Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rád trhám rybíz

+4
Mirek
Zdenci
J.R.
MrBig46
8 posters

Goto down

Rád trhám rybíz Empty Rád trhám rybíz

Příspěvek pro MrBig46 Tue Jun 23, 2015 2:06 pm

Říká se, co se v mládí naučíš, tak to ve stáří jakoby najdeš. Nevím jestli to cituji správně, ale u mne to platí. V mládí jsem musel čtrnáct dní, každý den trhat asi 8-10 hodin rybíz. Tak jsem si na to zvykl, že už je to pro mne jedna z nejoblíbenějších prací. Sednu si na stoličku, trhám a přemýšlím si o nejrůznějších věcech. Letos bude asi úroda velmi dobrá. Proč o tom píši? Myslím si, že když už tady téma rybíz je, tak by tam mělo být něco napsáno, třeba i trochu naivního nebo i bezduchého. Wink
Vladimír

Rád trhám rybíz SAM_0152
MrBig46
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1488

Návrat nahoru Goto down

Rád trhám rybíz Empty Re: Rád trhám rybíz

Příspěvek pro J.R. Tue Jun 23, 2015 6:00 pm

Rybiz jsem trhal spise v detstvi, pomahal jsem dedovi, méně hodin, ale mozna vice dnu, rybizu bylo hodne. Také jsem si na to zvykl a bavilo mne to. Ted mam rybizu malo, zajem je maly.
J.R.
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1964

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Zdenci Tue Jun 23, 2015 7:42 pm

To já jsem pravý opak, trhání rybízu přímo nesnáším. V dětství jsem musel každé prázdniny trhat rybíz a ještě bez šťopek a nějak to na mě zanechalo následky. Jiné ovoce mi nevadí, ale rybíz fakt ne.
Zdenci
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 944

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Mirek Tue Jun 23, 2015 8:07 pm

Já rybíz nemusím, starám se o něj, ale sklizeň a zpracování má na starosti polovička. Já si jen semtam umím zobnout přímo z keře, jinak ho nemusím (červený), černý mi přímo smrdí. Kdyby to bylo na mě, tak už tam není ani jeden.
Mirek
Mirek
Admin

Poèet pøíspìvkù : 2369

http://m3f1.webnode.cz/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro miroslav Tue Jun 23, 2015 9:30 pm

marmelada z cerneho je ale znamenitá, cervený teda taky moc nemusim

miroslav

Poèet pøíspìvkù : 530

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Jun 24, 2015 8:25 am

Uz jsem se setkal s lidmi, kterym cerny rybiz smrdi, mne ta vune prijde prijemna.

Chutna mi stava z cerneho rybizu, bohužel to v rodine nikdo nechce delat, tak si občas v zimnim obdobi koupim dzus z cerneho rybizu.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Georg Black Wed Jun 24, 2015 2:30 pm

A co teprve, když se to dá do demižónu s kvasinkami, nechá pěkně pomalu tak měsíc kvasit atd..... V lednu nalahvovat a voila. Neznám nic lepšího, než vánoční cukroví s mladým rybízákem (černý je best, ale i červený je velmi použitelný). cheers

Georg Black

Poèet pøíspìvkù : 8

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Wed Jun 24, 2015 6:17 pm

Tak já rád trhám jen rybíz červený. Z těchto třech keřů natrhám za dvě až tři hodiny něco mezi patnácti až dvaceti kg. Prostě nové moderní odrůdy s mnoha kuličkami na struku (20 i více). Rřív to byla jiná fuška. Než se těch čtyři sta rybízů otrhalo, to trvalo. Pokud jde o jídlo, tak červený rybíz také moc nejím, ale všechen zpracovávám na marmelády (i v kombinaci např. s malinami), na kompot a také sirup. Miluji táč s rybízem a vánoční (linecké) a i jiné cukroví si nedovedu představit s jinou marmeládou než čistě rybízovou. Mám jen dva černé rybízy a ty mně opravdu chutnají, takže celou jejich úrodu sním- část přímo na zahradě (asi je to jediné ovoce na jehož jídlo si udělám na zahradě čas a trhám přímo do "huby"), zbytek si natrhám a dám do lednice (nikdo jiný to nejí).
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro miseku Wed Jun 24, 2015 8:55 pm

MrBig46 napsal:Tak já rád trhám jen rybíz červený. Z těchto třech keřů natrhám za dvě až tři hodiny něco mezi patnácti až dvaceti kg. Prostě nové moderní odrůdy s mnoha kuličkami na struku (20 i více). Rřív to byla jiná fuška. Než se těch čtyři sta rybízů otrhalo, to trvalo. Pokud jde o jídlo, tak červený rybíz také moc nejím, ale všechen zpracovávám na marmelády (i v kombinaci např. s malinami), na kompot a také sirup. Miluji táč s rybízem a vánoční (linecké) a i jiné cukroví si nedovedu  představit s jinou marmeládou než čistě rybízovou. Mám jen dva černé rybízy a ty mně opravdu chutnají, takže celou jejich úrodu sním- část přímo na zahradě (asi je to jediné ovoce na jehož jídlo si udělám na zahradě čas a trhám přímo do "huby"), zbytek si natrhám a dám do lednice (nikdo jiný to nejí).
                 Vladimír

Rybízu mám sice jen jeden stromek, ale je docela obsypaný, tak přemýšlím, že bych udělala nějaký sirup, možná i v kombinaci s malinami. Poradíte osvědčený recept? Díky.
A jaké jsou ty moderní odrůdy rybízu?
miseku
miseku

Poèet pøíspìvkù : 185

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Jun 25, 2015 8:35 am

400 keru je hodne, deda mival cca 100. Ale uz tenkrat mel velmi pekny rybiz, postupne vyselektoval pekne kere, ktere rozmnozil. U rybizu podle mne zalezi, aby se hodil do danych klimatickych podminek.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro miroslav Thu Jun 25, 2015 11:09 pm

treba u nas roste nejlepe cerny, zbyle rybizy jsou na tom o poznani hůře

miroslav

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Fri Jun 26, 2015 6:32 am

Cervenemu ci bilemu obvykle vyhovuje chladnejsi klima a vice vlahy. Chce to vhodne odrudy, popr. vhodny zpusob vysadby, aby si kere udrzely vlahu a tvorily si stin.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Jun 26, 2015 10:40 am

miseku napsal:
MrBig46 napsal:Tak já rád trhám jen rybíz červený. Z těchto třech keřů natrhám za dvě až tři hodiny něco mezi patnácti až dvaceti kg. Prostě nové moderní odrůdy s mnoha kuličkami na struku (20 i více). Rřív to byla jiná fuška. Než se těch čtyři sta rybízů otrhalo, to trvalo. Pokud jde o jídlo, tak červený rybíz také moc nejím, ale všechen zpracovávám na marmelády (i v kombinaci např. s malinami), na kompot a také sirup. Miluji táč s rybízem a vánoční (linecké) a i jiné cukroví si nedovedu  představit s jinou marmeládou než čistě rybízovou. Mám jen dva černé rybízy a ty mně opravdu chutnají, takže celou jejich úrodu sním- část přímo na zahradě (asi je to jediné ovoce na jehož jídlo si udělám na zahradě čas a trhám přímo do "huby"), zbytek si natrhám a dám do lednice (nikdo jiný to nejí).
                 Vladimír

Rybízu mám sice jen jeden stromek, ale je docela obsypaný, tak přemýšlím, že bych udělala nějaký sirup, možná i v kombinaci s malinami. Poradíte osvědčený recept? Díky.
A jaké jsou ty moderní odrůdy rybízu?

Původní odrůdy si nepamatuji, ale byly vysazeny v roce 1959 a toému podpovídala jejich kvalita. Moderními jsem myslel Losan, Tatran a Detvan, které tam mám teď, ale ty jsou také staré asi tak 12 let.
Sirupy dělám z višní, rybízu a nejvíce rybíz s malinami. Na sirupy melu rybíz společně s malinami na tom takovém strojku Tuti fruti, do šťávy dávám na 1 kg šťávy 0,6 kg cukru. Naliji do hrnce a zahřívám na teplotu 80 °C (měřím teploměrem vloženým ve šťávě). Jakmile sirup dosáhne teplotu 8O °C tak ho ihned nalévám do láhví, zazátkuji a otočím zátkou dolů. Používám láhve od Rumu a podobných alkoholických nápojů s kovovými zátkami, také tam mám nějaké lahve od sirupu myslím, se jmenuje YO YO nebo tak nějak. V receptu je doporučeno lahve předehřívat, já to nedělám a nikdy jsem neměl problémy s nějakým kažením. Když potom sirup používáme, tak ho pro jistotu dáváme do lednice- obsah cukru není tak vysoký, aby stoprocentně šťávu konzervoval jako je tomu u sirupů vyráběných za studena.
Jen ještě jednu poznámku: Na marmelády a džemy se mně neosvědčilo používat šťávu vylisovanou z rybízu kvůli obsahu pektinu, který je hlavně ve slupkách, ale rozvařuji celý rybíz a potom ho přepasíruji. Čistě rybízovou marmeládu dělám na cukroví, jinak na ostatní dělám kombinaci rybíz maliny.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Fri Jun 26, 2015 12:27 pm

Ještě bych chtěl dodat, že teplota by neměla přesáhnout těch 80 °C, projeví se to negativně na chuti- dostane to takovou varnou příchuť jako šťáva z kompotu.
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Tue Jul 14, 2015 6:57 pm

Tak toto je asi poslední kbelík rybízu co jsem letos natrhal. Byl určen pro mého bývalého koleghu ze zaměstnání. Na zahradě zůstala asi polovina celkové úrody, nemám pro ni žádné využití. na obrázcích také odrůdy Detvan a Tatran.
Vladimír
Rád trhám rybíz SAM_0008

Rád trhám rybíz SAM_0006

Rád trhám rybíz SAM_0007

MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro miroslav Tue Jul 14, 2015 9:35 pm

skoč si na nejaky farmarsky trh a lidi tu urvou ruce lol!

miroslav

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Trixy Tue Jul 03, 2018 10:41 pm

Jaký dobře plodící rybíz doporučíte? A případně odkud koupit?

Trixy

Poèet pøíspìvkù : 7

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro MrBig46 Wed Jul 04, 2018 3:32 am

Já mám tři odrůdy. Losan, Detvan a Tatran. Všechny rodí bohatě, Losan má největší bobule, ty slovenské mají zase hrozně moc bobulí na struku. Jedna z nic asi Detvan je ranější, ta druhá pozdní. Na jednom keři 10- 15 kg, nikdy jsem to ale nevážil. Není problém natrhat za hodinu víc jak 5 kg. Od každé odrůdy mám jeden keř, v záchvatu hamounství jsem si je ještě namnožil (dalších šest keřů). Rybíz trhám rád, ale nemám proč, takže všechno zůstane na keřích do doby než to samo spadne. Občas se někdo najde, kdo má zájem si natrhat, Jak a kde koupit nevím, občas na podzim prodávají stromkový rybíz, ale co je to zač nevím, nezajímá mne to.
Vladimír
MrBig46
MrBig46

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Jul 04, 2018 9:08 am

Rybiz - stromkovy i kerovy - se ve skolkach vcelku bezne prodava.

Zalezi odkud jste a zda si ho chcete koupit osobne nebo nechat zaslat.
Ja jezdim po dalnici pobliz této skolky, obcasne tam něco kupuji. Jinde bude nabídka obdobna.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Povolení tohoto fóra: