenatý ani Kristalon Jahoda, a tak jsem dal alespoň kristalické hnojivo Start. Výše zmiňovaná hnojiva se mi podařilo včera zakoupit, ale teď se budu věnovat spíše zakrývání porostu jahod textilií proti mrazu, navíc je půda promáčená a kosa jako prase.
Mirek
Mirek
Admin

Poèet pøíspìvkù : 2369

http://m3f1.webnode.cz/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Apr 16, 2017 9:56 am

Včera jsem pohnojil, dal jsem méně vody, pres noc trochu prselo.
U mne zatím kvetni stvoly nerostou, takže nezakrývám.

Také by se mel jahodam dodat horcik (MgO), rocni davka: - 30g / 10 m2 - ve dvou aplikacích,
před kvetem a na zacatku kveteni. Nejaky horcik je v Kristalonech nebo YMC, ale aspoň 2 x 10 g
by se mělo dodat horkou soli.

Hořká sul by měla mit 16,0 % MgO, neni draha.
J.R.
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1964

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Tue Apr 18, 2017 8:21 pm

Na Zahradě.cz někdo napsal, že teď zakryje jahody netkanou textilií. Má to smysl, jestli jahody ještě nekvetou? Pokud by kvetly (nevím), tak je zítra ráno překryji. Je to sice práce, ale zas tak moc ne.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Apr 19, 2017 6:58 am

Při silnem mrazu mohou promrznout poupata. Když pak rozkvetou, mají "cerny stred", i když v době kvetu jiz nemrzne.

Loni jsem mel par takovych kvetu (minimum) u rane odrudy Rumba.

V roce 2014 bylo jaro pokrocilejsi a dost mrzlo kolem 18. dubna, to jsem jich mel - na první pohled - vcelku dost
u rane odrudy Daroyal. Ale skoda nakonec nebyla prilis velka (zmrzle kvety jsem vystipal).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Wed Apr 19, 2017 5:56 pm

Dnes ráno jsem byl na zahradě, byl + 1 °C. Mrkl jsem se také na jahody a žádné květy ani poupata jsem neviděl. Možná proto, že už mně slábne zrak a na každém oku potřebuji jiné dioptrie. Brát si brýle mně připadlo zbytečné, protože v tom fukéřu bych stejně nic nezakryl. A tak mně nezbývá nic jiného, než čekat a doufat.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Apr 19, 2017 6:32 pm

Uvidíš, pokud to nekvete, obvykle se nezakrývá.

Co jsem mel odrudu Daroyal, ta ma dlouhe kvetni stvoly, nektera poupata a kvety ma nad listy, tak je nachylnejsi na mraz.
U jinych odrud jsem na poupatech mel skody minimalni.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Thu Apr 20, 2017 11:38 am

Mně vloni zmrzly všechny jahody (Elsanta, Honeoye) - mráz přišel ve fázi květů a malých plodů. Vše zčernalo aměl jsem jen několik plodů z květů, které vykvetly až po mrazíku.

Jahody zatím nezakrývám, mám jen ojedinělé květy, o které mohu přijít. I tak to ale vypadá na zahradě hrozně - symý hadr a kýbl. Už aby se udělalo tepleji.
padr
padr

Poèet pøíspìvkù : 681

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sat Apr 22, 2017 5:12 pm

Dneska dopoledne jsem kontrolovala porost jahod a všimla jsem si mrazového poškození mladých listů jahod u většiny odrůd. Jde o okrajovou nekrózu mladých listů, která zasahuje různě hluboko do plochy listu. Rostliny jsou poškozeny v různé míře. Poškození je při pohledu dobře zřetelné. Doufám, že rostliny poškozenou listovou plochu nahradí a nebude to mít vliv na úrodu. Při podrobnější obhlídce trávníku jsem si všimla poškození listů jetele a poškození jednoho plevele v trávníku, jež kvete fialově v druhé polovině léta a jehož název si nyní nemohu vzpomenout. J.
Jiřina
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 659

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Apr 23, 2017 5:55 am

Naše jahody pod netkankou přežily mrazy bez újmy. Včera jsem je odkryl a přihnojil ledkem vápenatým, netkanka je však stále připravena k použití.

Jahody 2017 - Stránka 2 000_1412
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Catka Sun Apr 23, 2017 7:28 am

Moc hezké jahody, vypadají spokojeně. Doufám, že se mi podaří z frigosadby vypěstovat taky takové. Ovšem šla jsem kolem stánku se zeleninou a kytkama a koupila ještě kontejnerované Elsanty, Teď chodím po zahradě a hledám nejvhodnější místo.
Catka
Catka

Poèet pøíspìvkù : 884

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Apr 23, 2017 8:02 am

Děkuji za pochvalu. Ty vpravo na textilii letos končí, jahody množíme vlastními odnožemi. Nevím co je to za odrůdu, ale jsme s ní moc spokojeni. Ještě chvíli počkáme a pod jahody nasteleme připravenou slámu.
Já zase hledám místečko pro šest rostlinek, které jsem vypiplal ze semínek od souseda. Opět neznámá odrůda, ale má krásné velké plody a je stáleplodící. Stáleplodící koupenou odrůdu jsem již zlikvidoval, protože měla plody s tuhým středem, prostě taková ta supermarketová umělina, vyšlechtěná na transport a skladování.

Ještě dotaz. Jak dlouho vydrží tkaná černá textilie? S netkankou končím, protože prd vydrží a zároveň se chci vyvarovat případnému přenosu chorob z jednoho roku do dalšího. Přecházím kopletně na slámu, případně na jednorázovou folii, ale u jahod nebo u révy by se mi černá tkaná šikla.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Apr 23, 2017 11:12 am

Jiřina napsal:Dneska dopoledne jsem kontrolovala porost jahod a všimla jsem si mrazového poškození mladých listů jahod u většiny odrůd. Jde o okrajovou nekrózu mladých listů, která zasahuje různě hluboko do plochy listu. Rostliny jsou poškozeny v různé míře. Poškození je při pohledu dobře zřetelné. Doufám, že rostliny poškozenou listovou plochu nahradí a nebude to mít vliv na úrodu.  ....
Take u mne mraz poskodil listy. Trochu mne to stve, zvazoval jsem polozeni textiliie, ale vegetace není u mne prilis pokrocila, naopak. Vetsina listu teprve poroste, loni bylo poskozeni - alespoň se domnivam - v pozdejsim stadiu.
Zda a jaky vliv na urodu to bude mit, nevim, loni to asi trochu melo. Zkusim poslat dotaz panu Ing. Krížovi.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Apr 23, 2017 1:10 pm

Loni jsme tady mrazové poškození též diskutovali. Letos jsou omrzliny horší. Porost ještě není před květem, takže květů se to snad netýká. Nepamatuji se, že by jahodám omrzaly listy a to je pěstuji 28 let na své zahradě a ještě nějaký rok předtím u rodičů. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Apr 23, 2017 1:55 pm

Před chvílí jsem na zahradě pozoroval u některých květů černé středy. Může to být (ne)opylením? Jinak žádné poškození.
Vysadil jsem šest sazeniček svých semínkových jahod do vyvýšeného záhonu a udělal nad ně oblouky s bílou netkankou.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Apr 23, 2017 2:25 pm

Take nepamatuji, ze by jahodam omrzaly listy, loni jsem to nebyl ani schopen rozpoznat, az jsem poslal par fotek
panu Ing. Krížovi. Rovnez pestuji samostatne cca 30 let a predtim jsem pomahal tatovi.

Na prvni pohled vypada omrznuti hure nez loni, ale loni prislo pozdeji, dost mi loni omrzla rana odruda Daroyal
(uz nemam) a skoro zadne listy uz na ni nevzrostly. Ted vypada nejhure rana Clery, ale myslim, ze jeste poroste.

"černé středy" ... obvykle to byva mrazem, jak vypada neopyleny kvet poradne nevim, myslim, ze obvykle nejakou jahodu ma, ale vice ci mene zdeformovanou.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sun Apr 23, 2017 4:04 pm

Černé středy jsou typické mrazové poškození jahod, které je viditelné na dálku. U květů třešní nebo švestek je nutno květ podrobněji zkoumat a najít hnědočerný semeník jako zámku zmrznutí květu. Již si pamatuji rok, že u jahod došlo k poškození poupat a nějakou dobu po mrazu se otevíraly nové květy s černým středem. Z těch samozřejmě nevyrostla jahoda.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sun Apr 23, 2017 4:28 pm

Tkaná textiie by měla vydržet 15 let, alespoň tak to píší. Já ji mám teprve třetím rokem na jahodách, loni jsem měl na ní tykve, rajčata a papriky. Když jsem záhony na podzim rušil, tak nebyla patrná žádná poškození. Pro jahody i rajčata používám stejný spon, mezi řádky 60 cm, v řádcích 45 cm, takže když letos budu rušit záhon jahod, tak příští rok použiji tu textilii na rajčata, případně vystřihnu v řádcích další otvory a použiji ji pro papriky (rozteč 15 cm v řádku). Jinak tkané černé textilie mám dost, dokoupil jsem si přes internet ještě dalších 40 nebo 50 m, zapomněl jsem už kolik a hledat se mně to nechce. V každém případě už jistě nebudu mít potřebu nějakou černou textilii kupovat, což je ohromná výhoda oproti netkané.
Vladimír
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Apr 28, 2017 10:11 am

Tak nakonec jsem na zahradě našel nějakou odměrku vrchovatě na cca 30 ml a tak jsem si v ní všechna hnojiva, která mám, zvážil s tímto výsledkem.
YaraMila...30 g
Síran amonný...25 g
Močovina ....20 g
Superfosfát ....30 g
Ledek vápenatý... 30 g
Síran draselný....35 g
Cererit ... 25 g
Draselná sůl ...25 g
Do odměrky se mně ty hnojiva pěkně nabírají a tak ji jistě budu používat místo lžíce.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Fri Apr 28, 2017 10:27 am

Odmerka je lepsi nez lzice, u te daleko vice zalezi, nakolik je vrchovata.
Lzici pouzivam jen na jare pro granulovane hnojivo pro kanadske boruvky.
Ale stejne si předem odvazim napr. 0.5 kg pro 10 keru a pak davam 2 lzice (2 x 25g) na ker.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sat Apr 29, 2017 10:32 pm

Během týdne jsem zjistila u rodičů, že nemají záhonek s jahodami omrzlý, ptala jsem se kamarádky, která má na políčku za vesnicí dvojřádek 80 metrů dlouhý, též nemá mrazové poškození. Včera mi jedna paní sama říkala, že má mrazem poškozené listy malin a jahod v obci 600 m n m. Ptala jsem se jí, zda zjara přihnojovala jahody a maliny, odpověděla, že ano. Včera odpoledne jsem byla u klienta v té výšce 600 m n m, tam jsem si na zahrádce před domem všimla velmi výrazného omrznutí pěkného bujného porostu jahod, poškození bylo daleko větší než u mne doma. Ptala jsem se paní majitelky, za jahody přihnojovali, ta odpověděla, že manželovi zbyl prášek (soukromý zemědělec) a jahody vydatně přihnojil, na podrobnosti jsem se nevyptávala, nebyla jsem na revizi jahodového pole. Rodiče jahody sázeli na dříve vyhnojený záhon a letos nepřihnojovali, kamarádka též nehnojila. Z toho, co zde popisuji, vyplývá, že jarní přihnojení patrně dusíkem způsobuje růst pletiv náchylných k jarnímu omrznutí mladých listů. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Apr 30, 2017 7:21 pm

U mne omrzly predevsim stare listy. Kamaradovi ve vedlejsi vesnici, který před mrazy vůbec nehojil, rovněž. U nej je to vcelku normalka, je nize v udoli, kam klesa studeny vzduch.

U lonskych listu nemůže byt o rustu pletiv náchylných k omrznuti rec, spise si dovedu představit, ze prihnojeni urychli nastup do vegetace a snizi odolnost k mrazu.

Pokud někdo v jarnim obdobi nehnoji, tak je to samozrejme spatne, i když ma zahon vyhnojeny. V tom pripade je nutno hnojit aspoň P,K a Mg. Jahody se nemaji před výsadbou prilis vyhnojovat, pak jsou prehnojene dusikem, specializovana PK hnojiva jsou nakladna nebo jen ve velkem baleni.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Tue May 02, 2017 3:42 pm

Letos jsem se radoval, že mrazy spálily jen pár květů jahod. Bohužel předčasně - i květy, které se otevírají teprve teď, jsou černé. Na Elsantách nemám zatím jediný zdravý květ.

Malwiny z loňského podzimu jsou krásné, zdravé, rostou, ale zatím nejsou vidět žádné květní stvoly. Jsou hodně pozdní, tak snad ještě pokvetou.
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Tue May 02, 2017 7:31 pm

Extra pozdni odrudu Malwina jsem mel - velke, krasne plody, slusny vynos, chut velmi dobra, pro nekoho vynikajici.

Ale mel by se delat postrik proti kvetopasovi a trasnenkam.

Třásněnky (bez postriku) dokazi znicit u Malwiny vic jak polovinu ci temer celou urodu (90 %).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Tue May 09, 2017 8:41 am

Včera jsem zakryl jahody textilii, počasí chladne, predpoved neprizniva, mozna i pristi tyden to nebude nic moc.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Tue May 09, 2017 9:58 am

Je možné ještě teď v květu stříkat proti květopasovi nebo je již pozdě?
padr
padr

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 2 z 12 Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next

- Similar topics

Povolení tohoto fóra: