Jahody 2019
+5
Mirek
J.R.
MrBig46
Zdenci
Jiřina
9 posters
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 3 z 10
Strana 3 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Jahody 2019
Zřejmě další můj hloupý nápad, zkusím tedy na jaře koupit pár stáleplodících jahod. Místo keramzitu zvolím kokosový substrát a na podzim je přesadím do záhonu ve skleníku.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Kdyz se na jare koupi frigo sadba, tak muze pred vysadbou byt par dnu v lednicce (ne v mrazaku pokud sla postou).Zdenci napsal:Teď na to koukám, frigo sadba potřebuje být uchována při teplotě -1°C až -2°C což opravdu nejsem schopen zajistit.
I kdyz kamarad mi pred par lety rikal, ze v Jihlave nejaka zahr. prodejna prodava frigo sadbu po kusech, meli ji tam v mrazaku.
Koupili asi ve Vrananech po 6-7 Kc/ks, prodavali 10 Kc/ks (libovolne male mnozstvi).
To uz se mi zda rizikove, ale nevim jak rychle tu sadbu dostali a jakou teplotu meli v marazaku.
Ale nekolik mesicu od podzimu do jara by to velmi pravdepodobne provizorne nefungovalo.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
V Jihlavě na Hosově v tom zahradnictví jsem kupoval frigo sadbu Karmen před dvěma lety. Měli ji v chlaďáku, kupoval jsem pouze 20ks, cenu už si nepamatuji.
Letos jsem nestihla vyplet celý záhon jahod, část mi zbývá na jaro. Stalo se mi to poprvé za asi třicet let pěstování. Na vině je částečně počasí, větší část léta a podzimu byla tak suchá, že se nedalo okopávat, v září jsem jeden víkend strávila na poznávačce a další na návštěvě sestry v Čechách. Také na tom nese vinu nadúroda jablek, které jsem trhala po odpolednech v září. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
V pondělí 18.02. jsem byl na skoleni pestitelu jahod v Melniku.
Mj. jsem se dozvedel, ze z duvodu odsireni elektráren jiz pudy nejsou kyselé a nemelo by se vapnit,
ale místo toho davat sadrovec (pro dodani vapniku do pudy).
V Nemecku se uz udajne sadrovec prodava napytlovany, u nas jsem zatím nikoho nenasel, kdo by ho prodaval.
Mj. jsem se dozvedel, ze z duvodu odsireni elektráren jiz pudy nejsou kyselé a nemelo by se vapnit,
ale místo toho davat sadrovec (pro dodani vapniku do pudy).
V Nemecku se uz udajne sadrovec prodava napytlovany, u nas jsem zatím nikoho nenasel, kdo by ho prodaval.
Nasel jsem, ze existuje produkt "Kalcis S 14" (složení z 80% přírodní sádrovec a 20% křídový vápenec) … zde.
Bezne se ale neprodava, resp. balení: 600 kg bigbag.
Bezne se ale neprodava, resp. balení: 600 kg bigbag.
Zahradnictvi Spomysl nabízí odrudu 'Asia', pokud by se chtěl do ni někdo pustit … zde.
Popis je trochu zavadejici, není to uplne nová odruda, plod 160g je rarita, ja jsem takovy nikdy nemel.
Mají i staleplodici odrudu 'Albion'.
Popis je trochu zavadejici, není to uplne nová odruda, plod 160g je rarita, ja jsem takovy nikdy nemel.
Mají i staleplodici odrudu 'Albion'.
Albion jsem objednal, ale těch 160 g u Asie je podle mne poněkud přehnané, to by musely mít plody velikost kelímku na kávu.
Vzdyt to pisu, ze je to rarita, mozna jen jedna rocne na hektar.
Myslim, ze byla zvážena a vyfocena na webu Jahodárny Čejkovice.
Ale uz tam ta fotka a popis není. ale porad to někdo opakuje, ze plody "az 160 g".
Pan Ing. Kříz ve svých přenáškách uvádí … "Odrůda Asia. Na začátku sklizně mají plody kolem 60 až 80 g, ty největší přes 100 g."
Já jednotlivé plody nevažím, před lety jsem je vyjimečně zvazil, nejvetsi mely 50-60 g, to mi uplne staci.
Cim vetsi plod, tim vetsi riziko poskozeni.
Ale jsou to krasne, velke a chutne jahody, u nas v rodine je o ne největší zajem.
Myslim, ze byla zvážena a vyfocena na webu Jahodárny Čejkovice.
Ale uz tam ta fotka a popis není. ale porad to někdo opakuje, ze plody "az 160 g".
Pan Ing. Kříz ve svých přenáškách uvádí … "Odrůda Asia. Na začátku sklizně mají plody kolem 60 až 80 g, ty největší přes 100 g."
Já jednotlivé plody nevažím, před lety jsem je vyjimečně zvazil, nejvetsi mely 50-60 g, to mi uplne staci.
Cim vetsi plod, tim vetsi riziko poskozeni.
Ale jsou to krasne, velke a chutne jahody, u nas v rodine je o ne největší zajem.
Sázel jsem normálně, tak aby srdíčko bylo nad povrchem zeminy a rostou v pohodě.
Já jsem je nechal být tak jak byly.
Já jsem kořínky výrazně pokrátila až o dvě třetiny, rostlina vytvoří nové rozvětvenější, jahody koření u povrchu. Rostlinky jsem zasadila do květináčků a teprve po prokořenění substrátu je vysadím na záhon, ale letos hodlám většinu stáleplodících jahod pěstovat v nádobách, pokud ovšem seženu takové množství kyblíků.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Koreny u frigosadby nezkracuji, myslim, ze se to nemá.
Delam dost hlubokou jamku, aby se tam koreny vesly, popr. dole u dna se trochu ohnou.
Chce to taky při vysadbe pokud možno "obsypavat" postupne kolem korenu a ne hned primacknout.
Jahodnik zacina korenit melce (u povrchu), ale celkove az v profilu (hloubce) 30 cm.
Když jsem nemel jare místo, daval jsem do kontejneru 2 litry.
Dalo to slusnou urodu, v lete jsem presadil na zahon,
Ale je s tim dost práce navíc, nejlepe vysadit primo na stanoviste.
Delam dost hlubokou jamku, aby se tam koreny vesly, popr. dole u dna se trochu ohnou.
Chce to taky při vysadbe pokud možno "obsypavat" postupne kolem korenu a ne hned primacknout.
Jahodnik zacina korenit melce (u povrchu), ale celkove az v profilu (hloubce) 30 cm.
Když jsem nemel jare místo, daval jsem do kontejneru 2 litry.
Dalo to slusnou urodu, v lete jsem presadil na zahon,
Ale je s tim dost práce navíc, nejlepe vysadit primo na stanoviste.
Zatím jsem je dal do květináčků a musím přichystat záhony. Četl jsem že je dobré přimíchat i rašelinu.
Zahony je lepe mit pripraveny před výsadbou a rovnou vysadit.
Obvykle objednavam a sazim kolem 20. dubna (v nižší poloze 1-2 tydny drive), ted je vcelku brzo.
Loni jsem vysadil asi o tyden drive, bylo teple, pokrocile jaro.
Raselinu nedavam, davam zampionovy substrat (1/2 - 1 rok predem), kompost, pestuji predplodiny.
Obvykle objednavam a sazim kolem 20. dubna (v nižší poloze 1-2 tydny drive), ted je vcelku brzo.
Loni jsem vysadil asi o tyden drive, bylo teple, pokrocile jaro.
Raselinu nedavam, davam zampionovy substrat (1/2 - 1 rok predem), kompost, pestuji predplodiny.
Já na předplodiny nemám čas ani prostor, musím to řešit "v tu chvíli v ten okamžik". S ťěmahle jahodama jsem vůbec nepočítal, ale někdo tady na fóru něco vzpomene, a já mám dvacítku sazenic doma.
Mohl jste si to objednat později a rovnou vysazet.
Pestovani predplodin je u pestovani jahod bezna resp. obvykla zalezitost.
20 ks není zadne velke množství, nevim co na zahonech chcete "chystat".
Davam 4-5 sazenic na m2, tak to je 4-5 m2.
Pestovani predplodin je u pestovani jahod bezna resp. obvykla zalezitost.
20 ks není zadne velke množství, nevim co na zahonech chcete "chystat".
Davam 4-5 sazenic na m2, tak to je 4-5 m2.
Zrýt a nachystat záhon znamená přijet domů z práce včas a za světla, sednout do auta, jet na druhý konec města na zahradu a doufat, že nebude zem mokrá a půjde pěkně zpracovat, a že nebude pod mrakem a o šesti tma. Když už s tak stane, tak zase neudělám nic doma, a je tedy nutné rozhodnout se co je důležitější a co může počkat. Během týdne většinou nic nestíhám, navíc chodím z práce docela unaven. Pak nastane víkend a jako naschvál chčije, navíc se nahromadí spousta jiné práce.
Je fakt, že část jahod dáme i k baráku, kde je to u nosu, ale i tam je potřeba odebrat část zeminy a nahradit ji vhodnější. Ta stará se musí v kýblech vynosit do přívěsu za auto, někam odvézt a uskladnit. Je to opět o místě a času, a kdo u mne byl tak ví, jak to tam mám natěsnáno. Tož asi tak....
Je fakt, že část jahod dáme i k baráku, kde je to u nosu, ale i tam je potřeba odebrat část zeminy a nahradit ji vhodnější. Ta stará se musí v kýblech vynosit do přívěsu za auto, někam odvézt a uskladnit. Je to opět o místě a času, a kdo u mne byl tak ví, jak to tam mám natěsnáno. Tož asi tak....
Nevim, proc jste si to neobjednal na pozdejsi termin.
Jinak před výsadbou je mozne dat kompost (davam typicky 2 kolecka na 10 m2)
a dusikate vapno - 300 az 500 g na 10 m2.¨
Pak melce zryt nebo zapravit rotavatorem.
Melo by to v pude potlacit houbove choroby i pudni hadatka.
Jinak před výsadbou je mozne dat kompost (davam typicky 2 kolecka na 10 m2)
a dusikate vapno - 300 az 500 g na 10 m2.¨
Pak melce zryt nebo zapravit rotavatorem.
Melo by to v pude potlacit houbove choroby i pudni hadatka.
Objednal jsem to hned jak se tady objevilo upozornění na tu odrůdu a přišlo to včera. Termín dodání byl dle dodavatele, navíc krátce po objednání už byla vyprodána. Nechám je zatím v květináčích a budu mít čas na přípravu půdy. Od neděle nechcalo, takže půda snad zůstane obeschlá.
Je půl páté a já odjíždím k domovu, dneska už udělám maximálně tak dvě točené orosené ....
Je půl páté a já odjíždím k domovu, dneska už udělám maximálně tak dvě točené orosené ....
Včera jsem delal první postrik jahod - Phosfik.
Další Phosfik za 4 tydny, mezitím budu listova hnojiva stridat (1x tydne).
Další Phosfik za 4 tydny, mezitím budu listova hnojiva stridat (1x tydne).
Nachystal jsem si do PETek horkou sul pro pridani do zálivky.
Rocni spotřeba Mg (30g/10 m2 v cistych zivinach) se ma davat ve dvou davkach - před kvetenim a na zacatku kveteni.
Davam cca 80-85 g na 10 m2, nejaky horcik je i v jinych hnojivech.
U mne je faze "před kvetenim".
Rocni spotřeba Mg (30g/10 m2 v cistych zivinach) se ma davat ve dvou davkach - před kvetenim a na zacatku kveteni.
Davam cca 80-85 g na 10 m2, nejaky horcik je i v jinych hnojivech.
U mne je faze "před kvetenim".
Strana 3 z 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Zahrada :: Drobné ovoce :: Jahody
Strana 3 z 10
Povolení tohoto fóra: