Jahody 2015
+6
Catka
miroslav
Jiřina
MrBig46
J.R.
Mirek
10 posters
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 8 z 9
Strana 8 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Jahody 2015
Zvazeni jahod ci borůvek není casove narocne, chce to mit vhodnou vahu, aby se plody nemusely přendávat.
Karmen patri k 'nejlehcim' jahodam, v plodu je vetsi vzduchova dutina, hmotnostni vynos tedy nepatri k nejvetsim (nemusi
priznivcum této odrudy vadit, pokud se na zpracovani pouzivaji jiné odrudy). Lambada ma nizky vynos, pestuje se kvůli chuti.
Karmen patri k 'nejlehcim' jahodam, v plodu je vetsi vzduchova dutina, hmotnostni vynos tedy nepatri k nejvetsim (nemusi
priznivcum této odrudy vadit, pokud se na zpracovani pouzivaji jiné odrudy). Lambada ma nizky vynos, pestuje se kvůli chuti.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Nakonec jsem se rozhodl, že přiháčkuji tolik šlahounů, kolik budu mít větších kelímků, takže v srpnu bych měl mít okolo 25 sazenic Rumba a také 25 sazenic Salsy. Budu mít dvojnásobek sazenic a tak asi zkusím ten třetí záhon vysadit hustěji, záleží na tom, jestli použiji novou textilii pak bych dával rostliny v řádku 30 cm od sebe, pokud použiji textilii po keříčkových rajčatek, potom půjdu do sponu 22,5 cm počtu.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
V Šakvicích u velkopěstitelů mají husté řádky, široké cca metr, žádná podestýlka, spousta plevele, ale úroda nádherná.
Pokud jde o velikost produkce, tak jsou velkopěstitelé vždy před námi. Naši péči nahradí jiným způsobem, třeba hnojením. Pokud by měli takovou úrodu jako já a tolik práce s jahodami, tak by to mohli hned zabalit, stejně by brzy zkrachovali.
Vladimír
Vladimír
Dokud máte v paměti letošní úrodu, co byste mi doporučili za pozdnější odrůdu? Mám těžší půdu, kde nebyly dosud žádné jahody. Trápí mě spíš sucho než mráz a jahody mám na přímý konzum. Momentálně mám Elsanty a Honeoyne a chtěl bych něco pozdnějšího.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Jake pozdni odrudy mate moznost sehnat ?
Jahody nutno zalevat od jara do podzimu, pokud chcete mit výsledky, vyber odrudy na to nemá vliv.
Jahody nutno zalevat od jara do podzimu, pokud chcete mit výsledky, vyber odrudy na to nemá vliv.
No já myslel, že to je ten poslední problém, jestli jde odrůda sehnat. Předpokládám, že v Kroměříži nebo v Olomouci na srpnových výstavách bude k dostání spousta odrůd. Jen po které sáhnout.
V Kroměříži nebo v Olomouci jsem na vystave nikdy nebyl, jake firmy tam vystavuji ?
Pozdních odrud az zas tak moc není.
Podivejte se zde, pokud mate Elsantu (Main season), jake jsou pozdnejsi.
Pozdních odrud az zas tak moc není.
Podivejte se zde, pokud mate Elsantu (Main season), jake jsou pozdnejsi.
Sklizen jahod u mne v plnem proudu, dnes jsme se prehoupli přes polovinu. Ještě nejake jahody budou, tak cca 2 tydny,
pak zacnou práce na nove sezone.
pak zacnou práce na nove sezone.
Jedovaté bio jahody
... a prej že v Rusku se prodává mlíko ředěné vodou a vápnem.. Přitom je zajímavé, že po zuby ozbrojení zakuklení celňáci se dokáží vytáhnout na jakéhokoliv vietnamského stánkaře, který prodává "čím víc pruhů, tím víc adidas"...........
... a prej že v Rusku se prodává mlíko ředěné vodou a vápnem.. Přitom je zajímavé, že po zuby ozbrojení zakuklení celňáci se dokáží vytáhnout na jakéhokoliv vietnamského stánkaře, který prodává "čím víc pruhů, tím víc adidas"...........
Dnes sber jahod - dosazen prumerny vynos cca 2 kg/m2. Ještě nejake jahody budou, coz není spatne, jinac bychom museli
chroupat jen kostalovou zeleninu ...
chroupat jen kostalovou zeleninu ...
Mám jeden dotaz. Dnes jsem byl s kamarádem ve výběhu koní nahrabat nějaké kobylince. Mám toho dva pytle a něco bych chtěl použít při srpnové výsadbě jahod. Máte s tím někdo zkušenost?
Vladimír
Vladimír
Zkusenost nemam, obecne konsky hnuj ma vice dusiku nez kravsky a bezprostredne před výsadbou se hnuj prilis nedoporucuje,
ma se davat aspoň 1/2 roku předem.
ma se davat aspoň 1/2 roku předem.
Říká se, že koňský hnůj obsahuje hodně nestrávených semen plevelů a je lepší ho nejprve zkompostovat/zfermentovat nebo jinak zbavit at semena klíčivosti. Ale vlastní zkušenost nemám.
Ten koňský hnůj mně až tak zase nepřipadá, že by měl ve srovnání s jiným hnojem více dusíku. Ani si nemyslím, že je třeba ho někde zkvašovat stejně jako slepičáky. Našel jsem tuto tabulku:
Dnes jsem udělal uprostřed budoucího záhonu brázdu asi 15,20 cm hlubokou, nasypal jsem tam ty kobylince, ušlápl a zahrabal vyhrabanou hlínou. V pátek na záhon vysadím dvojřádek jahod- mezi řádky 60 cm, v řádcích 22,5 cm. Jinak jsem se dočetl, že kořeny jahod jsou krátké, asi 15-20 cm, takže až zase tak velké obavy z toho, že by se mně ještě na podzim popálily o ten koňský hnůj nemám. K němu se kořeny dostanou až někdy na jaře a to už by ty kobylince měly být pořádně rozložené.
Našel jsem další zdroj koňského hnoje, asi tak padesát metrů od zahrady, ale je to klasický hnůj i s podestýlkou, zkusím si ho otestovat na herbicidy (vyseji nějaké fazole).
Vladimír
Dnes jsem udělal uprostřed budoucího záhonu brázdu asi 15,20 cm hlubokou, nasypal jsem tam ty kobylince, ušlápl a zahrabal vyhrabanou hlínou. V pátek na záhon vysadím dvojřádek jahod- mezi řádky 60 cm, v řádcích 22,5 cm. Jinak jsem se dočetl, že kořeny jahod jsou krátké, asi 15-20 cm, takže až zase tak velké obavy z toho, že by se mně ještě na podzim popálily o ten koňský hnůj nemám. K němu se kořeny dostanou až někdy na jaře a to už by ty kobylince měly být pořádně rozložené.
Našel jsem další zdroj koňského hnoje, asi tak padesát metrů od zahrady, ale je to klasický hnůj i s podestýlkou, zkusím si ho otestovat na herbicidy (vyseji nějaké fazole).
Vladimír
Což takhle vyset rajčata? Vím, že ta jsou z našich pěstovaných plodin nejvíce citlivá. Možná by se dal nyní zakořenit do testovaného substrátu vylomený zálistek a tak dva měsíce ho pěstovat někde, kde nepřekáží? J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
... Jinak jsem se dočetl, že kořeny jahod jsou krátké, asi 15-20 cm ...
Kde ses to docetl ? Podle mne je to nesmysl, jahodnik koreni v profilu cca 30 cm, ostatne když vyryvam stary jahodnik, tak to tak je.
Někdo hnuj ci slepicince před výsadbou dava do pudy a problémy s tim (alespoň viditelne) nemá. Obecne lepe dat 1/2 roku nebo
1/2 sezony před.
Kde ses to docetl ? Podle mne je to nesmysl, jahodnik koreni v profilu cca 30 cm, ostatne když vyryvam stary jahodnik, tak to tak je.
Někdo hnuj ci slepicince před výsadbou dava do pudy a problémy s tim (alespoň viditelne) nemá. Obecne lepe dat 1/2 roku nebo
1/2 sezony před.
Je to napsané v knize 1000 dobrých rad zahrádkářům. Ještě přesněji je to napsáno v publikaci Jahody (Ing.Harant, Ing.Dr. Zacha CSc), kde je obrázek profilu kořenů rajčat- 95% kořenů jahod je v hloubce do 20 cm. Jinak všechny jahody včetně těch na kobylincích mně pěkně rostou, jen nevím, kdy ostříhat další šlahouny, kterých je tam privela. Nechat to až před zazimováním?
Vladimír
Vladimír
Strawberry roots are fairly shallow, with most of the roots growing less than 12 inches into the soil.
Tak to ja vychazim z jiné literatury, profil pro koreny se bere bezne 30 cm. Kdy se mají presne strihat šlahouny nevim, delam to dle potřeby.
Tak to ja vychazim z jiné literatury, profil pro koreny se bere bezne 30 cm. Kdy se mají presne strihat šlahouny nevim, delam to dle potřeby.
Knihu Jahody (Ing.Harant, Ing.Dr. Zacha CSc) jsem si koncem osmdesátých let koupil.
Rok vydání: 1986, 1. vydání originálu: 1969.
Uz ji nemam - mozna se pletu a byla to jina kniha o pestovani jahod (ale moc knih nebylo). Ale uz tehdy ci v devatesatych letech
nebyla aktualni, nyni je to stare 50 let.
Nyní nejsou aktualni ani informace, které dal někdo "na internet" před 10-15 ti lety a nebavi ho to udržovat, resp. aktualizovat,
text je stále stejny.
Rok vydání: 1986, 1. vydání originálu: 1969.
Uz ji nemam - mozna se pletu a byla to jina kniha o pestovani jahod (ale moc knih nebylo). Ale uz tehdy ci v devatesatych letech
nebyla aktualni, nyni je to stare 50 let.
Nyní nejsou aktualni ani informace, které dal někdo "na internet" před 10-15 ti lety a nebavi ho to udržovat, resp. aktualizovat,
text je stále stejny.
Více méně mne nezajímá, jak dlouhé kořeny bude mít jahodník někdy na jaře, dokonce čím delší tak to bude lepší. Jen mně jde o to, že sazenice, které mají kořeny cca 10 cm hned tak nedorostou do hloubky 20 cm, kam jsem ten koňský hnůj zaryl. A když tam za dva měsíce nějaké ty kořeny dorazí, tak to bude také dobré, nic pálivého tam už asi nenajdou. Tak to vidím já.
Pokud jde o starší literaturu, tak nelze obecně tvrdit, že je něco zastaralé. Když si přečtu co se píše v nových knihách, tak tam jsou opsané celé pasáže ze starých knih (mluvím o rajčatech) a ve stostránkové publikaci často nenajdu nic nového a zajímavého co bych mohl využít. Jak je to s jahodami nejsem úplně v obraze.
Vladimír
Pokud jde o starší literaturu, tak nelze obecně tvrdit, že je něco zastaralé. Když si přečtu co se píše v nových knihách, tak tam jsou opsané celé pasáže ze starých knih (mluvím o rajčatech) a ve stostránkové publikaci často nenajdu nic nového a zajímavého co bych mohl využít. Jak je to s jahodami nejsem úplně v obraze.
Vladimír
MrBig46 napsal:... dvojřádek jahod - mezi řádky 60 cm, v řádcích 22,5 cm ...
Vetsina odrud, napr. Rumba tak jiste pestovat jde i jako viceleta, ale Salsa jen první rok po vysadbe, je dost rozlozita.
V další sezone bude skoro jiste nutno ob jednu rostlinu vyryt a nechat dvojnásobnou vzdalenost.
Uvidím co s tím udělám, ale odstranit příští rok polovinu rostlin nebude žádný problém. Úroda z jednoroční sadby by mně tu práci s předpěstováním většího množství sazenic měla bohatě vynahradit. Pokud se mně to osvědčí tak bych to potom dělal takto běžně.
Dnes jsem ostříhal všechny odnože a protože jsem zjistil nějakou skvrnitost listů, tak jsem to šplíchl Kuprikolem, nic jiného jsem po ruce neměl, ani nevím co by to mohlo být.
Vladimír
Dnes jsem ostříhal všechny odnože a protože jsem zjistil nějakou skvrnitost listů, tak jsem to šplíchl Kuprikolem, nic jiného jsem po ruce neměl, ani nevím co by to mohlo být.
Vladimír
Skvrnitosti listů jahodníku jsou dve - Mycosphaerella fragariae, Diplocarpon earliana. Kuprikol je na ne registrovan, takze
trefa do cerneho.
V nedeli jsem hnojil jahody, poridil jsem za tim ucelem Kristalon Gold - unikátní složení - 75 % fosforu ve zvláštní formě polyfosfátů
SUPER P - bohatší kvetení a více plodů. No uvidíme, zatím s timto hnojivem nemam zkusenosti a tak ho chci vyzkoušet.
trefa do cerneho.
V nedeli jsem hnojil jahody, poridil jsem za tim ucelem Kristalon Gold - unikátní složení - 75 % fosforu ve zvláštní formě polyfosfátů
SUPER P - bohatší kvetení a více plodů. No uvidíme, zatím s timto hnojivem nemam zkusenosti a tak ho chci vyzkoušet.
S tím Kuprikolem to nebyla tak úplně střelba naslepo, nějak jsem si to pamatoval, jen počítač ani žádnou odbornou knížku na zahradě nemám.
Včera jsem se ještě rozhodl jahody pohnojit. Měl jsem v boudě nějaké tekuté Agro hnojivo na kterém bylo napsáno pro Podzim, složení 3-4-10. Ani nevím k čemu jsem ho tak před třemi nebo čtyřmi lety koupil. Moc jsem to nestudoval, ale na obrázku byly také jahody a tak jsem to dle návodu frkl do vody a jahody pořádně zalil. Možná jim tak za čtrnáct dní dám ještě jednu dávku- asi bych měl všechna ta nakoupená hnojiva postupně využít.
Vladimír
Včera jsem se ještě rozhodl jahody pohnojit. Měl jsem v boudě nějaké tekuté Agro hnojivo na kterém bylo napsáno pro Podzim, složení 3-4-10. Ani nevím k čemu jsem ho tak před třemi nebo čtyřmi lety koupil. Moc jsem to nestudoval, ale na obrázku byly také jahody a tak jsem to dle návodu frkl do vody a jahody pořádně zalil. Možná jim tak za čtrnáct dní dám ještě jednu dávku- asi bych měl všechna ta nakoupená hnojiva postupně využít.
Vladimír
Strana 8 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 8 z 9
Povolení tohoto fóra: