Sklizeň okurek
+6
Catka
miseku
Uďa
J.R.
Mirek
Jiřina
10 posters
Strana 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Sklizeň okurek
Tak tady jsou ty bestie naživo
Na listech se začaly objevovat světlé a zaschlé skvrny, a tak jsem vzal lupu a začal pátrat. Nejprve jsem objevil mšice a pak tyhle příšerky.
Na listech se začaly objevovat světlé a zaschlé skvrny, a tak jsem vzal lupu a začal pátrat. Nejprve jsem objevil mšice a pak tyhle příšerky.
Dalším pátráním jsem zjistil že se jedná o larvy třásněnek. Proti nim je registrován Vertimec 1.8 EC, zkusím i BiO pomerančový olejíček nebo tabákový výluh.
Mirek napsal:... BiO pomerančový olejíček ...
Jaky a kde jste koupil ?
Budete to strikat samostatne a vyhodnocovat ?
Pokud by to fungovalo, tak to by byla pecka do jahod, navíc by jahody dostaly pomerančovou prichut ....
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Mirek napsal:Dalším pátráním jsem zjistil že se jedná o larvy třásněnek ...
Nebylo by zajimave vyzkoušet prirodni pripravek Neudorff Spruzit, viz zde ?
U nas zatím registrovan jen pro kvetiny, ale v Nemecku ma registraci do ovoce a asi i do zeleniny (zatím jsem se nekoukal).
Přikládám včerejší fotky úrody na roubované okurce odrůdy Picolino F1 na hybridní tykvi fíkolisté. Svilušku jsem postříkala na začátku vegetace, padlí a plíseň zatím ve skleníku nemám. Padlí jsem objevila na Vistě u sestřenice. Doporučila jsem jí otrhat nemocné listy a zvážit posřik. U mne zatím maximální spokojenost. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Úžasné jako vždy. Já snad do toho svého arboreta nějaký skleník nacpu. Neovlivní ta podnož chuť těch okurek? Někde jsem četla, že snad ano.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Také jsem max. spokojen s okurkami. Mensi vadou na krase je, ze kupuji roubovane sazenice a v nasem Blbakove si nikdo
na odrudy okurek nehraje, prodava se "dlouha", "kratka" a "nakladacka". Asi jsem jediny, kdo se pta na odrudy, prodavajici
bud nevi, nebo si vymysli.
Okurky pestuji ve spirale, obdobne jako jsou pro rajčata, ale je robustnejsi - je delší, ma vetsi prumer kulatiny. Spiraly jsem
koupil v prodejne ve Znojme.
na odrudy okurek nehraje, prodava se "dlouha", "kratka" a "nakladacka". Asi jsem jediny, kdo se pta na odrudy, prodavajici
bud nevi, nebo si vymysli.
Okurky pestuji ve spirale, obdobne jako jsou pro rajčata, ale je robustnejsi - je delší, ma vetsi prumer kulatiny. Spiraly jsem
koupil v prodejne ve Znojme.
Catka napsal:Úžasné jako vždy. Já snad do toho svého arboreta nějaký skleník nacpu. Neovlivní ta podnož chuť těch okurek? Někde jsem četla, že snad ano.
Pěstuji letos dva druhy hadovek, dlouhé Saturn a krátké Ofelie. Obě rodí velmi pěkně, Ofelie má trochu tužší "kůrečku", ale chutnají velmi dobře. Jsou křupavé, bez semen, prostě zn. ideál. Abych pravdu řekl, tak vůbec nevím jak by měla chutnat podnož!!! Jedl vůbec někdo plody podnože???? Jak může někdo tvrdit, že naroubovaná okurka chutná po podnožI???? Jak na to přišel??? Já poznám u okurky jen zda-li je hořká nebo ne, jinak je to prostě vždy jen okurka, a vždy to okurka bude.
Co se okurek týče, tak v rámci "dietky" si je nakrájím na plátky, trochu posolím a zakapu dýňovým olejem. V této formě jich dokážu spráskat spoustu
Mirek napsal:Catka napsal:Úžasné jako vždy. Já snad do toho svého arboreta nějaký skleník nacpu. Neovlivní ta podnož chuť těch okurek? Někde jsem četla, že snad ano.
Pěstuji letos dva druhy hadovek, dlouhé Saturn a krátké Ofelie. Obě rodí velmi pěkně, Ofelie má trochu tužší "kůrečku", ale chutnají velmi dobře. Jsou křupavé, bez semen, prostě zn. ideál. Abych pravdu řekl, tak vůbec nevím jak by měla chutnat podnož!!! Jedl vůbec někdo plody podnože???? Jak může někdo tvrdit, že naroubovaná okurka chutná po podnožI???? Jak na to přišel??? Já poznám u okurky jen zda-li je hořká nebo ne, jinak je to prostě vždy jen okurka, a vždy to okurka bude.
Co se okurek týče, tak v rámci "dietky" si je nakrájím na plátky, trochu posolím a zakapu dýňovým olejem. V této formě jich dokážu spráskat spoustu
Loni jsem poprvné pěstovala roubované okurky na Sprinteru. Měla jsem i neroubované stejné odrůdy. Okurky z roubovaných rostlin byly chuťově jiné. Samozřejmě v salátu se to nepozná. Ale jen tak nakrájené na kolečka...možná ta chuť byla ovlivněna i z jiných důvodů. Doufám, že souhlasíte, že i okurky mají odlišnou chuť, stejně jako např. rajčata. A sto lidí - sto chutí...
miseku- Poèet pøíspìvkù : 185
Rozdíl v rajčatových chutích dokáži rozpoznat, ale u okurek to není zdaleka tak výrazné, pokud to vůbec dokáži poznat. U okurky hodnotím hlavně strukturu plodu, tuhost slupky, velikost semeníku, z chutí již výše uvedenou hořkost. Ale je to vždy jen ano nebo ne, buď je dobrá nebo ji nejím, rozdíl díky podnožím bych určitě nepoznal. Ono taky záleží v jaké době a jakém stavu se okurka sklidí. Teď jsem jedl několik svých odrůd paprik, opět jsem rozpoznal několik chutí, ale u okurky ne.
nikdy se mi tak moc na okurkách nevyskytlo padlí jako letos, poprvé a naposledy jsem vyzkoušel Vistu, asi se zpet vratim k Saturnu
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Padlí musím letos zaťukat. Ošetřil jsem po prvním výskutu sírou a od té doby mám pokoj (ťuk ťuk ťuk). Ve skleníku mám ventilátor a každý den tam mlžím, možná proti němu "pomáhá" i ta prádelna venku.
Zase tam ale mám různé ty breberky, nyní se chystám ošetřit hadovky ve foliáku na zahradě.
Zase tam ale mám různé ty breberky, nyní se chystám ošetřit hadovky ve foliáku na zahradě.
Breberky zatím ve skleniku nemam, letos jsem zatím ve skleniku nestrikal, rostliny byly a zdaji se dosud zdrave. Loni jsem musel
hned zkraje udelat 2 postriky (Karate, Vertimec) a vydrželo to az do druhé poloviny zari (pak uz jsem to neresil).
Okurky mohou podle mne mit odlišnou chut vlivem kolisani teplot nebo nepravidelnou zálivkou. Mozna i podnoz ma vliv, ale
neroubovane znatelne méně rostou. Pestuji obcasne 1 az 2 neroubovane, ale jinou odrudu, tak nemuzu chut porovnat.
Ale mozna lepe to neporovnávat - kdo se moc pta, moc se dozvi a znechuti se mu roubovane, coz je neprakticke.
hned zkraje udelat 2 postriky (Karate, Vertimec) a vydrželo to az do druhé poloviny zari (pak uz jsem to neresil).
Okurky mohou podle mne mit odlišnou chut vlivem kolisani teplot nebo nepravidelnou zálivkou. Mozna i podnoz ma vliv, ale
neroubovane znatelne méně rostou. Pestuji obcasne 1 az 2 neroubovane, ale jinou odrudu, tak nemuzu chut porovnat.
Ale mozna lepe to neporovnávat - kdo se moc pta, moc se dozvi a znechuti se mu roubovane, coz je neprakticke.
Svilušky zatím dávají pokoj, svou roli zřejmě hraje i to mlžení, ze škůdců mšice a ty třásněnky.
A co jste zkousel na třásněnky ?
Mel jste velke plany ...
Mel jste velke plany ...
U padlí se snažím pěstovat odolné či tolerantní odrůdy, žádného škůdce na fotce nevidím a drobnosti neřeším. Nepatřím k militantním ekopěstitelům, postřiky omezuji na míru nutnou. J.
Mirku, tak pokud vim, Kumulus je urcen i do bioprodukce, stejne i Champion či Kuprikol..
miroslav napsal:Mirku, tak pokud vim, Kumulus je urcen i do bioprodukce, stejne i Champion či Kuprikol..
Tak nad tím se mohu jen pousmát, jak je vidět tak není bio jako bio. Pro jistotu to stříknu až navečer, ať to mám i s "osvědčením".
co jsem to tak studoval tak pripravky na bazi medi a siry jsou po vetsinou do bio pestovani registrovány...samozrejme, ze na skudce uz je to o necem jinem...Vertimec a Omite rozhodne povoleny nejsou
Tak jsem to cáknul sírou a přidal přípravek proti mšicím s OL 3 dny. Vertimec jsem zatím nechal stranou.
dnes jsem sklízel celé dopoledne, mám mnoho odrůd, letos však všechny smetla odrůda Amelia F1, ranost, plodnost je vynikající, uvidíme jak si povede s náchylností na plíseň
Strana 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Povolení tohoto fóra: