Citrusy v zimě
+3
Wimpi
Mirek
Catka
7 posters
Zahrada :: Ovocné stromy :: Ostatní
Strana 3 z 3
Strana 3 z 3 • 1, 2, 3
Re: Citrusy v zimě
Přečetl jsem si tento článek, a zaujalo mne tam (ne)používání dešťové vody, kterou víceméně pro citrusy schraňuji.
Naposledy upravil Mirek dne Mon Aug 20, 2018 12:59 pm, celkově upraveno 1 krát
No to je pěkné
Takhle vzniká to rčení - nejhloupější sedlák, největší brambory. Já naštěstí zalévám tvrdou kohoutkovou, hnojím jen univerzály a oba calamondiny mi plodí jak vzteklý.

padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Mým citrusům se hodně líbí zálivka hnusnou, teplou, kalnou vodou, kterou teď máme díky vedrům v zahradním jezírku. Ale že by jim prospívalo vyšší pH substrátu, tož to ne. Když jsem zálivku mírně okyselila a používám hnojivo pro rostliny kyselomilné, tak vypadají mnohem lépe. I když já jsem měla pH asi mnohem vyšší než 6 uvedených v článku
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Poměřil jsem pH a pohybuje se v hodnotách 6-7. Zakoupil jsem Kristalon pro borůvky a rododendrony, ještě vyzkouším i ledek vápenatý.
Nádhera, jen tiše závidím ....
Narovnání kmínku - při řesazení do větší nádoby bych rostlinu dal kmínkem rovně a dosypal zeminu.
Narovnání kmínku - při řesazení do větší nádoby bych rostlinu dal kmínkem rovně a dosypal zeminu.
Dnes jsem utrhla první dva pomeranče. Jednak jsem chtěla ulevit obsypanému stromku a taky jsem byla zvědavá, jak plody chutnají. Byly vynikající -šťavnaté a sladké. Hodně jsem letos citrusy zalévala, téměř nepřetržitě stály v bednách s vodou a šťavnatost plodů je toho důsledkem. Na obrázku je pomeranč odrůdy Washington ve společnosti Asiminy. Skvělá svačinka!

Naposledy upravil Catka dne Mon Nov 05, 2018 12:39 pm, celkově upraveno 1 krát
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Vám stály ve vodě? Moje zkušenost je, že přelití znamená odumírání kořenů a opad listů i plodů. Proto je držím na pokraji sucha a používám hodně prodyšné substráty. Bohužel nevím, na čem mám rostliny roubované.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Taky mi některé odrůdy v zimní zahradě začaly rozkvétat, včera při úklidu jsem si všiml, že i některé venku umístěné. Bohužel něco začíná nebezpečně žloutnout, začínám mít obavy, že jsem přestal moc brzo s hnojením, ale kdo mohl čekat, že bude v listopadu dvacet stupňů. Zkusím to nafotit, pokud tedy nebude tma než dojedu z procesu.
Že začátkem zimy nebo v zimě citrusy kvetou, je úplně normální, nemám to přesně naštudované, ale souvisí to s tím, že v subtropech se vegetační cyklus rostlin nekryje s tím naším, kdy máme jasné období plné vegetace a období vegetačního klidu. V každém případě, bych nyní, když už začíná být venku kriticky málo světla (šero a krátký den), omezil hnojení na minimum, snížil teplotu a nepřeléval, udržoval kořenový bal spíše sušší, než mokrý. Krátkodobé vyschnutí balu neškodí. Citrusy nejsnáze toto zimní období přečkají v utlumeném stavu. Žloutnutí a opad listů je reakce, kdy v těchto pro citrusy nepřirozených podmínkách, které jim poskytuje prostředí naší zeměpisné šířky, dojde k nepřirozené stimulaci růstu, například moc tepla vs. tma, zima vs. přemokření, přehnojení vs. tma a zima, atd…
Jámám citrusy pořád venku, schovával jsem je jen, když v noci mrzlo. Taky mi začaly kvést. Nehnojím, jen umírněně zalévám. Až začne mrznout, přestěhuji je dovnitř, kde bude bohužel dost tma a teplota 10-15°C, což je hodně. Na což každoročně reagují mí dva citrusoví matadoři určitým opadem listů. Ale na jaře, když je vytáhnu ven, se to srovná.
Jinak žloutnutí listů se u mých citrusů taky silně projevovalo, když na venkovním stanovišti cca půl dne na ně svítilo přímé slunce. Ale tyto žluté listy neopadávaly a držely pevně na větvičkách. Snažil jsem se různě hnojit, ale nepomohlo to. Tak jsem to vyřešil tím, že teď citrusy nemám na přímém slunci a je to OK. Pěstuji už jen dvě Fortunelly, všechno jsem postupně rozdal. Vinaření je větší adrenalin!
Jámám citrusy pořád venku, schovával jsem je jen, když v noci mrzlo. Taky mi začaly kvést. Nehnojím, jen umírněně zalévám. Až začne mrznout, přestěhuji je dovnitř, kde bude bohužel dost tma a teplota 10-15°C, což je hodně. Na což každoročně reagují mí dva citrusoví matadoři určitým opadem listů. Ale na jaře, když je vytáhnu ven, se to srovná.
Jinak žloutnutí listů se u mých citrusů taky silně projevovalo, když na venkovním stanovišti cca půl dne na ně svítilo přímé slunce. Ale tyto žluté listy neopadávaly a držely pevně na větvičkách. Snažil jsem se různě hnojit, ale nepomohlo to. Tak jsem to vyřešil tím, že teď citrusy nemám na přímém slunci a je to OK. Pěstuji už jen dvě Fortunelly, všechno jsem postupně rozdal. Vinaření je větší adrenalin!
Strana 3 z 3 • 1, 2, 3
Zahrada :: Ovocné stromy :: Ostatní
Strana 3 z 3
Povolení tohoto fóra: