Pektin z citrusových plodů

Goto down

Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Vlasta L. za Sun Nov 27, 2016 7:19 pm

Vyčetla jsem, že se získává pektin ze slupek citrusových plodů, že je ho tam až 30%. Nenašla jsem ale jakým způsobem. V případě jablek se návody najít dají. Mám čisté neošetřované mandarinky i citrony, tak bych to chtěla zkusit. Nemá někdo typ, jak na to?

Vlasta L.

Poèet pøíspìvkù : 50
Join date : 03. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Uďa za Sun Nov 27, 2016 7:35 pm

Já jsem si vybral tento:
Pektin
Vyrábět se to asi nevyplatí.
avatar
Uďa

Poèet pøíspìvkù : 222
Join date : 05. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Uďa za Sun Nov 27, 2016 7:39 pm

Tady je popsaná výroba:
E440 Shocked
avatar
Uďa

Poèet pøíspìvkù : 222
Join date : 05. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Vlasta L. za Sun Nov 27, 2016 9:37 pm

No tak to teda opravdu ne, čekala jsem jen nějaké vaření a odpařování, kus chemické továrny bych těžko napodobila. Tak tu hromádku kůry vyhodím, děkuji za odpověď.

Vlasta L.

Poèet pøíspìvkù : 50
Join date : 03. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Catka za Mon Nov 28, 2016 6:44 am

Já bych to tak dramaticky neviděla. Že je pektin označen podezřelou značkou E440, ještě neznamená, že je špatný a zdraví škodlivý. Ta extrakce kyselinou chlorovodíkovou a etanolem je v pohodě. Já mám k dispozici vlastní citrusy a tak kůru usuším a následně rozemelu, pak používám do marmelád a funguje to taky. Těch zbývajících 70% hmoty ničemu nevadí,naopak džem ochutí.Kůru bych nevyhazovala, kandovaná je vynikající.
avatar
Catka

Poèet pøíspìvkù : 638
Join date : 18. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Vlasta L. za Mon Nov 28, 2016 7:55 am

Kůra zatím ještě leží na lince. Mám ještě asi 20 dozrávájících mandarinek a 10 citronů, tak jsem ji chtěla využít. Při výrobě džemu pak už nepoužijete další zahušťovadlo, jen tu kůru? A přibližně v jakém množství na kg ovoce?

Vlasta L.

Poèet pøíspìvkù : 50
Join date : 03. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Uďa za Mon Nov 28, 2016 9:24 am

Ten odkaz E440 jsem nedal kvůli Ečkům, ale protože je tam popsaná výroba. Když se kouknete na škodlivost "1" znamená, že je neškodný.
avatar
Uďa

Poèet pøíspìvkù : 222
Join date : 05. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Catka za Mon Nov 28, 2016 11:35 am

Já jsem v kuchyni spíše alchymista a vymýšlím jak nejlépe zpracovat celou úrodu od nejmenšího spadeného jablka. Takže si připravuji i jablečný pektin. Ten pak přidávám do džemů společně s drcenou citrusovou kůrou. Nejvíce "džemuju" ostružiny a tam dávám pektiny oba. Na ostatní ovoce stačí citrusy v pohodě, cca dvě polévkové lžíce na 1 až 1.2kg ovoce. Taky do směsi dávám citrusy /podle toho jaké se urodí/ nakrájené na plátky místo kyseliny citronové.
avatar
Catka

Poèet pøíspìvkù : 638
Join date : 18. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Vlasta L. za Mon Nov 28, 2016 1:33 pm

Dík za zajímavé nápady, určitě zkusím. Zatím jsem jen jeden rok improvizovala, když bylo málo jahod, tak jsem do nich přidala asi třetinu strouhaných kyselých jablek a pro barvu trochu rozmačkaného černého rybízu. Nebylo to sice ono, ale sníst se to dalo. Mě zrají citrony až teď, přes leto žádné nejsou. Odložím asi jeden do mrazáku, abych měla na letní pokusy.

Vlasta L.

Poèet pøíspìvkù : 50
Join date : 03. 02. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Catka za Mon Nov 28, 2016 1:52 pm

Já k těmto účelům dost často používám Kalamondin. Mám 20let starou rostlinu, ta plodí téměř nepřetržitě a mívá více než 300 plodů. Jíst se to skoro nedá, ale do džemů je to ideál.Moje citroníky si dost často ponechají plody přes zimu a dozrají pak hodně brzy.
avatar
Catka

Poèet pøíspìvkù : 638
Join date : 18. 01. 15

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Pektin z citrusových plodů

Příspěvek pro Sponsored content


Sponsored content


Návrat nahoru Goto down

Návrat nahoru


 
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru