Nakladačky
+4
J.R.
MrBig46
Mirek
Zdenci
8 posters
Strana 1 z 3 • 1, 2, 3
Nakladačky
Letos je u nás okurkový rok. K pravidelně pěstované odrůdě Regina F1 jsem na doporučení na polním dni v Lednici zakoupil ještě odrůdy Dalila F1 a Karen F1. Z odrůdy Karen F1 jsem naprosto nadšený. Obrovská násada, mohutný růst, zdravotní stav a hlavně na rozdíl od zbylých dvou odrůj jsou okurky jedna jako druhá a do sklenic skáčou skoro samy. Uvidíme zda po degustaci výsledného produktu to bude v budoucnu odrůda nr.1.
Jaké odrůdy nakladaček pěstujete vy?
Jaké odrůdy nakladaček pěstujete vy?
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Join date : 10. 01. 15
Age : 39
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.
Re: Nakladačky
Dnes jsem ukončil okurkovou sezonu posledním sběrem a zavařením posledních patnácti sklenic. Celkově mám 127 sklenic omnia 0,7l a to vše z 32 rostlin.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Join date : 10. 01. 15
Age : 39
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.
Re: Nakladačky
Nakladačky zarodily pěkně, pro příští rok mám již doma novou odrůdu na vyzkoušení. Zakoupil jsem u Estonců tři balení odrůdy Liliput F1. Ještě zvažuji odrůdu Knopa F1. Zaujal mne u nich způsob pěstování na svislém vedení, podobně jako u hadovek. Nakladačky vyzkouším příštím rokem ve foliáku na úkor hadovek, jejichž počet omezím.
Zde je návod pro pěstování.
A ještě jeden
Zde je návod pro pěstování.
A ještě jeden
Re: Nakladačky
Měli jsme návštěvu a k výbornému uzenému jsme otevřeli tři sklenice okurek, od každé odrůdy jednu. Chutí jednohlasně zvítězila právě odrůda Karen F1. Pro další roky už pouze Karen F1.Zdenci napsal: Uvidíme zda po degustaci výsledného produktu to bude v budoucnu odrůda nr.1.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Join date : 10. 01. 15
Age : 39
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.
Re: Nakladačky
Loni jsem pěstovala odrůdy Bára, Dafne a Zuzanu. Poslední dvě jsem měla zbytek semen, které přišly vzorkem v časopisu. Báru jsem zakoupila záměrně, chtěla jsem odrůdu se štíhlými plody. Zpětně se mi nejeví, že by byl rozdíl mezi rostlinami, hojně jsem zalévala, v suchu plíseň nebyla, trochu trpěly sviluškou, postřiky O. Dále jsem měla pět roubovaných Dafne, protože mi zbyly podnože. Roubované rostly více. Porost byl mohutnější, neměly svilušku, později dostaly plíseň. Nevzpomínám si na nějaké podstatné rozdíly mezi třemi neroubovanými odrůdami.
K příspěvku pana Zdenka. Vždy jsem si myslela, že chuť nakladaček dělá nálev. Sama mám nálev od tchyně. Říkám, že mám od manžela recept na okurky a příjmení a potom taky DNA, kterou jsem vylepšila svoje geny. Okurky jsou kyselejší, než se dělaly u mých rodičů, na chuť jsem si již za léta zvykla, jiné by mi nechutnaly. Že by na chuť mohla mít vliv odrůda, jsem netušila. J.
K příspěvku pana Zdenka. Vždy jsem si myslela, že chuť nakladaček dělá nálev. Sama mám nálev od tchyně. Říkám, že mám od manžela recept na okurky a příjmení a potom taky DNA, kterou jsem vylepšila svoje geny. Okurky jsou kyselejší, než se dělaly u mých rodičů, na chuť jsem si již za léta zvykla, jiné by mi nechutnaly. Že by na chuť mohla mít vliv odrůda, jsem netušila. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Zastávám názor, že chuť odrůdy okurky má podstatný vliv na kvalitu konečného produktu- nakládané okurky. Nejkvalitnější asi byla hruboostná Znojmia, ale převálcovaly ji tehdy nové hybridní odrůdy hlavně kvůli úrodnosti. Ing.Holman se snažil udělat hybridní odrůdu, která by se chuťově co nejvíce podobala Znojmiji a z toho vznikla Regina F1. Jak už to bývá při šlechtění tak se většinou ta nejdůležitější věc chuť nedá tak jednoduše převést. Myslím si, že nejvhodnější pro v česku tradiční nakládání okurek jsou hruboostné okurky, zatímco hustoostné, které všechny vychází z holandských odrůd mně tak nechutnají. Ale co mám dělat, když se mně nechce okurky na nakládání pěstovat a prodávají se většinou jen hustoostné. Ale z těch pravé Znojemské okurky neudělám.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Pěstuji většinou hruboostné okurky, ne kvůli chuti, ale protože snášejí horší pěstitelské podmínky Vysočiny. Letos okurky k nakládání pěstovat nebudu, mám spoustu sklenic z r. 2015 a 2017. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Podle mého názoru je nálev hlavním, né však jediným aspektem chuti výsledného produktu. Samozřejmě u všech odrůd byl použit totožný lák podle manželčina receptu. To je jediné, čím se podílí na okurkách, jinak všechno dělám já. Karen vyhrála, protože měla nejlepší strukturu, byla jemná a křupavá. Závěrem bych řekl ,že každý máme jiné požadavky a jiné chutě.Jiřina napsal: Vždy jsem si myslela, že chuť nakladaček dělá nálev.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Join date : 10. 01. 15
Age : 39
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.
Re: Nakladačky
Já si rovněž myslím že hlavní chuť dělá nálev, dále struktura zavařené okurky. Nemyslím že chuť syrové okurky jako takové na tom hodně změní.
Re: Nakladačky
Tak tomu nerozumím. Nálev je vlastně jen ocet, cukr, voda, sůl a nějaké koření, přičemž nálev by měl jen podtrhnout chuť okurky a ne ji přebít nějakou chutí jako třeba kopr, křen a podobně. Hlavní a nejdůležitější surovinou stále zůstává okurka a na její chuti (ne v čerstvém stavu ale ve sterilovaném stavu) záleží především. Kdyby to tak nebylo, tak mohu zavařovat třeba hadovky, to by bylo sklenic. Okurka jako okurka.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Nakladačky sklízím co nejmenší, větší a přerostlé nezavářím. Měla jsem kdysi zavařené řezy z hadovek, bylo to rozblemcané a nikomu to nechutnalo. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Ocet je v každém nálevu, ale chuť okurkám nedodá. Ano, koření změní chuť, pokud je ho víc až k nepoznání. Potom je jedno jaká je ta okurka. Z hadovek ani z cukety nebo jiné dýně nálev okurku neudělá i když to bude ten nej nálev. Ale tím nechci nikoho přesvědčovat, je to přece jen diskuze a každý můžeme mít svůj názor jako i vnímání chuti
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Třeba můj muž před okurkami dává přednost nakládaným malým patizonkům. Okurka to ale není. Ta chuť je úplně jiná ve stejném nálevu. Dle mne se klasická okurka hodí k určitým pokrmům a jiná nakládaná zelenina zase k jiným. K zabijačkovým specialitám je nejlepší klasická okurka. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
To, že se okurka hodí k některým jídlům a k něčemu jinému třeba Moravanka, to máte úplnou pravdu. Ale já mám rád nakládanou okurku jen tak, samotnou na chuť (pět šest kousků) a to mne třeba taková Hamé Znojmia neukojí. Když jsem měl kvalitní okurky, tak jsme si se ženou nakrájeli tvrdý sýr, dobrý salám a k tomu okurky a zobali jsme u televize. Už to tak dlouho neděláme, protože takové okurky už nemáme. Mám také rád nakrájené rajče + okurek ev. dobrá paprika, jen tak beze všeho. A tak budu muset znovu začít pěstovat tu Reginu. .
Vladimír
PS.: Přeci jen je škoda mít doma originální Znojemský nálev a kazit ho s nějakými kupovanými okurkami.
Vladimír
PS.: Přeci jen je škoda mít doma originální Znojemský nálev a kazit ho s nějakými kupovanými okurkami.
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Ještě trochu zeširoka k nakládání okurek.
V mém dětství jsme vždy v létě s rodiči zajeli autem ke známým na Znojemsko a tam nakoupili několik přepravek meruněk a okurek k zavařování. Následující dva dny maminka s námi dětmi úrodu umístila do sklenic a zavařila.
U nás se na zahrádce pěstovaly jen salátovky, nakladačky se běžně nepěstovaly, bylo chladněji a jsme na Vysočině.
Dneska pěstuji vždy každý druhý rok nakladačky pro širší rodinu, denně či ob den sbírám, uchovávám ve sklepě a jedenkrát týdně někdo zaváří, já, mamka, sestra... Mne baví hlavně to pěstování, to zpracovávání již méně. Říkala jsem si, že pokud bych neměla svoje výpěstky - nakladačky, k zavařování kupovaných by mne nikdo nedonutil. Zkusila bych najít na trhu chuťově přijatelné okurky a nakoupila si je např. v akci, pokud by byly dražší. Jiřina
V mém dětství jsme vždy v létě s rodiči zajeli autem ke známým na Znojemsko a tam nakoupili několik přepravek meruněk a okurek k zavařování. Následující dva dny maminka s námi dětmi úrodu umístila do sklenic a zavařila.
U nás se na zahrádce pěstovaly jen salátovky, nakladačky se běžně nepěstovaly, bylo chladněji a jsme na Vysočině.
Dneska pěstuji vždy každý druhý rok nakladačky pro širší rodinu, denně či ob den sbírám, uchovávám ve sklepě a jedenkrát týdně někdo zaváří, já, mamka, sestra... Mne baví hlavně to pěstování, to zpracovávání již méně. Říkala jsem si, že pokud bych neměla svoje výpěstky - nakladačky, k zavařování kupovaných by mne nikdo nedonutil. Zkusila bych najít na trhu chuťově přijatelné okurky a nakoupila si je např. v akci, pokud by byly dražší. Jiřina
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
U nás v okolí se pěstují roubované nakladačky ve skleníku.
Sám nezavařuji (pouze zmrazuji jahody), žena nemá chuť či zájem zavařovat okurky, takže nakladačky nepěstuji.
Např. bratr (osobně) zavařuje kupované, nějak ho to baví a má nějaký svůj oblíbený recept (dal mi ochutnat, nejsou špatné),
ale zas ho moc nebaví skoro nic pěstovat.
Sám nezavařuji (pouze zmrazuji jahody), žena nemá chuť či zájem zavařovat okurky, takže nakladačky nepěstuji.
Např. bratr (osobně) zavařuje kupované, nějak ho to baví a má nějaký svůj oblíbený recept (dal mi ochutnat, nejsou špatné),
ale zas ho moc nebaví skoro nic pěstovat.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
J.R. napsal:U nás v okolí se pěstují roubované nakladačky ve skleníku.
Nakladačky jsem nikdy nerouboval a ani v tom nevidím smysl, a to z jednoho prostého důvodu. Nakladačky je potřebné sklízet "naráz" a v co největším množství, což je zásadní rozdíl oproti hadovkám, u kterých vyžaduji průběžný růst a co nejdelší výdrž.
Letos budu poprvé pěstovat nakladačky ve foliáku na síti a jsem zvědavý jak se jim bude dařit. Zde sázím hlavně na brzký výsev a co nejskorejší sklizeň. Běžně je vysévám již v dubnu a nakrývám netkankou. Tunel z netkanky ve foliáku ještě lépe ochrání malé rostlinky před chladem.
Pěstujeme výhradně hruboostné hybridy, a co se chuti týče (jak jsem již uvedl výše), tak tu udělá nálev, zelenina v něm a doba sterilizace (struktura okurky).
Re: Nakladačky
Smyslem roubováni nakladaček je, aby daly větší úrodu (než neroubované) a efektivně se využila plocha ve skleníku.Mirek napsal:
Nakladačky jsem nikdy nerouboval a ani v tom nevidím smysl, a to z jednoho prostého důvodu. Nakladačky je potřebné sklízet "naráz" a v co největším množství, což je zásadní rozdíl oproti hadovkám, u kterých vyžaduji průběžný růst a co nejdelší výdrž.
Samozřejmě, ze nakladačky je potřebné sklízet "naráz, ale roubováni s tím vůbec nesouvisí (ani s co "nejdelší výdrží").
Je to o způsobu pěstování.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Roubuji melouny a hadovky, ale nikdy jsem nepozoroval větší úrodu. U hadovek větší byla, ale spíše z důvodu prodloužení sezony. Mohu to zkusit i s nakladačkama a porovnat výsledky, ale opravdu za ty roky roubovaného pěstování je to hlavně o chorobách rostlin a jejich odolnosti vůči výkyvům počasí.
Re: Nakladačky
U Vás v Břeclavi to tak asi je, ale u nás na Vysočině je to tak, jak jsem psal.
Roubovaných okurek se na jaře v zahradnictví prodá velké množství, koho znám,
že zavařuje vlastní nakladačky, tak pěstuje jen roubované ve skleníku.
(Později po roubovaných se prodávají i neroubované za pár korun.)
Roubovaných okurek se na jaře v zahradnictví prodá velké množství, koho znám,
že zavařuje vlastní nakladačky, tak pěstuje jen roubované ve skleníku.
(Později po roubovaných se prodávají i neroubované za pár korun.)
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Pokud se mohu ještě vyjádřit, tak nakládané okurky jsou okurky nakladačky dochucené nálevem. Pokud někdo tvrdí, že nejdůležitější je nálev a až potom chuť okurky (hlavní suroviny), tak je těžké tomu oponovat. Proto už na toto nebudu reagovat.
Vladimír
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
Můj bratr si zase zakládá na (nějakém perfektním) nálevu, okurky zavařuje, jaké sežene.
Já nad tím obvykle kroutím hlavou, že to nemá cenu dělat, když je sám nepěstuje
a on se obvykle u toho tváří kysele. Tak už se k tomu taky - pokud možno - nevyjadřuji.
Já nad tím obvykle kroutím hlavou, že to nemá cenu dělat, když je sám nepěstuje
a on se obvykle u toho tváří kysele. Tak už se k tomu taky - pokud možno - nevyjadřuji.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Join date : 11. 01. 15
Re: Nakladačky
J.R. napsal:U Vás v Břeclavi to tak asi je, ale u nás na Vysočině je to tak, jak jsem psal.
Podmínky pro pěstování tvoří samozřejmě tu nejdůležitější podmínku. Předloni bylo takové počasí, že neroubovaným melounům se dařilo lépe než těm roubovaným, ale jen do té toby než se ochladilo a začalo pršet, pak se situace změnila.
Re: Nakladačky
U nás je o dost chladněji a rozdíl mezi roubovanými a neroubovanými je i skleniku dost znát,
jinak by to lidi nekupovali (cca 50 Kč/kus), páč jsou to obvykle velcí šetřílkové.
V Humpolci znám 3 prodejny s roubovanými okurkami, všechny nabízeji i nakladačky,
snadno a rychle se to prodává, první várky jsou hned pryč.
jinak by to lidi nekupovali (cca 50 Kč/kus), páč jsou to obvykle velcí šetřílkové.
V Humpolci znám 3 prodejny s roubovanými okurkami, všechny nabízeji i nakladačky,
snadno a rychle se to prodává, první várky jsou hned pryč.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Join date : 11. 01. 15
Strana 1 z 3 • 1, 2, 3
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru