Zahrada
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Brambory 2015

+6
Zdenci
miseku
miroslav
J.R.
Mirek
Jiřina
10 posters

Strana 6 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Goto down

Brambory 2015 - Stránka 6 Empty Re: Brambory 2015

Příspěvek pro J.R. Sun Oct 23, 2016 11:29 am

V kbelikach jsem zatím brambory nepestoval, muze to byt zajimave, pokud je z rostliny velky vynos, coz by při zalevani mohl byt.
J.R.
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1964

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Mon Apr 03, 2017 9:51 pm

Včera jsem zasadila předklíčené velmi rané brambory na příruční záhonek, vzadu na zahradě máme ještě slepice, tam se ještě nic nedá sázet ani kopat. Zasadila jsem asi 40 ks hlíz odrůdy Mariannka a asi 20 ks hlíz odrůdy Carrera. Letos nemám více odrůd na zkoušení, protože můj dodavatel vzorků sadbových brambor bohužel na podzim zemřel. Tyto odrůdy jsem sehnala v malém balení v běžném prodeji. Hlízy nebyly ještě příliš naklíčené, ještě mohly setrvat nějakou dobu v bedýnce a klíčit. Vysadila jsem je hlavně z důvodu teplého počasí a proschlého záhonu, který se dal bez problémů zpracovat. Brambory na uskladnění sázíme strojově vždy koncem dubna.
Jiřina
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 659

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Mon Jun 19, 2017 6:33 am

Včera jsem provedl preventivni postrik brambor, porost byl jiz před zapojenim.
Nemam moc mista, radky mam 65 cm od sebe, loni jsem vyckaval a nebylo to uplne ono.
Pouzil jsem pripravek Ridomil Gold, pridal jsem Phosfik a horkou sul (2,5 procenta).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Mon Jun 19, 2017 9:30 am

U nás postřik zatím nehrozí, porost není zapojen a dle výhledu počasí brzy nebude. Brambory vzchází pomalu, z horka vadnou, ráno pookřejí, plevel neroste. Čekám na déšť. Brambory nepatří mezi preferované plodiny, které dostávají zálivku konví. Zalévám jen příruční záhonek s velmi ranými předklíčenými bramborami, ty t.č. kvetou. Tam se také stříkat nehodlám, ty budou, doufám, sklizeny dříve, než plíseň zavítá do našich krajin. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Mon Jun 19, 2017 10:00 am

Velmi rane se obvykle strikat nemusi, drive jsem pestoval stredni bez postriku a obvykle vydrzely cca do konce cervence a pak nat
lehla na plisen. Pokud bylo dost srazek, uroda byla slusna. Ale ted mam jen pozdni a rad bych aby vydrzely nejmene do konce srpna,
lepe do poloviny nebo do konce zari, abych z male plochy maximalizoval vynos.

Brambory obvykle nezalevam, pouze rozpustenym hnojivem po vzejiti. U nas v predminulem i v minulem tydnu zapršelo, tak brambory vypadaji vcelku pekne. Další postrik s horcikem planuji za dva tydny, horcik se ma davat do kvetu, uz jsem na jedne rostline objevil poupata.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Jul 02, 2017 11:34 am

Včera druhy fungicidni postrik brambor. Zapomnel jsem dat do postrikove kapaliny Phosfik, tak ještě
postrikam samostatne. Brambory zacinaji kvést, při dalším postriku jiz nebudu davat horkou sul.
Zatím je nat krasne zelena.

Pani Jirino, pokud pestujete brambory na poli, jak stridate plodiny ?
Po kolika letech davate brambory znovu na stejne místo ?
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Tue Jul 04, 2017 10:30 pm

Políčko na zahradě máme rozděleno přibližně na tři části. Na jedné se pěstují brambory, na další jahody, česnek, zelenina a co zbyde zelené hnojení a bezúdržbové dýně. Brambory se tudíž střídají po třech letech. Letos je u nás katastrofální sucho, které je nejhorší někde mezi Znojmem, Mor. Krumlovem a na západ zasahuje k nám, tak pod čáru tvořenou Dačicemi, Telčí, Třeští, Jihlavou. Když sleduji radarová data, po Jihlavu a Telč prší, k nám to nedojde. Letos jsme políčko upravili později důvodu nepřízně počasí o víkendech koncem dubna, Brambory sázeli až v květnu, v květnu jsem sázela i cibuli a sela zelené hnojení. Cibule a zelené hnojení vypadají velmi bídně, protož nevyužily zimní vláhu a potom už nepršelo. Brambory nejsou ještě zapojeny, ale vypadají zdravě, nejsou žádné známky houbových chorob, barva listů je tmavě zelená, Hnojili jsme jen NKP před výsadbou. Vím, že nejde o ideální hnojivo pro brambory, měli jsme staré zásoby. Pro zeleninu mám koupený Celerit. Soused stříkal brambory proti mandelince a ptal se mne, zda ji máme též. Odpověděla jsem: Nesbíráme, nestříkáme, nemáme. Patrně ji u nás sbírají hladoví ptáci. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Jul 05, 2017 9:50 pm

Katastrofální sucho Vam opravdu nezavidim, mam hruzu z toho, ze dojde voda v obecnich studnich.
U mne s destem také zadna velka slava, musim dost zalevat, nadoby mam necelých 3 m3, občas musim brat vodu ze studny.
Brambory u mne sice vypadaji pekne, ale zem pod nati je velmi vyschla, chtelo by to tak 24 hodin drobny dest, aspoň 30 mm.

Brambory - zajímalo by mne, zda je mozne davat na stejne místo každý druhy rok, pokud by se v lichem roce pestovaly
napr. 2 turnusy nejakeho vhodného zeleneho hnojeni. Asi ne, zatím jsem k tomu nic nenasel.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Thu Jul 06, 2017 8:54 am

Brambory se v našem kraji pěstovaly na zahradách léta a střídaly se obvykle s krmnou řepou, někdo je pěstoval stále na stejném políčku i bez prostřídání. To bylo v dobách, kde se pěstovaly na krmení pro prasata. Prasat je v chlívkách na venkově čím dál méně. U nás by se většinou dalo spočítat na prstech ruky ve vesnici, kdo chová prase. S tím také ubývá plochy brambor v zahradách. Ostatně pěstovat brambory pro prase je drahý špás. Znala jsem pěstitele raných brambor, ten je pěstoval na zahradě na prodej a pěstoval je po léta na stejném místě. Dle pěstitelů se v tomto případě musí každý rok kupovat certifikovaná sadba a záleží na tom, zda nedojde k zamoření pozemku nějakou chorobou. Prý stoupá rozšíření vločkovitosti brambor, což je houbová choroba hlíz, která se podobá poškozením drátovci. Tuto podporuje pěstování na stejném pozemku. Z plísně bramborové bych strach neměla, ta přiletí vzduchem. Takže si myslím, že Vaše střídání s vynecháním každý druhý rok je dostatečné. Ostatně ve velkovýrobě, kde střídají kukuřici do bioplynky, řepku do bionafty a pšenici na jednom poli, to též není ideální. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Sat Jul 22, 2017 10:27 pm

Ze čtvrtka na pátek u nás napršelo 45 mm. Bylo to poměrně prudké, hodně vody steklo. Brambory máme v řádcích po vrstevnici, tam se veškerá voda vsákla. Jsem zvědavá, co srážky způsobí na hlízách, protože dva měsíce předtím nepršelo. Zda vzniknou kulovité deformity nebo hlízy rozpraskají jak ruční granát? J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Sun Oct 22, 2017 12:54 pm

Pani Jirino, jak u Vas dopadly brambory ?
U mne uroda velmi pekna, cca o 30 % procent vyssi nez v minulych letech.
Pricitam to hnojeni a vcelku primerenym srazkam + asi 2x-3x jsem je - po mirnem desti, který zustal jen na listech - poradne zalil.
Jak brambory hnojite ?
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Wed Oct 25, 2017 11:50 pm

Brambory jsme sbírali pomocí "čerta" 2. 10., tou dobou byla většina natě zelená, bez plísně. Manžel ji musel posekat před vyoráváním. Úroda byla nadprůměrná, přičítám to dlouhé vegetaci, bramborám pomohla v červenci bouřka o 45 mm vody, která v mých podmínkách zůstala stát mezi brázdami a během noci se zcela vsákla. U souseda protekla řádky a proto měl úrodu podprůměrnou. Každá z odrůd na nestandardní počasí zareagovala jinak. Např. Adély v sousedství podmladily množství drobných hlíz. Moje Marioly narostly v menší počet pěkných kulatých velkých hlíz bez vad. Antonie bylo větší množství menších hlíz, ale pěkných tvarů. Bohemie podmladily i na různé patvary, úroda veliká. Jelly od Vás byly pěkně kulaté, bez patvarů, některé slupky mírně síťované, úroda velká, zelená nať do října. Laury daly úrodu průměrnou, hlízy vzhledné přiměřené velikosti. Celkově hodnotím rok 2017 u nás pro brambory úspěšný. Nebylo ani tak moc drátovcového poškození jako jiné roky, možná to souvisí s umístěním záhonu na políčku.
K hnojení. Dříve jsem mívala chlévský hnůj od někoho za seno, poslední roky hnůj nemám, manžel by mohl opatřit hnůj z místního bývalého statku - obávám se reziduí herbicidů, odmítám, tudíž hnojíme vlastním kompostem z trávy listí a zbytků + zjara manžel rozhodil po políčku NPK. Na příští rok mám zakoupený Celerit, tem by měl být vhodnější, neobsahuje chloridy. Letos pěstováno bez postřiků, nikdy mi nepřišlo natolik "plísňové" počasí, aby se preventivně stříkalo. Mandelinku stříkal soused a ptal se mne, zda jsme stříkali proti mandelince. Odpověděla jsem: Nestříkáme, nesbíráme, nemáme. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Oct 26, 2017 8:53 am

Mandelinka se u mne nevyskytuje, naposledy před vice nez 5 lety.
Hnuj s herbicidni slamou drive jsem bezne pouzival, pokud se da na plochu primerene množství a na podzim zaryje, přes zimu vyprcha.
Problémy u rajcat se mne projevily, pokud jsem odebral z hromady zkompostovaného hnoje a dal do kyble, kde jsem pestoval rajce.
Cereit uz nekupuji, mam posledních 5 kg. Presel jsem na YaraMilaComplex a hnojiva Kristalon.
YaraMilaComplex ma 50% fosforu ve forme polyfosfatu, coz je dulezite i pro brambory.
Takze bych Vam doporucil koupit si 25 kg tohoto hnojiva, kilogramova cena je pak v bezne relaci.
V programu vyzivy brambor od firmy Yara je uvaden i 3x listovy postrik fosforecnym hnojivem, takze hodlam i v pristim roce
provadet listovou vyzivu přípravkem Phosfik.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Oct 26, 2017 9:01 am

Kompost bezne pouzivam, další alternativou je zampionovy substrat, který zbyde po pestovani zampionu, ten herbicidy neobsahuje.
Nasel jsem další zampionarnu v Pelhrimove, zkusim tam tento tyden zajet, nevim zda to vyjde.

Použity žampionovy substrát, dle vyzkumu potlačuje škodlivé půdní houby nejlépe ze všech kompostů a hnojů.
Patrně je to způsobeno přítomností užitečných půdních hub, které se v substrátu nahromadily u kořenů žampionů při jejich pěstování.
Takze pro pestovani jahod by mel byt idealni.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Thu Oct 26, 2017 1:49 pm

Dá se už někde ten Phosfik normálně sehnat nebo zatím stále jen individuální dovozy ze zahraničí?
padr
padr

Poèet pøíspìvkù : 681

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Oct 26, 2017 2:01 pm

Nevim, zkuste dohledat na internetu, ale pochybuji.
Ještě mam, ale je to lahev 1 L, nevim presne, kolik v ni zbyva.
Mozna si na jare z Nemecka koupim do zasoby.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro padr Thu Oct 26, 2017 2:24 pm

No právě že jsem hledal a nenašel. Pokud si budete na jaře objednávat, mohl bych se k Vám připojit?
padr
padr

Poèet pøíspìvkù : 681

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Thu Oct 26, 2017 2:36 pm

Muzete, budu asi stejne objednávat 3 ks, takze budu mit 1-2 navíc.
Dam vedet, az mi to prijde, asi nekdy v unoru.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Fri Mar 09, 2018 11:05 am

padr napsal:... Pokud si budete na jaře objednávat, mohl bych se k Vám připojit?
Objednal jsem v Nemecku 3x Phosfik (1 L).
Predpokladam, ze dojde nejdříve tak za tyden, poslu Vam SZ, zda mate o jedno baleni zajem.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Mon Mar 19, 2018 10:53 am

Phosfik (3 x 1 L) je jiz na ceste ... viz zde.
Zatim je v Lehrte (DE),  "In transit, Preload".
Trochu to trva, ale postovne nebylo ze zahranici drahe (9,12 EUR).
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Tue Apr 10, 2018 9:35 pm

Dneska jsem zasázela záhonek raných brambor. Odrůdy Mariennka, Sunshine a Bellarosa. Sadba uznaná, ze tří zdrojů. Hlízy narašené, narašení různé, zakořenění letos žádné. Množství asi 60 hlíz. Kypřeno včera motykou, řádky též připraveny motykou, zakopáváno jinou motykou. Záhon hodně vyschlý.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Wed Apr 11, 2018 8:54 am

U mne je take vcelku sucho, o Velikonocích byly jen takove drobne prehanky a od te doby neprselo.
Budu davat zas jen pozdni odrudu Jelly a asi az poslední vikend v dubnu.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Jiřina Mon Apr 23, 2018 10:01 pm

O víkendu jsme zasázeli brambory strojově sazečem za traktor na velké zahradě. Máme 7 brázd, odrůdy Laura, Concordia, Antonie, Torenia, Bohemia a zbytek nenaklíčené velmi rané Sunshine. Lauru mám svoji sadbu získanou při vykopávání brambor na podzim pozitivním výběrem. Vybírala jsem malé plody pod silnými stromky se zelenou natí, kde bylo hodně brambor. Ostatní odrůdy jsou uznaná sadba nakoupeno ze tří zdrojů. Můj dodavatel bramborové sadby bohužel již dříve zemřel, takže musím sadbu shánět sama, naštěstí je množství internetových obchodů, kde dodávají po 5 kg v balení. J.
Jiřina
Jiřina

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Tue Apr 24, 2018 8:18 am

Zatím jsem nestihal, budu sazet az tento vikend, coz je ale pro pozdni brambory optimalni termin.
Kupuji jen Jelly v baleni 25 kg v Europlantu, 5 kg uz dve sezony nemeli, zrejme to mali pestitele nepestuji.
Jeden kamarad je z Jelly nadseny, tak si vezme cca 1/3, druhemu dam zbytek (za symbolickou cenu nebo zdarma).
Baleni 25 kg stoji cca 15 Kc/kg oproti cca 20 Kc/kg v malem baleni, takze jsem cca na svém.
Vynos a chut jako Jelly podle mne ostatní odrudy nedosahuji.
Urcita nevyhoda, ze přes prázdniny nemam vlastní brambory, pestuji vhodne predplodiny pro jahody a pro brambory nemam misto.
Jahody chteji pokud možno zdravou pudu a není mozne do toho cpát brambory, jinak to prinasi negativni dusledky.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro J.R. Tue Apr 24, 2018 12:24 pm

Jiřina napsal:... odrůdy Laura, Concordia, Antonie, Torenia, Bohemia ...
Zajimalo by mne hodnoceni těchto odrud, zejména varny typ B, coz bude asi jen Concordia (a Laura).
Mozna bych nekdy vysadil i stredni (poloranou) odrudu.
Lauru jsem tedy mel, velmi pekna, ale vynosem, chuti a odolnosti se Jelly nevyrovna.
J.R.
J.R.

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek pro Sponsored content

Sponsored content

Návrat nahoru Goto down

Strana 6 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

- Similar topics

Povolení tohoto fóra: