Tykve 2017
+4
Eva Tomišová
Mirek
Jiřina
Zdenci
8 posters
Strana 1 z 2 • 1, 2
Tykve 2017
V euforii z letošní parádní tykvové úrody jsem si pořídila tyto odrůdy: Rouge vif D'Etampes, Muscade de Provence,Ibiza, Hubba Bubba F1, Sweet Berry a Lunga di Napoli. Po zjištění, že se mi zahrada během zimy nehodlá nafouknout, mě to nadšení lehce přešlo. Musím prostě sehnat nějaký slunečný pozemek, kam ta svoje zlatíčka nasadím. Mám nápad! Napíšu ještě mail Ježíškovi, třeba to klapne.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Re: Tykve 2017
Já budu pěstovat už pouze Hokaida, doposud jsem měl i máslové tykve, ale ty jsou pozdnější a v mých podmínkách je bídný výnos. S místem už nemám problém, podařilo se mi přikoupit 1099m2 kolem chalupy, tak mám místa habakuk. Prvotní využití bude bohužel pokládka zemního kolektoru pro tepelné čerpadlo, tak zelinářské využití snad potom
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Já vážně uvažuji o vyřazení Lunga di Napoli - obrovské rostliny, které mi vloni opět zaplodily po 1 obrovském plodu. Bez nadsázky obrovský, manželka ho ani nemohla unést, ale co s ním po rozkrojení? Sice poměrně dlouho vydrží rozkrojený, ale stejně jsme většinu vyhodili.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Na okně mám nějaké místo asi tak na pět šest kelímků, tak si vyseji pár cuket (jen jestli najdu nějaká semena.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Kdy je vhodné datum k výsevu patizonků do kelímků, abych je vysadila na záhon kolem zmrzlých možná pod netkanku. Myslím si tak 20.4. ?
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Taky si myslím, že tak ten měsíc dopředu plus mínus nějaký den by mohl vyhovovat. Nějaký den navíc za oknem případně vysazení trochu menší sazeničky asi nebude žádný problém.
Vladimír
Vladimír
Vyséval jsem Hokaida a žluté cukety začátkem měsíce a nyní nasazují na první pravé lístky. Mám je ve skleníku, takže moc rychle nerostou.
Já už mám taky vyseto. Dýně mívám luxusní a cuket se u nás spotřebuje veliké množství. Letos mi to ovšem nějak nechce klíčit a to jsem zainvestovala spoustu peněz do osiva kvalitních odrůd. Budu muset přikoupit a tentokrát to bude něco obyčejného a to snad vyklíčí bez potíží.
Tiež som vysievala hokaidá maslové dyne a cukety začiatkom apríla, vyklíčili dobre a mám ich v chlade, aby sa nevyťahovali. 14.apríla som vysiala uhorky do kelímkov navon, ešte neklíčia, sklenníkové mám vo väčších kvetináčoch so 4 pravými listami, ale ešte stále som ich nevysadila na trvalé stanovisko do sklenníka, sú chúlostivejšie na chlad ako rajčiny.
Eva Tomišová- Poèet pøíspìvkù : 133
Tak konečně jsem se dostal k dýním. Udělal jsem revizi semen, která ještě mám.
Z plazivých mám ještě semena Pink Jumbo Banana- 1s, Table Gold- 5s, Victory F1- 3, Golden Hubbard- 1s, Sweet Berry- 5s, Delicious Golden- 3s, Liscia- 15s, keříčkové Bush Delicata- 1s a Cream of the Crop. Mám ještě 4 semena cukety Gambit F1, musím dokoupit semena rané cukety Ambassador F1, špagetovou tykev a nějaké Hokkaido. Vypadá to, že v neděli udělám nějaký výsev těch letních tykví (keříčkových) a cuket. Plazivé tykve budu také předpěstovávat, ale asi až za čtrnáct dní. Pár nakladaček a polních salátových vyseji přímo na místo (mám je jen na jídlo pro mne). Nakladačky si asi koupím, chci si je zavařit s nějakou ostřejší paprikou do originálního nálevu Znojmia, kupované okurky Znojmia ani Hamé mně nechutnají. Ostatním v rodině docela vyhovují. Rajčata mně zabírají dvě třetiny obdělávané části zahrady, takže pro tykve mám málo místa. Budu muset pěstovat okurky a část plazivých tykví na stojato. Zatím nevím na čem je povedu, ale snad v tom železe najdu něco vhodného pro vertikální vedení, nějakou síť proti ptákům tam taky mám. Výsevy budu dělat asi v neděli nebo v pondělí, záleží na tom, kdy se mně podaří koupit potřebná semena.
Vladimír
Z plazivých mám ještě semena Pink Jumbo Banana- 1s, Table Gold- 5s, Victory F1- 3, Golden Hubbard- 1s, Sweet Berry- 5s, Delicious Golden- 3s, Liscia- 15s, keříčkové Bush Delicata- 1s a Cream of the Crop. Mám ještě 4 semena cukety Gambit F1, musím dokoupit semena rané cukety Ambassador F1, špagetovou tykev a nějaké Hokkaido. Vypadá to, že v neděli udělám nějaký výsev těch letních tykví (keříčkových) a cuket. Plazivé tykve budu také předpěstovávat, ale asi až za čtrnáct dní. Pár nakladaček a polních salátových vyseji přímo na místo (mám je jen na jídlo pro mne). Nakladačky si asi koupím, chci si je zavařit s nějakou ostřejší paprikou do originálního nálevu Znojmia, kupované okurky Znojmia ani Hamé mně nechutnají. Ostatním v rodině docela vyhovují. Rajčata mně zabírají dvě třetiny obdělávané části zahrady, takže pro tykve mám málo místa. Budu muset pěstovat okurky a část plazivých tykví na stojato. Zatím nevím na čem je povedu, ale snad v tom železe najdu něco vhodného pro vertikální vedení, nějakou síť proti ptákům tam taky mám. Výsevy budu dělat asi v neděli nebo v pondělí, záleží na tom, kdy se mně podaří koupit potřebná semena.
Vladimír
Jakmile jsem pohrozila, že si koupím nová semínka tykvi a cuket, tak začaly hromadně vykukovat ze zeminy. Vypadá to, že jich bude hodně a taky mám málo místa. Pěstování dýní na stojáka se mi neosvědčilo, asi jim chyběly ty pomocné kořínky na šlahounech. Loni se mi plazily až do moji kopřivové plantáže a v těch kopřivách byly nejkrásnější plody.
Tak jsem včera vysadila na záhon cukety, už jim bylo v kelímcích těsno a přesazovat je do větších mi přišlo jako zbytečná práce. Mám velmi dobře zalito, slušně prší. Loni jsem měla největší úrodu cuket kulatých, ale letos mám jen druhy podlouhlé a to Ambassador F1, Terminator F1 a Britich Summertime F1.
Omlouvám se jim za to nechutné počasí, ale snad to zvládnou a brzy bude líp. V naší rodině je spotřeba cuket obrovská, několik jedinců chci vysadit do vinohradu, dostala jsem k dispozici celý prázdný a hodně dlouhý řádek.
Omlouvám se jim za to nechutné počasí, ale snad to zvládnou a brzy bude líp. V naší rodině je spotřeba cuket obrovská, několik jedinců chci vysadit do vinohradu, dostala jsem k dispozici celý prázdný a hodně dlouhý řádek.
Ja ich mám ešte stále v kelímkoch, na nedeľu a pondelok hlásia ešte možnosť prízemných mrazov, tak počkám do utorka. Inak tento apríl je celkovo fest studený oproti teplotne nadpriemernému marcu, dúfajme, že sa počasie konečne umúdri.
Eva Tomišová- Poèet pøíspìvkù : 133
Loni jsem věnovala spoustu energie dýním a ony se odvděčily parádní úrodou. Hýčkala jsem je jako mimina a udělala vše, co jsem jim na listech viděla. Letos jsem totéž začala praktikovat u paprik a tykve žárlí. Nejprve protestně nechtěly klíčit, pokud některá zradila partu a vyklíčila, tak alespoň nerostla. Pak si navzájem přehodily jmenovky a já vůbec netuším, která je která. Tak jsem dnes na usmířenou začala s výsadbou a namíchala jsem jim lahodnou zeminu, snad mě vezmou na milost, přece jen je moje kandovaná dýně vyhlášenou lahůdkou. První vysazený exemplář, bohužel se nehodlá představit, tak až podle plodů poznám, co je zač.
O víkendu jsme spotřebovali poslední dýni z loňské sklizně - acornový typ Cream of the crop. Byla již trochu sušší, kvalitou nedosahovala např. na Kuri, které jsme dojedli nedávno, ale vydržela.
S novou úrodou to zatím nevypadá moc dobře, vše je suché na prach, každý den musím zalévat, ale stejně to nestačí.
S novou úrodou to zatím nevypadá moc dobře, vše je suché na prach, každý den musím zalévat, ale stejně to nestačí.
stale mam plod muskatove dyne a je bez jedineho kazu, rozhodne je skladovani jednodussi nez u brambor, jinak dýně i přes pozdní výsev (až kolem 27.5. rostou velmi dobře)
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Mám letos jednu rostlinu špagetové dýně. Co s nimi dělat mi je celkem jasné, ale nikde jsem se nedočetl, kdy ji sklízet? Počkat až bude zcela zralá nebo se sklízí v okamžiku, kdy přestane nabývat na objemu?
Taky nevím, kdy ty tykve trhat, ale pokud chcete aby se opravdu tvořily ty špagety, tak jsou nejlepší vyzrálé, u mne celé žluté. Nikdy jsem nesledoval, jestli podtržené (ne zcela žluté) ještě někde ve sklepě ještě úplně dozrají. Jinak používám tyto tykve jen na jeden způsob- špagety prohřeji na pánvi na troše tuku a přidám boloňskou omáčku, případně nastrouhám trochu sýra (jinak nic).
Vladimír
Vladimír
Včera jsem na mém adélím porostu dýní hokaido, krerý už pohltil půlku vedle stojící jabloně našel padlí. Namíchal jsem kumulus, kápl do něj trochu jaru páč mi došel silvet a přisypal kristalon. Porost jsem pořádně pokropil a zbytkem jsem šplíchl cukety a manželčiny okrasné tykve na kterých už taky sem tam bílý flíček padlí byl.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Já jsem na tom letos s dýněmi velice špatně. Nestíhal jsem zalévat, takže porost nějak narost, ale plodů nemaje jsem zklamán. Něco snad ještě naroste, ale je to bída.
Také mám na dýních padlí, ale šplíchat to nebudu. Asi dnes otrhám všechny napadené listy, stejně už těch sklizených dýní mám až až. Přerostlých cuket cca tři přepravky a také plno Hokaid a buternutu Lyscia. U nás se nikdo nechce zabývat jejich vařením (snad jen dcera dělá stále dokola polévku) a já abych si něco vařil pro sebe to se mně nehce. Raději si dám k jídlu to co uvařří syn, který je vyloženě masožravec- steaky, pečené maso, atd. Jediné co z toho co vypěstuji používá, tak jsou to cukety na zelí, ale musím uznat, že ochutit to umí. Manželka vaří klasiku. Já jsem všežravec, sním všechno co se navaří a dokonce mám doma pověst dojídače, takže jím to co oni uvaří i několik dní po sobě i když oni už uvaří něco jiné, čerstvého. Jinak se mně osvědčilo pěstovat tykve stejně jako všechno ostatní na té černé tkané textilii. Na záhonu 5 x 1 m mám vždy vysazeno jedenáct tykví (6 cuket a 5 plazivých, jejíchž šlahouny pak navedu do trávníku). Pro příští rok chystám pokus s vedením Hokaid a Lyscie nastojato, teď právě zkouším jak bude fungovat vedení ve spirálách, které používám na rajčata. Asi bych pro ně příští rok použil konstrukci na které mám letos česká rajčata. Nemusel bych ty železné kůly vytahovat a někde znovu zatloukat. Prodloužení do výšky až 3 m by pro mne nebyl asi problém, Tyče této délky mám a spirály také. Máte někdo zušenosti s vedením tykví na stojato? Jen se musím ještě podívat, jak ty tykve rostou, jestli mají jeden šlahoun nebo více.
Vladimír
Vladimír
V sobotu jsme byli na procházce v lese, a když jsme vyšli u Brněnské přehrady, tak tam měl jeden zahrádkář takový drátěný rošt (z betonářské sítě) postavený zešikma a na tom měl nějaká zralá Hokaida. Nebylo to moc vysoké cca 2m, ale očividně to stačilo. To mne utvrdilo v plánu, pěstovat Hokaida a podobné na těch mých spirálách.
Vladimír
Vladimír
Strana 1 z 2 • 1, 2
Povolení tohoto fóra: