Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Goto down

Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Jiřina za Mon Nov 28, 2016 9:02 pm

Píšu slíbený příspěvek k výrobě bramborových placek, u nás se říká pekáčů. Pekáče pekla moje babička na plotně kamen, moje matka je peče na litinové plotýnce na plynovém sporáku. Tchyně je peče na kamnech. Maminka jich nemívá přebytky a tchyně je přemašťuje, takže jsem se chtěla mít pekáče z vlastních zdrojů. K problému jsem přistoupila jako obvykle analyticko syntetickou metodou. Pekáče peču asi pět let, žádná dlouhá doba.  Pročetla jsem si spousty receptů a diskuzních fór, abych se inspirovala. Přemýšlela jsem na čem je budu péct, aby práce trochu odsýpala. Po jedné na pánvi nepřicházelo v úvahu, budovat kamna v kuchyni též ne. Nakonec jsem za tímto účelem zakoupila levnější elektrický gril pro jedno užití - placky. Gril musel mít co největší nepřilnavou rovnou plochu ke grilování. Osvědčil se.

Moje tchyně odrůdu brambor neřešila a neřeší ji ani pro jiné užití, používá jedny brambory na kaši, placky těsto, salát... Já mám na každé použití jiné odrůdy. Mouku používám hladkou a dle internetových rad moc nesolím a snažím se nezpracovat příliš mouky do těsta. Nějakou moukou pekáč přijme ještě při rozvalování. Brambory se snažím používat varný typ B či BC, včera jsem pekla z Laury. Mám však jiný postřeh, který se běžně neuvádí. Brambory musí být vařené předchozí den, lépe dva tři dny předem, dobře uložené vydrží i týden. Přijde mi, že dříve vařená brambora je sušší, nepřijímá tolik vody, těsto neřídne a lépe se s ním pracuje. Nejraději peču ve dvou osobách, sama vyvaluji a manžel nebo někdo z dětí stojí u grilu, peče a promašťuje.
Myslím si, že jsem se pekáče naučila dobře, dokonce tak jedenkrát do roka je pečeme s manželem v klubovně pro přátele. Přinesu košík vařených brambor, vál, váleček, manžel peče na kamnech v klubovně a všichni se oblizují. Na plnění používám moje hrušková či švestková povidla připravená v troubě bez přídavku cukru.
Když syn přivedl ukázat moravský venkov kanadskému spolužákovi ze studií, Kanaďan říkal, že hrušková povidla chutnají jak javorový sirup.  Přikládám fotografie z včerejšího pečení.
https://2img.net/h/s18.postimg.cc/ocgix2pe1/WP_20161127_17_54_04_Pro.jpg
avatar
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 622
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Jiřina za Mon Nov 28, 2016 9:17 pm

Zkusím ještě jednou fotky:

avatar
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 622
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Catka za Tue Nov 29, 2016 6:12 am

Dokonalé! U nás se této lahůdce říká patenty a nepřekonatelně je dělá tchýně. Má sice jen pánev, ale oplývá nekonečnou trpělivostí. Jako náplň používá švestková povidla a mák. Při dotazu na to, co nám má připravit k obědu při návštěvě, zda pečenou kachnu, kuře či řízky, jednoznačně vítězí patenty. Já na jejich přípravu nemám tolik trpělivosti. Ten gril je ovšem geniální nápad. Můj muž hraje v cimbálovce a chlapci se u nás pravidelně jednou za rok sejdou na bramborákový mejdan, ty zase umím dokonale já.Ty hrušky jsou k tomu ve formě hruškovice.
avatar
Catka

Poèet pøíspìvkù : 668
Join date : 18. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro J.R. za Tue Nov 29, 2016 8:19 am

... hrušková povidla chutnají jak javorový sirup ...

Jaky pouzivate recept na hruskova povidla ?

Predminuly tyden jsme také měli bramborove placky z drive uvarenych brambor, delší dobu jsem je nemel a tak byly vynikajici.
avatar
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1556
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Uďa za Tue Nov 29, 2016 1:36 pm

To jsem nikdy nejedl, u nás se dělají buď bramboráky nebo palačinky, palačinky mám rád se špenátem a posypaný sýrem.
To je bramborový těsto na knedlíky?
avatar
Uďa

Poèet pøíspìvkù : 222
Join date : 05. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro J.R. za Tue Nov 29, 2016 4:37 pm

Osobne moc nevarim, tak by se mel vyjadrit někdo povolanejsi, ale do testa na bramborove knedliky se - na rozdil od placek - pridavaji
vejce a pouziva se hruba mouka (u placek mouka hladka).

Recepty na bramborove placky ci pekace zde nebo zde.
avatar
J.R.

Poèet pøíspìvkù : 1556
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Uďa za Tue Nov 29, 2016 5:48 pm

Jj,pravda nebo krupice.
avatar
Uďa

Poèet pøíspìvkù : 222
Join date : 05. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Jiřina za Tue Nov 29, 2016 8:46 pm

Hrušková povidla dělám většinou z podzimních hrušek, takových, které se naskladní do sklepa zcela tvrdé, nepoživatelné, rychle dozrají a během 14 dní jsou vhodné k vyskladnění na kompost. Hrušky oloupu, rozpůlím či rozčtvrtím a dám do pekáče na husu do trouby. Při mírné teplotě peču několik hodin, aby se odpařila přebytečná tekutina. Potom rozmixuji ponorným mixérem, ještě případně zahustím dalším pečením. Dám do sklenic a zavařím. Do některých várek jsem při pečení přidala do pekáče celý badyán, skořici či hřebíček v minimálním množství k aromatizaci.
Pekáče hnětu z nastrouhaných brambor s přidáním hladké mouky bez vajec. Knedlíky připravuji ze stejných brambor s vejcem a hrubou moukou s ev. přidáním krupice.  Pekáče se dají konzumovat též na slano např. jako příloha k huse se zelím místo knedlíků. J.
avatar
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 622
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro MrBig46 za Wed Nov 30, 2016 2:54 pm

Jako člověk z města bydlící v panelovém bytě jsem na tom úplně jinak než většina z vás, kteří bydlíte v rodinných domcích. Nemohu skladovat věci, které upotřebím pětkrát do roka. Proto také dvě litinové pánvičky a také kovové kolečko už kdysi dávno skončily ve sběru. Koupit nějaký gril vůbec nepřipadá do úvahy. Technologie výroby bramborových placek (tak se tomu u nás říká) ať se tomu říká jak chce je taková jak ji popisuje paní Ji řina. Jen si myslím, že po uvaření probíhají ještě v bramborách nějaké blíže nespecifikované proměny, a že nejde jen o to, že by brambory ve slupce ztratily nějak hodně vody. Pokud jde o členění odrůd na A,B,C, tak si myslím, že u prodejců sadby brambor toto odpovídá budoucímu použití, ale tato stupnice je tak hrubá, že se často používají ještě mezistupně A/B a B/C. Asi když si koupíte sadbu označenou B, tak z vypěstovaných brambor ty placky uděláte. Je otázkou jestli je uděláte z A/B. Jiné je to, když přijdete do obchodu a koupíte brambory B. Je to skupina nejvíce žádaných brambor s universálním použitím. V obchodech se používají jen symboly A, B a tak firma, která balí brambory A a nebo A/B klidně na sáček napíše B. Kdo to zkontroluje. Já jsem koupil od jedné firmy sáček brambor A a sáček brambor B a nijak se od sebe nelišily. Z brambor B jsem se snažil udělat placky a když jsem je strouhal (dokonce víc jak jeden den po uvaření), tak nešly pořádně nastrouhat a na struhadle se tvořil takový jakoby sopel (promiňte, jiné přirovnání mne nenapadlo). Byly to brambory B?
Bramborové knedlíky už z brambor víc jak dvacet pět let neděláme. Děláme je ze sáčku (úspora času a často i peněz). Zkoušel jsem z prášku udělat i placky, ale nejde to.
Vladimír
avatar
MrBig46

Poèet pøíspìvkù : 1255
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Zdenci za Sat Dec 03, 2016 8:39 am

Babička od sousedů dělávala placky přímo na plátech starých kamen a ríkala jim vopelky, mazala nám je povidly a byly výborné. Od té doby jsem je už nejedl.
avatar
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 605
Join date : 10. 01. 15
Age : 33
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Jiřina za Sat Dec 03, 2016 2:06 pm

Zdenku, Vy přeci máte v dílně kamna, na kterých vaříte rajčatový protlak. V době, kdy jsem ještě neměla k tomu účelu zakoupený gril, jsem též pekáče pekla v komoře na kamnech. Plechy je nutno před pečením umýt či nasucho očistit od mechanických nečistot. Bakteriální kontaminaci vyřeší oheň pod železnými pláty. Pekáče budou stejně chutné jako od babičky, jen je trochu problém s logistikou. J.
avatar
Jiřina

Poèet pøíspìvkù : 622
Join date : 11. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Zdenci za Sun Dec 04, 2016 10:00 am

Když on není ani tak problém KDE jako KDO Very Happy
avatar
Zdenci

Poèet pøíspìvkù : 605
Join date : 10. 01. 15
Age : 33
Location : Pelhřimovsko 620 m.n.m.

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Bramborové pekáče s přihlédnutím k odrůdě brambor

Příspěvek pro Sponsored content


Sponsored content


Návrat nahoru Goto down

Návrat nahoru


 
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru