Malé uvítání
+12
padr
Catka
Mashell
jirkakuta
miroslav
J.R.
Zdenci
Jiřina
Admin
kateřina štefkovičová
MrBig46
Mirek
16 posters
Strana 3 z 4
Strana 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Malé uvítání
musiuznat, že vyrovnanost porostu se nedá poprit, ale daná zralost plodu je trochu zpozdena, s ohledem na danou lokalitu, samozrejme, ze pokud se delaji pokusy a nejsou plody na jidlo, muze se provadet masivnejsi chemicka ochrana, takze se neni cemu divit, ze jsou rostliny bez poskvrny, ale letos zatim zadny vetsi tlak houb.chorob nebyl
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 530
Také jsem se tam chtěl jet podívat a koukám, že jsem i o dost přišel, ale synova narozeninová oslava mi byla přednější. Přeci 4 mu jsou jen jednou

Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
byla to velmi vydařená akce ,velmi jsme si to užili.Moc krásné rostliny,jak rajčátka tak papriky-zvlášt ty skleníky.....
kateřina štefkovičová- Poèet pøíspìvkù : 122
Mirku,
možnáby bylo dobré, kdybyste do sekce rajčata zařadil nějaké téma zabývající se českými rajčata například příhodně jméno by bylo Czech Made.
Vladimír
možnáby bylo dobré, kdybyste do sekce rajčata zařadil nějaké téma zabývající se českými rajčata například příhodně jméno by bylo Czech Made.
Vladimír
MrBig46- Poèet pøíspìvkù : 1488
nevim kam Sem to mel Mirku napsat, mam dotaz ohledne sjizdnosti do Lednice, je sjezd Podivín otevřený? Vloni sem bloudil dost dlouho, uzavírka mi dala na frak, nevíte náhodou? díky
Po dálnici už jsem asi dva týdny nejel, ale sjezd by měl být funkční, uzávěrka je z Lednice směr Mikulov (akorát po Mušlov).
Uzavírka Lednice - Mikulov je už zrušena, hlavně bacha na stáda bezohledných cyklistů.
Informace:
7.6.2016 bude ve zkušební stanici v Chrlicích Polní den s prohlídkou odrůdových pokusů různých zelenin.
Vladimír
7.6.2016 bude ve zkušební stanici v Chrlicích Polní den s prohlídkou odrůdových pokusů různých zelenin.
Vladimír
Vladimíre a to pořádá jaká firma?
Omlouvám se. Nějak mně to při psaní vypadlo. Je to ÚKZÚZ- Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský webová stránka: [url=Omlouvám se. Nějak mně to při psaní vypadlo. Je to ÚKZÚZ- Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský webová stránka: http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal
a tam bude prehlidka odrud zelenin od vsech ceskych slechtit.firem? - vubec to tam neznam...
Já jsem tam byl jednou, předloni. Je to prohlídka záhonů veškeré zeleniny přihlášené do odrůdové knihy. Z nových rajčat by tam mělo být Odat, možná i další z Moravoseedu nebo SEMA. Účastní se toho zajímaví lidé, tehdy tam byl šlechtitel česneku mám dojem, že se jmenuje Kozák, byl tam obchodní zástupce SEVA SEED, tři lidé z Moravoseedu, atd. Dost jsou tam také větší pěstitelé, já jsem například chodil s pěstitelem z Hané, který se specializuje na pěstování česneku. Pochopitelně vzhledem k termínu konání jsou tam jen rostliny rajčat, lilků, atd. ÚKZUZ je garantem zkoušek cibule pro celou EU. Prohlídku vedla Ing.Řičicová, tehdy vedoucí odboru schvalování zeleniny. Já se tam prakticky dostanu zadarmo MHD a kousek pěšky, času mám dost.
VLADIMÍR
VLADIMÍR
akorád ten termín mi rijde, ze je divny, plodova zelenina jeste nebude v plne parade, akorád kostaloviny by se mohly ukazovat..no nevim
Ona je to spíš presentace činnosti ÚKZÚZ. Kdybych to měl daleko, tak bych tam taky nešel.
Vladimír
Vladimír
ale je fakt, ze treba odrudy od Seva vubc neznam-maji mizerny marketing, nejsou videt, jejich web je hluboko v dobách komunismu a napsat, ze se na katalogu v breznu pracuje mi prislo vrcholem nemožnosti
Pro administrátora. Možná by se sem někam daly umístit substráty / i mulče/, pracujeme s nimi všichni a bývají zdrojem mnoha nepříjemných překvapení. Abychom nezaplevelovali jiná témata. J.
Jiřina- Poèet pøíspìvkù : 659
Poprosím tady o 2 nová témata do různého - postřiky proti chorobám a škůdcům a recepty /na sušení, zpracování, sirupy, nakládání atd./. Kdyžtak to tam formou citace může překopírovat kdokoliv. Děkuju
Mashell- Poèet pøíspìvkù : 39
Téma o receptech jsem založil, o škůdcích a chorobách už tady něco je. Tam můžete nová fora vložit.
https://zahrada.forumczech.com/f4-choroby-a-skudci
https://zahrada.forumczech.com/f4-choroby-a-skudci
Chci jen upozornit, že v sobotu 27.8.2016 pořádá firma Moravoseed v Lednici Polní dny ke 25. výročí svého založení. všem kdo mají zájem zejména o plodové zeleniny doporučuji účast.
Přiměla jsem manžela,aby oželel Košt gulášů a Den otevřených dveří místních vinařů a zúčastnil se se mnou Polních dní v Lednici.Nejdříve ho vytočila špatně označená objížďka. Náš průvodce po polnostech četl průvodní slovo z papírů, ve kterých se navíc špatně orientoval, můj tříletý vnuk by o rajčatech promluvil fundovaněji.Při ochutnávce se můj muž asi u pátého vzorku udiveně zeptal:" Ty vole, proč to nemá žádnou chuť? Slečno nemáte něco jako Kumato?". Roztomilá blondýnka pokrčila rameny a tak líbezně se usmála, že ji manžel okamžitě odpustil, že netuší, že Kumato není španělský kosmonaut.Po dotazu na odrůdu Hugo mi sympatický mladík ještě sympatičtější slovenštinou sdělil, že je to rajče nehezké, nechutné, neproduktivní a velmi vstřícné k chorobám.Tož jsem si jeden sáček šla koupit, nějak mi Huga přišlo líto. Abych jen nekritizovala - papriky měli výstavní. Odjeli jsme brzy a guláš i víno muž stihne. Jen já jsem si nedala ani kafe s Vladimírem.
Catka- Poèet pøíspìvkù : 884
Tomu se říká produktivně strávená sobota
Úplně jste mě naladila na příští rok.

padr- Poèet pøíspìvkù : 681
Paní Jano, taky mne mrzí, že jsme si spolu nedali kávu nebo čaj, ale nevím jestli bychom tam něco dobrého na pití dostali. Později jsem Vás tam ještě hledal, ale to jste už asi byli s manželem na těch guláších. Já jsem tam byl až do poledne a potěšilo mne také, že jsem potkal paní Mirku s manželem. Asi byli také trochu zklamaní, což o mně nelze říct.
S mojí manželkou jezdíme po republice a navštěvujeme každý zámek nebo hrad, který je otevřený. Přijedete na zámek a máte to neštěstí, že narazíte na špatného průvodce, který o tom zámku nic neví, všechno vykládá jen tak, aby to už měl za sebou. Potom si řeknete, na tento vyhlášený zámek už nikdy více. Časem se objevíte na stejném místě a máte spoustu volného času a tak si řeknete, že to ještě jednou zkusíte. A najednou s jiným průvodcem zjistíte, jaký úžasný zámek to je. Nulové očekávání a k tomu krásný výklad udělá z prohlídky úplně něco jiného. Opravdu to byla slabota, ten mladík, který nás doprovázel nevěděl skoro nic.
Já jsem žádné speciální rajčata neočekával a tak to, že tam byl jen sortiment Moravoseedu mne nijak nezklamalo. Loni jsem se věnoval focení (letos se jim nějak venkovní rostliny nepovedly, ptal jsem se na to a bylo mně odpovězeno asi, tak jak to zde psal Mirek- nevyzpytatelné počasí) a tak jsem nic nefotil. Letos jsem se zaměřil spíš na výběr rajčat, které bych chtěl příští rok vyzkoušet. A tak jsem chutnal, alespoň třikrát jsem ochutnal všechny vzorky. A co mně chutnalo? Z těch velkých bylo jistě nejchutnější Orkádo, Pálava byla opravdu nic moc. Nakonec jsem se rozhodl a koupil semena Orkáda, Pálavy a k tomu ještě masitý Sonet na zpracování (rajčatovou drť). Chutnal jsem také jejich cherry rajčata a jednoznačně nejvíc mně chutnala Rubinka o které jsem se později dověděl, že vůbec neměla být dávaná do prodeje, ale byl o ni velký zájem a tak zaplatili poplatky a můžeme se na ni těšit. Mandat jsem chutnal již loni, pro mne průměr, Odat rajče bez nějaké výraznější chuti, možná ho vyzkouším někdy v budoucnosti, ale chuťově podle mne na Datlo nemá. Chuťově mne ještě oslovil (jako druhý nejlepší) Charmant, škoda že mezi vzorky nebyl Galant, který by se svou raností měl konkurovat Stupickému a přitom nemít žlutý límec a nepraskat. V obchodě jsem se ptal na semena Rubinky a Charmantu, dělali jako že je tam mají, ale neměli a tak mně doporučili prodejnu (nebo sklad ?) na Mušově, snad že by měly být i v nabídce internetového ochodu, ale zatím jsem nic takového nenašel. Zkusím tam zatelefonovat. Z Rubinky jsem si pro jistotu vzal jeden plod a už jsem si dnes dal semena kvasit.
Nakonec jsem před polednem potkal pracovníka Moravoseedu , který běžně při této akci provádí. Poptal jsem se ho na věci, které mne zajímají (půda, hnojení, zalévání) a ještě jednou jsem se se skupinou kterou prováděl znovu podíval na celou expozici. Opravdu to bylo ´úplně něco jiného než ráno. Jen mne mrzí, že jsem si nezapamatoval jeho jméno (pan Miroslav by možná už z loňska jeho jméno věděl?).
Bylo to náročné, ale pro mne to stálo zato.
Vladimír
PS.: Z paprik mně nejvíce chutnala Fatima, která je určená pro skleníky a mně připomíná španělskou Najerano Rojo, kterou už nějaký ten rok pěstuji. Pokud na její semena narazím, tak je koupím a zkusím pěstovat, vždyť u nás je poslední dobou počasí jako ve skleníku. Možná vyzkouším i žlutou Ornelu, kterou jsme dostali jako dar.
S mojí manželkou jezdíme po republice a navštěvujeme každý zámek nebo hrad, který je otevřený. Přijedete na zámek a máte to neštěstí, že narazíte na špatného průvodce, který o tom zámku nic neví, všechno vykládá jen tak, aby to už měl za sebou. Potom si řeknete, na tento vyhlášený zámek už nikdy více. Časem se objevíte na stejném místě a máte spoustu volného času a tak si řeknete, že to ještě jednou zkusíte. A najednou s jiným průvodcem zjistíte, jaký úžasný zámek to je. Nulové očekávání a k tomu krásný výklad udělá z prohlídky úplně něco jiného. Opravdu to byla slabota, ten mladík, který nás doprovázel nevěděl skoro nic.
Já jsem žádné speciální rajčata neočekával a tak to, že tam byl jen sortiment Moravoseedu mne nijak nezklamalo. Loni jsem se věnoval focení (letos se jim nějak venkovní rostliny nepovedly, ptal jsem se na to a bylo mně odpovězeno asi, tak jak to zde psal Mirek- nevyzpytatelné počasí) a tak jsem nic nefotil. Letos jsem se zaměřil spíš na výběr rajčat, které bych chtěl příští rok vyzkoušet. A tak jsem chutnal, alespoň třikrát jsem ochutnal všechny vzorky. A co mně chutnalo? Z těch velkých bylo jistě nejchutnější Orkádo, Pálava byla opravdu nic moc. Nakonec jsem se rozhodl a koupil semena Orkáda, Pálavy a k tomu ještě masitý Sonet na zpracování (rajčatovou drť). Chutnal jsem také jejich cherry rajčata a jednoznačně nejvíc mně chutnala Rubinka o které jsem se později dověděl, že vůbec neměla být dávaná do prodeje, ale byl o ni velký zájem a tak zaplatili poplatky a můžeme se na ni těšit. Mandat jsem chutnal již loni, pro mne průměr, Odat rajče bez nějaké výraznější chuti, možná ho vyzkouším někdy v budoucnosti, ale chuťově podle mne na Datlo nemá. Chuťově mne ještě oslovil (jako druhý nejlepší) Charmant, škoda že mezi vzorky nebyl Galant, který by se svou raností měl konkurovat Stupickému a přitom nemít žlutý límec a nepraskat. V obchodě jsem se ptal na semena Rubinky a Charmantu, dělali jako že je tam mají, ale neměli a tak mně doporučili prodejnu (nebo sklad ?) na Mušově, snad že by měly být i v nabídce internetového ochodu, ale zatím jsem nic takového nenašel. Zkusím tam zatelefonovat. Z Rubinky jsem si pro jistotu vzal jeden plod a už jsem si dnes dal semena kvasit.
Nakonec jsem před polednem potkal pracovníka Moravoseedu , který běžně při této akci provádí. Poptal jsem se ho na věci, které mne zajímají (půda, hnojení, zalévání) a ještě jednou jsem se se skupinou kterou prováděl znovu podíval na celou expozici. Opravdu to bylo ´úplně něco jiného než ráno. Jen mne mrzí, že jsem si nezapamatoval jeho jméno (pan Miroslav by možná už z loňska jeho jméno věděl?).
Bylo to náročné, ale pro mne to stálo zato.
Vladimír
PS.: Z paprik mně nejvíce chutnala Fatima, která je určená pro skleníky a mně připomíná španělskou Najerano Rojo, kterou už nějaký ten rok pěstuji. Pokud na její semena narazím, tak je koupím a zkusím pěstovat, vždyť u nás je poslední dobou počasí jako ve skleníku. Možná vyzkouším i žlutou Ornelu, kterou jsme dostali jako dar.
Také jsem se účastnil a byl jsem spokojený. Prohlídku jsem absolvoval hned tu první v 9. Z rajčat byl asi nejlepší Charmant. Protože o účasti na této akci jsem se rozhodl až v pátek večer, tak jsem ani nikoho neoslovil kvůli setkání, takže jsme se možná potkali, ale nevěděli, že jsme to my.
Zdenci- Poèet pøíspìvkù : 944
Polní den v Lednici byl zajímavý. Prostředí bylo krásné, tolik rostlin s obsypanými plody rajčat, paprik, okurek...jsem takto pohromadě viděla poprvé. Počasí vyšlo také skvěle. Ovšem nabízené rajčata nás chutí moc neoslovily, možná tak ten Charmant nebyl špatný a samozřejmě Mandat, který ovšem z mé zahrádky chutná daleko lépe. Ale není se čemu divit, k jídlu upřednostňuju výhradně cherry sladšího typu. Ochutnávané rajčata byly vyhnané vodou a v nemalé míře i hnojivem, takže se to určitě projevilo na jejich chuti. Rozhodně to ale stálo za vidění! Náš výlet jsme završili obědem v restauraci u koupaliště v Břeclavi - svíčková s brusinkami do nás spadla i v takovém vedru rychlostí blesku! Takže jsme vcelku byli úplně spokojeni...
miseku- Poèet pøíspìvkù : 185
Strana 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 3 z 4
Povolení tohoto fóra: