Melounoviště 2019
+2
Mirek
miseku
6 posters
Melounoviště 2019
Jelikož mi dnes z Řecka dorazila semínka odrůdy Charleston Gray, tak si tímto dovoluji zahájit novou melounovou sezonu. Sortiment nerozšiřuji, jen aktualizuji osivo.
Re: Melounoviště 2019
Můžete prosím napsat odkaz na stránky, kde jste objednával?
miseku- Poèet pøíspìvkù : 185
Odkaz na e-bay je tady
Na e-bay je spousta odkazů, možná i levnějších, ale snažím se volit variantu v originálním balení. Tady je nějakých 50 semen v ceně necelých 75,- Korun.
Dříve jsem nakupoval i na 123zaden, je to spolehlivý a rychlý dodavatel z Holandska. Ještě čekám na odrůdu Lady F1, se kterou jsem rovněž velmi spokojen. Doposud jsem ji kupoval u estonců, ovšem zde je cena za tři semínka 1,32 € a poštovné nějakých sedm až osm. "Podarok severu" bych měl mít v zásobě, k tomu ještě něco z rodiny Crimsonů, a tím by byl sortiment melounů asi uzavřen. Ještě musím pořídit nějaké podnože, ale to se nejspíše opět obrátím na SEMO. Záleží co budou mít v nabídce (Herkules), každopádně to jistí Sprinter.
Na e-bay je spousta odkazů, možná i levnějších, ale snažím se volit variantu v originálním balení. Tady je nějakých 50 semen v ceně necelých 75,- Korun.
Dříve jsem nakupoval i na 123zaden, je to spolehlivý a rychlý dodavatel z Holandska. Ještě čekám na odrůdu Lady F1, se kterou jsem rovněž velmi spokojen. Doposud jsem ji kupoval u estonců, ovšem zde je cena za tři semínka 1,32 € a poštovné nějakých sedm až osm. "Podarok severu" bych měl mít v zásobě, k tomu ještě něco z rodiny Crimsonů, a tím by byl sortiment melounů asi uzavřen. Ještě musím pořídit nějaké podnože, ale to se nejspíše opět obrátím na SEMO. Záleží co budou mít v nabídce (Herkules), každopádně to jistí Sprinter.
Takto to bude příští rok vypadat i v mém skleníku. Heč! No, snad se tomu alespoň trochu přiblížím.
https://www.instagram.com/p/BrmTFwcg3l2/
https://www.instagram.com/p/BrmTFwcg3l2/
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
To je pěkné, ale tento způsob vyžaduje velmi intenzivní péči. Zkoušel jsem to, ale výsledky byly horší než při pěstování na záhonech.
Hezké, to bude hydroponie jako vyšitá.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Pěstovala jsem žluté melouny ve skleníku ve velikých květináčích a byla jsem spokojená, jen musím dovnitř nalákat hmyz, aby došlo k lepšímu opylování. Asi tam umístím květináče s levandulí a zapojím čmeláky. Nemusím sklidit těch melounů desítky, stačí několik krásných kvalitních kousků, aby byl na ně příjemný pohled, chodím se do skleníku uklidnit po někdy náročné práci a někdy nepříjemných lidech. Přihodím tam ještě kiwano a nějaké zajímavé okurky.
Když jsem s melouny začínal, tak jsem je míval i ve sklenících i ve foliáku, vodní i cukrové. Výkyvy teplot, svilušky (a další škůdci), choroby a nároky na výživu mne od takového pěstování odradily. Pokud se mi urodil na rostlině jeden melou, byl jsem rád, pokud dva, tak to bylo skvělé, mnohdy se ale neudržel ani jeden.
Každopádně držím palec a dejte vědět jak se daří.
Každopádně držím palec a dejte vědět jak se daří.
No rozhodně se o to alespoň pokusím, se škůdci a chorobami jsem ve skleníku potíže neměla, ale zařídila jsem se podle "ruských " rad a nechala oboje dveře celou sezónu otevřené a to i při docela nízkých teplotách. Nekondenzovala tam žádná voda, nebylo tam vlhko a třeba houbové choroby tak neměly živnou půdu. Ani škůdcům se tam nelíbilo, jen mravenci měli dojem, že našli perfektní ubytování, ale těm jsem dodala bufet a vzdali to. Ohledně výživy mám spoustu nápadů, které se snad rostlinám budou zamlouvat. Pevně věřím v to, že se budu mít čím pochlubit.
Já nechávám skleník otevřený také celé léto, ale stejně jsem s hmyzem bojoval. Letos jsem dostal jednu sazenici konopí (samce, ze kterého nejde nic vyrábět) a zasadil ji do rohu skleníku. Měl mi podle dárce pomoci od škůdců a opravdu to fungovalo, neměl jsem ani mšice ani svilušky ani molice. Pravděpodobně to konopí opravdu fungovalo, ale nevím, jak seženu nové na tento rok. Jen jsem ho musel hodně stříhat, mělo snahu růst do obřích rozměrů.
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Jednu rostlinu konopí jsem také zkoušel, konce výhonů a květenství byla bohužel napadena plísní a hnilobou, prostě nechutný pohled. Již dříve jsem zkoušel tabák, ale ten byl napaden jako první. Problém je vlhkost.
Dorazily mi další melouny osvědčené odrůdy Ledi F1. Ve skutečnosti nejsou ale tak protáhlé.
Původně jsem objednával tato semena.
Dorazily mi další melouny osvědčené odrůdy Ledi F1. Ve skutečnosti nejsou ale tak protáhlé.
Původně jsem objednával tato semena.
Vzhledem k tomu, že ve skleníku pěstuji vše v nádobách a není tam tedy žádná volná půda, jen tkaná textilie, tak jsem nezaznamenala vůbec žádné nepříjemné vlhko. Taky veliké dveře na obou stranách dokonale větraly a já jsem dokonce občas tkaninu pokropila vodou, zdálo se mi to sucho až nepříjemné. Proti škůdcům jsem koupila lepové desky, ale nebylo potřeba je použít. Pro pěstování melounů jsem se s těžkým srdcem rozhodla vyhradit jeden rajčatový paletový box. Tam by se jim mohlo líbit. Zakomponovala jsem tam ovčí hnůj, takže živin by mohlo být dostatek.
Melouny mívají velký problém se sviluškami, ve skleníku, foliáku i venku, zvláště pokud je sucho. Pokud je mokro a vlhko, tak zase útočí čerň okurková, padlímu je to jedno.
Tak jsem dnes "sklidil" první meloun, a byl to plod z druhé výsadby. Napadla ho nějaká hniloba, jeho povrch byl tečkovaný, a tečky se postupně měnily ve fleky, až jeden velký zespod meloun definitivně odepsal. Praštil jsem s ním o zem a byl krásně červený, dokonce i sladký, semena vyzrálá. O víkendu chci zkusit již sklidit něco z letošní poměrně bohaté a pěkné násady melounů. Bude to z první výsadby, která se uskutečnila poněkud dříve než druhá výsadba, a melouny by zde měly být min. 35 dnů staré.
U poškozeného plodu byly určitě nastartovány procesy urychlující "zrání" plodu. Něco podobného se dá pozorovat např. naďoblých broskví nebo nektarinek, kdy se plody vybarvují, ale do zralosti mají daleko.
U poškozeného plodu byly určitě nastartovány procesy urychlující "zrání" plodu. Něco podobného se dá pozorovat např. naďoblých broskví nebo nektarinek, kdy se plody vybarvují, ale do zralosti mají daleko.
To jsi to i ochutnal? Tak to je vášeň
Já zatím okukuji cukrové melouny (vodní nemám) a naposledy jsem je zkoušel ve skleníku. Vloni mi uhnil a letos sice roste, ale má zatím 1 plod. Venkovní rostlina již má 6 (8?) plodů a čekám, kdy konečně začnou vonět, abych je sklidil. Počasí je na sangriu jako dělané!
Já zatím okukuji cukrové melouny (vodní nemám) a naposledy jsem je zkoušel ve skleníku. Vloni mi uhnil a letos sice roste, ale má zatím 1 plod. Venkovní rostlina již má 6 (8?) plodů a čekám, kdy konečně začnou vonět, abych je sklidil. Počasí je na sangriu jako dělané!
padr- Poèet pøíspìvkù : 681
padr napsal:To jsi to i ochutnal? Tak to je vášeň
Cukrové melouny už také sklízím, krásně voní, ale změnu zabarvení zatím nepozoruji. Ty venku mají běžně pět plodů na rostlině, doma ve skleníku mám na dvou rostlinách jeden plod.
PS: Sangria, to je ta nemoc co mi ničí listy na melounech?
Včera jsem sklidil další Podarok severu, tentokrát měl něco málo přes deset kilo. To už je ale na běžnou konzumaci hodně, zn. ideál je 5-6 kg.
Mirku, nahlédněte prosím k sobě do "melouny a okurky" do knihy návštěv, díky V.L.
Vlasta L.- Poèet pøíspìvkù : 86
Povolení tohoto fóra: