Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tyčková rajčata

+8
Zdenci
Jiřina
PetulaKlapalkova
Mirek
miroslav
Catka
J.R.
MrBig46
12 posters

Strana 3 z 3 Previous  1, 2, 3

Goto down

Tyčková rajčata - Stránka 3 Empty Re: Tyčková rajčata

Příspěvek pro Zdenci Tue Aug 22, 2017 8:55 pm

Já se musím rajčete Gallant F1 zastat. Na chuť rajčat jsem řekl bych náročný a chuť Gallantu hodnotím stejně jako Start F1(samozřejmě chuti cherry nedosahuje ani jedno),který pěstuji hned vedle. Naopak rostliny jsou vytálnější a na plodech se netvoří žlutý límec. Obě odrůdy pěstuji vedle sebe venku b barelech pod převisem střechy v počtu 4+4.
Zdenci
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 944

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Wed Aug 23, 2017 3:34 pm

Já osobně taky na Gallantu nevidím nic špatného. Vzhledově je velmi pěkné, nepraská, žádný límec, jen chválím. Chuťově to není absolutní špička, ale s kupovanými bych to opravdu nesrovnával. Příští rok ho asi zase vyseju, je spíš otázka, jestli dokupovat semena až první pytlík dojde. Ale to je ještě daleko Smile
padr
padr

Poèet pøíspìvkù : 681

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Aug 25, 2017 10:11 am

Jak jsem si předsevzal, tak jsem letos pěstoval podstatnou část sortimentu hybridních českých rajčat: Start F1, Toro F1, Tornádo F1, Bejbino F1, Gallant F1, Torino F1, Orkádo F1, Uragan F1 a Sonet F1. Účelem bylo posoudit ranost jednotlivých odrůd a také jejich chuť. Pokud jde o tu ranost, tak u mne vzhledem k horkému slunečnému počasí začaly zrát všechny tyto odrůdy velmi brzy někdy ve druhé dekádě července, což je u mne cca o 14 dní dříve. Nebyl skoro žádný rozdíl mezi raným Startem a pozdnějším Tornádem. Snažil jsem se jednotlivé odrůdy vzájemně porovnat podle chuti. Ani mne nepřekvapilo, že všechny odrůdy snad s výjimkou Startu mají podobnou chuť, já jí říkám česká chuť (někdy výraznější, někdy trochu sladší, atd.). Vlastně všechny novější hybridy snad s výjimkou Bejbino F1 jsou hybridy typu LSL. Jsou to rajčata, kterým chybí jeden gen důležitý pro dozrávání. Jsou červená, s tuhou kůží, odolná proti poškození při dopravě a dlouho vydrží v perfektním stavu. Dle ing. Prášila ze SEMO chybějící gen způsobuje, že tato rajčata nikdy nedosáhnou výborné chuti. Toto napsal, když chválil nové rajče Bejbino F1, které podle něho je MSL a proto při podobných vlastnostech, jaké mají rajčata LSL je schopno dozrát do výborné chuti pro mlsné jazýčky. Musím přiznat, že ani Start F1 mně letos nijak neoslovil. Žlutý límec měly skoro všechny plody, byly poloviční a některé mně připadaly jako uvařené tím ostrým sluncem. Tornádo na tom bylo podobně.
Některé odrůdy Moravoseed už mají v popisu, že jsou LSL a těmto odrůdám jsem se chtěl vyhnout (snad jen s výjimkou Pálava F1- jejíž semena jsem nakonec nesehnal). Nedávno se objevilo v katalogu Moravoseedu, že i novinky Charmant F1 a Gallant F1 jsou LSL. Když mám vyjádřit můj subjektivní dojem z rajčat Moravoseedu, tak mně všechny připadly jako takové LSL, když jsem je utrhl přímo z rostliny, tak mně připadaly kyselé jakoby nedozrálé. Když jsem je nechal doma na polici a po týdnu je ochutnal, tak zase nic moc. Nevydržel jsem a všechny jsem je zpracoval na omáčku. Po přislazení OK. Myslím tím tato rajčata- Orkádo, Gallant, Sonet a také Torino a Toro od SEMO. Možná dělám něco špatně (nechat déle na rostlině ?, déle skladovat?), poraďte. Mám nakoupeno plno semen a rád bych alespoň něco z nich ještě využil. Jak poznáte, že třeba takové Bejbino je v optimální zralosti? Já když ochutnám jedno Bejbino, tak má vynikající chuť a když vezmu druhé, které se mně zdá úplně stejné jako to první, tak mně přijde nedozrálé.
Teď mám v plánu nechat všechna tato rajčata co nejdéle na rostlinách a potom co nejdéle dozrávat doma. Možná budou na podzim dobré pro skladování až někdy do vánoc.
Jak píše Zdenci, nelze chuť těchto rajčat srovnávat s cherry rajčaty a já k tomu dodám, že to nelze ani srovnávat s velkými červenými španělskými nehybridními rajčaty, která pěstuji.
Vladimír
PS.: Pokud máte jiný názor, napište a hlavně se nezlobte, toto je můj subjektivní názor. Každý máme jinou chuť, jiné podmínky pro pěstování a také to počasí nebylo u nást tento rok stejné
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Fri Aug 25, 2017 11:00 am

Právě kvůli chuti se v naší rodině pěstují k jídlu jen cherry odrůdy - nejlépe datlového tvaru a několik rajčat stejkových. Klasické rajče typu Tornádo by nikdo nedal do úst, pokud má k dispozici něco jedlejšího. I Stupické polní rané se jí jen na začátku sezony, dokud je bída o cherry.
Jiřina
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 659

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sat Aug 26, 2017 7:34 am

Ze "salátových" odrůd jsem letos vyzkoušel dvě nové odrůdy - Jabloňka Rosii a Orkado. Rajčátka pěkná, pěkně vybarvená, bez límců a podobných peripetií, jenže .... Obě odrůdy mají sice tenkou, ale poměrně tuhou slupku, a to při konzumaci hodně vadí. Dále je již pěstovat nebudu a co se tohoto typu rajčete týče, tak zůstanu u odrůdy Šerbet F1. Tato odrůda má sytě červené plody, velikostně mi připomíná Bejbino, ale má úžasně měkou slupku. Původně jsem ji kupoval jako Cherry-soudkovou odrůdu, ale obrázek na přebalu klamal.
Tyčková rajčata - Stránka 3 106_2143 Tyčková rajčata - Stránka 3 106_2179
Mirek
Mirek
Admin

Poèet pøíspìvkù : 2369

http://m3f1.webnode.cz/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro sasman Fri Jun 29, 2018 9:44 am

Pěstujete někdo Uragán F1? Zkouším ho letos prvně. Nemile mě překvapilo, že plody praskají ještě zelené. Tím mi velmi připomíná Stupické, které z tohoto důvodu nepěstuji. Možná je Stupické i jeden z rodičů Uragánu, nevím.
Ostatní odrůdy v podstatě nepraskají (viděl jsem jedno mírně prasklé rajče na Startu, ale mám 5 rostlin, takže je to zanedbatelné).
Příští rok možná zkusím jednu rostlinu Uragánu do fóliovníku...
sasman
sasman

Poèet pøíspìvkù : 144

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Jun 29, 2018 3:48 pm

Já mám jednu rostlinu Uragánu. U mne vzhledem k stále trvajícímu suchu nic nepraská, specielně Uragan F 1 nesleduji. Těch 6 mm co napršelo, sotva svlažilo zem. Zítra nebo pozítří jdu zase zalívat.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sat Apr 25, 2020 3:43 pm

Dnes jsem v zahradnictví zakoupil dvě tyčková rajčata, bo polovička chtěla vysadit něco na salát. Název jsem už zapomněl, ale o to teď nejde. Pěkné rostlinky o výšce asi 25 cm stály 12,- korun za kus. Když si vezmu, že bych je musel vysévat, pečovat o ně dva měsíce, tak vlastně ten můj letošní výsadek v rajčatech nabírá reálnou podobu. Kdybych nevyséval ty mé cherry a papriky, které stejně pozdechaly, tak jsem se mohl krásně gůlat a věnovat se jiným záležitostem.
Samozřejmě že můj oblíbený sortiment rajčátek ještě dlouho asi nikde nekoupím, ale chci jen tímto říci, že rajčata již nejsou mým koníčkem, stala se spotřební záležitostí.
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Catka Sat Apr 25, 2020 5:44 pm

Taky jsem dnes byla v zahradnictví a chtěla koupit nějaké rajče, Tak daleko jako je cena jsme se ale nedostali, musela jsem rychle odejít, aby majitele neurazil můj záchvat smíchu. Celý den mám díky tomu zážitku  skvělou náladu. Nebudu zde popisovat průběh návštěvy, aby to někdo nemusel zbytečně číst dvakrát. Popsala jsem to na svém webu, tímto si zde dělám reklamu, snad mi to admin nesmaže.

To gůlání bych chtěla vidět na vlastní oči Smile
Catka
Catka

Poèet pøíspìvkù : 884

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Zdenci Sat Apr 25, 2020 6:54 pm

Když to tak vezmu, tak si můžu dojít do superhyper obchoďáku a všechno si koupit a nemusím se starat ani o rostliny, zahradu můžu zatravnit či zabetonovat a pak už jen stačí vypustit automatické sekačky či zametače. Samozřejmě si dělám srandu. Nic z toho co děláme nemůžeme počítat na peníze a myslím, že to všichni dobře víme. Ano v dnešní době lze zakoupit pěknou sadbu všemožných druhů zeleniny. Jak už zmiňuje Mirek, největší slabinou je, že k dostání jsou pouze "obyčejné" odrůdy, když je ovšem prodejce alespoň zná a ne odrůdy z řad našich favoritů. Další problém je to, co zmiňuje paní Jana, v mnoha případech prodejce ani nezná název odrůdy. Takže stejně zas a znova budeme podstupovat to martyrium od semínka k úrodě. Mě by to snad ani jinak nebavilo, i když si někdy pěkně zanadávám.
Zdenci
Zdenci

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Sat Apr 25, 2020 8:00 pm

Při nákupu není ani jistota, že deklarovaná odrůda je opravdu ona. Mé zájmy se obrátily poněkud jiným směrem, takže rajčata, papriky, lilky jsou již za horizontem a právě ten ušetřený čas věnuji jiným "komoditám".
Mirek
Mirek
Admin

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Zdenci Sat Apr 25, 2020 8:13 pm

To máš pravdu, onehdá když jsem začínal, tak jsem kupoval Bejbino a vyrostlo Ildi. To bylo naposled, co jsem koupil sazenice rajčat. Od té doby už pouze svoje. Každý máme své priority, kterým věnujeme maximální pozornost, ostatní je na vedlejší koleji.
Zdenci
Zdenci

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 3 z 3 Previous  1, 2, 3

- Similar topics

Povolení tohoto fóra: