Zádový postřikovač
+3
Wimpi
Mirek
Petr z Pardubic
7 posters
Strana 1 z 4
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Zádový postřikovač
Zdravím. Po mnoha letech sháním nový postřikovač. Po špatných zkušenostech s pákovým levným Hechtem a Marolexem, jsem se rozhodl zakoupit něco lepšího. Nejdříve jsem uvažoval o akumulátorových postřikovačích, ale teď mám vyhlídnutý motorový rosič Stihl SR 430. Když pominu hluk, tak nevýhodou je cena a váha. Výhodou je výkon a tím pádem velký dostřik bez šermování nástavci ve větších výškách kolem stromů v případě pákových a akumulátorových postřikovačů. Co Vy na to?
Petr z Pardubic- Poèet pøíspìvkù : 136
Zádový postřikovač
Nedavno bylo zalozeno tema "Zahradní nářadí a zahradní přístroje".
Mozna by bylo vhodne, kdyby tam pan Mirek přesunul toto vlákno.
Také jsem letos uvazoval, zda poridit motorový rosič nebo akumulatorovy postrikovac. Velke stromy nemam,
jen tresen Granat, kterou jsem chtěl strikat Spintorem proti vrtuli tresnove. Ale uz 2 roky tresne moc nebyly.
Rosic proudem vzduchu obraci listy, postrik se da aplikovat na spodni stranu listu, coz je vyhoda
u kontaktních pripravku.
Hmotnost 12.2 kg bez naplne se mi zda hodne. Moc se mi nelibi ani 2-taktni motor (michani paliva).
Mozna je i relativne slozite to poskládat (ruzne mrizky). Takze těžko radit.
Mozna by bylo vhodne, kdyby tam pan Mirek přesunul toto vlákno.
Také jsem letos uvazoval, zda poridit motorový rosič nebo akumulatorovy postrikovac. Velke stromy nemam,
jen tresen Granat, kterou jsem chtěl strikat Spintorem proti vrtuli tresnove. Ale uz 2 roky tresne moc nebyly.
Rosic proudem vzduchu obraci listy, postrik se da aplikovat na spodni stranu listu, coz je vyhoda
u kontaktních pripravku.
Hmotnost 12.2 kg bez naplne se mi zda hodne. Moc se mi nelibi ani 2-taktni motor (michani paliva).
Mozna je i relativne slozite to poskládat (ruzne mrizky). Takze těžko radit.
J.R.- Poèet pøíspìvkù : 1964
Re: Zádový postřikovač
Tak se mi to asi podařilo přesunout
Motorový zádový postřikovač vidím každoročně v akci u nás v procesu, kde nám firma likviduje plevele a nálety na hodně velkém prostoru. Já bych ho určitě nevyužil, protože "cílová" plocha pro něj musí být velká a hlavně "monokulturní". Určitě pracuje kvalitně a dokáže stromoví obalit jemnou mlhou, hnanou proudem vzduchu. Jedná se o znašku Stihl, a podle obrázků by to mohl být on, plus-minus nějaké to číslo v označení. Do vinohradu nebo do sadu určitě výborná věc, do zahrádky v žádném případě.
Na zahrádku jsem uvažoval o akumulátorovém, ale žádný přístroj jsem v aktuelní (letní) nabídce nenašel. Já osobně potřebuji cílené ošetření malých ploch, kde se nachází spousta odrůd ovoce a zeleniny v různých fázích růstu.
Motorový zádový postřikovač vidím každoročně v akci u nás v procesu, kde nám firma likviduje plevele a nálety na hodně velkém prostoru. Já bych ho určitě nevyužil, protože "cílová" plocha pro něj musí být velká a hlavně "monokulturní". Určitě pracuje kvalitně a dokáže stromoví obalit jemnou mlhou, hnanou proudem vzduchu. Jedná se o znašku Stihl, a podle obrázků by to mohl být on, plus-minus nějaké to číslo v označení. Do vinohradu nebo do sadu určitě výborná věc, do zahrádky v žádném případě.
Na zahrádku jsem uvažoval o akumulátorovém, ale žádný přístroj jsem v aktuelní (letní) nabídce nenašel. Já osobně potřebuji cílené ošetření malých ploch, kde se nachází spousta odrůd ovoce a zeleniny v různých fázích růstu.
Názor jednoho majitele přístroje:
.....Těch 12 kg se mi taky zdálo hodně, ale i průměrně fyzický zdatný jedinec s tím nemá problém.Co se týče dvoutaktního spalovacího motoru,tak nevím ,že by se pro tyhle účely vyráběly jiné.Mícháni paliva je taky samozřejmostí,nic složitého, nejlepší jsou oleje přimo od Stihla v nádobce s dávkovačem.Švagr vozí z Rakouska už namícháné palivo STIHL,možná se prodává i tady.Stroj je při koupi zabalen v originálním balení,jen dvěma sponama, připneš hadici a stříkací trubici s ovládačem.Ty mřížky tam jsou v podstatě k ničemu,jen usměrňují směr postřiku (všesměrová,nahoru-dolů a do boku).Nepoužíváme je, na potřik stromů jsou zbytečné, snižují tlak a lepší pokryvnost postřiku i ztráty rozptýlením jsou bez nich menší.V balení jsou 3 mřížky(jakoby trysky) prostě se jen nacvaknou a vycvaknou,ale jak jsem psal nepoužíváme je.
.....Těch 12 kg se mi taky zdálo hodně, ale i průměrně fyzický zdatný jedinec s tím nemá problém.Co se týče dvoutaktního spalovacího motoru,tak nevím ,že by se pro tyhle účely vyráběly jiné.Mícháni paliva je taky samozřejmostí,nic složitého, nejlepší jsou oleje přimo od Stihla v nádobce s dávkovačem.Švagr vozí z Rakouska už namícháné palivo STIHL,možná se prodává i tady.Stroj je při koupi zabalen v originálním balení,jen dvěma sponama, připneš hadici a stříkací trubici s ovládačem.Ty mřížky tam jsou v podstatě k ničemu,jen usměrňují směr postřiku (všesměrová,nahoru-dolů a do boku).Nepoužíváme je, na potřik stromů jsou zbytečné, snižují tlak a lepší pokryvnost postřiku i ztráty rozptýlením jsou bez nich menší.V balení jsou 3 mřížky(jakoby trysky) prostě se jen nacvaknou a vycvaknou,ale jak jsem psal nepoužíváme je.
Spotřeba benzinu nebude zas až tak velká, určitě se bude častěji doplňovat postřiková kapalina. Dvoutakt je malinký, princip jednoduchý a točí jako divý.
Tech 12 kg je bez postrikove kapaliny. Bezne nosim 10 litru + 2-3 kg bezny zádovy postrikovac.
Toto by vazilo o 10 kg vice a pro prumerne zdatneho jedince by to bylo dost namahave a nepohodlne.
Michani paliva je pro mne problem, kdykoliv potrebuji 2-taktni krovinorez, není palivo resp. olej.
Pro mne další starost navíc při minimálním vyuziti.
Mountfield ma v nabídce asi 2 rosice s 4-taktnim motorem. Byl jsem se v lete na ne podivat,
v srpnu byly v akci s velkou slevou pod 10.000.
Kvalitu u Mountfieldu nedokazu posoudit, uplne smejdy to podle mne nejsou.
Prodava se take elektricky (na 230V, ne akumulatorovy) rosic BURE SM4000.
Pro mne by mozna jednodussi tahat po zahrade "prodlužovací kabel na bubnu", mam 2x, poridil jsem kvůli udrzbe plotu. Pripadne vyckam, az bude nejaky rosic akumulatorovy.
Toto by vazilo o 10 kg vice a pro prumerne zdatneho jedince by to bylo dost namahave a nepohodlne.
Michani paliva je pro mne problem, kdykoliv potrebuji 2-taktni krovinorez, není palivo resp. olej.
Pro mne další starost navíc při minimálním vyuziti.
Mountfield ma v nabídce asi 2 rosice s 4-taktnim motorem. Byl jsem se v lete na ne podivat,
v srpnu byly v akci s velkou slevou pod 10.000.
Kvalitu u Mountfieldu nedokazu posoudit, uplne smejdy to podle mne nejsou.
Prodava se take elektricky (na 230V, ne akumulatorovy) rosic BURE SM4000.
Pro mne by mozna jednodussi tahat po zahrade "prodlužovací kabel na bubnu", mam 2x, poridil jsem kvůli udrzbe plotu. Pripadne vyckam, az bude nejaky rosic akumulatorovy.
Mne by se vcelku libil mensi motorový rosič Stihl SR 200, zde.
Ovšem je vhodný pro rostliny do výšky 2,5 m, coz je pro stromky ponekud malo.
J.R. napsal:Mne by se vcelku libil mensi motorový rosič Stihl SR 200, zde.
Stromek do 2,5 m se dá ještě jakž-takž obdělat a obrat ze země. Měl jsem větší meruňky, ale vše šlo nakonec do udírny, je to dáno i velmi omezeným prostorem který mám.
Ani jsem si nevšiml posledních příspěvků. Bure SM 4000 je docela velká zajímavost, leč cena je dosti velká na to, že má jen tří litrovou nádobku. Stihl SR 200 má malý dostřik, což jsem od začátku zavrhl. Jinak by byl šikovnější než ta čtyřistatřicítka. Celkově jsem už motorové rosiče zavrhl pro velký kravál. Momentálně se rozhoduji mezi drahým a levným aku postřikovačem. SOLO a Villager.
Petr z Pardubic napsal:Bure SM 4000 je docela velká zajímavost, leč cena je dosti velká na to, že má jen tří litrovou nádobku
Třílitorvá nádobka by nemusela vadit, postřik rozmíchávám v konvi 10 l, pak ho přes sítko naleji do postřikovače.
Takže bych konev vzal sebou na zahradu a po vyčerpání nádobky dolil další 3 litry.
Rozvinutí a svinutí prodlužky na bubnu také není až zas tak moc práce.
Ale chtělo by to asi v podstatě obojí - slušný postřikovač i rosič.
No, řeknu Vám, že jste mně dal s tím elektrickým rosičem "brouka do hlavy". Mám tady totiž stále všechno na "elektriku". Řetězovou pilu, sekačku i strunovku. Pořád si ale říkám, jak je to protivné tahat ty šňůry a že budu mít všechno jednou na benzín, no ale.........fakt zajímavé řešení ten elektrický rosič.
Mne by se libilo spis mit co nejvic naradi na AKU.Petr z Pardubic napsal: ... budu mít všechno jednou na benzín ...
Nutno delat kompromisy, "elektrika" s kabely take neni spatna (a je levna oproti "benzinu").
Benzinovy motor, jen kdyz se to vyuzije na vetší ploše nebo v narocnejsim terenu (sekacka).
Já na tom benzínu netrvám. Ty rosiče dělají neskutečný kravál. No, kdyby ten elektrický rosič stál polovinu, tak bych neváhal, když už jsem na ty šňůry zvyklý. Kdybych šel do akumulátoru, tak asi nemá cenu riskovat nic levného, i když pán tvrdí, že s aku postřikovačem Extol je spokojen. Ovšem nemá vyšší stromy a Extol má jen krátkou trubku. Ten Villager je to samé, i když se uvádí dostřik tři metry od trysky.
Taky mi přijde, že ten elektrický rosič dost stoji, ale stále tak nějak o něm uvažuji, nic jiného není,
jen ty benzinove pro profi pouziti.
Postrikovace s kratkou trubkou bez moznosti koupit originalni nastavec jsou dost na nic, alespoň
mne to irituje, když k tomu není prodlužovaci trubka.
To je asi - dle mého nazoru - lepsi koupit AKU SOLO.
jen ty benzinove pro profi pouziti.
Postrikovace s kratkou trubkou bez moznosti koupit originalni nastavec jsou dost na nic, alespoň
mne to irituje, když k tomu není prodlužovaci trubka.
To je asi - dle mého nazoru - lepsi koupit AKU SOLO.
U toho elektrického rosiče jde taky o to, že při vyšším výkonu třeba do pěti metrů, bude velká spotřeba postřiku. Ta tří litrová nádobka bude asi hned pryč. I když těžko říct, jestli by se na to časté dolévání nedalo zvyknout. Při mojí běžné spotřebě postřiku bych musel tak čtyřikrát dolévat.
Nevim, za jak dlouho se spotrebuje ta 3 l nadoba a zda bude vetsi spotřeba postriku nez u postrikovace.
Domnival jsem se, ze u rosicu je spotřeba spis mensi, nez u bezneho (rucniho) zadoveho postrikovace.
Ucinna latka se ma davat v predepsanem množství na plochu nebo na vysku koruny (vody muze byt vice ci méně).
Pokud by u rosice byla vetsi spotřeba, tak by se to vic naredilo vodou.
Ctyřikrát dolévat není mnoho, postrik by se dal rozmichat do 2 konvi.
Zas by měl človel dobry pocit, ze to s rosicem poradne osetril.
Domnival jsem se, ze u rosicu je spotřeba spis mensi, nez u bezneho (rucniho) zadoveho postrikovace.
Ucinna latka se ma davat v predepsanem množství na plochu nebo na vysku koruny (vody muze byt vice ci méně).
Pokud by u rosice byla vetsi spotřeba, tak by se to vic naredilo vodou.
Ctyřikrát dolévat není mnoho, postrik by se dal rozmichat do 2 konvi.
Zas by měl človel dobry pocit, ze to s rosicem poradne osetril.
Měl bych si koupit znovu Marolex. Mám tady teleskopickou tyč k tomu jejich pákovému šmejdu, takže by stačil dokoupit ten akumulátorový postřikovač za 7000 Kč. Je zajímavé, že u toho akumulátorového deklarují trojitou filtraci a u těch pákových nikoliv. Nějaký rozdíl tam bude, jelikož se mně i kolegovi od Frýdku Místku neustále zacpávala tryska. Potřebný tlak byl odpovídající při prvních dvou postřicích, pak byl už hodně slabý. Reklamace vyřízena, ovšem postřikovač přišel ve stejném stavu zpět, takže se na něj ani nekoukli. Nebaví mě se s takovými firmami neustále dohadovat. Přitom, když se kouknete na jejich prodejní stránky, tak by jste nějaký ten postřikovač hned koupili.
http://www.marolex.cz/cz/katalog/dilna-a-stavba/zadove-postrikovace---profi/postrikovac-5370/
http://www.marolex.cz/cz/katalog/dilna-a-stavba/zadove-postrikovace---profi/postrikovac-5370/
Fakt je ten elektrický rosič zajímavou variantou. Pořád na něj koukám. Nějaký Marolex ať si strčí někam.
S Marolexem nemám žádné zkušenosti, ale SOLO se stejnymi akumulátory
a stejnou vahou stoji cca 8.000,-.
Pan M.V. (ze zahrada.cz) ma snad AKU SOLO 416 Li PROfi ?
a stejnou vahou stoji cca 8.000,-.
Pan M.V. (ze zahrada.cz) ma snad AKU SOLO 416 Li PROfi ?
Myslím, že má nějaký starší typ. Bude to něco podobného jako je SOLO 417 comfort s olověným akumulátorem. O tomhle jsem právě uvažoval.
Pravda je, že tady na tom předváděcím videu stříká čtyřistašestnácka pěkně. Když přidáte teleskopickou prodlužovací tyč, tak by jste měli ideální postřikovač. Protože má lithiovou baterku, tak je o kilo a půl lehčí, než "olověná" čtyřistasedmnáctka.
Podle technickych udaju je rozdil 2,5 kg ... 5.2 kg ("lithiova") a 7.8 kg ("olověná).Petr z Pardubic napsal:Protože má lithiovou baterku, tak je o kilo a půl lehčí, než "olověná" čtyřistasedmnáctka.
Cena je taky dost rozdil.
Toto vlakno znam, elektrický rosič, který by byl srovnatelny s motorovym (na benzin) není.
Ten "elektricky na kabel" není myslen do zahrad, ale do budov.
To by se muselo asi vyzkoušet nebo nejak zjistit, zda to vyhovuje pro amaterske pouziti na zahrade.
Strana 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 1 z 4
Povolení tohoto fóra: