MERUŇKY - pěstování, odrůdy
+4
padr
J.R.
Mashell
miroslav
8 posters
Zahrada :: Ovocné stromy :: Ostatní
Strana 1 z 1
MERUŇKY - pěstování, odrůdy
Nevšiml se někdo z vás kde by se daly koupit stromky odrůdy Hargrand na wawitu? zacinam se pídit po informacích, abych je mel na podzim, ale zatím nikde nic, netuší někdo?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Mashell- Poèet pøíspìvkù : 39
Re: MERUŇKY - pěstování, odrůdy
ti ho mají bohuzel na myrobalánu, což je pravý opak, který potrebuji
Ovocná a růžová školka Šťastných ... tam ale maji (nebo meli) skoro vsecho na podnozi ZR. Zkuste je kontaktovat.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
díky, zkusím, no uvidíme
Já jsem si na jaře v Droždíně kupoval Auroru na mandloňové podnoži. Bohužel tam nebyl nikdo, koho bych se zeptal na podrobnosti.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Teď mám na zahradě docela dost času a tak se konečně dostane na stromy meruněk. Na jaře byly docela dost napadeny moniliovým úžehem a tak chci všechny uschlé větvičky konečně ostříhat. Zajímá mne, jestli existuje nějaké doporučení, ze kterého by vyplývalo, že by bylo vhodné ještě teď něčím stromy postříkat.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Teď je doba spánku, ale brzy bude aktualní moje dilema. Vloni jsem na semenáč naočkovala dvě různé odrůdy meruněk s tím, aby se ujmulo alespoň jedno očko. Vyrostla ale obě, mám tak na jedné podnoži dvě, téměř metrové větve. Mám tedy pěkný meruňkový keř. Co s tím, mám zapěstovat dva kmeny, nebo to nechat jako keř? Nebo jeden delší, druhý kratší, nebo..? O místo nejde, toho je dost, tak jak, ovocnáři Question
Vlasta L.- Poèet pøíspìvkù : 86
Já osobně nevidím na 2 odrůdách na jedné podnoži nic špatného. Používám to u hrušní, abych rozložil sklizeň. Jen je potřeba zvlášť u meruňky dát pozor jak roste, aby se kmen později nerozlomil.
Jde o to, zda zapěstovat dva kmeny s korunkou, nebo to nechat větvit odspodu jako keř. Zatím je to véčko s předčasným obrostem, očkováno je u země.
Vlasta L.- Poèet pøíspìvkù : 86
No právě to V je nebezpečné na rozlomení, tomu bych se raději vyhnul. Pokud to budou 2 koruny vedle sebe, tak budou nesymetrické (každá poroste na svou stranu) a bude hrozit rozlomení. Já mám všechno pěstované jako jednu odrůdu, do které do koruny štěpuji další odrůdy jako samostatné větve. Taky to není ideální, zvlášť pokud jsou různě vzrůstné, ale je to stále jedna koruna.
Já jsem si na jaře v Droždíně kupoval Auroru na mandloňové podnoži. Bohužel tam nebyl nikdo, koho bych se zeptal na podrobnosti.
A jak Vám roste Aurora na mandloni? Auroru mám taky z Droždína, ale na St.Julien.
A jak Vám roste Aurora na mandloni? Auroru mám taky z Droždína, ale na St.Julien.
Petr z Pardubic- Poèet pøíspìvkù : 136
Pane Mirku, nemohl byste zalozit téma "MERUŇKY" na hlavni strane ?
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Mám jednu meruňku zkušebně na broskvomandloni a neroste mně vůbec, proto se ptám.
J.R. napsal:Pane Mirku, nemohl byste zalozit téma "MERUŇKY" na hlavni strane ?
Stalo se ...
Já mám 2 meruňky. Bergeron (6 let) mi pravidelně namrzá, většinou mám několik velmi málo plodů. Zkusil jsem ho vloni ostříhat dost pozdě - v létě, protože by prý měl nový obrost kvést později, než by kvetl na normálních výhonech. Proti monilii ani klejotoku zatím nestříkám, je to mladý strom a ničím zatím netrpí. Stavím teď vedle něj zahradní boudu a soused kousek od ní postavil rodinný dům. Tak doufám, že se mu trochu vylepší mikroklima a začne plodit.
Druhou meruňku mám Auroru na broskvomandloňové podnoži, letos bude mít 2 roky. Jediné, co k tomu můžu říct je, že roste po čertech pomalu. O nějakých plodech si můžu nechat zdát, stromek je opravdu miniaturní. Mám ji také z Droždína, paní mi ji původně nechtěla prodat, protože to tam měl její syn vlastní připravené stromky, ale starý pan Pražák mi ji dal s tím, že tam má mladej bejt Podnož opravdu vypadala, že by mohla mít něco s mandloní společného, protože to byl silný kůlovitý kořen.
Druhou meruňku mám Auroru na broskvomandloňové podnoži, letos bude mít 2 roky. Jediné, co k tomu můžu říct je, že roste po čertech pomalu. O nějakých plodech si můžu nechat zdát, stromek je opravdu miniaturní. Mám ji také z Droždína, paní mi ji původně nechtěla prodat, protože to tam měl její syn vlastní připravené stromky, ale starý pan Pražák mi ji dal s tím, že tam má mladej bejt Podnož opravdu vypadala, že by mohla mít něco s mandloní společného, protože to byl silný kůlovitý kořen.
Zkusil jsem ho vloni ostříhat dost pozdě - v létě, protože by prý měl nový obrost kvést později, než by kvetl na normálních výhonech.
Při letním řezu se Vám žádný tzv. předčasný obrost už nevytvoří. Právě na něm vznikají květní pupeny, které by měly dalším rokem rozkvétat o několik dní později. Toto zkracování nově narostlých výhonů musíte provést zhruba do poloviny června, později už ne. V létě se provádí pouze průklest zahušťující se koruny. S tou broskvomandloní jsme na tom stejně, zřejmě s ní nemá meruňka dobrou afinitu.
Při letním řezu se Vám žádný tzv. předčasný obrost už nevytvoří. Právě na něm vznikají květní pupeny, které by měly dalším rokem rozkvétat o několik dní později. Toto zkracování nově narostlých výhonů musíte provést zhruba do poloviny června, později už ne. V létě se provádí pouze průklest zahušťující se koruny. S tou broskvomandloní jsme na tom stejně, zřejmě s ní nemá meruňka dobrou afinitu.
S obrostem uvidím v dubnu, ale na zkrácených výhonech se vytvořil druhotný obrost, tak jsem v očekávání.
Tzv. předčasný obrost, který rozkvétá další rok o dva až tři dny později se vytváří na zkrácených výhonech do poloviny června. Nějaký smysl to má i zde, i když tady stále zmrzají až malé plůdky. Jsou to většinou hraniční teploty kolem -1°C, takže je rozdíl, jestliže tato teplota udeří při dokvétání, nebo později, kdy se odolnost vytvořeného plůdku ještě snižuje. Nejlepší recept pro pozdější kvetení je pěstovat meruňku částečně zastíněnou od jihu až jihozápadu. Taková meruňka bez poledního a odpoledního slunce rozkvete déle. Mám to ověřené na jedné odrůdě - jeden strom s plným osluněním a druhý zastíněný.
Od jihu ji snad odstíní nový dům, ale jen dokud bude slunce nízko. Což by snad mohlo na jaře být. Dům vyrostl až vloni, tak to nemám ještě vypozorované.
Zahrada :: Ovocné stromy :: Ostatní
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: