Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jahody 2015

+6
Catka
miroslav
Jiřina
MrBig46
J.R.
Mirek
10 posters

Strana 1 z 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Goto down

Jahody 2015 Empty Jahody 2015

Příspěvek pro Mirek Wed Jan 14, 2015 10:05 am

Chtěl bych se vrátit k tomu zkušebnímu obrázku od pana Jiřího, na kterém jsou jahody. Takovou odrůdu máte? Nějaké bližší info o nich?
Díky
Mirek
Mirek
Admin

Poèet pøíspìvkù : 2369

http://m3f1.webnode.cz/

Návrat nahoru Goto down

Jahody 2015 Empty Re: Jahody 2015

Příspěvek pro J.R. Wed Jan 14, 2015 1:41 pm

Jahodnik Asia pestuji, v rodine patri k nejzadanejsi odrude. Ze strednich odrud - a da se rict i celkove (vcetne ranych a poznich) mi vychazi nejlepe (vynos, chut, velikost a atraktivita plodu). Pestovani je ovšem poněkud narocnejsi, podrobnosti v dalším prispevku ci prispevcich.

Foto jsem nasel na nejakem ruskem webu. Pripada mi ponekud smesne ci 'humpolacke' používat pro oznaceni odrudy na fotce nehoblovanou lat, která asi byla nekde pobliz zapichnuta do zahonu. Při blizsim pohledu na fotku je videt, ze jahody jsou nejake otlacene, nejsou zrejme cerstve. Cerstve jahody Asia jsou opravdu krasne.
J.R.
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1964

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Wed Jan 14, 2015 2:36 pm

Já jsem vloni částečně obnovoval porosty jahodníku a zakoupil novou stáleplodící odrůdu. Název odrůdy někde, ale je to ten typ s pevnou světlou supermarketovou dužinou, plody byly dosti nevyrovnané, velké ale žebernaté. Nejspíše je to daň za přešlechtění.
Pak máme ještě jednu odrůdu stáleplodících jahod, jméno bohužel nevím, kterou máme již hodně let a je to jahoda s dužinou více do červena. Zdaleka nejlepší, co se tvaru a chuti týče, jsou jednoplodící jahody, to je prostě fakt.

Jahod nemáme mnoho, takže pokud chceme nějaké na zpracování, tak jdeme na samosběr do jahodárny.

Zkoušel jsem i odrůdy Delician a Grandian ze semen, někdy byly nádherné jindy paskvil. Tady bych si tipl že potřebují vyrovnané podmínky, bohužel výdrž sazenic bídná.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Jan 15, 2015 8:30 am

Samosber jahod na zpracovani je prakticka věc, cena byva nizka. U mne v chladne poloze (Vysocina cca 600 m.n.m.) jsou jahody hlavni plodinou, takze jahod je hodne, ale davam tomu také dost casu. S teplomilnejsimi plodinami je to zas naopak.

Na ruzne Deliciany a Grandiany i staleplodici bych Vam doporucil se vykaslat a pestovat jen jednouplodici s dobrym vynosem a velkymi plody. Pokud mate místo (coz asi ne) můžete uz toto jaro vysázet frigosadbu.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Thu Jan 15, 2015 9:28 am

Ta neznámá stáleplodící odrůda je fakt pěkná, u této nové jsem na vážkách, letošek rozhodne. Jednouplodící jsem po třech letech posunul zase o kousek dál.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Jan 15, 2015 9:52 am

Odrudy je třeba znat. Jak se stalo, ze je neznama ?

Do teple polohy jsou staleplodici odrudy vhodne, do chladne nikoliv (pozde dozravaji, castecne vůbec, není o ne na podzim zajem). Navíc se komplikuje ostretrovani, pokud mate jednouplodici i staleplodici.

Az budete mit cas podivejte se na on-line katalog pro rok 2015 nemecke firmy Kraege (zde anglicky)  nebo (zde nemecky). Je tam většina odrud, které se v soucasne době pestuji (jahody, maliny, jednouplodici i staleplodici).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Thu Jan 15, 2015 12:36 pm

Odrůdu sehnala moje žena od její mamky, takže rodokmen se nedá vysledovat.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Jan 15, 2015 1:39 pm

Dost lidi bere sazenice jahod od příbuzných ci známých, ale není to (obvykle) dobra metoda. Jahody napadaji virozy, které se prenaseji i na sazenice (odnoze). Mnozit by se mělo jen z jednoletych, pokud zdravotni stav nebo vynos není dobry, tak koupit. Jinak se vynaklada dost driny a výsledek je hubeny.

Cekam, az Jahodarna Vranany zverejni katalog (cenik) na rok 2015, pak bych jsem dal příspěvek (strucne srovnani s lonskym rokem + jakou budu letos kupovat frigosadbu).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Thu Jan 15, 2015 5:58 pm

Sousedi mají na zahradě nádherné, opakovaně plodící jahodníky s obrovskými plody, bohužel taky neví odrůdu.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Jan 15, 2015 6:40 pm

To jste se teda sesli. Very Happy

Doplneni - nevim, co ode mne chcete slyset, to se stava pomerne často, ze někdo nezna ci zapomnel nazev odrudy oblíbeného ovoce ci zeleniny. Bud při porizeni nazvu nevenoval pozornost nebo zapomnel, resp. si s odstupem casu není jisty. Mne se to také stalo. Nekdy lze zpetne odrudu urcit, vzhledem k tomu, ze staleplodici nepestuji, tak Vam nepomohu.

Zrejme Vas nepresvedcim, osobne bych postupoval tak, ze bych si vytipoval a zacal pestovat nejakou z aktualne prodavanych novějších odrud, která je (z vice zdroju) dobře hodnocena. Nejsem příznivcem starych neznamych vynikajících odrud, ale někdo ma opacny nazor.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sat Jan 17, 2015 8:36 am

J.R. napsal:Dost lidi bere sazenice jahod od příbuzných ci známých, ale není to (obvykle) dobra metoda. Jahody napadaji virozy, které se prenaseji i na sazenice (odnoze). Mnozit by se mělo jen z jednoletych, pokud zdravotni stav nebo vynos není dobry, tak koupit. Jinak se vynaklada dost driny a výsledek je hubeny.

Cekam, az Jahodarna Vranany zverejni katalog (cenik) na rok 2015, pak bych jsem dal příspěvek (strucne srovnani s lonskym rokem + jakou budu letos kupovat frigosadbu).

Moje manželka nejí rajčata. Když přijde řeč na zahradu, tak se mně zeptá, proč tam nemám jahody. S jahodami jsem skončil před dvěma lety, protože jsem už neměl síly udržovat jejich porost čistý a i jinak se o ně starat. Možná, kdyby mě to nestálo až tak moc práce, tak bych letos nějaký ten záhonek založil. Ale potřeboval bych vědět:
1.vysadit do folie a do jaké, má to opravdu výhody
2.existuje nějaký herbicid přímo do jahod
3.doporučujete výsadbu z frigo sadby a můžete napsat jak se Vám to osvědčuje? V čem je hlavní výhoda?
Děkuji
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sat Jan 17, 2015 9:54 am

Pokusim se o odpověď postupne po jednotlivých bodech, ale pravdepodobne bude potrebne ještě jednotlive body upřesnit, resp. nemusi mit ci nemaji jednoznačnou odpověď ci reseni.

1. prodava se folie (vodou nepropustna) nebo netkana textilie (vodou propustna). Netkana textilie se prodava o sirce 1.6 m a 3.2 m, delka 5 nebo 10 m. Nektera zahradnictvi prodavaji i v metrazi. Podle mne je lepsi přizpůsobit výsadbu bezne prodavane delce textilie (5 nebo 10 m). Metraz nemaji všude, koupil jsem ji 1x a pak jsem prizpusobil delku zahonu na 10 m.

a) vyhody ... cernou netkanou textilii plevel neprorusta (vyrazne snizuje množství rucni prace). Urychluje sklizen cca o tyden (nemusi byt pro nekoho vyhoda). Zabranuje vyparu vody, snizuje potrebu zálivky. Půda pod folii je ve strukturnim stavu, netřeba ji kyprit (ani okopávat - jahody se mají okopávat melce, protože také koreni melce). Po folii ci textili se tedy zasadne nechodi (neslape), jen vyjimecne.

b) nevyhody ... za slunného dne se folie prilis zahriva, nektere odrudy trpi horkem, urychluje se i rozvoj skudcu (sviluška, roztocik). Mne osobne se i do textilie poněkud nepohodlne sazi - nutno vyříznout otvor pro sazenici (delam 'kriz' ne kulaty otvor). Ve vyriznutem otvoru se hure sazi nez do bezne zeminy. V otvoru (i když v nem roste sazenice) se mi vcelku bezne zachyti plevel, takze nejake práce (pleti) s tim je, ale jen v okoli sazenic. Textilii je nutno po stranách prihrnout, zatizit ci přichytit k zemine.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sat Jan 17, 2015 10:53 am

A co bílá netkaná folie, té mám dost, asi tak 70 metrů, šířka 1,6 m ? Bude tam ten problém s plevelem?
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sat Jan 17, 2015 11:26 am

Bila netkana textilie slouží k jinym ucelum - ochrana proti mrazu, skudcum, krupobiti, urychlovani rostlin a poklada se na ci přes vysazene rostouci rostliny (ne před výsadbou na zem). Pod ni všechno roste i plevel (a lepe nez bez bile textilie). Cerna (mulcovaci) netkana textilie je napr. na eshopu zde. Bila (ochranna) zde.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Sat Jan 17, 2015 11:41 am

Z uvedeného jsem pochopil, že doporučujete černou netkanou. Pokud opravdu začnu, tak pro mne není problém si zjistit ceny a nakoupit to nejlevnější. Obchody oběhnu já, na internetové obchody mám dva syny, kteří to pro mne jistě rádi udělají. Jen bych ještě chtěl co nejdříve vědět, kdy tak asi ta frigo sadba je k dostání. Jinak už mám pocit, že bych to mohl znovu zkusit.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sat Jan 17, 2015 12:12 pm

Odkazy na eshop jsem nedaval z duvodu cen, předtím jsem na eshopu zadal "filtr" pro cernou textlii a pak "filtr" pro bilou textili, aby se prehledne a oddelne zobrazil kompletni sortiment (i popisem). Mne pak tak pripada příspěvek prehledny a s dostatkem informaci.

Frigo sadba se prodava a sazi na jare, tj. v obdobi konec brezna - duben. Ja sazim v poloze 600 m.n.n. okolo 20. dubna, Vy v Brne můžete (ale nemusite) cca o 2 tydny drive.

Jahodarna Vranany ma na svém webu: OBJEDNÁVKY NA JARNÍ VÝSADBU SAZENIC ZAČÍNÁME PŘIJÍMAT, AKTUÁLNÍ NABÍDKA PRO ROK 2015 BUDE UPŘESNĚNA BĚHEM LEDNA.

Muzete objednat uz nyní  nebo po zverejneni ceniku (nabidky) nebo tyden ci dva před výsadbou (v objednávce se udava termin, kdy chcete sazenice dorucit), sazenic mají dostatek. Jiz jsem zde psal, ze cekam na zverejneni katalogu (ceniku) 2015, abych na dane téma napsal příspěvek.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Jan 18, 2015 12:14 pm

Pokrocil bych k bodu pana Vladimíra - "2. herbicid do jahod". Pokud vim, do jahod je registrovan u nas pouze herbicid Stomp. Da se sehnat mensi baleni 50, 100 ml (asi na 2 eshopech, bezne v prodeji jsem ho nevidel).  

Dále je to poněkud problematicke, do porostu jahod by se mel aplikovat v odbobi vegetacniho klidu (dormance), protože ve vegetacnim obdobi jahodnik prijima Stomp listy (a dochazi k castecnemu poskozeni rostlin a snizeni vynosu). Možno aplikovat před výsadbou (pote ale při vysadbe je riziko poskozeni herbicidni vrstvy pudy na povrchu) nebo po vysadbe, pokud jsou sazenice zakryjeme PE sacky (tento způsob chci letos na jare vyzkouset). Na nektere plevele nemá dobou účinnost (petour). Cili by to chtelo ještě jeden herbicid pro vegetacni obdobi a s jinym spektrem ucinnosti proti plevelum.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sun Jan 18, 2015 5:55 pm

J.R. napsal:Odrudy je třeba znat.

Tak jsem dnes nenašel visačku od těch vloni vysazených jahod, takže vím kulový a ne jméno odrůdy. Ach jo, snad ji při nějakém úklidu najdu, vím že tam byla.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Mon Jan 19, 2015 8:24 am

Pane Mirku, doufam, ze vite, ze staleplodici plodi nikoliv stále, ale 2x rocne a davaji dve polovicni urody, tj. 2 x 1/2 = 1. Jedni moji znami byli před casem, když se rozhodli staleplodici jahody pestovat, z této informace velmi prekvapeni. Rovnez nevedeli, ze ve stredni a zejmena vyssi poloze staleplodici jahody dozravaji dost pozde a část nedozraje. Rozmluvit si to nenechali, pote byli zklamani a uz je nepestuji.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Mon Jan 19, 2015 8:52 am

K bodu pana Vladimíra - "3. frigo sadba". Rostliny jsou vydobyvany ze země v pozdnim podzimu (listopad, prosinec) a uchovávané odlistěné při teplotě kolem cca  -1 az -2 °C v chladícím boxu. Rostliny tedy mají maximum zasobnich latek, které při skladovani nespotrebovavaji.

Kvalitni frigosazenice disponuje v době výsadby větším růstovým potenciálem než běžná rostlina právě vydobytá z půdy a hned přesazená.
Vynos v roce vysadby (100% je dosazeno v následujícím roce) je dan kvalitou sazenic, která se posuzuje podle prumeru korenoveho krcku.

Frigo sadbu sazim cca 10 let, asi 1x jsem na jare sazel zelenou sadbu (odrudy, co jsem chtěl nebyly k dostani jako frigo). Pro jarni termin výsadby je frigo sadba jednoznacne nejlepší. Občas sazim i na podzim, resp. v pozdnim lete (srpen). V tomto terminu je nejlepší vlastní kontejnerovana sadba. Pro srovnani - u vysadby zelene sadby k 1.9. je udavan vynos v pristim roce max. 40 % (výsadba v rijnu natoz pozdeji se jiz nedoporucuje).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Mon Jan 19, 2015 10:14 am

Vím že existují stáleplodící nebo remontantní, stáleplodící rodí průběžně, remontantní ve dvou vlnách. Detailně jsem to nesledoval, ale vždy bylo něco na zub, ovšem ty dvě vlny byly výrazné. Samozřejmě že nepovažuji za "stáleplodnost" úrodu na odnožích.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Jahody 2015 Empty Tlacitko "Multi Quote"

Příspěvek pro J.R. Mon Jan 19, 2015 10:59 am

Mirek napsal:
J.R. napsal:Odrudy je třeba znat.

Tak jsem dnes nenašel visačku od těch vloni vysazených jahod, takže vím kulový a ne jméno odrůdy. Ach jo, snad ji při nějakém úklidu najdu, vím že tam byla.

Mirek napsal:Vím že existují stáleplodící nebo remontantní, stáleplodící rodí průběžně, remontantní ve dvou vlnách. Detailně jsem to nesledoval, ale vždy bylo něco na zub, ovšem ty dvě vlny byly výrazné. Samozřejmě že nepovažuji za "stáleplodnost" úrodu na odnožích.

Podle mne jsou  remontantní a stáleplodící jedno a totez.

Tlacitko  "Multi Quote" zaradi do odpovedi vice citatu.
Ovšem kliknuti na toto tlacitko příspěvek nijak neoznaci, musí to každý delat pozorne.
Pro vytvoreni prispevku s vice citáty je nutno pouzit (dole) tlacitko ""POSTREPLAY".
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Mon Jan 19, 2015 7:43 pm

J.R. napsal:K bodu pana Vladimíra - "3. frigo sadba". Rostliny jsou vydobyvany ze země v pozdnim podzimu (listopad, prosinec) a uchovávané odlistěné při teplotě kolem cca  -1 az -2 °C v chladícím boxu. Rostliny tedy mají maximum zasobnich latek, které při skladovani nespotrebovavaji.

Kvalitni frigosazenice disponuje v době výsadby větším růstovým potenciálem než běžná rostlina právě vydobytá z půdy a hned přesazená.
Vynos v roce vysadby (100% je dosazeno v následujícím roce) je dan kvalitou sazenic, která se posuzuje podle prumeru korenoveho krcku.

Frigo sadbu sazim cca 10 let, asi 1x jsem na jare sazel zelenou sadbu (odrudy, co jsem chtěl nebyly k dostani jako frigo). Pro jarni termin výsadby je frigo sadba jednoznacne nejlepší. Občas sazim i na podzim, resp. v pozdnim lete (srpen). V tomto terminu je nejlepší vlastní kontejnerovana sadba. Pro srovnani - u vysadby zelene sadby k 1.9. je udavan vynos v pristim roce max. 40 % (výsadba v rijnu natoz pozdeji se jiz nedoporucuje).

Zatím to své pěstování vidím tak, že bych pěstoval jahody na tkané textilii černé, šířka 1,6 m a chtěl bych ještě než se rozhodnu pěstovat vědět:
- kolik let mi záhon z frigi sadby vydrží
- jak se pěstuje sadba z rostlin, které se pěstují na černé folii
- kolik sazenic a v jakém sponu (dvojřádek nebo trojřádek) se vejde na folii 1,6 x 5 m
Na odpověď nespěchám.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Tue Jan 20, 2015 9:14 am

1. a) jahody se obvykle pestuji 3 roky, rok vysadby se nepocita, zalezi vsak na zdravotnim stavu, priprave pudy před výsadbou a prihnojovani během pestovani - někdo uz 3. rokem ma nizky vynos a male plody (když se o to prilis nestara). Takze byste mel dejme tomu zase za 3 roky na jare vysadit frigo sadbu (a dany rok po sklizi letošní výsadbu zrusit).

1. b) lepe je kazdorocne menit 1/3 (z celkove planovane ci pestovane plochy) - vynos je vyrovnany, eliminuji se tak vypadky zpusobene zdravotnim stavem nebo starim porostu.

1. c) někdo pestuje pouze tzv. jednolete, každý rok (po sklizni) 1/2 zrusi (tu starsi) a z mladsi poloviny vypestuje sazenice, které v srpnu vysadi. Výhoda - nemusi se prilis často kupovat sazenice, jednolety porost miva dobry zdravotni stav i kvalitni jahody. Nevyhoda - kazdorocni pestovani sazenic (pro vetsi množství nerealne). Pro Vas by to mohlo byt vhodne, toto leto byste si vypestoval ze zdravého mladého porostu sazenice.

2. na textilii se odnoze nezakorenuji, ale je tomu snadna pomoc. Odnoz se prichyti dratkem do kelimku (kontejneru, kvetinacku) se zeminou. Pouzivam zelezny 'vazaci' drat, dobře se s nim manipuluje, při vysadbe ho tam nechavam.  Kelimek muze  pripadne stat na textilii (v tom pripade je , ale nutne při slunecnem počasí často zalevat,  podstate rano i vecer). Lepsi je u kraje textiiie vyrypout zeminu (sazeci lopatkou) a kelimek cely zapustit do země. Z jedne rostliny se da bezne vypěstovat 3-4 sazenice, takze staci rostliny množit podel okraje zahonu (textilie). I kelímky zapustene do země nutno poradne zalevat, tak cca 1x za 2-3 dny. Kontejnerovane sazenice se pak dobře sazi a velmi dobře zakorenuji.

3. Obvykle se doporucuje sazet 4-5 sazenic na m2. Na textilii sirky 1.6 m se daji vysadit 2-4 radky. Ja tedy textlii o sirce 1.6 m pokladam na zryty zahon o sirce 2.1 m,  stranách mi zbyva 25 cm (to 1x rocne opatrne obryji a od jara mulcuji posekanou travou). Kamarad ma sirku zahonu stejnou jako sirku textlie (v době zrani to dost zasahuje do ulicky). Drive jsem sazel 2x dvojradek cca 30x40-50, nyní davam  3 radky (65 cm od sebe), v radku 3 rostliny do metru, vychazi mi tak 4.5 rostlin na m2. U Vas by to bylo 3 radky po 15 rostlinách, tj. celkem 45 rostlin na plose 10 m2 (2x5m).

Kazdemu vyhovuje něco trochu jiného, pokud budete kraje textilii prihrnovat zeminou, tak budete mit méně mista pro výsadbu a 3 radky se Vam tam nevejdou. Kamarad neprihrnuje (ja rovněž ne), textilii prichytava k zemine drevenymi koliky, ja jsem si z kulatiny (prumer 6 mm) naohybal "skoby" (jako do sesivacky). Také se prodavaji cerne plastove koliky po prichyceni textilie k zemine.

Naposledy upravil J.R. dne Tue Jan 20, 2015 9:27 am, celkově upraveno 1 krát
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Tue Jan 20, 2015 9:24 am

Také obnovujeme porost každé tři roky, odnože odebírám z jednoletých rostlin, tehdy odnožují nejvíce a nejvíce plodí druhým rokem.
Také praktikuji použití černé netkané textilie, stejně tak zakořeňování do kelímků se zeminou. Pokud je odnož propojena s mateční rostlinou, tak případné vyschnutí substrátu nevadí.
Vzhledem k lepší "obsluze", se snažím vysazovat jen dva řádky, ve vyvýšených záhonech o šířce půl metru jeden.
Textilii zatěžuji tím co je po ruce, cihlou, zámkovkou nebo i roxorem, stačí po okrajích.
O víkendu jsem načuhoval na jeden záhonek kde máme 4 x 4 sazenice na folii a je to hrůza. Teplé a mokré počasí to slilo do jednoho porostu jak někde v jihoamerické džungli.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 1 z 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

- Similar topics