Žloutnutí listů
2 posters
Zahrada :: Choroby a škůdci na ovoci a zelenině :: Výživa rostlin a projevy nedostatků či nadbytků jednotlivých prvků
Strana 1 z 1
Žloutnutí listů
Potřeboval bych poradit a hlavně rozlišit o co se jedná. Studené a mokré počasí předchozích týdnů zanechalo neblahé následky na rostlinstvu, a je jedno zda se jedná o růst v nádobě nebo ve volné půdě. Nastala chyba v "komunikaci" mezi nadzemní částí a kořeny, nyní je otázkou co s tím. Vše roste strašně bujně, ale je povětšinou světlé barvy, takže je dusík na místě?
Na tomto snímku je samice kiwi, vysazena ve volné půdě, celkem pravidelně hnojená. K těmto změnám došlo po deštích.
List vinné překotně rostoucí révy, tady je problém asi nejmenší a měl by to pořešit postřik hnojivem na list.
Citroník v květináči umístěný venku. Nadbytek boru nebo nedostatek draslíku??? Je to tak strašně podobné!!!
Poncirus Trifoliata (citronečník trojlistý) umístěný v nádobě, přihnojený je, takže asi nejspíše chloroza z nedostatku železa. Práškové železo mám, takže zkusím jeho aplikaci.
Rozpoznat problém není vůbec jednoduché, podobně jsou na tom třebas maliny na záhoně i v nádobě. Možná se to ustálí až nebude každý den chcát a bude teplo a slunce.
Na tomto snímku je samice kiwi, vysazena ve volné půdě, celkem pravidelně hnojená. K těmto změnám došlo po deštích.
List vinné překotně rostoucí révy, tady je problém asi nejmenší a měl by to pořešit postřik hnojivem na list.
Citroník v květináči umístěný venku. Nadbytek boru nebo nedostatek draslíku??? Je to tak strašně podobné!!!
Poncirus Trifoliata (citronečník trojlistý) umístěný v nádobě, přihnojený je, takže asi nejspíše chloroza z nedostatku železa. Práškové železo mám, takže zkusím jeho aplikaci.
Rozpoznat problém není vůbec jednoduché, podobně jsou na tom třebas maliny na záhoně i v nádobě. Možná se to ustálí až nebude každý den chcát a bude teplo a slunce.
Re: Žloutnutí listů
Otázka je, čím přesně kiwi hnojíte - mělo by se hnojit jen hnojivy pro kyselomilné rostliny. Mě se projevila chloróza u argut první sezónu po výsadbě. zaléval jsem proto nějakou dobu rostlinu okyselenou vodou a na podzim jsem ke každé rostlině rozhodil síru, která půdu okyselila. Následující 2 sezóny se mi chloróza už neobjevila. Ale mohlo to být způsobeno i tím, že byly rostliny moc malé? nevím...
sasman- Poèet pøíspìvkù : 144
Mám vysazeny dvě samice a jednoho samce kousek od sebe. "Problém" má ale jen jedna samičí rostlina, a to ještě je to různé i v jednotlivých patrech (viz. snímek). Dole je to OK, uprostřed je viditelné žebrování listů, a nahoře je to již zase v pořádku, jako kdyby rostlina kopírovala průběh počasí. Něco podobného, ale bez zvýrazněného žebrování listů pozoruji u fíkovníku. Dole a nahoře jsou listy světlejší, uprostřed tmavě zelené.
Zleva: samice, samec, samice.
Zleva: samice, samec, samice.
Já jsem měl naopak tehdy problém hlavně se samcem, ten vypadal nejhůř. 3 samice na tom byly různě špatně, jedna byla tuším i úplně OK. Mohlo by to být i tím, že šlo v mém i vašem případě o mladé rostliny. Další roky už problémy nemám - provedl jsem nějaká opatření (viz výše), ale jestli zafungovaly, to nevím. Možná prostě rostliny zestárly a "dostaly rozum".
sasman- Poèet pøíspìvkù : 144
V mém případě se jedná o loňskou výsadbu kontejnerovaných sazenic. Když to řeknu blbě, tak to vypadá že se rostlinstvo po oteplení začíná vybarvovat, 14 dnů vody a zimy udělalo své.
Similar topics
» Kadeřavost listů broskvoně (Taphrina deformans)
» Skvrnitost listů třešně a višně (Blumeriella jaapii)
» Skvrnitost listů třešně a višně (Blumeriella jaapii)
Zahrada :: Choroby a škůdci na ovoci a zelenině :: Výživa rostlin a projevy nedostatků či nadbytků jednotlivých prvků
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: